Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Aleš Michl: Euro? Ani za patnáct let

19. 1. 2019
 29 726
75 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

"Pokud hypotéka vychází jako nedostupná, je možné na čas zkusit nájemní bydlení a šetřit." Ten chlap je génius. Pak se divíme, že to tady vypadá tak jak vypadá. Nějak jsem nepochopil jak souvisí přijetí Eura s německou mzdou. Německou mzdu nebudeme mít ani za 50 let. Ale po celou dobu budeme zbytečně platit bankéřům za směnu peněz.

Nahlásit
-
57
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Četl jsem asi jiný článek, ale to je fuk. Banky se skutečně neživí směnou korun na eura a zpět, ale otravuje to život všem firmám (kurzová rizika) i občanům. Vždyť je to úplně zbytečné! Vždyť úspěšnější země, než jsme my (Rakousko, Německo, Finsko, Holandsko atd. atd.) platí eurem a vyhovuje jim to. V době globální ekonomiky si soplit doma vlastní miniměnu je přece nesmysl a hlavně dost vysoké riziko jejího napadení. George Soros dostal do kolen i britskou libru, když byla země oslabená, z nás by si někdo takový skutečně udělal totální hlupáky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-5
+

Diskuze

Naše kulturně - civilizační zkušenost je německá. Velká Morava byla skutečně Slovanský jakoby útvar, jenže to byla slepá vývojová větev, po vyvrácením Uhry vůbec nepokračovala, cyrilice i pravoslví u nás nezakotvily. Český stát Přemyslovský byl stavěn ze Západu, především z Bavor nebo Saska. Řemesla, právo, ritus, archutektura, urbanismus (města, hrady), všechno přicházelo z německých zemí i s řečí. Staročeština byla jediným slovanským atributem, který tu napůl zůstal, takže se dá říci, že jsme byli "echt" německou zemí. Taky Karel IV budoval Prahu (po vzoru Paříže nebo Londýna) jako hlavní město Císařství Německého.

Ukrajina neměla "sametovou revoluci" a především Havla s Klausem, kteří věděli velmi přesně, jak dostat zemi z Ruského vlivu, když to ještě šlo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Zkuste trochu přiblížit ten "rozumný odstup". Žádnou takovou zemi v Evropě neznám, možná jen zbídačené Srbsko. A to má být náš vzor?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Hm. Reálně to ale dopadá tak, že ECB mrví vlastní měnu nulovými úroky a QE a ČNB si ještě přisadí a korunu oproti mrvenému euru dále znehodnotí měnovými intervencemi.

A ta ČNB ještě k tomu rozprodá zlaté rezervy (a nahradí je italskými dluhopisy), když skoro všechny ostatní centrální banky zlaté rezervy posilují a ani na hraně bankrotu oscilující Řecko a Itálie z nich neodprodá ani gram.

Jediný recept je svoboda. Když ne pro všechny, tak aspoň pro jednotlivce, kteří to chápou a mají znalosti a schopnosti si tu (měnovou) suverenitu v rozumné míře sami pro sebe zajistit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

To je falešné dilema. Můžeme si od rudohnědnoucího západu držet rozumný odstup a při tom nelézt do zadku Putinovi. Jen to chce trochu sebevědomí a nemyslet si, že když nemám rád Stalina, musím nutně milovat Hitlera.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Máme na ledacos. Na stavbu kanálu Odra-Labe. Na živení milionu Senegalců. Ale to samo o sobě není důvod to dělat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Gubernií Ruska jsme nikdy v historii nebyli. NA rozdíl od Polska k nám nebyl komunismus donesen na tancích Sovětské armády, ale sami jsme si je zvolili v polosvobodných volbách, a když udělali v Únoru převrat, vystoupilo jen pár studentů...

Střežené hranice nikdo nepřejde, a pokud náhodou ano, každého podezřelého barevného by policie velmi rychle zachytila. Muselo by se chtít. Pokud chcete úspěšné příklady obrany před infiltrací, najděte si hesla Kimbrové, Teutoni, Helvétiové.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Odhalil jsem Tě, Jakube Jando! Ještě že tu Ukrajinu máme, jinak by už kozácký koník pil z Vltavy! Bojim, bojim...

České království bylo součástí latinské civilizace, ale na Cyrila s Metodějem jsme nezapomněli a i říše prvních Přemyslovců měla rozsáhlé zájmy na Východě.... Poláci se sice dnes hlásí k Západu, ale přečtěte si Trilogii od Sienkiewicze. Je to do značné míry z nouze ctnost, když je z východních území vyhnali a naopak získali bývalé německé Prusko, Slezsko a Pomořany. A Rumunsko je balkánská země, nikoli západní. Znova opakuji: naše kulturně-historická zkušenost je jiná, kontinentální, nikoli oceánská jako Angličanů, Francouzů nebo Holanďanů.


Situace Československa a Ukrajiny je naprosto nesrovnatelná. Minimálně poměrem sil. Ukrajina byla padesátimilionová země se značnými přírodními zdroji a nemalým vědeckotechnickým potenciálem. Že si svou vlastní zemi rozkradli a zruinovali je vina jen a jen Ukrajinců samotných, když už měli tu kdemohkradcii, jsou zkrátka zodpovědní za to, koho si zvolili.
A v Mnichově nás velmoci doopravdy zradily, nejen, že nás nenechaly samotné Hitlerovi napospas, ale označovaly ČSR za příčinu potíží a narušitele míru. Beneš udělal to, co po něm chtěla celá Evropa. A Ukroši brečí, cítí se zneužiti, neboť EU i evropští politici je vmanévrovali do obtížné situace a teď nikdo neví, co s tím. A psal jsem, že by chtěli, aby to za ně někdo vyřešil, ne že to někdo dělá.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jsme malá země. Proč dávat orgánům EU do ruky klacek, kterým nás mohou začít mlátit po hlavě, když budeme "zlobit"?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Před infiltrací cizích etnik se nikdo nikde na světě neubrání, to je historicky ověřené. Jde o intenzitu a hlavně o sílu domácí civilizace. Pokud "to zvládne" jak slibovala pí Merkel, tak to půjde a cizinci se budou muset přispůsobit. Slabá a labilní společnost, jako třeba naše, ovšem problémy mít bude. Euro už dávno 20 let má a my dalších 20 let skutečně čekat nemusíme, tou dobou můžeme být už zase gubernií Ruska.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Hluboký omyl. Podívejte se na mapu, geograficky jsme středem západní Evropy. Střed Evropy leží někde na východní Ukrajině.
Civilizačně a historicky jsme zase Západní Evropa, celou historii bylo Království České součástí Císařství Německého (později Rakouského), takže žádný "střed". Ten v Evropě neexistuje jak na Korejském poloostrově. K Západu se hlásí všechny země od nás východněji (Polsko, Slovensko, Maďarsko Rumunsko, Rakousko, Slovinsko, Baltici atd. atd. a nikdo z nich z EU vystupovat nechce.
Ukrajinci chtějí do EU především proto, aby byli chráněni před Ruskem, s nějakým "sociálním státem" skutečně nepočítají. A za ně někdo něco tahá? Kde žijete! Ukroši bojují proti x násobně silnému Rusku a chrání tím Evropu před další Ruskou agresí!! Kdyby padli, máme Putina už možná na Baltu a možná i v Polsku.
Ve stejné situaci (po Mnichovu 38) jsme se my totálně podělali a stále bečíme, jak nás "velmoci zradily"!!!
A Ukroši snad bečí, jak my, že jim Evropa nepomohla?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Ale my nejsme hausbót, abychom se přesouvali tam či onam. Nejsme ani Západ, ani Východ, ale Střed, jinými slovy v Bruselu máme připomínat, že jsme Slované, a v Moskvě, že západní. Máme jiné geografické možnosti a jinou kulturně-historické zkušenost a čím dřív to pochopíme, tím dřív se z poválečného srabu dokážeme vyhrabat.


Co se Ukrajiny týče, ta se nikam dostat nechce, protože ani nemůže. Její obyvatelé by chtěli hlavně mír a životní úroveň jako na Západě, no a politicky by chtěli, aby za ně někdo tahal horké kaštany z ohně, tedy vyřešil nesmyslnou válku s vlastními občany i s Ruskem. A samozřejmě by se hodily i fondy, které by se daly odklánět. Co si Ukrajinci neuvědomují je to, že přímý vstup do EU by pro ně znamenal národní sebevraždu. Sociální model, který horko těžko utáhne robustní německé hospodářství ,by ukrajinskou ekonomiku zlikvidoval a výsledek by bylo jedno obrovské Řecko.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobře. A myslíte si, že se nám bude lépe dařit na Východě? Asi jako Ukrajincům a Bělorusům? Proč se asi Ukrajina chce mermo moci dostat do EU? A my půjdeme naopak?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

A to je přesně ten důvod, proč euro nepřijímat. Protože s tímhle Západem nechci mít nic společného.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Usadila ho kancléřka země, jejíž ozbrojené síly nemají jedinou funkční ponorku a jejíž vojáci cvičí s násadami od košťat místo kulometů? Ale jděte. Krym je Ruský a nikdy se už Ukrajině nevrátí, jak to bude s levobřežní Ukrajinou se uvidí. A látky ze skupiny novičoků se u nás vyráběly.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Opatrnější přístup je počkat dvacet let a pak platit tím, čím budou platit Němci. Za tu dobu se taky ukáže, jestli z Turků, Kurdů, Arabů a černochů dokážou převychovat ony "Seveřeny".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přijetí eura je už čistě politická záležitost, ekonomicky na to máme. A to je ten problém, to by nás zase posunulo kousek na Západ a tohle načalnik rozhodně v plánu nemá.

Nahlásit

-
-4
+

Taková "autonomie" je nám víceméně k ničemu, my jsme země Severu a jsme zavěšení na Německo. To je staletí volmi dobře osvědčený systém, dnes funguje taky nadstandardně. Toho bych se držel a euro k tomu patří taky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Zásadní důvod, proč nepřijímat euro je, abychom se jednoho dne nedostali do rukou Trojky jako Řecko. Vlastní národní měna poskytuje státu zcela nezaplatitelnou autonomii při řešení "dluhové" krize, která pak fatálně chybí, pokud rozhodování o své měně svěříte instituci jako je ECB a spol.

Nahlásit

-
0
+

Asi čtete jen ruskou propagandu, protože je to úplný nesmysl. Právě Merkelová Putina rázně usadila v jeho ambicích v Pobaltí, taky Německo silně podporuje sankce kvůli Ukrajině a právě Německo jasně říká, že je to agrese a Rusi mají vypadnout. To náš "president" se stále plazí před Putinem, tvrdí, že se u nás vyráběl novičok a že sankce kvůli Ukrajině nefungují.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Obhajoval jste měnový monopol.
A lidé jako vy drží systém, který ten monopol násilím vynucuje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Otázka je, jestli je stabilní euro nebo dolar, ale to je úplně fuk. Pokud je kurs volný, tak se to vyrovnává a dolaďuje samo, což je ta nejlepší varianta.
SSSR neměl vůbec směnitelné peníze, stejně jako my a celá RVHP, vše jelo v úplně jiném ekonomickém prostředí, jmenovalo se to "socialistická ekonomika" a bylo to řízeno politicky, ne trhem.
Takže bylo jen otázkou času, kdy to celé zbankrotuje, což nastalo až kolem roku 1990.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Já snad někomu něco nutím? A z jaké pozice? Střílím na oponenty z monitoru pučítače kulovnicí?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Hlavní ruský agent v EU je celé Německo.
Zatímco se Zemanem se Putin moc nebaví, předchozí kancléř je prakticky přímý Putinův podřízený.
Současná kancléřka buduje celou dobu své vlády přímé připojení s Ruskem a snaží se co nejvíce zvýšit závislost na Ruském plynu.
Všechna jednání s Ruskem, které jako mezinárodní zahraniční agendu by měla řešit EU (Ukrajina, Syrie), řeší s Ruskem Německo (v případě Sýrie spolu s Tureckem a Francií).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Citace - Pavel Hanzl / 20.01.2019 11:39

Připadá mi nesmyslné držet nějakou labilní korunu, když máme možnost platit eurem.
Tak si najděte vývoj kurzu EUR/USD - zdá se vám dost stabilní?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Škoda že jsme před 50ti lety nepřijaly rubl. CCCP byla taky hodně velká ekonomika, se kterou jsme byli silně provázaní.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Věřte si samozřejmě čemu chcete. Ale respektujte, že jiní třeba tak silnou víru nemají, nebo věří něčemu jinému. A nic jim prosím nenuťte.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Prosím rozlišujte země EU a Eurozóny. Pokud to neumíte rozlišit, těžko budete argumentovat.
Je možné, že ekonomika EU je největší na světě, ale to nemá s měnou Euro ani s Eurozónou nic společného, jenom to zní podobně.
Holinky jako hodinky, obojí se natahuje?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

A jiné úspěšné země Evropy (Dánsko, Švýcarsko, Norsko, koneckonců i GB) Eurem neplatí.
Naopak Eurem platí některé méně úspěšné země (Řecko, Portugalsko, Španělsko).
Oblíbené srovnání se Slovenskem (roste rychleji než my) je sporné například srovnáním s Polskem (roste rychleji než Slovensko).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Vyvracíte sám sebe.
Pod samopaly funguje i vynucený měnový monopol.
A ano - na placení jsou potřeba minimálně 2. Takže moc nehrozí, že by někdo prodával chleba jen za dirhamy avarského kaganátu, čili to vaše donucování je zbytečné (vedle toho, že jde o nelegitimní násilí). Leda že by někdo měl strach z lepší konkurence - pokud má zároveň samopaly, začne si vynucovat svůj monopol.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Koncentráky také fungovaly.
Jen někteří "anarchisté" furt remcali, že jde o nelegitimní donucování.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+
2/3