Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Ven z obchodů. Marš slavit!

9. 4. 2018
 8 435
154 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Jakkoliv by mohla být tato změna přínosná pro mne, když jsem křesťan, budu vždy proti tomu, aby se tohle prosazovalo. Nejsem v naší zemi sám a nehodlám nikoho nutit k tomu, jaký je můj názor na tu či onu věc. A má-li se to týkat víry, kterou bych rád předal i lidem okolo, pak neexistuje nic kontraproduktivnějšího, než to nakázat zákonem.

Nahlásit
-
24
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Jak "zajišťujete" kvalitu aut, mobilů, televizí, gmailu, hotmailu, registru spolužáků na spoluzaci.cz, registru bazarového zboží na ebay.com, ... čehokoli poskytovaného trhem?

Ta je prostě zajištěná konkurencí. Když nabídnete podřadný produkt, lidé odejdou ke konkurenci. Když nabídnete špatný a předražený produkt, bude to pro X podnikatelů příležitostí nabídnout něco lepšího a levnějšího.

Spíš řekněte vy mě, jak vy nyní zajišťujete kvalitu (a adekvátní cenu) státně monopolních služeb typu pošta, dráhy, MHD, penze, zdravotnictví, registr vozidel, ...
No jak ji zajišťujete, povězte jak?
Odpovím vám: NIJAK. Kvalita je TRISTNÍ a cena astronomická.
Také každé TV zprávy jsou plné problémů toho vašeho státně monopolního systému. Nedostatek peněz ve zdravotnictví a školství, problémy pošty a drah, nefunkční informační systémy registru vozidel a dalších IS, korupce na soudech a policii - a to celé ve světle obludných stamiliardových nákladů (hrazených nedobrovolně z daní), které přesto té bezedné státní žumpě nestačí, takže se musí stále více zadlužovat. Opravdu vám to šlape jako hodinky a proto je "zcela férové", že se tak dojemně staráte o to, jak by asi fungoval svobodný registr nemovitostí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-12
+

Diskuze

Na svém vlastnickém právu bych se v pohodě konsensuálně shodl s dalšími vlastníky. A s jejich pomocí bych si ho i udržel.
Stejně jako se lidé bez centrální autority v pohodě shodnou, komu patří který bitcoin.
O "službu" vašeho státu se nikdo neprosil.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-10
+

Není Vaše chyba, jestliže to, co napíšete, je nad něčí chápaní. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
10
+

Pan velkopodnikatel- hvězda, která ví, co si jeho zákazníci přejí. :-) Typ vůdce, který by rád pomíjel politické instituce, omezoval parlament ve prospěch výkonné moci… Nezvrhne se to, i když většině lidí, na které se obrací, by se to i líbilo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
11
+

Nedemokratické.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
11
+

No to by tak scházelo, abyste mi chtěli tu zrůdnost vnutit. Tím se ancap nestává o nic lepší. Hitler Němcům taky tu svou vizi nevnucoval. Stačilo je zmanipulovat a zfanatizovat a pak rozpoutali peklo na zemi s těmi podle nich nejušlechtilejšími úmysly.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
9
+

Ano. Přesně tak. Proto mi ani nepřijde krásný, ale rovnou ho vnímám jako zrůdný. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
9
+

ancap je jenom sofistikovaně zamaskovaná totalita. Tržní elity jednou přišly na to, že je pro ně výhodnější masy finančně ovládat, než je manipulovat. To je celé.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
9
+

Pokud obecně(!) nemám problém s daněmi, což zde konzistentně deklaruji, pak to přece neznamená, že musím podle Vás konzistentně souhlasit s úplně každou daní, kterou nějaký blázen vymyslí? V obou případech jde totiž o debatu na odlišných úrovních (obecná, konkrétní). Opravdu takový nesouhlas považujete za nekonzistentnost?

Je to stejné, jako byste člověku, který má rád pestrobarevné oblečení vytýkal, že není ve svém názoru konzistentní, když současně nesnáší, když se na tom oblečení objevuje i černá barva.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
9
+

Ale já to neříkám z pozice síly nějaké vlády. Jen upozorňuji na možnost řešení tak exotických přání, jaká zde presentuje pan Altman.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
8
+

To tedy nemáte moc talentu na vysledovávání názorů. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

Většina přece vůbec nemusí být tou silnější stranou ve společnosti. Vemte si např. jen vládu napojenou na oligarchy, kteří plundrují stát a obírají tu většinu. Máte pocit, že většina lidí má větší sílu, než miliardáři spřažení s vládou a politickými stranami? Paradoxně většina získala jakousi sílu až po té, co se k ní přidal jeden z miliardářů (Andrej). Do té doby jim byla celá demokracie v podstatě k prdu, resp. jen jako jako hráz proti totalitě, kterou ale nahradil systém, který jim ani nemusí připadat nějak lepší.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

Nesmysl. Výše sazby rovné daně 90% je taky nesmysl. Každý to ví. 90% sazba daně z příjmu je myslitelná až pouze jako poslední sazba v rámci progrese nad tu část příjmů, která zajistí danému jednotlivci velmi nadstandardní životní úroveň. Dokonce koncept rdousící daně umožňuje i 100% daň aplikovanou na část příjmů převyšujících určitou částku a přesto bude právo vlastnit majetek omezeno tak, že zde pořád bude efektivně vykonatelné. Tyto dnes těžko představitelné úrovně zdanění může přinést už celkem blízká budoucnost, právě s ohledem na dynamický nárůst produktivity výroby díky dynamickému pokroku technologií.

Ano exces je subjektivní, proto je třeba aby lidé byli pokud možno normální, umírnění ve svých názorech, protože extrémní názory mohou vést k tomu, že do oboru normálních věcí se nám nechtěně dostanou i zcela zjevné excesy. Ano mluvím teď k Vám a panu Altmanovi především.

Diskutujeme zde o daních a Listině základních práv a svobod a ani jedno nejsou vynálezem bolševiků. Jen tak pro pořádek.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
8
+

Ano.
A co ti, kteří dokáží žít i bez vládnutí?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-8
+

To máte pravdu. Největší výhoda demokracie ale spočívá v tom, že dává vládnoucí třídě zpětnou vazbu, aby nemusela se střílením vůbec začít. Většina lidí si to akceptuje, zejména pokud jim zbývá dost klidu a prostředků na relativně spokojený život. To je důvod, proč jsou demokracie (alespoň dosud) nejlepším způsobem vládnutí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
11
+

Není. Buď neumíte, nebo nechcete číst. Výše jsem napsal, že demokracie nejlíp chrání hlavně před excesy vládnoucí třídy (státu). To bolševická totalita nesplňuje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
9
+

Demokracie je jenom sofistikovaně zamaskovaná totalita. Vládnoucí elity jednou přišly na to, že je pro ně výhodnější masy zmanipulovat, než do nich střílet. To je celé.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-8
+

Co si pamatuji, tak komunisté často argumentují nižší zločinností, tedy větší bezpečností, za jejich vlády a nejspíš i mají pravdu. A jistoty socialismu byly za jeho trvaní ty nejjistější.
Potom je ovšem, dle vašich kriterií, bolševická totalita lepší než demokracie.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-9
+

Nechápete rozdíl mezi konzistentními názory a fanatismem. To, že někdo, jako třeba pan Altman, má vnitřně soudržný světonázor a obhajuje ho logickými argumenty není fanatismus.
Fanatismus žádné logicky soudržné, chcete-li konzistentní názory nepotřebuje. Důkazem toho jste vy. Vy běžně popíráte sám sebe v jednom diskusním vláknu a když vás na to někdo upozorní, tak vůbec nechápete, co vám říká. Sám jsem si to s vámi přece vícekrát vyzkoušel. Pořád jenom melete tu vaši trollí propagandu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-9
+

Jasně, oblíbený "argument": "Když se vám to nelíbí, tak táhněte!" A to před chvílí tvrdil, že demokracie není vláda silnějšího.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-9
+

Když vaše názory někdo nazývá bolševickými, marxistickými, fašistickými a podobně, tak to není absence argumentů, ale faktický popis vašich názorů. Pokud lze ve vašich chaotických výplodech vysledovat nějaký aspoň trochu konzistentní názor, tak je velmi blízký právě bolševikům či Mussolinimu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-9
+

>>> "Demokracie je vládou většiny, nikoliv vládou silnějšího. Vládou silnějšího je ancap. "

Myslíte si zřejmě, že když bude pořád po goebbelsovsku opakovat bláboly, tak se blábol stane pravdou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-8
+

Zase ty vaše nesmyslné fuldobolševické bláboly. Lžete, ignorujete argumenty oponentů, vykřikujete ničím nepodložené tvrzení.

Faktem zůstává, že neexistuje objektivní ani ústavní limit pro výši daní. Proč je například 91% už moc a 89% málo? Na to odpovědě neumíte. Také konfiskace majetku státem, například ve veřejném zájmu, může být upravena zákonem zcela libovolně. Právo vlastnit majetek tedy neexistuje.

Pojem "neudržitelný exces" je čistě subjektivní. Jestli je pro vás legitimní 90% progrese, tak nevím, kde ten neudržitelný exces podle vás je. Jako obvykle nemáte žádné argumenty, jenom opakujete pořád dokola bolševickou propagandu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-7
+

Je to marné. Vám určité věci vysvětlit nejdou. Souhlasím, že tržní řešení pro drtivou většinu produktů a služeb je v zásadě správné. Jen se Vám snažím vysvětlit, že mám oprávněné obavy, že v oblasti zdravotnictví, soudů, policie, sociálního systému, důchodového systému... trh prostě nebude fungovat uspokojivě. To, že trh potravin funguje relativně dobře, mě skutečně neuklidňuje, protože já mezi zdravotní péčí, důchodovým zabezpečením a nákupem rohlíku fakt vidím zásadní rozdíly, které Vy nejste schopen vidět, protože jednoduše věříte, že trh funguje bezchybně úplně ve všem. Já Vám tu víru neberu. Vy zase mě neberte moje relevantní obavy. :-) Vaše víra a moje obavy ale nejsou určujícími faktory, jak to nakonec bude. O tomto naštěstí rozhoduje demokracie, která občané rozhodnou, zda zvítězí víra nebo obavy. Je přece jasné, že pokud chcete věci změnit, musíte vynaložit značné úsilí. Samo se to nestane.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
8
+

Vaše pozemky jsou Vaše jen proto, že to stát a ostatní občané respektují. Najděte si na to pozemky jinde. Založte si stát, který uznají ostatní státy a uzákoňte si tam ty Vaše přirozená práva a vyzkoušejte si to tam. Nebo přesvědčte občany tohoto státu ve volbách.

Vaše představy jak se vymaníte z povinností, které Vám stát ukládá a současně budete parazitovat na již vybudovaném státu jsou dětinské.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
8
+

To, že se takto hájili bolševici neznamená, že v tomto případě to není pravda. :-) Zase máváte bolševikama = neklamná známka absence skutečných věcných argumentů.

"Systém je dobrý, jen někteří konkrétní sobečtí jedinci to kazí." Toto lze přesně napsat k ancapu, v kterém budou chcípat chudí a nadbyteční hladem a zimou, protože se nenajde dost altruistů, kteří by jim dali práci, nebo se o tyto lidi soukromě postarali jen pro svůj skvělý pocit z pomoci bližnímu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

Na své(?) pozemky...? Vlastnické právo je právo jako každé jiné a jeho obsah dává smysl pouze tehdy pokud je zakotveno v právním řádu daného státního (nebo jiného) celku a respektováno a vymáháno ostatními členy společnosti. Jinými slovy bez státu (nebo jiné formy organizace společnosti) byste si mohl svá "vlastnická práva" vetknout tak akorát za klobouk. Vaše "vlastnické právo" by bylo jen projevem Vaší síly uhájit si své "právo" před ostatními násilím. Žádné skutečné vlastnické právo byste neměl. "Svůj" majetek byste užíval pouze na základě "Vašeho práva" silnějšího.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
11
+

Mafie je způsob organizace části společnosti uvnitř společnosti organizované, mimo jiné i uplatňováním práva silnějšího a nerespektováním práv ostatních členů společnosti.

NSDAP není způsob organizace společnosti. To byla politická strana.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
10
+

Není to důkaz bezzubosti Listiny. Listina není jen o majetkových právech, které jsou Vám zřejmě nade vše. :-) Ano není dokonalá. Soudní moc musí respektovat vůli zákonodárce a zasahovat až teprve při neudržitelných excesech. Zákonodárné právo má primárně občany zvolený zákonodárce a do jeho pravomoci musí soudy zasahovat jen velmi zdrženlivě.

Radikální omezení prosperity daného jednotlivce ve prospěch společnosti, představuje princip daňové progrese, která je zcela legitimní způsobem získávání prostředků ke státnímu přerozdělování. Takže i určité prvky podle Vás bolševismu jsou legitimní součástí demokratických právních států, stejně tak, jako je na druhé straně legitimní zrušení státního zdravotního nebo důchodového systému.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

Vždyť vám ho nenutíme na vašem pozemku zavádět. Tam si mějte, co chcete - od kibucu po demokracii.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-8
+

Jak to můžete tak ultimátně tvrdit?
Tak nás to na našich pozemcích nechte vyzkoušet - stejně jsme vás a váš stát na ně nezvali.
Uvidíme, odkud kam budou lidé utíkat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-8
+
2/6