Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Urza: Ke svobodě nemůžu nikoho donutit

13. 3. 2018
 20 434
232 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Chtěl bych poprosit zdejší libertariány - je někdě na internetu dostupný popis toho, jak v ankapu funguje soudní systém pro trestní právo, případně majetkové právo? Nejde mi o vymáhání práva, ale spíš o rozhodovací proces, např.:
a) Jeden člověk druhému ublíží a tvrdí, že to bylo v sebeobraně.
b) Dva lidé tvrdí, že jim oběma patří stejný pozemek.
Kdo je rozsoudí? Co když se neshodnou na osobě soudce/arbitra?
Děkuji!

Nahlásit
-
13
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Takovýto problém by vznikl jen jednou a pak už by si na to všichni dali pozor.

Každá smlouva by zřejmě již od začátku obsahovala i paragraf o arbitrovi (tedy kdo a jak rozhodne případné spory). Včetně smlouvy o vzniku manželství či pronájmu, včetně mlčky uzavíraných smluv o vstupu do soukromého parku či lesa.

Arbitři by nebyli (nemuseli být) jednotlivci. Byly by to (i) velké právní firmy dbající o svou reputaci. Nebo by to byli roboti (algoritmy, UI, ...), pokud k rozhodnutí sporu stačí vyhodnotit informace z předem daných (certifikovaných) zdrojů - tak fungují smartcontracts, většina sporů se rozhodne automaticky, levně, rychle.

A nebo by to dopadlo třeba jinak, těžko předvídat chování tak složitého mechanismu, jako je lidská společnost. Očekávat lze jediné: pokud by lidi něco pociťovali jako problém, vznikla by tím poptávka po řešení. V dnešním sešněrovaném a zmonopolizovaném světě si ani nelze představit, co by do tohoto (a dalších) oboru vnesla lidská kreativita a podnikavost.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-12
+

Diskuze

Stačí, aby z Vás vypadlo: "Bla, bla, bla. Já jsem mistr, Fuld je nicka." A zase je Vám na tom hrozném světě znásilňovaném lidmi, jako já, trochu lépe, že? :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Opravdu v Lázních Jeseník nežiju. Ale to místo se mi přírodou líbí, tak tam občas zavítám a strávím pár týdnů. Žít bych tam ale nechtěl - vidím, co centrální plánovači s právem zakazovat a nulovou odpovědností podobní mudrlantům jako jste vy, umí s takovými místy napáchat. Trávím čas střídavě na různých místech i po světě. A proto mohu porovnávat. Nedřepím na zadku jako vy, který reálnou životní zkušenost má vyčtenou a vyfabulovanou ze stínů ve své jeskyni.
Moje velké štěstí (které ale samo od sebe nespadlo) je v tom, že s lidmi vašeho typu se obvykle potkávat nemusím a rozhodně nejsem na nich nijak závislý. Chápu ale, že pro diverzitu jste důležití - třeba jako příklad, který není nutné následovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-8
+

Celou dobu se tu bavíme o tom, co by MOHLO být jinak a co pro to můžeme udělat a někteří se to již snaží dělat.
To je jako bych vám řekl, že jednou budeme létat na Mars a vy jste teď jako důkaz požadovala, ať vám z Marsu pošlu selfíčko a spočítal, kolik lidí tam kdy bude.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-6
+

No tak nám to ukažte. Zatím jenom povídáte.

A neptala jsem se proč, ale KOLIK lidí žije a chce žít Vámi popisovaným způsobem.
A znovu: nikdy nedáte dohromady ani rodinu, která by chtěla žít v ancapu. Nebo ancap je společnost jednotlivců?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Pro někoho ideál, pro někoho ne.

Proč lidé žijí mimo systém? Protože jim nevyhovuje. To se tu celou dobu řeší.

Proč bych někoho přemlouval, když tu řešíme, že je nemorální domluva určité skupiny lidí, kteří použijí sílu, aby se ostatní museli chovat podle jejich vůle? Nejde o to přemluvit dost lidí, ať volí svobodu. Jde o to ukázat lidem, že to jde i svobodně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-6
+

"Cesta je postupná a jako ke každému ideálu... "
Ancap je ideál??

" Všimněte si, kolik lidí volí: Podnikání jinde, než v ČR. Bitcoiny. Život mimo ČR..."
No schválně, kolik? V každém systému žijí někteří lidé tak nějak mimo systém.

Nenajdete jedinou rodinu, kde by byli všichni pravičáci, natož příznivci ancapu. Nebo vy věříte na "Přemluv bábu, přemluv dědka"? Nepřemluvíte ani své pubertální děti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Není to jen o volbách politiků.
Není to o revoluční změně.
Cesta je postupná a jako ke každému ideálu i tady se jde jen více či méně přiblížit.
Všimněte si, kolik lidí volí: Podnikání jinde, než v ČR. Bitcoiny. Život mimo ČR, kde jim to víc vyhovuje. Nezávislost na státu (ač musí platit daně, nic od státu nechtějí a nespoléhají se na něj).
Ti lidé se zařizují jinak. Mají své dodavatele bez faktur a účtenek, bitcoiny, investováno a naspořeno na důchod...
Kolik lidí u voleb nevolí, protože - jak sám píšete - pravice neexistuje. Volí si nevolit.

A s tím odchodem - teď odejít ze státního systému je velmi těžké, téměř nemožné. V ideálním ancapu, jak píše často pan Altman, si kdokoli může se svou skupinou skoupit kus prostoru a založit kibuc komunistický, socialistický či demokratický. Jen ho nesmí násilím nutit svým sousedům a ti jim nebudou násilím nutit svůj ancap.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-5
+

Když vidím, jak lidi volí, pravice už pro nezájem prakticky neexistuje. A pokud by existovala a snažila se získat voliče na pravicové myšlenky, kolik myslíte, že by dostala procent?
No a vy uvažujete o systému svobodném a s naprostou absencí násilí, tudíž dobrovolnou volbu 100% lidí??
Nebo to nemusí být 100% a těm, kdo ancap nechtějí, bude umožněno "svobodně" odejít? :D

Jinak matiku umím, jsem technik a my technici tvrdíme, že nic není nemožné. Jen některé věci jsou velmi málo pravděpodobné :) Například 100% volba čehokoli.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Je jedno, co já si myslím.
Jen se snažím dokázat, že velmi často si lidé myslí, že něco nejde a pravda se zjistí, až když někdo dokáže, že to jde.
Což neznamená, že všechno jde.
"Nepřítomnost důkazu není důkazem neexistence."
Asi kromě matematiky nelze u něčeho dokázat, že to nejde :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-6
+

Četl jste to?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-6
+

"a že bychom si měli dovolit zpochybnit úplně všechno." Ano toto je základ kritického myšlení. Ale! Jakmile začnete zpochybňovat některé zásadní věci a hodnoty, ke kterým dospěla civilizovaná společnost, můžete se dostat někam, kam možná ani sám dospět nechcete.

Mnohdy jsou pochybnosti velmi užitečné. Když jsem se začal zajímat o podstatu peněz, dostal jsem se k neuvěřitelným informacím a principům, které mi přišly zcela absurdní. A přirozeně jsem tedy začal pochybovat o jejich správnosti. Jednalo se teorii multiplikace vkladů, jednalo se o tvrzenou existenci legální možnosti, jak nás mohou banky beztrestně podvádět a okrádat, dověděl jsem se o tom, jak funguje zlovolné frakční bankovnictví a nedokázal jsem si představit, jak by tohle mohla být skutečná pravda. A tak jsem se rozhodl, že zjistím, jak to ve skutečnosti je, a to se mi povedlo. Mnoho dalších lidí ale těm báchorkám slepě uvěřili a rozhodli se naopak proti těm strašlivým nešvarům v podobě aktuálního "zločinného" peněžního systému velmi razantně a aktivně bojovat. To jsou pánové Altman, Fraj a mnoho dalších, kteří ze sebe takto dělají akorát hlupáky, kteří si myslí, jak na ty údajné zloděje, kteří je ve skutečnosti nijak neokrádají, vyzrají prosazením nové a stejně tak hloupé ideologie.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

Mě ale používání fiat měny nikdo nenutí. Já používám účetní měnu rád a dobrovolně. Vy jste vůbec nucen státem i k mnoha dalším strašným věcem, jako je naučit se číst a psát apod... :-) Jak se vlastně projevuje to nucení? To když platíte v obchodě tak bručíte na prodavačku, fuj to jsou hnusné fiat peníze, fakt je strašně nesnáším, asi ze na Vás brzy vyzvracím, jak mi dělají špatně ty děsivé fiat peníze. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Sorry jako. Tu knížku bych nechtěl ani za darmo. Stačilo mi nahlédnout do té zlaté klenotnice libertariánské klasiky v podobě třesoucího se Atlase a stačilo mi to nadosmrti.

Pustil jsem si pár videí pana Urzy, přečetl nějaké jeho články a dospěl jsem k závěru, že ten pán je psychicky velmi vážně poškozeným jedincem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
8
+

Babiš je starosta Lázní Jeseník? Koho jste si zvolili, toho tam máte. Pokud tam není možné zvolit nikoho, kdo by chápal, že nemá šetřit na veřejných službách, bez nichž se lidé neobejdou, tak za to může Babiš?

Pokud se někdo (onen zemědělec) spoléhá na to, že se nějaký politik se bude chovat standardně, aniž by ho k tomu cokoliv nutilo (např. předem uzavřená smlouva), pak je to blázen. Jak to ten starosta vede, když nemá ani na zimní údržbu cest. Opět, co jste si zvolili to máte.

A ještě mi řekněte, proč by onen zemědělec nemohl prodat tu pohledávku nějaké faktoringové společnosti. Neumí s internetem? No jo to je dneska problém. Vždyť je to pohledávka za komunálním subjektem, ne za nějakým Lájošem.

Co se týče růžových brýlí. To Vy žijete v místě, které já rozhodně nijak růžově nevidím. Já ne. Nikdo Vás v tom marasmu přece nedrží. Nejste-li schopni situaci změnit, je třeba to řešit jinak. Ale radit Vám přece nebudu. Vy jste přece zarputilým zastáncem hesla, ať se každý o sebe postará sám, tak se starejte.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Odročováním se promlčení skutku dosáhnout nedá. Stíhání dosud neskončilo. U Babiše lze zcela reálně očekávat, že bude zproštěn všech obvinění. Na ostatní obviněné bych si moc peněz nevsadil. Především pak ne na ty, co seděli v orgánech.

Vám přijde demise premiéra v důsledků pár dní demonstrací málo?
Demonstrace na Slovensku nekončí. Ještě uvidíme.

Zákaz kouření nepovažuji za nic extrémně a zásadně pro chod země důležitého. Jen ho používám jako ilustrativní příklad.

Kdo a s jakým mandátem vládne závisí na voličích, pak na prezidentovi, kterého opět volí voliči a na zvolených politicích.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Stát disponuje skutečnými právy, stejně jako jeho občané. A pokud už stát tahá za delší konec provazu, pak občanu zbývá alespoň ten kratší konec v ruce. "Právo" silnějšího na proti tomu znamená, že za provaz tahá pouze ten silnější a Vy provaz v ruce vůbec nedržíte.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

Tak to máte veliké štěstí, že vás nikdo nenutí kryptoměny nakupovat. Nucení uživatelé fiat měn takové štěstí nemají.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Už i vypouštění satelitů jde vesmírným anarchistům bez dohledu státu :-)
http://technika.denikplus.cz/veda-technika/897-partizansky-kousek-jedne-americke-spolecnosti-do-vesmiru-dostala-prvni-nelegalni-druzice-v-historii.html

Nahlásit

-
-5
+

Děkuji za upřímnou odpověď a za příjemný a zajímavý rozhovor.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Létat lze, protože to příroda(fyzikální zákony) umožňuje. Myslíte si, že příroda umožňuje vznik a udržení ancapu? Přírodou myslím vše, fakta: človek takový jaký je, lidstvo, jak ho známe v celé historii, přírodní zdroje...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Podívejte, stejně tak jako Vám se mi bezpečnostní agentura "stát - ČR" taky nezdá a tak jsem si našel jinou, lepší.
Moje teorie je následující: kdekoliv se v historii vyskytly decentralizované formy vládnutí, dříve nebo později zase dospěly k centralizaci. Předpokládám proto, že v oboru "bezpečnostních agentur" také dojde ke konsolidaci. Už proto, že stačí, aby na čas jedna agentura získala na trhu mírnou dominanci, a může silou donutit ostatní hrát podle jejích pravidel. Čili skončíme s jedinou bezpečnostní agenturou. Teď je otázka, jak donutit jedinou bezpečnostní agenturu chovat se tak, aby s ní byli lidé spokojeni, když nebude podrobena tržním tlakům. Historie vyzkoušela různé modely:
- absolutistická monarchie, tj. jeden vlastník/vládce
- oligarchie/plutokracie, tj. menší množství velkých akcionářů
- demokracie, tj. každý člověk drží jednu akcii/hlasovací právo
... a spoustu dalších kombinací výše uvedených.
V současnosti to vypadá, že nejoblíbenější mezi lidmi je nějaká forma demokracie. To, že není ekonomicky udržitelná, je možné, ale nečekal bych, že při jejím svržení by najednou začalo existovat víc bezpečnostních agentur. Spíš to bude zase jedna, jen s jinou "majetkovou strukturou".
Podtrženo shrnuto, neupínal bych se k modelu více bezpečnostních agentur, ale spíš bych se zabýval tím, jak nejlépe nastavit corporate governance té jedné, co existuje. Někdy se tomu říká politika :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
8
+

To je naopak. Dokud se tím nikdo nebude zabývat, tak to nepůjde.
Létat lidem taky nešlo, dokud se tím nezačalo několik málo pomatenců zabývat, třeba bratři Wrightové :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-5
+

Nicméně se snažím k takovýmto věcem přistupovat spíše z pozice skepticismu, protože cokoliv jiného by nebylo intelektuálně poctivé. Ale samozřejmě určitá víra je nevyhnutelná k tomu, aby se člověk něčím vůbec zabýval.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ta otázka není tak snadná. Jestli se ptáte na to, jestli si myslím, že je možné tu teorii 100% převést do reality, tak ne (ostatně mám svou vlastní praktickou implementaci). Ale má smysl se tím zabývat, abychom to, kam společnost směřuje, měli k čemu porovnávat. Zabývání se tou teorií také umožňuje objevení principů, které by fungovaly.

Obecně vzato si myslím, že ten systém provozovat lze. Ačkoliv nevím jak přesně a ani jak přesně by mělo dojít k tomu přechodu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-6
+

Dnes není možné žít bez bezpečnostní agentury s názvem "stát". Platíme ji všichni daněmi, není možné z toho vycouvat, jen za cenu represe a vězení. Ta volba žít bez agentury, ta neexistuje. Máte pouze možnost navíc k tomu si platit další agentury, které vám jakžtakž jsou schopny zajistit o něco lepší služby než ta jedna monopolní agentura.

Nemáte kontakty na mafii? Ale máte, a ani o tom nevíte. My už všichni pro mafii pracujeme. Například jsme všichni namočeni do loterijního byznysu, i když vnímáme, že tento byznys produkuje závislost. A nepovídejte, že když jde loterie přes stát, nevytváří závislost. Je to prachobyčejná lež.

Třetí možnost by se mi líbila, nicméně z mého pohledu je nejméně reálná. Pokud odejdu z tohoto státu, přijdu do jiného. Parcely jsou rozdány, zbývá snad pár drobných místeček na zeměkouli a žádný stát se bez boje nevzdá svého území, na to jsou státy příliš silné a panovačné, jinak by to prostě nebyly státy.

V ancapu samozřejmě v této chvíli nemůžeme vyloučit nic, protože zůstává stále jen v rovině přání. Nevíme, jak to bude, ale tato neznalost není ničím jiným než xenofobií. A jak se často uvádí, lidé si nedokázali představit, jak to bude fungovat bez otroctví. Smáli se těm, kteří s těmito nápady přicházeli. A nakonec bylo otroctví zrušeno a kupodivu, svět se nezhroutil. Pokud chcete více své obavy rozptýlit a skutečně vás to zajímá, opět poukazuji na zbrusu novou knihu k tématu. Kupte si ji a čtěte.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-8
+

Vidíte, jak to stíhání vypadá? Můžeme se klidně vsadit, jak dopadne. Já vsázím na to, že se nic nezjistí, bude se to pořád odročovat, až to bude promlčené, svědci budou vznikat a mizet.

Nepodceňujete demonstrace? Tak sledujte pozorně dění na Slovensku. Čeho dosáhly demonstrace? Fico odchází, aby tahal za nitky zpovzdálí, protože vládu opět sestaví jeho strana Smer. Takže změna, po které volají demonstrace, je opět v nedohlednu. Zřejmě budou demonstrace pokračovat.

Petice k protikuřáckému zákonu. Vy si děláte legraci. Myslíte, že tohle je ta nejdůležitější věc na světě k řízení státu? Přesně takové podružné věci blahosklonně politici pustí, aby mohli prezentovat, jak jsou velkoduší a chápaví a jak jim jde o blaho občanů. Neskonale důležitější je např. fakt, kdo vládne, s jakým mandátem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-6
+

Už jste si aspoň objednal tu knihu, abyste nemusel pořád vytahovat strašáky? Ancap není tehdy, když je vyhlášen válečný stav, to jste si hodně popletl definice. Pořád se tasíte s právem silnějšího a vůbec vám nedochází, že ten nejsilnější je v dnešní situaci stát, a obyčejný občan jen tahá za kratší část provazu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-6
+

"O čem přesně myslíte, že bych měl být přesvědčen, že to nelze? "
Nastolit ancap.
Nebo prosím odpovězte na otázku: myslíte si, že lze nenásilně nastolit a delší dobu udržet ancap? Navíc jste tam dal tu podmínku většího množství lidí, takže se ještě ptám:...a v dostatečném počtu lidí?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Přesně tohle jsem měl na mysli.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

S tím souhlasím, snad každý, kdo pochopil liberalismus, si nepřeje revoluci. Na druhou stranu si myslím, že je potřeba mít určitou konzistentní teorii, ke které budeme posuzovat věci, které děláme, a že bychom si měli dovolit zpochybnit úplně všechno.

Tady ta diskuze je taková, protože lidi prostě nechtějí být za blbce, co neměli pravdu a ankapisty se stali třeba zrovna včera, tak nechtěně třeba nechají umřít chudé lidi pod mostem, ale oni to fakt nechtějí :).

Rozumím, že změny mohou ublížit (což je jeden z problémů centralizace — změny jsou příliš nebezpečné, proto k nim nakonec nedojde a ten centralizovaný prvek začne zaostávat za společností, což vyústí v revoluci), proto také nechci nic prosazovat silou.

Zároveň ale říkám, že víceméně vše, co tady prosazujeme, už v historii fungovalo, jen ne nikdy tak pohromadě. Třeba ve slavném Římě stát problémy lidí vůbec neřešil, soudy a právo byly soukromé a rozhodnutí soudu se nevynucovala násilím — pouze se spoléhalo na čest obou stran. Přesto se ta společnost stala nejslavnější ve své době. Ale nechci tu o tom rozjíždět další debatu, jenom říkám, že jsme si ty věci zase úplně nevycucali z prstu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-6
+
1/8