Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Tři filmy, které vám pomůžou pochopit, jak se v roce 2008 zhroutila ekonomika

12. 9. 2018
 26 645
90 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Ty filmy jsou prima, ale nijak neodhalují skutečné příčiny krize. Zaměřují se spíše na důsledky či na ne úplně podstatné průvodní jevy.

Problémy totiž rozhodně nezačaly pádem Lehmanů.
Důvody pro krizi se kumulovaly mnoho let předem a kdyby nepadli Lehmani, padlo by něco jiného. Je dost ku škodě věci si krizi personifikovat a projektovat ji do takových symbolů.

Freddie Mac a Fannie Mae nevznikly den před jejich záchranou/znárodněním. Fungovaly dlouhá léta a deformovaly tržní prostředí v oblasti hypoték. Toto prostředí obecně deformovala oficiální státní politika "vlastní barák je lidským právem každé socky". Úvěrový boom byl hnán směrem dolů uměle zmanipulovanými úrokovými sazbami a měnovou expanzí (tedy FEDem). Tlakem na banky, aby podporovaly růst ekonomiky a výstavbu domů poskytováním úvěrů. A samozřejmě je na vině i sám "core" princip bankovnictví částečných rezerv kde, maximální množství poskytnutelných úvěrů není nijak limitováno objemem úspor. Nezáleží na tom, kolik peněz banky mají (od střadatelů), neomezeně si mohou půjčit všichni, pokud jim úrok přijde dostatečně motivující/výhodný (a on je - díky centrálnímu plánování ze strany FEDu). Banky si peněz na úvěry mohou vytvořit (ze vzduchu) neomezeně mnoho, nemusí si vybírat TOP-X nejbonitnějších klientů a jejich TOP-X nejpromyšlenějších a nejrentabilnějších projektů.

Když je všude záplava nových peněz, lidé je hromadně cpou do nemovitostí (když je úrok 1-2pct, ale nemovitosti dlouhodobě dobu rostou o 8-15pct ročně), případně je nastrkají různým "vlkům z vólstrýtu", aby jim zajistili výnos nad reálnou inflací (protože úrok v bance či výnos dluhopisu je směšně nízký - díky manipulaci FEDu). Když je výnos z relativně bezpečné investice pod reálnou inflací, tak se zkrátka musí více riskovat :-(

Nahlásit
-
30
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Freebanking by byl jen obrovský chaos, který by měl dalekosáhlé negativní následky oproti následkům, jež by mohly teoreticky nastat z důvodu údajného násilí při prosazení systému účetních peněz. Účetní peníze vnímá jako nemístné násilí jen pár podivínů Vašeho typu. Drtivá většina lidé řeší skutečné problémy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-6
+

Diskuze

Neshledávám na přímé demokracii nic morálního ani ekonomicky efektivního.
Když si na vesnici v místním referendu odhlasují, že největší daně zaplatí místní sedlák a ostatní si je jen rozdělí, je to amorální. Je to normální loupež.
Když si na vesnici v referendu odhlasují, že nutně potřebují zrovna můj pozemek na výstavbu obecní školky a na základě toho mi ho seberou, je to zkrátka špatně.
Společně hlasovat se smí jen o tom, co je společné. To moje peněženka, můj pozemek, moje tělo a moje firma není.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

P.S.
Treba si prečítať, čo píšu o Whiteovej a Selginovej "neregulácii" Hulsman, Salerno, De Soto. Pritom je to diskusia na platforme Rakúskej školy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Frakcionalisti sú veľmi komplikovaní ľudia a taká je aj ich debata - plná rozporov, protirečení, nedôsledností, nejednotnosti. Asi taká ako tu.
Zlato považujú len za konečný eliminátor dlhu. Tvorilo by monetárnu bázu. Na nej by sa stavala dlhová monetárna zásoba. Potiaľto je to dobré a prirodzené. So všetkými prirodzenými rizikami. Problém je, že dlh by tvorili aj ex nihilo.
Dôsledkom je, že dlhové peniaze ex nihilo by mohli tvoriť len privilegovaní aktéri. A v tom sa už prelínajú s Hayekom. V tomto bode ma prestáva ich fantázia baviť. Tak isto, ako u Hayeka.
Dlh je tu od nepamäti a aj keď je tvorený na základe reálneho podkladového aktíva, prináša cykly. Snaha o vyhladenie cyklov prináša omnoho mohutnejšie cykly, ktoré v krátkodobom horizonte väčšina aktérov nevidí, nevníma, ignoruje. Aj medzi "rakúšanmi" sú vyhladzovači cyklov.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Vámi jmenovaný Larry White, jeden z předních ekonomů zabývajících se daným tématem, definuje svobodné bankovnictví jako „neregulovaný, konkurenční systém neprivilegovaných bank, které vydávají bankovky směnitelné za podkladové peníze“.

Podkladové peníze jsou typicky zlato a stříbro.

zdroj: http://libinst.cz/free-banking-i-banky-bez-privilegii/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Trochu si to pletiete, páni.
To nie sú moje názory. To sú názory Hayeka a súdobých frakcionalistov Rakúskej školy. Nikde nepíšu o pevnej mene. Práve naopak. Hayek píše o trvalej konkurencii mien s potlačením monopolizačnej tendencie a frakcionalisti len o konečnom eliminátorovi v systéme IUO - zlate. Ostatné krytie má zabezpečovať ekonomická aktivita. Načo je dobrý free banking, keď výsledkom má byť monopol jednej meny ( jedných peňazí). Potom sa konkurencia stratí. To má byť cieľ free bankingu?
Čo sa týka dopytu po nekrytej a silno inflačnej mene, dobré poznámky má J.Karpiš v knihe Zlé peniaze na str. 288.
To, čo tu obhajujete, je skôr free moneting a ten sa pozdáva aj mne, ale má rovnako veľké riziká, ako každá iná mena, či peniaze.
To, čo obhajuje Richard, je centrálna fiat-IUO mena. Tá sa mi nepozdáva, ale v rámci free monetingu by mohla existovať kolektívna IUO mena, bez CB, ktorá by prirodzene vznikala a zanikala, prirodzene súťažila s inými peniazmi a podliehala cyklom tak, ako všetky ostatné peniaze a meny.
Všetky peňažné formy podliehajú cyklom, len treba brať do úvahy dostatočne dlhý čas.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Zajímavá bude hlavně ta příští krize a reakce eráru na ni.

To zas budou (po všech těch státních regulacích, manipulacích, intervencích a tisku peněz) levičáci ječet, že selhal trh a že je potřeba ještě více regulovat a tisknout.

A celou situaci asi vylepší experimenty typu nepodmíněný základní příjem - vždyť přeci stroje nám (už 200 let) berou práci a taky potřebujeme přeci podpořit (žádnou produkcí nepodpořenou) kupní sílu obyvatel, protože přeci co bychom si počali bez spotřebitelů nakupujících za peníze, která nám před hodinou šlohli z peněženky. Námitky, že žádná práce neubývá budou zamítnuty bez diskuse:
https://www.reflex.cz/clanek/zpravy/89923/roboti-mohou-vytvorit-dvojnasobek-mist-nez-kolik-jich-zrusi-tvrdi-studie.html

A tak místo aby se ti lidé (pod ekonomickým tlakem) zrekvalifikovali, umrtvíme jejich produktivní potenciál nepodmíněným příjmem. Z povalečů bez smyslu života, bez pocitu užitečnosti pro ostatní, uděláme v lepším případě trosky závislé na drogách, alkoholu a estrádách na TV Barrandov, v horším případě členy násilných gangů, Antify (že by to bylo skutečným cílem místních levičáků?), revolucionáře a teroristy.

Nahlásit

-
6
+

Reálná brzda samozřejmě existuje. Je jí ochota lidí používat emitované peníze. Dalo by se to velice snadno a rychle ověřit, kdyby stát ustoupil od měnového monopolu. Osobně si myslím, že lze celkem dobře předpovědět, zda by lidé dali přednost nekrytým emisím před emisemi krytými. I stát si do velice dobře uvědomuje a proto se drží monopolu zuby nehty. Argumentace, že bez toho by nastal chaos, je dětinská a věří jí už snad jen pan Fuld.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

To tedy myslím nechápete, co je freebanking.
Freebanking znamená konkurenci, svobodu a trh v měnové oblasti.
Znamená, že nabízet službu typu "měna a transakční systém" může každý (ostatně jakým právem v tom bránit?).

A je jen na lidech/trhu, jaké řešení si svobodně vyberou (ano, lidé nechtějí používat 100 měn a tak by trh nakonec vybral jednu či několik málo nejvíce vyhovujících - a používal by je dokud by zůstávaly nejlepšími, což by motivovalo jejich poskytovatel zůstat na té špici).

A nemyslím si, že by si lidé svobodně vybrali měnu založenou na emisi nekrytých bankovek. Kdykoli lidé měli svobodu, vybrali si zlato. Kdykoli zlato přestalo být penězi, bylo to z donucení, silou státního represivního aparátu.

Nedovedu si představit, že bych spořil, požadoval platby za svou práci, atd... v měně, kterou si někdo jen tak tiskne (emituje nekryté bankovky). Nebo že bych v tak nejisté měně uzavíral smlouvy. Nikdo by to nedělal. A proto by se v prostředí trhu a svobody nikdy neujala.

Například takovouto měnu bych si svobodně nikdy nevybral:
https://www.robotinvestmentcalculator.com/cz-blog/nemecke-menove-dilema

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Richard tu má mnoho mínusov, preto sa ho musím zastať. Je to celé komplikované, ale má do veľkej miery pravdu.
Vyznavači free bankingu si neuvedomujú, že znamená emisiu nekrytých bankoviek. Namiesto CB to majú robiť emisné banky. Takto to popisuje aj Hayek, aj Selgin, aj White, aj ďalší. Reálna brzda pre menovú expanziu ale neexistuje. Tento spor riešia aj rezervisti a frakcionalisti Rakúskej školy. Výsledok FB by bol takmer s istotou rovnaký ako centrálny banking.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Richard,
viete mi vysvetliť, ako vyrovnáva CB svoju súvahu, keď si banky nadmerne zvýšia svoje rezervy na účtoch CB? Akými aktívami a ako ich CB vyrovnáva?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No a?
Ten politický tlak na "právo na vlastní barák pro každého" neměl jednu konkrétní podobu a jednu konkrétní cestu.
Stejně tak úvěrový boom hnaný dolu zmanipulovanými úrokovými mírami samozřejmě nemusel jít jen přes CRA, ty uměle levné nově vytvořené peníze si najdou mnoho jiných cest. Každopádně ať se bavíme o roli vlády, FEDu, Fannie a Freddie, atd... vše to jsou umělé a antitržní instituce, které trh mohou pouze deformovat (a vy socialisti pak kvílíte, že selhal trh a řešením je ještě více státu).
Pokud je podle vás stát (a FED) tak skvělý, tak proč ten problém tedy včas neodhalil a nevyřešil? Nekasá se snad FED, že smyslem jeho existence je stabilita fin.systému?
Vaše jediná reakce je taková, že ten kdo nesouhlasí s vašimi socialistickými názory "si jede svoji ideovou agendu". Já jsem pro to, aby si klidně každý tu svou agendu klidně jel - ale na svém a za své!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
9
+

Napíšu, že podle amerických dat půlka subprime hypoték vůbec CRA neprocházela a dalších 25-30% jen zčásti. A vy mi na to postnete článek nějakého Cvrčka, který se zabývá jen rolí CRA a těch dvou agentur, jako by nic dalšího nebylo. No, prostě, jede si svoji ideovou agendu, kterou ostatně přiznává ve svém redakčním profilu. Co já s tím?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

http://ceskapozice.lidovky.cz/cinsky-ekonomicky-zazrak-mozna-skonci-velkou-katastrofou-pam-/recenze.aspx?c=A180830_170744_pozice-recenze_lube

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A tady muzete premyslet, jakou krizi centralni banky zpusobi priste:
https://www.e15.cz/nazory/komentar-vladana-gallistla-velka-recese-mozna-jen-lehky-predkrm-1351153

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

https://www.e15.cz/nazory/komentar-vladana-gallistla-velka-recese-mozna-jen-lehky-predkrm-1351153

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

>>> "Freebanking by byl jen obrovský chaos.."

Opět ničím nepodložené tvrzení, lež, blábol. Vy snad nic jiného už napsat neumíte.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je nesmysl. Podnikání je činnost za účelem dosažení zisku, by definition. Bez zásahů politiků dosáhne zisku ten, kdo nabídne lepší poměr užitek/cena. Tedy zcela žádoucí stav. Jestliže ale demokraticky zvolení politici vytvoří prostředí, ve kterém je výhodnější uplácet ty politiky a úředníky místo zlepšování toho poměru užitek/cena, jestli je lepší bojovat o dotace místo tržní konkurence, tak zcela přirozeně konkurenční boj na trhu nahradí konkurenční boj v kancelářích ministerstev a stranických a odborářských bosů. Místo kvality a ceny začne rozhodovat výše úplatku.

Jak napsal pan Altman, demokracie je "obecní pastvina" a když si nevezmu já, tak si vezme někdo jiný, a to se akcionářům nebo manželce špatně vysvětluje.

Dokud budou veřejné mínění ovládat levicoví intelektuálové, kteří krach všechny svých nesmyslných ideí svedou na selhávající trh, ošklivé korporace a vrahy z volstrýtu, tak se těžko něco změní.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Tady vám to přibližují:
https://www.reflex.cz/clanek/komentare/89896/zacala-financni-krize-pred-10-lety-padem-banky-lehman-brothers-ani-nahodou-a-nepoucili-jsme-se.html

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

https://www.reflex.cz/clanek/komentare/89896/zacala-financni-krize-pred-10-lety-padem-banky-lehman-brothers-ani-nahodou-a-nepoucili-jsme-se.html

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Freebanking by byl jen obrovský chaos, který by měl dalekosáhlé negativní následky oproti následkům, jež by mohly teoreticky nastat z důvodu údajného násilí při prosazení systému účetních peněz. Účetní peníze vnímá jako nemístné násilí jen pár podivínů Vašeho typu. Drtivá většina lidé řeší skutečné problémy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-6
+

Ano. "Kvůli" je určitě přiléhavější. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

" ba ani bankéřům) nevyčítám, že vydělali, jen to konstatuji jako fakt. "

- takéto konštatovanie faktu je analogické tomu, ako keby ste konštatoval fakt, že za smrť nevinne odsúdeného človeka je zodpovedný kat. Pretože "kat ho usmrtil" .
Namiesto jasného obvinenie sudcu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

NE. Fiat byl lidem vnucen násilím. Zlato jim bylo zabaveno násilím (zákonem a represivním aparátem). Nikdo se na to lidí neptal.

A ano - předchozí zlatý standard s čím dál frakčnějšími rezervami postupně erodoval. Ale ne proto, že to lidé chtěli. Ale proto, že bankéři podváděli a monopolní vynucovatel "práva" (stát) je v tom podporoval, nijak je za to (za podvod!) netrestal. A bylo intervencemi bráněno tomu, aby je za to ztrestal trh (tedy lid).

V tržním prostředí by podvádějící bankéř rychle skončil díky runu ze strany jeho klientů. Ostatní bankéři by v tržním konkurenčním prostředí na své podvádějící konkurenty sami rádi upozornili a ten run (a trest za podvod) na ně přivolali. Jen státem organizovaný a podporovaný kartel tomu bránil.

Já samozřejmě nejsem obhájcem "zlatého standardu" z před 1933, natož nějakého Brettonwoodu. Byly to centrálně řízené monopolistické a násilím vynucované systémy a jejich kolaps byl tak zákonitý - a to samé platí pro systém dnešní, ze stejných důvodů - z důvodu protitržnosti. Zcela stejné důvody neudržitelnosti, jako u reálného socialismu. Nemožnost centrálního plánování. Ta u úrokových měr nezačne zázrakem fungovat jen proto, že si to někdo přeje.
Já jsem zastánce freebankingu, tedy rozhodně bych například neplánoval zakazovat, aby si třeba p.Fuld s p.Březinou navzájem platili za svoje konzultace v měně, kterou si oba např. mohou tisknout doma na inkoustovce (či dlužním zápisem do svých notýsků). Jen ji nesmějí vnucovat těm, kteří preferují jinou měnu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
8
+

Nejsou ani zbytečné, ani nesmyslné. Drží státní rozhazování alespoň trochu na uzdě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je důsledek lokálnějšího/decentralizovanéh opřístupu. I obecní rada má v té vesnici daleko přímější feedback od obyvatel.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Kvůli. Já za jeho nástup nikomu neděkuji.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ano. Lidská společnost dospěla k systému účetních peněz, který už byl ze značné části již realitou díky existenci a tolerování zcela chorého a neudržitelného hybridního systému částečných rezerv. Onen systém frakčních rezerv nebylo nic jiného, než zlatý standard, který byl erodován současnou existencí účetních peněz, aniž by se rozlišovalo mezi penězi krytými zlatem a penězi krytými dluhy. Zlatý standard nakonec prohrál a celý svět přešel na homogenní systém poctivých účetních peněz.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

A Hitler se dostal k moci díky oné rozsáhlé ekonomické krizi. To je detail, který jste nějak "přehlédl".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Zajímavý příměr. :-)

Avšak pokulhává v tom smyslu, že "požáry" z nahromaděných státních dluhů, jsou zbytečné a nesmyslné, resp. bankstery záměrně a beztrestně zapalované. V případě soukromých dluhů však v podstatě neexistuje možnost jejich "hašení". Tam ty požáry propukávají bez hašení a zde skutečně platí, že jejich rozsah závisí na množství "neuklizeného uschlého dříví".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Ne ne. Naopak to Vaše urputné tvrzení představuje nepodložené tvrzení, lež a celé je to blábol.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-5
+
2/3