Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Očima expertů: Jak zkrotit Airbnb a ceny nájmů?

9. 2. 2018
 15 422
86 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Výborná diskuze.

Vyjádření státních úředníků nemohlo být jednoznačnější: "Jsme prodejné děvky, které půjdou s tím, kdo nám zaplatí nebo slíbí víc. " A protože hotelové a ubytovací řetězce mají finanční sílu a lobbistickou zkušenost, podpoříme je.

Dutohlavost Kláry Dostálové, ministryně pro místní rozvoj, ale vyčnívá: "Není přípustné, aby jeden subjekt, který poskytuje nějakou službu, měl jiné náklady než druhý subjekt, který poskytuje stejnou službu."

Čili - není přípustné, aby dosluhující padesátiletá prostitutka musela používat více makeupu než její začínající dvacetiletá kolegyně při poskytování svých služeb. Není přípustné, aby hlídací doga měla vyšší náklady na potravu než její kolega jorkšírský teriér. Není přípustné, aby náměstek na jejím ministerstvu spotřeboval za měsíc více ruliček toaletního papíru než náměstek kolegyně Schillerové na ministerstvu financí.

Dostálová je tam od práce nebo pro srandu?

Nahlásit
-
33
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Předstírané sdílení, jaké se provozuje v rámci Uberu i Airbnb je namístě trestat jako každé jiné nepovolené podnikání. To znamená, když někdo nabízí na Airbnb ubytování, úředník živnostenského úřadu zjistí, zda je daný provozovatel v evidenci, pokud ne, zahájí správní řízení, které skončí uložením pokuty ... To samé Uber.

Naproti tomu nemám vůbec nic proti portálům, kde budou pronajímatelé a nájemci uveřejňovat svou nabídku a poptávku, pokud půjde o legální nabídky bydlení nebo krátkodobého ubytování. Nemám nic proti tomu, když na takovém portálu budou nájemci hodnotit pronajímatel a pronajímatelé budou hodnotit jednotlivé nájemce. Nemá nic proti tomu, pokud organizátor takového "tržiště" bude garantem, že zákazník za službu zaplatí a naopak, že poskytovatel poskytne službu v kvalitě v jaké ji nabízel. Nemám nic proti tomu, když takový organizátor bude rovněž zprostředkovávat platby mezi jeho zákazníky a poskytovat mnoho dalších doprovodných služeb. Tento efektivní způsob organizace a propojení nabídky a poptávky po dlouhodobém bydlení, ale i po legálním krátkodobém ubytování je v naprostém.

K ubytování turistů slouží hotelové a ubytovací služby a provozovny musí splňovat náležité požadavky a k provozu je třeba licence. Stejně tak k veřejné přepravě osob slouží taxi služby a hromadná doprava a provozovatelé musí disponovat licencí. Tak je to správně a v pořádku.

Nahlásit
-
-17
+

Diskuze

A pokud někdo těm Italům ten byt *najme*, takže to bude lítání taliřů každý druhý den, tak to bude v pořádku, protože to bude *nájem*?
Fakt to bude lepší?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Nějak mi nebere "krátkodobé ubytování" a "permanentní stav". Někde je chyba, ne?
Jistě budete radši, když těm Italům ten byt *najmu*. Teprve potom to bude permanentní stav, to si užijete :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ale tady vůbec nejde o Airbnb, které podniká v podstatě legálně, protože jen zprostředkovává nabídku s poptávkou. Jde o to, že nelegálně podniká většina samotných poskytovatelů ubytování. Airbnb nikdo nezruší. Jediné, co může nastat, budou kontroly úřadů (daňový, živnostenský...) jednotlivých poskytovatelů ubytování.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Předně jednorázovým prodejem ze zahrádky nikoho trvale neobtěžujete. Od daní jsou osvobozeny příjmy tuším do 10 - tisíc ročně obecně.

Daň z příjmů platí drtivá většina občanů v produktivním věku. Proč by neměli platit daně z příjmu lidé, kteří provozují ubytovací služby nebo pronajímají svůj majetek? Z úroků a dividend se taky platí daně.

A jestli se cítíte diskriminovaný vůči pěstitelům zeleniny a jestli Vám to tolik leží na srdci, prosaďte zákon, kterým bude ta diskriminace zrušena. Přece ale kvůli zahrádkářům nezrušíme zákon o dani z příjmů. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Bude-li Airbnb mít problémy, tak ho lidé prostě přestanou používat a přejdou k jiné podobné aplikaci. Takových firem už je teď více. A za čas jich bude ještě více. S tím nic moc ouřadi nenadělají.

Nahlásit

-
1
+

O dotacích tady melete nesmysly Vy. Tady se jedná o regulaci ve prospěch osob dotčených podnikavci, kteří porušují zákony.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Spojovat jakýsi nevinný přebrebt nějaké paní s Hitlerovským vyvražďováním Židů je nejen hysterické ale také nadmíru trapné a absurdní. Vaše starost o můj stav je pak opravdu až dojemná. Už jste asi ztratil poslední zbytky jakékoliv soudnosti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přesně tak. Cokoliv Vám vysvětlovat je úplně marné. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

A poněkud se zapomíná na diskuzi o dalším nezanedbatelném efektu Airbnb, a to zvedání cen nemovitostí a nájmů vlivem přeměn bytů s trvalým nájmem na byty zapojené do systému ubytovacích služeb. Všichni tady unisono plísníte ČNB kvůli tomu, že nízké úrokové sazby navyšují ceny nemovitostí a nájmy, ale zjevný vliv na růst cen a nájmů Vám u Airbnb zjevně nijak nevadí. Naopak jej všichni obhajujete. Že by opět ona ideologická slepota?

Nahlásit

-
-1
+

Problém je v tom, že si neuvědomujete, že kromě poskytovatele a zákazníka jsou zde zúčastněny další - majitelé sousedních bytů, kterým ten Váš systém hodnocení vůbec nic nezaručuje. Pokud nebude poskytovatel a zákazník zasahovat do práv třetích osob, ať si provozují, co chtějí. Vy totiž vždy "zapomenete" na to, na co si stěžují právě ti postižení svobodným jednáním druhých.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přesně tak. A většině lidí tento systém vyhovuje. Jinak by ho dávno změnili. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano regulace má být pro lidi. V daném případě pro lidi ohrožené neregulovaným podnikáním jiných lidí. Je sice úžasné, že Vy jste slušný a ohleduplný, ale to nic nikomu nezaručí. Jak by se Vám líbilo, kdyby si do bytu Vašeho bytu někdo nastěhoval sociálně slabé a z každého druhého bytu by udělal ubytovnu pro sociálně slabé. Jak by se Vám líbilo, kdyby si někdo zřídil v sousedních bytech provozovnu sexuálních služeb? Je to úplně stejný princip, jen jde o služby a jiné zákazníky. V některých zemích dokonce mají výbory vlastníků domu, kteří rozhodují o tom, komu vlastník může byt pronajmout. Možná, že tohle by byla účinná ofenzivní cesta. Tady mi to ale moc reálné nepřijde, když si vzpomenu na tu kauzu ombudsmanky, která řešila tu "diskriminaci" Romů, když jim majitel nechtěl pronajmout byt.

Opakuji, že systém hodnocení pronajímatelů a nájemců je fain věc, nicméně nic nikomu nezaručuje. Ostatně myslím si, že právě tento systém vzájemného hodnocení je základem celé myšlenky, tak proč trváte na tom, že se chcete ubytovat právě v domě, kde bydlí i běžní dlouhodobí nájemníci? Vždyť je to absurdní a zvrácené.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Už v bodě 1 máte u Airbnb chybu. Užitečné je to možná pro provozovatele a uživatele ale už ne pro nechtěné účastníky této novinky, pro sousedy, kteří ve svých bytech chtějí bydlet bez toho, aby je někdo stále obtěžoval.

Takže proti Airbnb nic nemám, pokud bude provozováno tak, aby nezúčastnění nebyli negativně ovlivněni. Teprve pak uznám, že bod 1 je správně.

2. To si jako myslíte, že když vymyslíte nový způsob jak vydělávat peníze, tak nebudou tyto příjmy podléhat daní z příjmů? Nedělá se Vám špatně?

3. Regulace je zde nezbytná, protože se zde vyskytují dotčené subjekty, jež mají protichůdné zájmy a je třeba chránit zájmy těch, kteří svou nemovitost používají k tomu k čemu byla určena (zkolaudována). "Dohody" typu: tak se odstěhujte, když se Vám nelíbí moje podnikání, je přímo ukázkový příklad, kde státní regulace je naprosto nezbytná.

4. Pokud to přestane fungovat jenom proto, že provozovatel musí zamezit obtěžování sousedů, tak že bude své ubytovací služby povinen poskytovat pouze v k tomuto účelu určených prostorách, pak to byl neživotaschopný nápad už od začátku.

5. Konkurence v sektoru ubytovacích služeb samozřejmě a vzhledem k růstu poptávky po službách Airbnb zde zřejmě existuje i prostor pro nové lepší poskytovatele. Nelze ale tolerovat nekalou konkurenci.

Když nebudou lidi, co nerespektují zákony, nebudou třeba úředníci, co musí kontrolovat jejich dodržování. Na jedné straně brečíte, jak je moc úředníků, na druhé straně bezostyšně podporujete porušování zákonů a práv lidí, kteří s podnikáním bezohledných jednotlivců nechtějí mít nic společného.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Tohle pochopitelně už existuje, na podzim v Londýně jsem v jednom takovém spal (skrz booking.com). Ale neměly by se regulace přizpůsobit spíš lidem než lidé regulacím?

Možná namítnete, co nájemníci ze stejného domu? Ale byť se jednotlivé problémy možná vyskytují, jde o českou "urban legend". Za sebe mohu říct, že jsem nikdy v AirBnB nedělal nic, co by se sousedům mohlo nelíbit ("no hosts, no parties" je vždy součástí ubytovacích podmínek). Ani jsem ani nezaregistroval nevraživé pohledy nebo cokoli, čím by mi místní dávali najevo, že si mě a AirBnB v domě nepřejí.

Pokud máte AirBnB v domě vy, doporučuju - sežeňte si kontakt na majitele. Garantuju, že se nechce dostat do problémů, má číslo na ubytované a seřve si je sám, t.j. nemusíte to dělat vy. Pokud by se hluk v noci opakoval, chtějte po něm, ať bere jen prověřené uživatele. To už jsem totiž taky zažil - podmínkou ubytování alepoň 3 reference z dřívějška. Pravidelný uživatel jako já fakt nestojí o to, aby se mu na léta budovaném profilu objevil škraloup.

Dtto Uber, spousta lidí je slušných na taxikáře jen proto, že když vás pár řidičů ohodnotí jako arogantního kreténa, tak si příště na odvoz počkáte déle.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Jestli Vám tohle přišlo hysterické, tak je nyní všem jasné, že jste starý mládenec. Ono se ani není čemu divit...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

On ho nemusí snít, on ten sen žije...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

1. Lidi něco užitečného vymyslí.
2. Přijde stát - zdaní to.
3. Pořád to funguje - zreguluje to.

Body 2 a 3 opakuje různými cestami znovu a znovu, až k bodu 4.

4. Přestane to fungovat? Dotuje to.
5. Zabrání pomocí předpisů vzniku konkurence realizací bodu 1.

A každý ten krok živí spooooustu úředníků, dává vydělat politikům a znamená byznys pro spoustu jejich kamarádů.

Myslete na to, že pouze bod 1 znamená pokrok. Všechno ostatní jej brzdí!

Nahlásit

-
4
+

"Je to marný, jeto marný, je to marný."

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Pane Fulde - sněte si svůj sen o tom, že všechny spoutáte nějakými nařízeními, pravidly, třeba i pod hrozbou likvidace - lidskou touhu po tom dělat sám bez cizího poroučení nezastavíte. Jinak je to, když čtu tuto Vaši reakci, opravdu: "Jeden o voze, druhej o koze". Hezkou neděli.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Až si někdo koupí celý bytový dům, nebo k tomuto účelu zařídí samostatně stojící dům, získá potřebná povolení a licence ať si provozuje ubytování přesně takové, jak nabízí přes Airbnb . Vy budete spokojen, oni budou spokojeni, stát bude spokojen a lidé, kteří bydlí v bytech, kde se tohle zvěrstvo nebude provozovat budou taky spokojeni. Dělat z bytových domů napůl ubytovny je ale jednoduše na hlavu a zasahuje to do práv trvalých nájemníků (majitelů) ostatních bytů. To je přesně ten styl, hlavně zisk a ostatní mě vůbec nezajímá.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vaše obecné bláboly k mé osobě jsou ale zcela k ničem, včetně Vašich předpovědí, co budu říkat. :-) Až mě nachytáte, jak prosazuji zavírání lidí do gulagů, pak teprve se připomeňte. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"K ubytování turistů slouží hotelové a ubytovací služby a provozovny musí splňovat náležité požadavky a k provozu je třeba licence. Stejně tak k veřejné přepravě osob slouží taxi služby a hromadná doprava a provozovatelé musí disponovat licencí. Tak je to správně a v pořádku."

Vyjádřím se pouze k poslednímu odstavci: Nesnáším hotely. Mejdlíčka, čtyři ručníky, osm polštářů, pokoj naprojektovanej na to, aby to splnilo normu a 4 hvězdy, ne na to, aby bylo příjemné v tom bydlet. Neosobní, braný přes kopírák, stejnej pokoj v Praze jako Budapešti, prostě ne. Airbnb nabízí jinou službu, pro mne lepší (hotel na druhou stranu nabízí ubytování ve dvě ráno, a to se taky někdy hodí), nejde mi o cenu (v $100-$150 za noc bych mohl mít i hotel).

To stejné Uber a Lyft. Pro mne je zásadní varianta Line, kdy řidič nabírá víc cestujících po trase. V tu chvíli totiž funguje spíš jako hromadná doprava než taxi. A to mne vyhovuje, a klidně si i popojdu na službou doporučeně stanoviště (tahle služba v ČR asi ještě nefunguje).

Buďte vděčni za to, že jsou to velké firmy a že se s nimi lze domluvit na nějakých pravidlech (třeba výpisech pro daňový úřad, automatickém odvádění daní a poplatků...). Je to totiž jako s MP3kama. Pokud je zakážete, nezmizí, jen se přesunou dál do podzemí, kam už na ně státní chapadlo nedosáhne. Mne už do Holiday Inn nedostanete - když nebude AirBnB, najde se něco jiného - třeba "couchsurfing with benefits".

Nahlásit

-
6
+

Nemluvím o vašem hypotetickém příkladu s "italskými turisty". Měl jsem na mysli vaši obvykle hysterickou reakci, kdy posíláte ostatní do nucené emigrace, pokud se jim nelíbí vámi nastolené pořádky.
Vzhledem ke stále labilnějším nervům se od vás nepochybně brzy dočkáme i posílání do kamenolomu, gulagu nebo plynu. Tím obvykle rozsévači sociálního smíru vašeho střihu svá dobrodiní zakončovali.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Jasně že jo. Na to nemáte!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

No to není zajímavé. Samozřejmě, že idiota, který pronajímá byt hlučným turistům a tím obtěžuje ostatní nájemníky, je třeba zpacifikovat. Pokud by se měl někdo stěhovat, pak bezohledný kretén, co obtěžuje ostatní sousedy a nezákonně zasahuje do jejich práv.

Porážku uznám teprve až dotyčný přijde s kolaudačním povolením k používáni bytu k provozu ubytovacích služeb a příslušným povolením živnostenského úřadu. Pak teprve nastane situace, kdy mi bude moci dotyčný říct ať se odstěhuji, když se mi to nelíbí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Proč by se měl stěhovat slušný člověk, který nikoho neobtěžuje, aby umožnil bezohledným kreténům porušovat jeho práva a zákony? Ať kretén dodržuje zákony a mě se zase bude v mém bytě líbit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Velmi legrační reakce. :-) Ale čemu se divím. Vy jste určitě jeden ze zastánců názoru, že policie a soudy do svobodné společnosti vůbec nepatří a že se má každý postarat sám o sebe vždy a za všech okolností. Tohle je děsná mentalita. Děsná nabubřelost. Děsivé míjení se s realitou. :)

Už si představuji vetchého důchodce, jak jde asertivně ve 3 ráno uklidňovat partu řádících puberťáků, kteří mu dají hned ve dveřích na budku a shodí jej ze schodů a Vy mu pak ještě řeknete, že kdyby na ně volal policii, choval by se jako malé rozmazlené děcko. :-) Ach jo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Nene, pane Fulde, zkuste si přečíst jakýkoliv rozhovor s touto dámou a nebudete věřit vlastním očím :D

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Zajímavé, že určitě ne v případě obtěžujících sousedů (italských turistů) :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

K dospělosti patří odpovědnost (a asertivita), k dětství (ze kterého někteří nikdy duševně nevyrostou) fňukání a dovolávání se nějaké autority (v postavení rodiče).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+
2/3