Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Bitcoin a vlády jsou kamarádi

4. 1. 2018
 19 902
67 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Ach jo, socani zase perlej. Že by se po přečtení tohoto článku z Juldy stal přítel bitcoinu?

1) Bitcoin není sám, jsou zde měny anonymnější, měny s rychlejšími a levnějšími transakcemi, atd...
2) Bitcoin se vyvíjí a zlepšuje
3) M-Pesa - jasně, to jim zpřístupní SVĚTOVÝ trh...


A to riziko, že má člověk bitcoiny na burze?
1) Mít je tam nemusí - v praxi je má mimo internet (papír, Trezor, Ledger, ...) a na burze má jen menší část pro daytrading
2) Zabezpečení burz se stále zlepšuje, burzy se stále více profesionalizují - směšné příběhy z minulosti se najdou u každé technologie. Povídejme si chvíli třeba o Greenbacích a Asignátech, ano?


Chytré kontrakty: lidé se sami dobrovolně rozhodnou, zda (a k čemu) je budou používat. Díky za dojemnou starost. Zkusme si to srovnat s pomalými a zkorumpovanými soudy soudícími podle legislativy generované partou dvou set gangsterů.

A že vlády vítají crypto-inovace? Ne, zatím nezasáhly, protože to není tak jednoduché.
e-Gold byla také finanční inovace, pro vlády daleko transparentnější a méně riziková. A zasáhly obratem. A to proto, že to bylo snadné, protože šlo o centralizované řešení.

"co na tom, že bitcoinů bude vždy jen 21 milionů a nikdo nenatiskne další, když každý den vznikají nové altcoiny, které fungují svým způsobem jako nově vytištěné peníze."
Bóže, už zase? Kašpárku, nomen omen?
Jak zvyšují dolárky ze hry Monopoly dolarovou inflaci? Jak zvýším korunovou inflaci tím, že si natisknu vagón AltmanKorun? Jak zvýší inflaci bitcoinu nějaká směšná cryptoměnička se zanedbatelnou tržní kapitalizací a pouhými desítkami uživatelů?


Každopádně milí etatisté, pokud si myslíte, že bitcoin je na nic a neohrožuje vás, tak to je skvělá zpráva. Spěte dál!

Nahlásit
-
10
+

Nejméně oblíbený příspěvek

A která měna bude pro lidi lepší? BTC, který má omezené množství na 21 mil. ks a který jeden stojí 200 tis. dolarů, tedy je pro lidi, kteří nereagovali včas velmi DRAHÝ, nebo jiná kryptoměna, která bude minimálně stejně technicky kvalitní jako BTC ale její "iniciační" cena bude např. 0,1 USD? Řeknou si oprávněně, proč by 7 miliard lidí mělo používat výhradně 21 mil. jakési nějaké peněžní jednotky v důsledku čehož, jsou oni absolutně chudí a jiní astronomicky bohatí. Vždyť hodnotu kryptoměně dává počet subjektů, které jsou ochotny ji používat. A proč by se obchodníci měli bránit příjmům i v jiných měnách, které se rozšíří vedle BTC? Jednoduše si myslím, že to celé nakonec skončí chaosem a hyperiflačními blamážemi kryptoměn, o nichž jejich stvořitelé budou stále tvrdit, budou z principu deflační. A nezapomínejte na to, že vedle krypto budou možná značně dlouho existovat i účetní národní měny. Objem peněz tak bude samozřejmě stále stoupat s tím, že kulminace dosáhne v okamžiku kdy kapitalizace kryptoměn se bude rovnat objemu účetních měn. V té době se už nejspíše budeme potýkat s pádivou inflací. V okamžiku, kdy se spustí kryptoměnová mánie v kritickém měřítku, dojde k tomu, že sel lidé začnou zbavovat svý úspor v účetních měnách, což může vyvolat hyperinflaci velmi jednoduše. Prostě ať se na ty kryptoměny podávám z jakhokoliv úhlu, všude vidím na konci zkázu a zmar.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-8
+

Diskuze

Ale to není odpověď na otázku údajné ekologické stopy bankovnictví. A na té vaší bitcoinové burze, kdopak vám zhodnotí vaši bonitu nebo váš podnikatelský záměr? Drahé je rozhodování, provoz už je levný.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

K nejdražšímu obrazu jsme tu měli nedávno mravokárnou poznámku: https://finmag.penize.cz/kaleidoskop/329040-ten-ktery-nespasil-svet

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"kdybych na trhu viděl něco, co není v bublině a co nebude zasaženo blížící se recesí"

1) Rum. Karibský, Střední Amerika a oblast Maskarén. Whisky a koňak mají propracovaný marketing, ale ron (u nás rum) byl donedávna velmi podceňován. Dnes je to trendy a cool pití. Skladování je mnohem jednodušší než například u vína. Rumy rodiny Oliver se vyrábějí v omezených edicích pod 1000 lahví ročně a jsou velmi žádané. To samé platí pro Havana Club.

https://hnspirit.cz/produkty/detail/havana-club-mximo-extra-anejo-0-5l

https://www.euro.cz/byznys/proc-investovat-do-tvrdeho-alkoholu-1330117

No a když se všechno sesype po převzetí moci etatisty, je možné investici zrealizovat doma na zahradě.

2) Umění. Nikoliv ti mladí, ale ti, kteří mají požehnaný věk. Podívejte se jak se vyvíjela cena grafik a zejména obrazů Adolfa Borna - před rokem 2016 a po něm.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Nejdražší obraz je od nedávna da Vinciho Salvator Mundi - 450 mil. dolarů

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/2304898-do-drazby-jde-spasitel-sveta-za-dve-miliardy-jediny-da-vinciho-obraz-na-trhu

Ale váš pohled na Pollocka jinak sdílím... Takhle jsem se před pár lety negativně vyjadřoval o Josefu Jírovi. Prohloupil jsem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

http://zpravy.e15.cz/burzy-a-trhy/meny/ethereum-dal-prudce-roste-kurz-kryptomeny-atakuje-jubilejni-hranici-1341805

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

No a proč někdo nepoužije těžební stroje ze zlatých dolů k těžení hlušiny? Mince z lisované hlušiny by přeci byly levnější a svrhly by zlatou aristokracii, ne?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

oprava: "plné něco"

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Samozřejmě - státní crypto je naprostý nesmysl. Ale jen ať to zkoušej - dostanou tím skutečné crypto více do povědomí a zároveň uspíší pád svého měnového systému.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A když ho budete chtít zaplatit zlaťákem? Budete mít ještě větší problém (dělitelnost), ještě větší náklad (marže na zlaťáku je větší, než poplatek za BTC transakci) a zanecháte větší ekostopu, než bitcoinová a fiatová infrastruktura dohromady (těžba a zpracování zlata).

Takže: Zlato je bublina a brzy splaskne!

A teď vážně: dnes již nikdo netvrdí, že BTC je vhodný na drobné běžné platby. Takže tím proti BTC argumentovat je trochu strawman.
Již ale byl vyzkoušen LightningNetwork, který by měl výrazně pomoci. Zároveň s tím přicházejí AtomicSwaps, které umožní dělat transakce v levnějších a rychlejších měnách a až nakonec vše dávkově vypořádat v BTC. Z BTC se tedy stane krycí komodita, ale mikrotransakce budou probíhat mimo jeho blockchain, jen se v něm nekonec dávkově vyclearují.

Každopádně pokud máte pravdu a BTC je na nic, p.Fuld může klidně spát a nemusí kout pikle a chystat zákazy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

No jednak to mohou dělat ty samé instituce (současně), jednak půjčování bitcoinů již dnes burzy podporují.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

jj, zato měna krytá italským a řeckým dluhem, to je panečku něco :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Částečně kryté BTC bankovky si zavést můžete třeba zítra.
Otázka je, jaký kurz budou mít k reálnému bitcoinu.
Pokud zápisem do rozvahy (úvěrem) vytvoříte 210 milionů účetních BTC, tak jaký kurz asi budou mít k 21milionům reálných bitcoinů? Fixní 1:1 dost těžko. Ale třeba jo - vždyť to zkuste.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Vy vůbec netušíte...efektivní Miner na BTC dnes stojí 70 tis, a je to miner na BTC, ne na Ethereum, Kapišto? To, že do tohoto hardwaru bylo investováno tolik peněz dělá jedinečnost této infrastruktury. Na PC nic nenatěžíte, pokud nejste hacker, který jich naočkuje sto tisíc...Měl byste si o tom bitcoinu konečně něco přečíst - je to o dost zajímavější, než pseudointelektuální názorová smršť pana Kašpárka...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
8
+

Takové mi vždy připadaly obazy od Jacksona Pollocka. Jako když na zem vysypete odpadkáč - jen zněť bordelu. Nedávno se jeden z jeho nejhnusnějších obrazů, ještě k tomu nápaditě nazvaný No. 5 prodal za 140 mil. Dolarů. Je to nejdražší obraz v historii lidstva.....Prostě jasná bublina! Nic za tři miliardy korun!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Když na to kafe nebudete chtít čekat do večera, tak asi tři stovky...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Nevoní. Je to prázdné nic.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Mailant.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Dobrý postřeh! Navíc účetní měna a současný bankovní systém, kdy banky vytváří peníze půjčováním peněz může fungovat i s bitcoinem. Bankovní systém může dál fungovat úplně stejně jako teď, jen při půjčování peněz a jejich připisování na vkladové účty bude namísto Kč, používat zkratky jako mmBTC, STCH. Vedle fixní zásoby BTC tak bude v ekonomice obíhat mnohonásobně větší množství žirových (účetních) BTC, stejně jako dnes a bude úplně jedno, kolik jich je. Dokonce i BTC bankovky by mohly být zavedeny. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Vnímám Vás správně, že Vám kryptoměny nevoní? Nebo se pletu?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mě by u Venezuely zajímalo to krytí. Když přijdu do venezuelské banky s bitcoiny, dají mi výměnou kanystr s ropou, jako mi dali v Bank of England v 19. století zlato?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Spousta nesmyslů, třeba ten o ekologické stopě tradičního bankovnictví. Až si budete brát hypotéky nebo firemní úvěry v kryptoměnách, budou muset opět provozovat vytápěné pobočky plné zaměstnanců. To se samotnými transakcemi a oběhem peněz nemá nic společného.

Nahlásit

-
3
+

Pokud si koupím kafe a zaplatím bitcoiny, kolik mě bude stát potvrzení transakce?

Nahlásit

-
2
+

No a proč, když bude siťová infrastruktura pro BTC, proč by nemohla ta samá infrastruktura sloužit i tisícům jiných kryptoměn? Proč by neměly vznikat další kryptoměnové infrastruktury? Nakonec někdo může vymyslet i daleko lepší kryptoměny, protože "vypsaná odměna" v podobě bilionů dolarů za svržení aktuální kryptoměnové aristokracie bude přece tak lákavá a motivující. Prostě zavládne nikdy nekončící kryptoměnový chaos.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Egypt, Ghana, Rusko, Čína, Venezuela ... :-) Je do toho. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Já netvrdím, že mám jistotu.
Nemám, nemá ji nikdo a nikdy.
Také ty nové alternativy sleduji a z níže uvedených jsem loni vystihl Ripple, Dash, Ethereum a Litecoin.
https://www.trimkrypto.sk/forum/aktualne-spravy/top-kryptomeny-v-2017

Ale vsázím i na mladší projekty typu Waves, Factom, Particl, ... Samozřejmě že ne moc, zlomek zisku z BTC. Ale pokud jednou třeba vyletí o 100tis procent... Zkrátka za zlomek zisku z BTC si mohu v těchto nových měnách koupit daleko větší procento měnové zásoby, než bych kdy mohl mít v bitcoinu.

Přesto v bitcoinu držím většinu, protože tam je riziko menší a myslím si, že po hektickém období přijde období konsolidace a přežije pár nejsilnějších.

Bitcoin sice za 2017 udělal "jen" 1318%, ale to je vlastně docela zkreslený údaj, protože během roku se bitcoin několikrát rozdělil (hardfork) a držitelé bitcoinů dostali zdarma stejné množství odštěpených měn - BitcoinGold má dnes hodnotu 262 USD za jednu minci a BitcoinCash dokonce 2405 USD za minci - tyto zdarma získané mince jsem na burze směnil jednak za BTC a jednak za výše uvedené AltCoiny (výhodná investice se vstupním kapitálem zdarma).

Moje předpověď je, že ty odštěpené bitcoiny nemají před sebou velkou perspektivu (jen názor) a časem upadnou v zapomnění. Zejména tedy Gold, Cash se asi ještě nějakou dobu bude držet, protože lidé stojící za ním mají velký majetek a jsou ochotni na své náklady kurz držet nahoře, plus určití výrobci těžebního HW nyní prodávají jen za BCash.

Ale to stále neznamená, že cryptu bezmezně věřím, nebo že investují výhradně do něj. V žádném případě nezapomínám na akcie, Au/Ag a nemovitosti. Jenže z těchto jmenovaných mi snad jedině to zlato dnes nepřijde bublinózně nadhodnocené. Dnes investovat nějakou větší částku do akcií či nemovitostí už mi přijde dost rizikové. Spíš bych expozici omezoval (klidně částečně i tu v cryptu), kdybych na trhu viděl něco, co není v bublině a co nebude zasaženo blížící se recesí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Na bitcoinu má největší hodnotu síťový efekt - jeho známost, rozšířenost, podpora burz, podpora vývojářů. A také samozřejmě bezpečnost (jeho hashrate bude o 10 řádů vyšší, než vámi zmiňovaná "konkurence").

A že je bitcoin drahý? Ekonom by nikdy nic takového neřekl. Je to jako říct, že je drahá tuna mědi. Je drahý i gram? Za jeden haléř si dnes můžete koupit 3 Satoshi. Satoshi je stále levný.

Klidně si myslete, že to skončí chaosem a hyperinflační blamáží. Já nemám důvod vám váš názor vyvracet. Mějte si svůj a zařiďte se podle něj - až crypto skončí hyperinflačním kolapsem, něco jiného rychle vyletí a vy na to můžete vsadit + nakonec můžete crypto shortovat. Dejte svému názoru váhu tím, že na něj vsadíte své životní úspory!

Já to ale tak nevidím - stejně jako byste mne před 100 lety asi nepřesvědčil, že zlaté peníze skončí hyperinflačním kolapsem, protože lidé přeci nebudou používat měnu, jejíž většinu drží bohatí bankéři a magnáti a začnou k platbě používat peníze z mědi, železa, ...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

N E W S :

https://www.info.cz/byznys/islam-proti-bitcoinu-nejvyssi-duchovni-egypta-podporil-zakaz-obchodovani-s-kryptomenou-21718.html
Ajatolláh Fulda?

Tak uvidíme:
https://www.w4t.cz/centralni-banka-ghany-by-mela-drzet-cast-svych-rezerv-v-bitcoinu-vyzyva-viceprezident-holdingove-spolecnosti-nduom-66959/

Nákup BTC do rezerv centrálních bank (zatím asi třetího světa) předpovídá více analytiků.

Guru všech etatistů zvažuje vlastní crypto:
https://kryptomagazin.sk/putin-sankce-krypto-rubl/

A není sám (nemyslím jen Estonsko a Venezuelu).
Samozřejmě je otázka, jak si to ti etatisté představují? Možná každý jinak. Bude to měna centralizovaná, nebo decentralizovaná? Jak budou vznikat nové mince? Budou se těžit, nebo ne? Bude předem daná měnová zásoba, nebo ne? Bude měna 1:1 navázána na státní fiat měnu, nebo bude plovoucí kurz (obojí bude dost problematické).
Spíš to vypadá, že si hoši plánují naběhnout na vidle ve zrychleném režimu.

Ne že bych jakkoli spoléhal na Čínu, ale:
https://roklen24.cz/a/SizMU/sef-burzy-btcc-je-otazkou-casu-kdy-cina-zrusi-zakaz-cinskych-krypto-burz

Nahlásit

-
-1
+

Kde berete jistotu, že ty dnes zcela irelevantní kryptoměny se nestanou při dalším vzestupu kryptoměn relevantními, jako se to stalo s těmi také značně irelevantními kryptoměnami, které vznikaly při prvních náznacích úspěchu BTC?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

A která měna bude pro lidi lepší? BTC, který má omezené množství na 21 mil. ks a který jeden stojí 200 tis. dolarů, tedy je pro lidi, kteří nereagovali včas velmi DRAHÝ, nebo jiná kryptoměna, která bude minimálně stejně technicky kvalitní jako BTC ale její "iniciační" cena bude např. 0,1 USD? Řeknou si oprávněně, proč by 7 miliard lidí mělo používat výhradně 21 mil. jakési nějaké peněžní jednotky v důsledku čehož, jsou oni absolutně chudí a jiní astronomicky bohatí. Vždyť hodnotu kryptoměně dává počet subjektů, které jsou ochotny ji používat. A proč by se obchodníci měli bránit příjmům i v jiných měnách, které se rozšíří vedle BTC? Jednoduše si myslím, že to celé nakonec skončí chaosem a hyperiflačními blamážemi kryptoměn, o nichž jejich stvořitelé budou stále tvrdit, budou z principu deflační. A nezapomínejte na to, že vedle krypto budou možná značně dlouho existovat i účetní národní měny. Objem peněz tak bude samozřejmě stále stoupat s tím, že kulminace dosáhne v okamžiku kdy kapitalizace kryptoměn se bude rovnat objemu účetních měn. V té době se už nejspíše budeme potýkat s pádivou inflací. V okamžiku, kdy se spustí kryptoměnová mánie v kritickém měřítku, dojde k tomu, že sel lidé začnou zbavovat svý úspor v účetních měnách, což může vyvolat hyperinflaci velmi jednoduše. Prostě ať se na ty kryptoměny podávám z jakhokoliv úhlu, všude vidím na konci zkázu a zmar.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-8
+

Ano, podíl bitcoinu klesá. To se není to divit. Byl první a vznik konkurence byl nevyhnutelný.
Přesto - TOP10 kryptoměn má přes 82% podíl na tržní kapitalizaci všech kryptoměn, přestože jich je již dost přes tisíc - to znamená, že drtivá většina z těch neTOP je irelevantní.

Přestože tržní podíl BTC klesá, jeho tržní kapitalizace v USD roste (za 2017 tak o 1500%). Takže pokud chcete poukazovat na pokles (významu) bitcoinu, zkuste napsat i odstaveček o dolaru (jak od vzniku bitcoinu vůči němu soustavně klesá).

Ano, bitcoin investorům přináší nižší zhodnocení, než některé altcoiny. Ale je to naprosto logické. Bitcoin je totiž řádově méně rizikovou investicí, než nové altcoiny. U akcií IBM také počítáte s menším výnosem (ale i rizikem), než u akcií nějakých nadějných startupů, kde sice můžete vydělat násobně více, ale také můžete s větší pravděpodobností tratit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+
2/3