Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Očima expertů: Vyšší daně pro bohaté?

22. 1. 2016
 23 094
73 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Na toto téma lze reagovat opravdu mnoha různými způsoby. Dokonce bych našel nějaké ty mínusy i z hlediska státního rozpočtu :-)

Zaměřím se ale na jeden aspekt - spousta lidí to vnímá jako "bohatí vs chudí", jakože bohatí obecně by tak sponzorovali chudé obecně. Tak ale náš stát (a ani žádný jiný stát v historii) nefunguje. Představy, že se každoročně (!) sejdou Babiš, Kellner a pár dalších a vypláznou cca 1 200 miliard na financování vdoveckých a sirotčích důchodů proletářů je chybná.
Dejme tomu, že nějak nearbitrárně dokážu rozhodnou, kdo je bohatý, kdo střední třída, kdo chudý. Mám spíš za to, že stát funguje následovně:

- bohatí, kteří dokáží nabídnout svým zákazníkům produkt, či službu, o které stojí jsou odíráni. Bohatí, jejichž příjmy pochází ze státních výdajů a privilegií (notoricky známý Babiš) rozhodně ze státu profitují

- střední třída, která vykonává své profese a nabízí na trhu své služby a produkty, jsou státem vykořisťováni. Střední třída, jejíž příjmy pochází v podstatě výhradně ze státního rozpočtu (typicky úředníci) na existenci státu vydělává

- chudí, kteří se věnují svým neodborným profesím a poskytují své služby a produkty trhu jsou (narozdíl od obecného přesvědčení) státem vykořisťování (často po delší dobu, protože začínají pracovat třeba již v 18 letech). Chudí, jejichž v podstatě veškerý příjem pochází ze státního rozpočtu (typicky celoživotní dávkaři) na existenci státu profitují.

Takže bych to formuloval takto: "Vládnoucí třída a její podporovatelé, pocházející ze všech možných příjmových a sociálních vrstev, vyvlastňuje a vykořisťuje produktivní, tržně si vydělávající jedince, kteří opět pocházejí ze všech možných příjmových a sociálních vrstev."
"Vyšší daně pro bohaté" tedy jednoduše znamenají vyšší míru vykořisťování vůči tržně si vydělávajícím bohatým lidem. Jestli z toho budou profitovat Babišové, nebo někdo jiný se teprve uvidí.

Nahlásit
-
23
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Velmi trefné. :-) Nicméně neúplné a jednosměrně zaměřené. Ono to odírání státem není jediným odíráním. Kromě státního přerozdělování v kapitalistickém systému funguje ještě tržní přerozdělování. A většina systémových krizí a problémů kapitalistické ekonomiky pocházejí právě z nedostatečného státního přerozdělování, jež by efektivně eliminovalo ono přerozdělování tržní.

Tržní přerozdělování oslabuje kupní sílu poptávky, která je ale potřebná k tomu, aby byla prodána produkce, kterou zaměstnanci vyprodukují. Státní přerozdělování tento pokles kupní síly poptávky částečně eliminuje.

Současně je ale třeba doplnit, že pokud by státní přerozdělování efektivně eliminovalo veškeré účinky přerozdělování tržního, pak by daný systém nebylo již možné považovat za kapitalistický, resp. formálně by kapitalistickým byl, věcně by se ale jako kapitalistický nechoval, neboť by zde absentovaly účinky tržního přerozdělování (eliminované přerozdělováním státním).

Proto řešením je doplnění částečného státního přerozdělování v míře, která zachová významnou část účinků tržního přerozdělování přerozdělováním peněz společných, které peněz, které v okamžiku jejich vzniku nepatří nikomu, resp. všem občanům daného státu.

Uvedu schématický příklad:

V důsledku tržního přerozdělení dojde k oslabení kupní síly poptávky o 20 jednotek. Těchto 20 jednotek chybí v kupní síle poptávky (převážně zaměstnanců produkčních firem), neboť v důsledku tržního přerozdělení bylo těchto 20 jednotek převedeno majitelům produkčních firem (ve formě zisku).

Následně státní přerozdělení zajistí zdaněním majitelů produkčních firem ve výši 10 jednotek padesátiprocentní eliminaci onoho tržního přerozdělení. Současně stát (nebo např. centrální banka) vytvoří 10 nových jednotek a tyto rozdistribuuje zaměstnancům, čímž "eliminuje" zbývající vliv tržního přerozdělení a dorovná onu oslabenou kupní sílu poptávky.

Výsledkem je zachování poloviny vlivu tržního přerozdělení a eliminace negativního vlivu druhé poloviny tržního přerozdělení, která však již nejde na úkor majitelů produkčních kapacit (zdrojem zde není zdanění majitelů firem, nýbrž nové peníze).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-21
+

Diskuze

O tom není sporu. Jenže my nežijeme v ryzím kapitalismu, ten žádnou CB nepotřebuje (viz USA 1837-1913), dnešní příjmová nerovnost má ze značné části, zvláště v majetku těch nejvíc bohatých, původ v nerovnoměrné distribuci nových peněz.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

A donutíte je jako jak?

Pokud budete nutit přes míru (možná dokonce přes i dnešní míru), majitelé firem se
a) na to vykašlou, zavřou krám, rozpustí lidi, a peníze které vydělali dosud si odjedou užívat na Bahamy
b) přestěhují sídlo firmy
c) přestěhují celou firmu

Co je ona míra, při které k tomu dojde, je samozřejmě individuální pro každého majitele firmy...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mno myslim ze by stacilo donutit firmy danit tady v cr a problem vyresen.

Nahlásit

-
-2
+

Stejne tak, jako ty příliš nízké. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

A to právě ne. Příjmová nerovnost (vskutku ohavný to termín) je zcela přirozeným výsledkem tržní kapitalistické ekonomiky. Centrální banka za to nemůže.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Závist je objektivní fakt, politici s ní tak také pracují a docela úspěšně. Pokud ignorujete fakta, tak se potom snadno dostanete k chybným závěrům.

A když už zmiňujete logiku, tak bych, už poněkolikáté, podotknul, že vaše chaotické výlevy na téma finance, daně, tržní přerozdělování, škodlivosti úspor atd atd, logiku zcela postrádají a vycházejí z nepravdivých předpokladů, jak už jsem se vám pokusil kdysi vyvětlit. Nevidím žádný smysl v opakování celého sporu, ale buďte tak laskav a nepoučujte mě o logice.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Aspoń že připouštíte, že vysoké daně dokáží rozvrátit stát.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

A také proto, že existuje nezdanitelné minimmum i když se to ted jmenuje nějak jinak.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Jakožto hnidopich bych poznamenal, že daně progresivní jsou. Počítají se jako podíl z příjmu, vyšší příjem => vyšší daň. To, co není progresivní (nebo aspoň ne příliš) je daňová sazba.

Nahlásit

-
4
+

To nejdůležitější je, že velký díl příjmové nerovnosti je způsoben tiskem peněz, tedy šílenými politikami centrálních bank.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

To byste musel zavest dobrovolne placeni dani. A kdo by se pak vracel do rozvracene zeme, kde nikdo dane neplati?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Mimořádným prostředkem k čemu? Když nepomohlo snížení úrokových sazeb na nulu, proč si myslíte, že pomůže snížení pod nulu?

Zrušení hotovosti povede k ovládnutí veškerých peněz občanů vládou. Je to pokračování olupování občanů novými prostředky. Faktická transformace občanů ve skutečné daňové nevolníky. Jedina obrana bude vytváření paralelních ekonomických a finančních struktur, což vyvolá další represi ze strany státu. To těžko může skončit dobře.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Potom ovšem stačí snížit daně zpětná vazba zajístí, že se poplatníci z daňových rájů budou vracet :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Nevím co to znamená "dosáhnout v ekonomice něčeho zajímavého", ale opravdu mne děsí, že prosazujete záporné sazby jako ideál. Nic proti nulovým, či mírně záporným sazbám jako mimořádnému prostředku, ale dlouhodobě si to fakt představit nedokážu. Můžete sem dát odkaz na relevantní ekonomický článek v odborném časopise, který by něco takového podporoval?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Good point, ke všemu u nemovitostí každoročně opakovaná. Trochu problém vidím ve slovech "již dvakrát zdaněné", když i někteří zdejší komentátoři se netají, že daň je pro ně "krádež" a udělají vše, aby příjmy zatajili.

BTW druhý problém současných majetkových daní - u střední třídy tvoří nemovitost většinu jejich majetku, naopak u top 1% malou část, větší tvoří aktiva od daně osvobozená (např. akcie). Hádejte, kdo k tomu sesbíral data?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"se lidé zamysleli" mělo být samozřejmě z měkkým i. :-) Pro případné opraváře gramatiky. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Když není možné (z důvodu existence hotovosti) zavést možnost záporných úrokových sazeb, tak se státy snaží "záporné úrokové sazby" zavádět u držení jiných aktiv, a pravidelným zdaněním jejich držení. Zatímco zdaněním držení nemovitostí ničeho "zajímavého" v ekonomice nedosáhnete, záporné úrokové sazby na peněžní vklady by mohly poptávku a následně tedy ekonomiku docela efektivně rozproudit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Státní přerozdělování (částečně) posiluje kupní sílu poptávky, která je oslabena tržním přerozdělováním. Toto je systémový příspěvek ke stabilitě fungování ekonomiky. Nebýt státního přerozdělování, nebylo by za chvíli komu tu produkci prodávat. Chátrali a chudli by všichni. Producenti i zaměstnanci. Na blahodárné účinky případné deflace v prostředí, kde nemohou jít úrokové míry do záporných hodnot rychle zapomeňte.

Jinak tato diskuze by měla být o logice a fungování systému, nikoli o emocích, jako je závist. Pokud začnete opírat své názory o toliko údajné charakterové nedostatky názorového oponenta, svědčí to jen o vážné absenci Vašich věcných argumentů . :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-6
+

Já ale nemám iluze o tom, jak to ve světě funguje. :-) Právě proto píšu takové "hovadiny", aby se lidé zamyslely nad tím, jak to funguje a uvážili, že by to mohlo fungovat jinak.

A propos, v čem se můj popis situace odlišuje od současné reality? Daně jsou obrovské (státní přerozdělování tedy částečně eliminuje to tržní), deficit veřejných rozpočtů je taky stabilně obrovský (to jsou ty nové peníze, které eliminují zbývající tržní přerozdělení) a ceny jsou stabilní (ne-li klesají). To je v podstatě onen cílový stabilní stav, který tu může být do nekonečna.

Kdysi dávno, kdosi prohlásil, že počítače budou téměř v každé domácnosti. V té době to byla taky "jasná hovadina". :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Výstižné. :-) Opravdu je těžké říct, zda daňové ráje zde jsou kvůli vysokým daním, nebo zda daně rostou, protože se utíká do daňových rájů. Nicméně oba tyto principy se vzájemně posilují formou zpětné vazby. Stačí jen něčím začít. :-(

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Daně se musejí zvedat proto, že část poplatníků utíká do daňových rájů. Ostatní to pak za ně musí doplácet.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Wow, takovou hovadinu jsem dlouho nečetl... vaše iluze o tom jak to ve světě funguje hraničí s duševní poruchou...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Daňové ráje jsou přirozená reakce na nesmyslně vysoké zdanění. To peklo, o kterém píšete si vyvtářejí země samy vysokými sazbami.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Ono je to anglicky "tax haven" tedy daňový úkryt. Tady si to někdo popletl s "heaven" a přeložil to špatně jako ráj a už to tak zůstalo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Není v pořádku. Pokud vytváří nějakou rovnováhu, tak je to rovnováha chudoby, jak vysvětlili jíní v článku. Progresivní daň za prvé už máme, za druhé je hlavně o závisti. Ti, kteří kříčí zdaňte víc bohaté, si neuvědomjí, že tím trestají hlavně sami sebe. Kultura kriminalizace a perzekuce podnikatelů v této zemi ze strany odborářů a socialistů a nyní i oligarchů je podle mne dost velký handicap české ekonomiky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

Majetek si kupujete za již dvakrát zdaněné peníze (daň z příjmu, DPH). Majetková daň je tak už třetí zdanění jedněch příjmů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Tak pokud je amorální každá daň, tak určitě :) Jinak přiznám se nechápu, proč by měla být majetková daň víc amorální než příjmová. A názor že s klesajícím výběrem daně z příjmu stát pravděpodobně zvýší daň z nemovitosti bych neměl problém hájit z pravicových, ba ankapových pozic (v podstatě stačí v mém textu nahradit slovo "vybere" za "ukradne" a "stát" za "zloději", podstata sdělení zůstává stejná, jen jste přidal ideologické znaménko)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Ale s tím já v zásadě souhlasím. I když i to má své limity - např. já považuji Pikettyho návrh nahrazení příjmových daní rovnou daní na celkový majetek (= nemovitosti + akcie + ... - dluh) za krásnou akademickou myšlenku, nicméně zcela neproveditelnou v praxi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To co patří do obecních rozpočtů v USA a ČR jsou dost nesrovnatelné věci. Např. školu bude v ČR platit stát/kraj, v USA to bude převážně položka obecního rozpočtu (a tedy obce s nižší cenou nemovitostí budou mít horší školy než oblasti kde žije elita, ale to jen tak na okraj).

V zásadě nechápu, proč to tu budí tolik vášní. Máte nějakou částku, kterou potřebujete na provoz státu - tu musíte vybrat pomocí daní (a když se podíváte do historie, moderní státy jsou s výběrem daní nerozlučně spojeny). Jak namícháte majetkové a příjmové daně a jakou zvolíte progresi už považuju za věc politiky a technického provedení. Např. pokud chcete vybírat daň z příjmu musíte jej být schopni registrovat. To nám přijde v 21.st. triviální, ale jedná se o věc docela nedávné historie. Existuje jedna kniha, kde je to moc hezky popsáno. Ale tu libertariáni nečtou :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Nezaznělo to nejdůležitější: ony "vysoké daně pro bohaté" neslouží k nějaké společenské solidaritě, kompenzaci tržního přerozdělování anebo k prostému zvýšení objemu daňových příjmů státu. Jde hlavně o to, aby lidé snáze akceptovali vlastní vysoké zdanění, s tím, že bohatší platí ještě více.

Levicoví ekonomové mají samozřejmě pravdu, že superboháči platí jen tolik, kolik chtějí - to ale platilo vždycky a všude, právě proto jsou ti lidé miliardáři. Kdesi jsem četl hezkou statistiku, jak v USA v roce 1913 bylo několik desítek lidí s příjmem 1 milion tehdejších dolarů měsíčně. Do konce první světové války zbyli jednotlivci - ti lidé samozřejmě nezmizeli, nepomřeli ani nezchudli.

Nahlásit

-
5
+
2/3