Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jak zkrotit žluté vesty

4. 2. 2019
 11 845
150 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Inu, demokracie...
_______________
Růst 0.9% ?
Po stopadesáté upozorňuji na fakt, že žádný růst už dlouho ve "vyspělém sociálně demokratickém" světě není (a proto se nelze divit náladám lidí - i když naprosto nechápou příčiny).

A jak se počítá to HDP, které prý skoro všude roste?
HDP = C + I + G + X
Velmi pofiderní je to G (vládní výdaje). Do HDP se prostě v plné míře započte každý vládní výdaj. I když jde na dotace řepky a tisíce dalších věcí, které ekonomiku spíše poškozují, než že něčemu pomáhají. Započte se každý výdaj, sebenesmyslnější. Sebepředraženější. A vládní výdaje spíše rostou (a tak se politici plácají po ramenou, že roste HDP).

A jak se počítá "růst HDP"? No tak, že se vezme předloňské (nesmyslné číslo) HDP, loňské HDP, to se očistí o inflaci a spočte se, o kolik to je víc.
Jenže vlády soustavně lžou (tendenčně mění metodiky výpočtu) o míře inflace:
http://www.shadowstats.com/alternate_data/inflation-charts

Kdyby vlády od nominálního růstu HDP odečítaly reálnou inflaci, neroste pomalu nikdo a to již hodně dlouho.

Jak by taky růst mohlo, v prostředí bujícího socialismu a uregulovávání k smrti.

Nahlásit
-
31
+

Nejméně oblíbený příspěvek

"Demokracie zkrátka vede k tomu, že se celá scéna neustále posouvá doleva."

Dobře, tento trend je vidět už od 19.století a je jedním z příčin velkého zbohatnutí celých populací obyčejných lidí v průmyslově vyspělých, tj. převážně demokratických zemích. Nebýt právě levicových stran, v takovém Švýcarsku (a nejspíš i jinde v Evropě) by byl doposud středověk. Jenže to je hudba minulosti, dnes je levice skutečně cesta do pekel především tím, že všechno je x násobně přehnané. Společnost je přežraná a vymýšlí blbosti, zpětná vazba ji asi zase srazí na kolena.
Tohle vidím ale jen v Evropě. USA pod Trumpem se příliš nesocializuje, Izrael taky ne, nejprogresivnější země JV Asie i Jižní Korea má k našemu socíku asi ještě hodně daleko.

Máte pravdu, socialismus západoevropskího typu (nejen sovětského) vede ke stagnaci a tím krizi, ovšem demokracie má tu zpětnou vazbu, kdo ji využije je otázka. Británie to už jednou dokázala...............

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-11
+

Diskuze

Pochopil jste tu zakladni myslenku? Ze pokud je dosahovano 0.9% rustu HDP za cenu 3.2% schodku (rustu dluhu), ze to jaksi smeruje k tomu narazu do zdi, ktery vehementne popirate (a popirali ho lidi ve vsech statech a rezimech - jeste i mesic pred tim, nez k tomu doslo).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

No ale vzdy to prave ja (a ne vy a Fulda) prosazuju, aby si kazdy mohl sporit kolik chce a jak chce - treba i ve Svycarske bance, nebo ve zlate, nebo v bitcoinu, nebo v akciich Amazonu, nebo proste v cem chce - treba ne v inflacni mene.
Kdzeto ten vas stat to rozhodne nikomu nehodla umoznit. Predstava, ze by si lidi legalne smeli sporit nekde do Svycarska tak, aby na ty prostredky mistni politik nemohl dosahnout, je pro politiky neprijatelna.
Navic tedy Svycarsko je ze strany EU vic a vic tlaceno nekam, kde nikdy byt nechtelo. A pokud by v nem lidi z cele EU meli penzijni uspory, tak se ten tlak 100x zvysi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Jako třeba Google a Facebook jsou privátní nadnárodní společnosti, aby dostávaly od EU pokuty za "monopol"...
Takže váš optimismus vás šlechtí, ale až si nad/stát zamane... Vždyť už i švýcarské banky sdílí spoustu informací svých klientů, které před pár lety držely pod pokličkou...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jestli tu někdo něčemu nerozumí, tak jste to v první řadě vy. Dokazujete nám to každým svým příspěvkem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Právě proto je důchodcák v privátní nadnárodní bance, aby byl nezávislý na politickém systému daného státu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak si proboha přečtěte, co je zač Credit Suisse a kdo může "znárodnit" jejich peníze!!! Babiš to rozhodně není!!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Pane, víte, co je to důl? Důl, to je díra v zemi!
Peněženku vám můžou vzít, koně vám můžou vzít, ale díru v zemi vám nevezmou!

https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/1298311-madarsti-poslanci-zvedli-ruce-pro-znarodneni-soukromych-duchodu

Právě pro tu dnešní digitální dobu má stát lepší přehled. V Číně jsou v tom docela daleko.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Pane Altmane, vy tomu fakt nerozumíte? Vždyť to píšu pořád dokola. Kapitálový důchodcák je u Erste nebo Credit Suisse, což jsou čistě privátní firmy a ŹÁDNÝ politik žádného státu na ně nemá žádný dráp! Nikdy neměl a v dnešní digitální době už mít nemůže.

Pouze Míla Ransdorf chtěl vykrást nějakou švýcarskou banku a víte, jak dopadl?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Tuplem ve střední Evropě. Jaký režim tu posledních 150 let vydržel 40 let?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ne.
Demokracie = většina si nějak zvolí parlament.
Parlament A) dá důvěru vládě B) generuje zákony

Pokud politik sliboval zrušení poplatků a ve vládě je naopak zvýšil, tak:
- jaký ze zákonů schválených demokratickým parlamentem porušil?
- on nevládne sám, ale v koalici a koalice se na něčem prostě dohodne a vůbec to nemusí nijak souviset se sliby před volbami
- že politici dělají zcela něco jiného, než říkali před volbami, je i na "vyspělém" západě zcela běžné a nikdo netvrdí, že to je nedemokratické.

Prostě si jen demokracii idealizujete, máte o ní představu z učebnic Občanky, ale ona tak holt prostě nefunguje a z toho plyne vaše permanentní frustrace.

Tady máte něco o tom vašem idolu:
https://www.mises.cz/clanky/demokracie-dobro-z-definice-1284.aspx

Dále případně zde:
https://www.mises.cz/clanky/uvod-do-liberalismu-demokracie-nebo-svoboda--1976.aspx
https://libinst.cz/wp-content/uploads/2017/12/TL_05_2002.pdf

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nesmysl. Ta jeho "vize" Němce zasáhla až po určité době od převzetí moci. Až po té, co měl ministerstvo propagandy a kontroloval sdělovací prostředky. Ale jeho vítězství ve volbách a převzetí moci bylo čistě o volbě menšího zla, protože lidi se obávali, že když to nepřevezme NSDAP, tak to převezmou komunisti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jako aby nějaká příští levicová vláda měla co vytunelovat či znárodnit?
Děkuji, nechci.

Je MegaNaivní spoléhat na to, že během spoření na penzi (= během dlouhých 40 let) žádný politik na mé úspory nesáhne, neznárodní je, nezdaní je, nepřerozdělí je, nesloučí s 1.pilířem, neznehodnotí inflací, ....

Jediný bezpečný majetek je ten, na který stát nemůže (ideálně o něm ani neví). Protože jakmile o něm ví (akcie, nemovitosti, ...), má cukání si na něj "sáhnout".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Bože co to zase je za citace z Občanské nauky?
Co megalomanského a socialistického Japonsko provozovalo? Nic, jen je prostě napřed v tom Hanzlovsko-Fuldovském programu financování vymírajícího státu dluhem/tiskem.

Který stát má dluh 25-30%HDP, který stát má dluh, který neroste? Francie? Belgie?

" právě proto, aby měly do čeho investovat důchodové fondy"
Další Fuldovina. Jako že stát nám dělá nějakou milost tím, že se zadlužuje, protože jinak by chudáci naše penzijní fondy neměly do čeho investovat? OMG! To je prostě socansko-etatisticko-neokeynes iánskáagitka jak má vypadat! Penzijní fondy nepotřebují do státních dluhopisů investovat (to naopak je stát k tomu různými vyhláškami nutí, aby měl odbyt těch svejch dluhovejch papírků). Investice do dluhopisů vytěsňují investice do akcií (které pomáhají financovat inovace v reálné privátní ekonomice). Dluhopisy jsou na dlouhodobé (=penzijní) investice zcela nevhodné kvůli svému malému (reálně zápornému) výnosu. Investovat lze do akcií, komodit, korporátních dluhopisů, HZS, atd... Potřebnost státních dluhopisů je jen propaganda, která má ex-post ospravedlnit rozhazovačnost politiků.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

jj, akorát že před těma 150 lety byl rozpočet vyrovnaný, pak začal růst a dnes je na rekordech. Není to tak, že vyspělé země mají po dobu 150 let dluh třeba 120% HDP. K tomu dospěly až nyní, zítra dospějí k 150% a pozítří skončí jako Řecko (až na to, že je nikdo nebude zachraňovat, protože nebude z čeho).

A ano - stát si na splátku svého dluhu vždy může peníze natisknout.
Jenže v určitý okamžik to spustí hyperinflaci.
Každopádně nehodlám sdílet měnu s dlužníkem, který si na splátky peníze tiskne! Právě proto zde obhajuji zrušení měnového monopolu, případně exit z tohoto státního finančního systému (ať se to státu líbí, nebo ne). Nebudu sdílet měnu s podvodníkem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Hm. Jenže i Slovenska se týká demografický pokles. Až za 20 let odejdou silné ročníky do penze, i jejich průběžný systém se dostane do potíží.

Existence kapitálového systému na tom nic nezmění:
- pokud si třeba i lidé spoří, tak relativně málo
- zhodnocení je vzhledem k REÁLNÉ inflaci záporné, takže místo aby člověk nějak akumuloval, tak stále ztrácí
- všechny příští krize (od ekonomických po demografické) se budou řešit dalším snižováním úroků, dalším kvantitativním uvolňováním, tiskem peněz, inflací - tedy na úkor těch, kteří spoří
- i ti, co si nespoří, nebo spoří málo, nebo spořili ve fondu, který měl záporné reálné zhodnocení, ti všichni mají volební právo. A první co si odhlasují je, že se prostředky z kapitálového pilíře "spravedlivě" rozdělí mezi ty, kteří si spořit "nemohli"

40 let makat, platit a doufat, že mi na to těch 40 let nikdo nesáhne - to je řekl bych až extrémistický názor.

Argumentace Západem je mimo. Možná tak to Švýcarsko. Ale co mám známé třeba v Británii, tak ti všichni tvrdí, že úspory jim sežrala inflace a že budou muset pracovat až do smrti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Nevím, koho živíme. Jestli jste to nepochopil, tak jsem tím myslel, že jelikož jsem v životě osobně nepotkal ani obyvatele Poruby, ani Adis Abeby, tak že k oběma mám zhruba obdobný vztah, obdobné závazky, atd...

Třeba na planetě Zuria žije rasa Zurianů, kteří na tom jsou opravdu bledě. Budeme je živit? Povinně?
Ne?
Somálce tedy asi také ne, že. Proč by.
No a proč Porubany či Bruntálce? Co když je mi víc lito těch Somálců, nebo Zurianů? Na základě čeho by měl Bruntálec mít nárok na moje peníze (když se asi shodneme, že Somálec a Zurian nemá)?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ano, v tom "nemít děti" je určité malé procento lidí nevinně (i když vždy je tu možnost adopce - a kdyby stát nezakazoval "obchodování s dětmi", tak by si neplodný pár mohl vyhlédnout slečnu, která do toho nechtěně vlítla a zvažuje potrat- mohli by ji zaplatit, takže win-win, i počet potratů by klesl).
Vychovat dítě stojí aspoň milion, takže místo dvou dětí si ti bezdětní mohou naspořit 2-3M. Takže kde je problém?

Ale kdo sakra je nevině v tom, že si nenaspořil? Možná opravu nějaké miniprocento postižených. Ale jinak naspořit si může každý, každý, i s malým platem, si může odříct dovolenou, alkohol, cigarety, novou televizi, atd... Jen k tomu musí mít motivaci. Bohužel socialistická demokracie generuje motivaci v přesně opačném gardu (Nestarej se, stát se postará. Kdo se starat bude, tomu to znehodnotíme inflací, nebo nakonec třeba i znárodníme).

A pokud někdo nemá důvěru ve státní barevné papírky a státem dirigovaný bankovní kartel, tak může vytvářet rezervy mimo systém. Zlatý dvacetifrank stojí tak 7 tisíc (i chudý by mohl nakoupit třeba 2x za rok), investiční uncový stříbrňák stojí pod 500 Kč a taková stříbrná prvorepubliková pětikoruna bude za cca 50 Kč.

A samozřejmě kdyby nebylo brutálního zdanění, spořilo by se výrazně veseleji.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ono je to jednoduché:
- i úředník je (bohužel) voličem
- jeho rodinní příslušníci také
- vyhazov z práce je velké trauma, které (i při volebním rozhodování) přebije vše ostatní
- takže nakonec se "zdroje najdou", skončíme s větším a ne menším počtem úředníků. Zvednou se daně, zvedne se dluh, případně se upraví metodika výpočtu nějaké klíčové veličiny. Že to z dlouhodobého hlediska bude katastrofa? Koho zajímá dlouhodobé hledisko? Politiky zcela jistě ne, respektive volební výsledek (a ony jsou alespoň jedny do roka) je pro ně řádově významnější.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ono je to v článku naznačeno, ale existuje velmi jednoduchý test, zda je snižování počtu úředníků míněno doopravdy: jaké agendy se budou rušit? Pokud žádné, jde opravdu o čirý populismus, a žádné snižování stavů nebude.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ano.

A cesty zpět není:

https://www.info.cz/nazory/manak-snizovat-pocet-statnich-uredniku-je-potrebne-ale-dlouhodobe-nemozne-40226.html

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Kapitalismus či lidská tvořivost jsou jako ten pověstný oslík - dokážou unést hrozně moc. Ale existuje hranice a evropské země ji usilovně testují.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Nejen Itálie.
Nizozemsko, Belgie, Francie....
Ale ono časem i na Německo dojde:
- zavření jaderných i uhelných elektráren
- drastické omezení aut se spalovacími motory (růst ceny aut, pokles odbytu, elektrokonkurence z Číny)
- demografická katastrofa (ano, i v Německu tiká)
- náklady na péči o připrchlíky
- atd...

http://neviditelnypes.lidovky.cz/ekonomika-euro-jako-automobil-dk5-/p_ekonomika.aspx?c=A190206_142201_p_ekonomika_wag

A znovu opakuju - v článku uváděný (anemický) růst zemí eurozóny je podvod, protože nominální růst je očišťován o nereálně optimistickou inflaci.
http://www.shadowstats.com/alternate_data/inflation-charts

Nahlásit

-
2
+

Přesně tak.
Ale to je asi moc složitá úvaha, pro některé.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Z hlediska humanistických principů není mezi Bagladéšanem a cikánem z Chánova žádný rozdíl. Oba jsou stejně potřební. Důvody pro pomoc jednomu či druhému jsou zcela stejné, pokud nejste rasista. To měl pan Altman na mysli, ale asi to nechápete.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

>>> "To by potom musel být v každé hospodě mikroskop a superpřesné váhy.... vždyť je to blbost."

Nemusel, ale to byste nepochopil.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Přesně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Hanzl, vy si vůbec neuvědomujete, jak se tu celou dobu ztrapňujete. Bohužel platí, čím větší trumbera, tím víc příspěvků.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

A přitom se tu dá pořád docela dobře žít:
https://www.krajskelisty.cz/praha/21353-pro-ceske-novinare-jsme-svejci-povl-a-spodina-pro-cizince-excelentni-misto-kzivotu-komentar-pavla-preucila.htm

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Jenže taky existuje Greshamův zákon. Už pár set let.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

No právě! Kdo ty lidi vyhnal na cestu, kdo jim nakecal, že Germany! Germany! je ráj světa??
Naše země byla vždy silně multikulti, dokud božský Áda nevypráskal Židy a Kléma Sudeťáky. Od té době to jde s náma z kopce.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+
1/5