Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Urza: Ke svobodě nemůžu nikoho donutit

13. 3. 2018
 20 491
232 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Chtěl bych poprosit zdejší libertariány - je někdě na internetu dostupný popis toho, jak v ankapu funguje soudní systém pro trestní právo, případně majetkové právo? Nejde mi o vymáhání práva, ale spíš o rozhodovací proces, např.:
a) Jeden člověk druhému ublíží a tvrdí, že to bylo v sebeobraně.
b) Dva lidé tvrdí, že jim oběma patří stejný pozemek.
Kdo je rozsoudí? Co když se neshodnou na osobě soudce/arbitra?
Děkuji!

Nahlásit
-
13
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Takovýto problém by vznikl jen jednou a pak už by si na to všichni dali pozor.

Každá smlouva by zřejmě již od začátku obsahovala i paragraf o arbitrovi (tedy kdo a jak rozhodne případné spory). Včetně smlouvy o vzniku manželství či pronájmu, včetně mlčky uzavíraných smluv o vstupu do soukromého parku či lesa.

Arbitři by nebyli (nemuseli být) jednotlivci. Byly by to (i) velké právní firmy dbající o svou reputaci. Nebo by to byli roboti (algoritmy, UI, ...), pokud k rozhodnutí sporu stačí vyhodnotit informace z předem daných (certifikovaných) zdrojů - tak fungují smartcontracts, většina sporů se rozhodne automaticky, levně, rychle.

A nebo by to dopadlo třeba jinak, těžko předvídat chování tak složitého mechanismu, jako je lidská společnost. Očekávat lze jediné: pokud by lidi něco pociťovali jako problém, vznikla by tím poptávka po řešení. V dnešním sešněrovaném a zmonopolizovaném světě si ani nelze představit, co by do tohoto (a dalších) oboru vnesla lidská kreativita a podnikavost.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-12
+

Diskuze

Nezlobte se na mne, ale Vaše názory na mě působily poněkud teenagerovsky, proto jsem na Vás tak vyjel. :-)

Píšete: "Snad jen to, aby lidé zvážili určité argumenty, jestli by nestálo za to zkusit hledat jiné způsoby, jak společnost provozovat."

Na první pohled si člověk řekne: proč né? Hledání nových způsobů organizace společnosti přece nemůže nikomu ublížit. Odpověď ale zní: MŮŽE! A hodně moc! A v historii se to taky několikrát stalo. A moudrý člověk se z toho poučí. A nezodpovědný dobrodruh se do toho pustí.

Já si myslím, že daleko užitečnější a bezpečnější je do hloubky poznávat, jak současná společnosti funguje a hledat způsoby, jak její fungování neustále zlepšovat. Nikoliv, jak ji případně rozvrátit a nahradit něčím novým "spravedlivějším" a "mnohem lepším".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Pane Fulde (všiměte si, že umím vyskloňovat vaše jméno), vy vůbec netušíte jaký já mám ve skutečnosti vztah k tomu, co tady ostatní lidé vybudovali, tak si tyhle komentáře nechte.

Tohle je zcela teoretická debata — bez jakéhokoliv vztahu třeba k historii — o tom, co dělá stát a to je tak všechno. Společnost nemůže za to, že se narodila do státní společnosti a že tudíž mi k mojí existenci pomáhá zrovna státní společnost. Dobře chápu, jak jsme se sem dostali a nemyslím si, že mi společnost cokoliv dluží (ostatně lidi k aktuálnímu stavu stejně jako já přišli jako slepý k houslím), a já po ní vůbec nic zvláštního nechci. Snad jen to, aby lidé zvážili určité argumenty, jestli by nestálo za to zkusit hledat jiné způsoby, jak společnost provozovat. K tomu je třeba si vysvětlit proč. Kde vznikají určité morální problémy apod. Samozřejmě mě pak mrzí, když někdo kašle na to, že někomu problémy způsobuje. A to si ho pak skutečně dovolím zkritizovat. Chápu, že společnost neví, jak jinak ji momentálně provozovat, takže to, že takto funguje respektuji.

Můžete si mimo jiné všimnout, že jsem se ze státu neodstěhoval, setrvávám tady, i když bych si to zaplatit mohl, platím tu daně a dodržuji pravidla, která společnost požaduje (mnohdy mnohem nadstandardněji než větišna lidí), nijak ji záměrně nepoškozuji, neokrádám a nesnažím se na ní jakkoliv parazitovat. Občas taky někomu pomůžu. Co po mě ještě chcete vy?

Pokud mě chcete jenom urážet a nemáte žádný zájem pochopit, co se vám snažím říct, tak na mě prosím už nereagujte. Už jsem dost starý na to, abych ztrácel čas tím, že budu obhajovat, že jsem normální člověk.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-6
+

"aby ancap fungoval je to, že ho musí respektovat hodně velké (více než stát) lidí"

- Nemyslím, že hodně velké množství, ale v malých komunitách se ten systém prostě jako ankap jevit nebude, přestože se toho systému budou všichni účastnit dobrovolně a v souladu s ankapem to bude, asi by ho nikdo za ankap neoznačil. Když společnost dosáhne takové velikosti, že se lidé navzájem přestávají znát, tak se tepreve začínají objevovat věci, které jsou evidentně tržní.

- O čem přesně myslíte, že bych měl být přesvědčen, že to nelze?

"ještě přinutit toho agresora"

- Ano, takže nezbývá než si to zaplatit sám.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-5
+

"A člověk, když se tu narodí, tak žádné zdroje nemá a musí tak snášet násilí státu, aby ty zdroje na odstěhování získal. "

Vy jste dobrý exot. V tom Vašem ancapu byste se nejspíš ani dospělého věku nedožil. To se mi fakt líbí, jak dnešní rozmazlení mladí lidé si myslí, že všechno co tu kolem nich je, je tu zcela automaticky a zcela samozřejmě pouze v jejich prospěch a že jsou oprávněni to kritizovat a ještě se cítit společností, která jim umožňuje existenci, být poškozováni. To je absurdní. Vy si nedohlédnete na špičku vlastního nosu a máte tu drzost vykládat lidem, že by měli být povinni umožnit Vám život podle Vaši bláznivých představ? Vy chcete, aby se všichni přizpůsobili těm Vaši primitivním idiotským představám? Proberte se.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Zajímavé...myslíte si tedy, že podmínkou toho, aby ancap fungoval je to, že ho musí respektovat hodně velké(více než stát) lidí. Jinak to fungovat tedy nebude? Není to jen výmluva? Pokud ne, znovu se ptám, proč se zabýváte něčím, o čem jste sám přesvědčen, že to nelze?

"když se někdo na vás dopustí násilí (způsobí vám škodu), tak by vám pak měl zajistit nějakou náhradu škody"
No já souhlasím, ještě přinutit toho agresora. To něco stojí. A nejen v ancapu - zadarmo ani kuře nehrabe.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

"Proč by ancap měl být mnohamilionovou společností?"

- Ne, že by musel, ale malá komunita lidí spíš vytvoří něco, co bude připomínat státní společnost. Pro ni nemá význam zavádět trh, ani by se tam nijak nerozběhnul.

"Na vlastní náklady? No a na čí jiné?"

- To je dobrá otázka. Co myslíte vy? Stát je tu agresor a ten co něco po mně chce. Jistě dává smysl si zaplatit vlastní obranu, nadruhou stranu, když se někdo na vás dopustí násilí (způsobí vám škodu), tak by vám pak měl zajistit nějakou náhradu škody. A člověk, když se tu narodí, tak žádné zdroje nemá a musí tak snášet násilí státu, aby ty zdroje na odstěhování získal.

"Jak víte, co si myslím?"

- Omlouvám se, moje chyba. To samozřejmě nevím, jen trochu předpokládám, kam tohle celé směřuje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-6
+

Proč by ancap měl být mnohamilionovou společností?

Na vlastní náklady? No a na čí jiné?

Jak víte, co si myslím?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Ve vás, protože vy jako stát to nedovolujete a nebudu se kvůli tomu, že vy mě chcete násilím nutit, abych žil tak, jak si to představujete vy, stěhovat na vlastní náklady do pralesa a nezahodím tady celý svůj dosavadní život.

Ale abychom si ušetřili zbytečně dlouhou výměnu komentářů, tak je to proto, že jsme všichni pokrytci a jakkoliv tvrdíme, jak nám záleží na svobodě, tak stejně svobodu vyměníme za blahobyt a na vlastní náklady se neodstěhujeme do lesa, kde bychom se mohli svobodně skrývat před státem a živit lovem a sběrem (ve státních lesích).

Nehodlám tohle dále řešit, protože můj pohled na věc se celkem dost liší od toho, co si myslíte.

Podstatou mého komentáře je nicméně to, že malá partička lidí nemůže dokázat fungování mnohamilionové společnosti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-8
+

Ancap je chaos, kde bude fungovat jen "právo" silnějšího. Stejně jako každá válka je chaotický podnik založený na aplikaci "práva" silnějšího. Ve válečném stavu se obvykle z vysoka kašle na jakákoliv pravidla a zákony. I na válečné konvence. V ancapu pak bude v tomto ohledu ještě horší situace. Ancap není jen tak nějakým ledajakým strašákem. :-(

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Pokud takto žijí mraky lidí po celém světě, tak tak žijte také? Kde je problém?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Další rána kryptoměnám?

http://tech.instory.cz/285-google-zahajil-utok-proti-kryptomenam-duvod-sveho-rozhodnuti-zatim-neuvedl.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Nahlásit

-
5
+

Tím "kdyby to šlo" myslím, kdyby to ČR povolila.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

I kdyby to šlo, tak to vůbec nic nedokáže, takto žíjí mraky lidí po celém světě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-6
+

Presne to urob, Jan. Dokáž to.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

Takže to nejde? Proč se tedy zabýváte něčím, co nejde?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Super. Tak já se jdu domluvit s pár vlastníky pozemků a založíme si na nich svobodné území, daňový ráj, OK?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Čili jsme v situaci, kdy většina lidí využívá velkou(dominantní) bezpečnostní agenturu, a vy se s ní dostanete do sporu. Jaký je rozdíl proti tomu, kdybyste se do obdobné situace dostal v ankapu? Navíc, i nyní máte volbu:
- Můžete žít bez bezpečnostní agentury (vyřizovat si spory "ručně", neplatit daně, shánět si doktory soukromě, atd)
- Můžete se přidat k nějaké mafii (sorry, kontakty nemám :) )
- Můžete se přestěhovat někam, kde Vás nebude bezpečnostní agentura "stát - ČR" zastupovat.
Chápu, že první dvě možnosti jsou víceméně teoretické, a třetí se Vám (pravděpodobně) nelíbí, ale celá debata je tak trochu akademická :) Možná užitečnější dotaz: proč si myslíte, že by v ankapu jedna z agentur nezačala být časem dominantní a chovat se jako stát?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

Rozhodně tam jsou zajímavé věci. Například 1.Samuelova 8.

Izraelci chtěli krále a odpověď Samuele byla: Toto bude právo krále, který nad vámi bude kralovat: Vezme vám syny a zařadí je ke svému vozatajstvu a jezdectvu, aby běhali před jeho vozem. Ustanoví si velitele nad tisíci a nad sty a další , aby pro něho obstarávali orbu a sklizeň, a další , aby pro něho zhotovovali válečnou výzbroj a výstroj jeho vozů. Také dcery vám vezme za mastičkářky, kuchařky a pekařky. Vezme vám nejlepší pole, vinice a olivové háje a dá je svým služebníkům. Z vašich výmlatů a vinic bude vybírat desátky a bude je dávat svým dvořanům a služebníkům. Vezme vám otroky a otrokyně a nejlepší jinochy i osly, aby pro něho pracovali. Bude vybírat desátky z vašich stád, a stanete se jeho otroky. A přijde den, kdy budete úpět kvůli svému králi, kterého jste si vyvolili, ale Hospodin vám onoho dne neodpoví.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Libertariáni by najlepšie presvedčili svet, keby si vytvorili dlhodobo prežívajúce a prosperujúce spoločenstvo podľa ich predstáv. Načo toľko rečí? Stačí jeden preukázateľný výsledok. Úspešné príklady priťahujú.

Nahlásit

-
7
+

Tuhle bezpečnostní agenturu ale očividně někteří lidé nechtějí, přesto jsou nuceni ji využívat. Je velký rozdíl, když něco dobrovolně přijmu a jsem-li do toho donucen. To je základ ankapu, svobodné rozhodnutí.

Základem státu není svobodné rozhodnutí, ale hromada "služeb", které lidé ani nechtějí, ale musí si je zaplatit.
To je krásný příklad o síle agentury s názvem "stát". On je už příliš silný na to, aby řešil nějaké drobnosti smrtelníků. Proto funguje tak, že vám propagandou vnutí své řešení a také vnutí, že si to musíte zaplatit. Popřípadě vám vysvětlí, že vaše řešení je špatné, kdežto to, které navrhl on, je naprosto skvělé.

Mít moc něco prosadit a prosazovat to, to jsou navíc dvě samostatné věci. Takže ta síla je jen zbožné přání etatistů, která se zřejmě do reality moc nepromítne, s ohledem na výše uvedený odstavec.. V reálu nemáte proti státu šanci a máte jen jednu možnost, přizpůsobit se.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-8
+

Uklidněte se, pane Fuld, přestaňte píchat do toho strašáka. :) Byl bych nerad, kdybyste musel kvůli téhle debatě někam do nemocnice.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-6
+

Děkuji pane Plesko za tento příspěvek. Protože mě problematika logistiky poštovních služeb zajímá, mohl byste sem prosím dát odkaz na nějaký relevantní zdroj popisující "downgrading" České pošty? Děkuji.

"kolos na hliněných nohou, který hanebně zneužívá svoje zaměstnance" - asi všichni máme ve svém okolí nějakého poštmistra, který před koncem roku přišel s prosbou,co si tak sjednat životní pojištění kvůli plnění plánu pobočkou. A v lednu ho hned zrušíme.
A historky o tom, jak si rodiny pošťáků rozbalují desítky stíracích losů podvánočním stromečkem, jsou také notoricky známé.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"nabídněte jim faktoringové služby nebo neobchodujte..."

Žijete v obci na polském pohraničí cca 30 km od Lázní Jeseník, což představuje hodinu cesty mimo zímu a hodinu a půl v zimě. Protože estébák Babiš potřebuje vykázat, že je dobrý hospodář, jsou mimo jiné omezeny náklady na údržbu komunikací. Nasněží. Lidé se těžko dostávají k doktorovi, do školy, do zaměstnání.

Stát zastupovaný samosprávou - obecním úřadem - nabídne místnímu zemědělci, aby svojí technikou prohrnoval a udržoval sjízdné cesty v katastru obce. Co mu už neřekne, je, že bude muset kvůli dodržení DUZP vystavit okamžitě faktury, odevzdat DPH, ale pro nedostatek financí mu bude práce a materiál proplacen až na podzim, nebo možná až v dalším roce.

A pak přijde někdo jako vy a poradí tomu sedlákovi, ať si sjedná faktoringové služby.
To není smluvní svoboda, to je zneužití státu - podobných historek znám desítky. Těžko najít motivacipodobný stát podporovat.

Vy my začínáte svým uvažováním silně připomínat slavný Renčínův vtip, kdy si Karel vede za ohlávku na jednání s úřadem tlumočníka. Vaše růžové brýle vám neberu, už v Bibli je o podobných lidech notoricky známý citát. Jen byste si měl do nich konečně pořídit silnější skla, protože vám skutečně reálný svět uniká.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Tady o tom něco je: https://nautilus2.wordpress.com/2018/03/10/gogo-r-i-p-pan-sibenicka/
A tady jím otitulkované video: https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=MjGyDGhbphA

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jenom taková zajímavost. Z youtube byl cenzory odstraněn účet pana šibeničky a byl mu zrušen i účet na twitteru. Kdo zná tak ví o co jde. Tak nějak to je u nás s tou svobodou slova.

Nahlásit

-
0
+

Sorry jako. Právě tří leté a 5-ti leté splatnosti faktur jsou typickým projevem podnikatelské svobody a absence příslušné regulace. Jediné co se s tímto dá dělat, je se státem ani s Babišem za takových podmínek neobchodovat. A/nebo toho naopak využít a takto postiženým firmám nabídnout faktoringové služby. Stát i Babišovy firmy jsou z hlediska kreditního rizika docela bonitní dlužníci, né?

O Vašem doporučení k mým aktivitám budu přemýšlet. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Ano. Vzpomínám si na něco takového. Myslím, že debata byla o prospěšnosti monopolu z hlediska nutných nákladů na provoz celé sítě. Řešily se i přenosy dat apod. Je možné, že jsem tehdy řešil to, že soukromí poskytovatelé by se vybodli na poskytování služeb v odlehlých oblastech. Což je u ČP zajištěno tím, že plní závazek poskytovat onu universální službu, jako o ní výše píše pan Pleska.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Díky za reakci. Ano. I na mě to působí, že u nás k liberalizaci došlo jakýmsi nedopatřením. A ano. Taky si myslím, že přístup ČP k jejím zaměstnancům je hanebný.

Co se týče universální služby, u telefonních operátorů to snad úplně od počátku zrušení monopolu fungovalo tak, že se všichni operátoři složili alikvotním dílem na provoz sítě ztrátových telefonních automatů. Nevidím moc, důvodů proč obdobný způsob hrazení universální služby nezavést i zde. Ledaže by to znamenalo cenovou nedostupnost poštovních služeb, což mi přijde v konkurenčním prostředí nepravděpodobné až vyloučené.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Je Babiš stíhanej i s celou rodinou nebo ne? Žádnou pozici nedostal. Vyhrál ve volbách. To, že jediné subjekty na politické scéně, které nejdou apriori proti Babišovi, jsou právě prezident, KSČM a SPD je fakt, proti němuž ale v demokratickém právním státě máte jediný nástroj - volební lístek.
Demonstrace bych nepodceňoval. Stačí pohled na Slovensko, nebo do Prahy v souvislosti s Ondráčkem.

Jeden příklad za všechny. Petice k protikuřáckému zákonu vyústila v poslanecký návrh na jeho zmírnění. Osobně by se mi spíš líbilo, kdyby ho Ústavní soud zrušil, ale ten se k tomu nemá.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
8
+

Jasně. V pohodě. :-) Chápu. To video. Moc pěkné. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+
2/8