Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Urza: Ke svobodě nemůžu nikoho donutit

13. 3. 2018
 20 526
232 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Chtěl bych poprosit zdejší libertariány - je někdě na internetu dostupný popis toho, jak v ankapu funguje soudní systém pro trestní právo, případně majetkové právo? Nejde mi o vymáhání práva, ale spíš o rozhodovací proces, např.:
a) Jeden člověk druhému ublíží a tvrdí, že to bylo v sebeobraně.
b) Dva lidé tvrdí, že jim oběma patří stejný pozemek.
Kdo je rozsoudí? Co když se neshodnou na osobě soudce/arbitra?
Děkuji!

Nahlásit
-
13
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Takovýto problém by vznikl jen jednou a pak už by si na to všichni dali pozor.

Každá smlouva by zřejmě již od začátku obsahovala i paragraf o arbitrovi (tedy kdo a jak rozhodne případné spory). Včetně smlouvy o vzniku manželství či pronájmu, včetně mlčky uzavíraných smluv o vstupu do soukromého parku či lesa.

Arbitři by nebyli (nemuseli být) jednotlivci. Byly by to (i) velké právní firmy dbající o svou reputaci. Nebo by to byli roboti (algoritmy, UI, ...), pokud k rozhodnutí sporu stačí vyhodnotit informace z předem daných (certifikovaných) zdrojů - tak fungují smartcontracts, většina sporů se rozhodne automaticky, levně, rychle.

A nebo by to dopadlo třeba jinak, těžko předvídat chování tak složitého mechanismu, jako je lidská společnost. Očekávat lze jediné: pokud by lidi něco pociťovali jako problém, vznikla by tím poptávka po řešení. V dnešním sešněrovaném a zmonopolizovaném světě si ani nelze představit, co by do tohoto (a dalších) oboru vnesla lidská kreativita a podnikavost.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-12
+

Diskuze

Foxy ale jeden precedens neúspěšného pokusu o zavedení utopie k dispozici má. Byl to krach pokusu o zavedení komunismu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

Super, takže jste se zase odkopal - jako řešení nabídnete emigraci, a když vidíte, že emigrace už vlastně probíhá (i když ne z území), zase tu jste s násilím - zakázat, rozšlapat, zničit...
Proč mne to už od Vás vůbec nepřekvapuje...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Máte úplnou pravdu! ANCAP se sám od sebe neobjeví a násilím ho taky nelze zavést. Takže smůla. A mě samozřejmě nemůžete přesvědčit o tom, jak nádherný život vedou býložravci v džungli, kde jsou potravou predátorů. V tomto ohledu jsem už dávno přeučený mírumilovný vegan. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

I tady Vám dávám s chutí za pravdu!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

To je pravda. Proto je nutné daňové ráje a kryptoměny zakázat, zničit, rozprášit, pozavírat .... :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Vám se člověk těžko zavděčí. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Na co Marťany, když máme centrální banky?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Opusťte plané naděje a věnujte energii a pozornost tomu, abyste získal skutečnou ekonomickou svobodu. Teprve pak začnete daně vnímat jako nezbytnou a pro Vás ekonomicky nevýznamnou daň za existenci v civilizované společnosti a zákony za nástroj ochrany Vaší svobody, kterou jste si vybudoval. Tohle je jediná reálná cesta ke skutečné svobodě. Ancap je v tomto ohledu jen prázdnou fata morganou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

To je to poslední, čím by mohl Novak disponovat. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Aha takže svoboda (právo) kouřit na ulici nezasahuje do svobody (práva) jiných lidí dýchat vzduch neznečistěný cigaretovým kouřem? Svoboda (právo) souseda nařezat si dřevo na cirkulárce v neděli odpoledne nezasahuje do svobody (práva) sousedovic dětí na odpolední spánek? Mohl bych tady uvést tisíce dalších daleko trefnějších příkladů a Vy mi chcete tvrdit, že svoboda (práva) jednoho nemůže zasahovat do svobody (práv) druhého?

Svoboda lidem umožní ty vzájemné zásahy do jejich práv řešit a bránit se jim? To jako ten nekuřák bude mít právo vytrhnout tomu kuřákovi cigaretu z úst a cigaretu zahasit, aniž by zasáhl do práva kuřáka kouřit? To jako ten soused může jít přestřihnout přívodní kabel k cirkulárce a zasáhnout tak do svobody souseda nařezat si dřevo? No a co nastane, až ten kuřák a soused začnou JEN SVOBODNĚ BRÁNIT zase ty jejich svobody (práva)? Tomu nekuřákovi ten napadený kuřák rozšlape držku a bude to O.K., protože žádný zákon, který by mu to zakazoval zde nebude. Ten soused hodí tomu, co mu přestřihl přívodní kabel, šutr do okna se slovy tady to máš zpátky debile? A tak si budou vzájemně bránit ty své svobody a práva až se navzájem všichni zlynčují! Nic jiného, než džungle nemůže v tom vašem ancapu nastat. Jen správný ancapáč o tomto nesmí žádnou diskuzi připustit, protože ancap přece nemá nic zaručovat ani zajišťovat. :-) Jediné, co může zajistit snesitelnost poměrů v ancapu je slušnost a ohleduplnost lidí samotných. Čili UTOPIE!!!

A tohle vědět mi bohatě stačí. Nic víc o ancapu vědět nepotřebuji. A ostatním lidem s mozkem v hlavě to bude asi stačit taky. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Shrnuto, podtrženo. Nejrealističtější pohled na vyhlídky ancapu má pan Novak Josef. Blahopřeji. Jste v tom bezkonkurenční. Kam se hrabu já s mojí kritikou. :-) Děkuji pěkně. Snad to povede k tomu, že zastánci ancapu začnou věnovat svou pozornost a energii něčemu jinému a nebudou těmito vzácnými komoditami plýtvat. :-)

Nahlásit

-
2
+

No tím lépe. :-) Taky přeji hezké odpoledne. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přesně tak. Zase nemůžu, než souhlasit. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Aha. Takže jdete nakoupit např. potraviny a namísto, abyste zaplatil, tak pokladní řeknete: tak děkuji pěkně, kdybyste někdy něco potřebovala, tak mi brnkněnte na tohle číslo, slibuji, že se nějak domluvíme? :-))))) Bože můj!!! Jako vím, že existují experimenty testující možnosti tzv. ekonomiky daru. Dokonce mi je to velmi sympatické. Ale je to funkční pouze v úzkém kruhu nějaké komunity. Je to něco jako novodobé hnutí hippies. Současně je to ale totální ignorování dokonalého systému, který je 100% funkční a funguje na úplně SHODNÉM principu. Jen namísto toho, aby účastníci systému hodnotili při každé "transakci" důvěryhodnost účastníků takového systému, v peněžním systému důvěryhodnost těch, co nejprve berou a teprve pak dávají (dlužníci), hlídá banka. Barterová směna v rámci ekonomiky daru, je v tomto ohledu totálně neefektivní. I když je svým sluníčkařstvím, resp. s pozitivním přístupem k lidem, na první pohled velmi sympatická.

Obdobně je to s prvním seznamovacím pohledem na ancap, jehož vyznavači už zdálky divoce mávají praporem svobody. SVOBODA! Proboha, kdo by mohl něco namítat proti SVOBODĚ???!!! A v tom je právě ta zákeřnost. Pod fangličkou svobody na první pohled vše vypadá super. Při bližším zkoumání se ale vynoří spousta otázek a pak už jen hnus, děs a hrůza.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Vy jste opět zase ve svém teoretickém světě bez jakéhokoliv doteku reality.
V Chánově a podobných vyloučených lokalitách lichváři velký problém se splácením dluhů nemají, protože jejich business model je postavený na půjčkách z ruky do ruky a pro splátky si chodí přímo do bytů. Málokdo si riskne nezaplatit, protože v prvním kole by přišel o něco ze svého majetku - třeba o mobil.

Problém je s půjčkami, které poskytují ti, na které dohlíží vámi obdivovaná centrální banka - tady se kvůli přebujelé státní legislativě hromadí převážná většina nesplácených půjček. Nemám potřebu vám vykládat nic privátního, ale vy zřejmě vůbec netušíte, že například stát za opravy silnic a údržbu komunikací platí místním drobným dodavatelům i s tříletým zpožděním nebo Babišovy firmy, které odkupují od drobných zemědělců a soukromníků semena, platí dokonce i po 5 letech.

Jsem ale rád, že se o své teoretické představy nezištně dělíte s ostatními. Škoda jen, že za ty roky jste nedokázal mnoho lidí přesvědčit, přesto, že dnes je dostupná celá řada způsobů, jak svoji pravdu hlásat. Možná by chtělo změnit argumentaci, rétoriku, nebo oblast, ve které jste se rozhodl světu něco zanechat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-5
+

O tom monopolu nemusíte takhle fabulovat, ono to takhle jednoduše vysvětlit nejde. Je tam ještě pár faktorů, které byste musel vzít v úvahu. Například jsme se zavázali, že budeme mít vždycky někoho, kdo bude zajišťovat univerzální poštovní službu. To jest za nějakou pro všechny stejnou a garantovanou cenu budou poštovní služby dostupné všem. Zbytkový monopol pošty se vždycky odůvodňoval tím, že má pomoct poskytovateli univerzální služby vydělat na ztrátové doručování dopisů babičce na šumavskou samotu. Zároveň jsme se ale v EU dohodli (my jsme to asi spíš jenom odkejvli), že monopoly se ve všech zemích zruší. Dělalo se to postupně, snižovala se dlouhé roky hmotnost vyhrazených zásilek, až to byly fakt jenom obyčejné dopisy. My jsme ještě měli vyjednané nějaké výjimečné prodloužení a nakonec se to škrtalo opravdu v poslední možný termín. Do univerzální služby se poštovním společnostem moc nechce, na jejího provozovatele se vždycky nahlásí jenom ČP. A ta na to chce dotace. Vymýšlelo se, že se na to ostatní operátoři budou skládat, teď do toho lije rovnou prachy stát... to je zhruba v kostce souhrn poštovní stránky věci. (Zajímavé jsou taky způsoby, jak stát zkouší do ČP dostat peníze, aby ji nemusel otevřeně dotovat, jak ji pověřuje všelijakýma IT službami a podobně.) Každopádně si myslím, že k celé deliberalizaci poštovního trhu Česko přišlo spíš mimochodem, že by o tom někdo přemýšlel strategicky a že by někdo něco plánoval, to asi moc ne...

A pokud bych měl říct něco na závěr, tak si myslím, že je to kolos na hliněných nohou, který hanebně zneužívá svoje zaměstnance. A ti se nechají, protože mají nějakou verzi stockholmského syndromu nebo co, nebýt toho, už se to asi sesypalo. A to říkám, přestože jsem do ČP trochu fanoušek.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
9
+

To s tím rušením bylo nadnesené.
Pan Fuld ovšem v nějaké naší předchozí diskusi obhajoval nutnost státního monopolu na poštu. Nebo to byla jen státní pošta, už nevím.

A panu Pleskovi děkuji za aktualizaci 50 gramů :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

"Je velkým rozdílem, zda 10 procent nejproduktivnějších, násilím nucených živit zbytek společnosti, až se to tak jako tak zhroutí, bude za řešení své situaci považovat spíše nějakého Hitlera (který ty příživné zlikviduje), nebo spíše kapitalismus,"

- zjednodušene povedané :
10 procent nejproduktivnějších, ...bude za řešení své situaci považovat spíše kapitalismus

a logicky, tých zvyšných 90 percent bude za řešení své situaci považovat spíše nějakého Hitlera.

A teda víťazné riešenie je viac-menej jasné.

Ja NECHCEM presadzovať "svoju pravdu" . Ja by som rád veril tomu opaku. Lenže silné argumenty nevidím. A nádej nie je argument.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

No maucta! Došlo k nepochopení, neměla jsem v úmyslu se Vás dotknout, ale nebudu to rozpatlávat... :-).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Předně pokud tvrdím, že dluhy se platit nemusí, pak mám samozřejmě výhradně na mysli dluhy státní, a to z toho důvodu, že není problém s jejich nekonečným refinancováním (jsou z hlediska kreditního rizika bezrizikové), nebo s neomezenou možností jejich převedením na centrální banku, kterou vlastní stát. Takže tady jste mimo mísu.

Náklady na služby přesvědčování dlužníků (náklady soudního a exekučního řízení) Vám naopak mohou velmi citelně výnosnost Vašich dluhů navýšit), byť toto zrovna není něco, z čeho bych byl nadšený. Pokud musíte své dluhy vymáhat nelegální cestou, pak je mi Vás upřimně líto. :-) To půjčujete peníze jako lichvář v Chánově? Oni Vám vymahači nevystaví fakturu, kterou byste mohl dát do nákladů? No blahopřeji! Právě jste se ocitl ve Vašem ancap ráji!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

To je otázka širší než samotný ancap, totiž: Kolik lidí touží po svobodě? Může se ten poměr mezi vyznavači svobody a dobrovolnými otroky v čase měnit?

Nejsme zdaleka první, kdo se na to ptá. Už v 16. století napsal jistý Etienne de la Boetie knihu Rozprava o dobrovolném otroctví (česky Rybka Publishers 2011), ve které si klade otázky jako třeba: "Jak je možné, že lidé bojují za své zotročení jako za svou spásu?".

Je smutnou pravdou, že lidé toužící po osobní svobodě tvoří menšinu a v demokratickém systému budou vždy přehlasováni většinou "dobrovolných otroků" (já dávám přednost termínu "daňový nevolník"). Bylo by užitečné vědět, zda máme přesvědčovat většinu nebo zda máme hledat oázu pro nás, kteří jsme v menšině. Nevím jak to zjistit, ale zdá se, že od Boetieho se nic nezměnilo, nebo spíše zhoršilo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-5
+

Ano. Teď jste mě dostal. :-) To je riziko toho, že člověk nemůže vědět všechno. :-) Nicméně se v daném případě ukázalo, že poštovní služby jsou už dávno zralé privatizaci. Spíše přezrálé. V odvětví poštovních služeb, stejně jako např. u veřejné dopravy, nemám velkých námitek, proti jejich privatizaci a zavedení konkurence. Odpor k privatizaci poštovních služeb mi byl panem Burdíkem podsunut. Namísto, abych mu odpověděl, že není samozřejmě důvod k zákazu DHL a DPD, jsem se jal kritizovat služby "soukromé", která se ukázala býti státním molochem. Legrační. :-)

Ancapu tímto ale nijak nepomáhám. :-) Ancap chce zrušit všechno státní. Já podporuji pouze zrušení státních pošt. Resp. otázku provozovatele poštovních služeb nemám za natolik důležitou, abych nějaký stav (soukromá nebo státní) nějak vehementně podporoval. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Ale v oblasti poštovních služeb nemám nějaké velké problémy s tím, aby provozování těchto služeb převzaly soukromé subjekty. To Vy jste mi podsouval, že bych chtěl rušit DHL a DPD, abych zachoval monopol České pošty. V případě DPD Vám nakonec ve vztahu k příspěvku níže od váženého pana Amose musím dát za pravdu, protože se ukázalo, že DPD je v reálu státní pošta. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Děkuji za opravu a informace. Čili to začalo něčím, co bychom dnes nazvali zajištěním veřejných služeb prostřednictvím soukromého subjektu, který od státu získal výhradní koncesi k jejich provozování.

Ke ztrátě monopolu České pošty. Význam této síťové služby už nejspíše poklesl natolik, že se stát rozhodl dál tento monopol nedržet. Důvodem nejspíš byla domněnka, že zavedením konkurence České poště, se sníží náklady státu na dotaci této veřejné služby a sníží se ceny poštovních služeb. Bohužel se domnívám, že ani jedno to nepřineslo. Různí messengeři ten monopol stejně už dávno znectili. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

To chce klid.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Ne není. Chcete srovnávat město New York s městskými státy na Blízkém východě 1000BC? Tak například si vezměte takový Chácor.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-8
+

Jasně. Konečná meta lidské civilizace je divoký západ. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
8
+

Nevím, jestli byly podmínky pro vyvození kauzality, protože nevím, co to znamená. Kauzalita tam ovšem nebyla. A nesliboval jsem ani žádné překvapení, jen jsem litoval, že mně písemná forma komunikace neumožňuje odpovídat panu Váňovi z Brna na otázky po dramturgii naší stanice legendárním štýlem Vladimíra Železného, srov. zde: https://www.youtube.com/watch?v=Zu11Jlph2J8

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Jak je libo. Avšak tam, kde pojišťuje stát, je třeba respektovat, že takto bylo demokraticky rozhodnuto.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
8
+

Taky že se na ni nespoléhám, nemám to ve zvyku. Spoléhám se čistě na dohodu one-to-one, bez nějakého papírování. Ctím ústní dohody. Občas se tam peníze vyskytnou, ale je to jen stále a totéž, co vy nechcete pochopit: jednoduchá domluva bez toho, aby mi do toho někdo další kecal.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+
3/8