Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: V Röszke byl k vidění chaos šestačtyřicátého

18. 9. 2015
 45 569
187 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Nečetl jsem to celé, ale +3500km dál je naprosto pochopitelné, nikdo nezůstává v prvním sběrném táboře, Jan Lukas byl v Itálii dva roky a všichni by dali nevím co za to, aby se pohli dál do Kanady a USA, to stejné sběrné tábory v Bavorsku a Rakousku. Ti lidi nepočítají s tím, že se budou vracet jinak než turisti za 45 let s slzou v oku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já myslím, že sdělení bylo zcela pochopitelné už z prvního příspěvku paní Triolet, včetně užitého pojmu. Jediný hnidopich, který tu něco rádoby hyperkorektně rozpatlává jste, pane Plesko, bohužel Vy. Zkuste ještě prosím ve slovníku pokročit i dále - k pojmu „přenesený význam“, „nadsázka“, „metafora“ apod. Z Vašeho způsobu uvažování by jistě neměl radost např. žádný veršotepec - honem obešlete všechny žijící, dokud je čas, s těmi Halasy a spol. už to nenapravíte. Domestikovat se jistě dá i kus dřeva, pokud ho frézou opracujeme k obrazu svého domu, nebo chronická choroba, s níž se chtě nechtě v rodině nějak sžijeme. Naopak Vy jste člověk, který by rád svět petrifikoval.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Štvou mě ankety k tomuto problému. Neustále tam lítá argument - strach. Existuje spousta lidí, kteří absolutně neuvažují o strachu, ale o ODPORU vůči islámu, a všemu, co s touto ideologiií souvisí.
Pro nás, kteří takto uvažujeme, je nepřijatelná "víra", pro kterou není absolutně zásadní a základní prioritou - ŽIVOT. Pro kterou je stále u většiny muslimů nemyslitelná naprostá rovnoprávnost pohlaví.

Jedna zajímavá zkušenost -
"V mezinárodní firmě, kde jsme pracovali, však byli i jiní. Hodný čas jsem seděl v jedné větší kanceláři (nebo menším openspacu) s jedním mladým muslimem z Čečenska. A bylo to naprosto v pohodě. Neměl žádné zvláštní požadavky a dalo se s ním bavit o čemkoliv. Kromě Rusů, samozřejmě. Pak ovšem do stejné kanceláře dorazili další dva muslimové, jeden z Maroka a druhý, tuším, ze Spojených Arabských Emirátů. Pak to začalo, všichni tři muslimové se bavili již jen mezi sebou, odkudsi přitáhli do kanceláře modlitební koberečky a začali pravidelně zabírat zasedačky, aby mohli mlátit v předepsaný čas hlavami o zem. Má domněnka je, že muslimové mají určité nadkritické množství, kdy si začnou přizpůsobovat své okolí."
https://vlkovobloguje.wordpress.com/2015/09/17/imigranti-muslimove-a-africane-z-prvni-ruky/

Absolutně odmítám islamizaci Evropy..... dokud budou "humánní nesmyslné zákony, jako jsou teď", nesmyslná přehnaná "lidská práva", dotud je podrazem pro naši civilizaci si sem nechat usazovat muslimy. Je to naprosto sebevražené pro Evropu, pro naše potomky !

Nahlásit

-
0
+

Pane Plesko,
důležité je jádro sdělení. Pokud jste ho pochopil, jsem ráda.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Významy slov jsou jednak zachycené/diktované více či méně normativními knihami (zejména slovníky), především je ale určuje jejich použití. Možná se vám podaří přesvědčit většinu uživatelů českého jazyka, že slovo domestikace má/mělo by mít význam, v jakém jste ho použila, možná na to za pár (desítek) let zareagují i slovníky :)
Pokud jde o slovníky, je jednoduché si ověřit, že v nich se význam domestikace používá, jak říkám já. Pokud jde o většinový úzus, potvrdí vám totéž Český národní korpus. Toť vše. Jinak je to samozřejmě prkotina, jak vyrozumuji, nemyslela jste to urážlivě. Jinak to, co popisujete, se tuším běžně nazývá asimilace.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Fašismus bylo italské hnutí, a pak se používá jako levičácká nadávka každému jen trochu autoritativnějšímu režimu, který nechtěl kamarádit se SSSR...

Lidé válčí odedávna, pohané, křesťané, židé, muslimové i ateisté. S evropskými náboženskými válkami to bylo složitější. Většinou to byly mocenské touhy nějakého rodu a náboženské rozdíly tomu dodaly jen ideologickou "šťávu". Ve třicetileté válce šlo v zásadě o to zastavit Habsburky. Proto katolická Francie podporovala severského lva, stejně jako říšské státy přecházely z té na onu stranu podle momentálních zájmů a strategické situace. Konflikt v Ulsteru by rozhodně nevyřešila konverze tamních protestantů ke katolicismu.

Ježíš válku nevedl,Mohamed ano. Zcela zásadní rozdíl v samotných základech křesťanství a islámu.

Co se týče násilnosti judaismu a Starého zákona, židovství nikdy nebylo misijní náboženství. Původně to byla kmenová víra Hebrejů, a konvertovat=připojit se k izraelskému národu bylo a je velmi obtížné. Bible popisuje, jaké války Izrael vedl a vítězství jsou dokladem přízně Boží (ostatně existence židů dnes jako jediného starověkého národa je dobrým argumentem proti ateismu). Nikde tam není řečeno, že ten či onen válečník je příkladem a takto se má žid chovat i dnes. Navíc, není jen Töra, ale i Talmud a ten celkem jednoznačně přikazuje držet si odstup a zároveń poslouchat zákony země, kde židé žijí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Plesko,
neztotožňuji se s Vaším názorem. Nevidím důvod, který by vylučoval používání slovního obratu domestikace/zdomácnění v souvislosti s lidmi. Domestikace imigrantů by znamenala jejich přirozené splynutí s původní hostitelskou společností, jak jsem již uvedla výše. Domnívám se, že takový vývoj by byl ideální.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kam pryč?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nevím, čím pan Kašpárek nutí vás, mne nenutí k ničemu.
Docela mu věřím, že popsal realitu. Její vyhodnocení už je moje věc.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Myslím že jedna věc je integrace a druhá pomoc někomu v nouzi, kdo to nutně potřebuje. Tak že pomoc ano, nejlépe na místě, pobyt dočasný a integrace ne! I když by se někomu kdo potřebuje levnou pracovní sílu náramně hodila, měli by jsme myslet na následky....

Nahlásit

-
0
+

Ano, ovšem zdomácnění divokého zvířete/divoké rostliny. Používat takové slovo o lidech je v lepším případě úsměvné, v horším ošklivé. Při delším rozpatlávání pak trapné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Plesko,
domestikace znamená zdomácnění - nic nového. Nebo jaké slovo z mého textu máte namysli, kterému, dle Vás, vymýšlím nový význam?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V Evropě je nebo byla EPIDEMIE spalniček??? Možná pár jednotlivců. Jsme na ně očkovaní.
V Africe jsou epidemie hnusných nemocí, které se v Evropě nevyskytují!!!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud chcete vymýšlet slovům nové významy, upozorněte na to příště raději předem :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Když je pan Kašpárek fašista, tak Vy budete určitě zastánce evropských demokratických hodnot vycházejících z liberalismu, že?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak to se omlouvám, z příkladů na konci Vaší reakce mi to tak vyznělo.
Níže máte pár odkazů, o které jste mne požádala. Bohužel kvůli nepovoleným znakům nezadám adresu, ale jde to lehce najít: Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě Spalničky v Evropě nebo třeba časopis Zdravotnictví a medicína ZDN 15, klíčové slovo spalničky.
Zajímávé články na toto téma má pravidlně prof. Maďar a další v časopise Epidemiologie a Vakcinace. Je tam spousta odkazů na zajímavé zahraniční studie.
Mějte se hezky, už mě to tu moc nebaví.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Omlouvám se za chybně uvedené příjmení, pane Plesko.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vážený pane Pleskote,
děkuji Vám za dotaz.
Domestikace (zdomácnění) znamená, v tomto kontextu, přirozené splynutí s hostitelskou společností. Imigranti se po přijetí do země začlení do sociálního systému, získají domovský status a postupně se naučí ve společnosti fungovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak to záleží na druhu švába, ne? Zase hážete všechny do jednoho pytle.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Domestikace je, když se z divoké husy stává husa domácí nebo z vlka pes. Jste si jistý, že víte, o čem mluvíte?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To už daleko spíš tam je válka Saudské Arábie proti Iránu...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jako že kladenská mafie má právo vybírat od majitelů hospod výpalné "za ochranu" jen tehdy, když ji uzná slánská a berounská mafie? Tak to jo...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je možná dáno tím, jaký typ lidí se tam vydává...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

OK, dejme tomu. Ale je tu několik drobných rozdílů:

1) Těch původních obyvatel tam žilo jen trochu. Neměli celou Austrálii rozparcelovanou, neměli katastr nemovitostí, kde by bylo jasně vidět, který pozemek je čí. O většině území šlo docela oprávněně tvrdit, že šlo o území nikoho, terra nulis. Představte si, že Afrika je prázdná, jen na nejjižnějším cípu je nějaká vesnice. Tvrdil byste, že celá Afrika je jejich a že nemáte právo se tam nikde usadit?

2) Jak v Severní Americe, tak v Austrálii, se první osadníci snažili s domorodci vycházet. Svou kulturu jim většinou nevnucovali. Obchodovali s nimi. Dokonce i pozemky od nich často kupovali, nebrali si je násilím. Organizované násilí ve větším měřítku tam přinesl až STÁT, ona protispolečenská instituce přímo založená na násilí.

3) Úroveň rozvoje vědy, techniky, kultury a umění, byla u příchozích asi na 100x vyšší úrovni v porovnání s domorodci (kdežto u dnešních imigrantů to je naopak). Přestože tedy asi domorodci nebyli z příchozích nijak nadšeni, toto vše jim bylo přineseno. Někteří to ku svému prospěchu využili a o těch nyní neslyšíme, protože se integrovali do vyspělejší příchozí kultury a využívali jejích výhod. Slyšíme jen o těch, kteří se neintegrovali, žijí v rezervacích, remcají a citově vydírají. Přestože všude kolem sebe mají onu kulturu, vzdělanost, techniku, právo, literaturu, atd... nejsou schopni ani po generacích ji vstřebat, pojmout. Řeči o rovnosti kultur jsou mimo. Kultura doby kamenné prostě není ekvivalentní dnešní západní kultuře. Stejně jako není cool být lidojedem.
Ti lidé často nebyli nějak znásilnění Evropany, prostě jen nebyli mentálně schopni pojmout jejich vyspělejší kulturu (kdyby byli, mohli si ji již před jejich příchodem vytvořit sami) a v konfrontaci s ní zůstali zcela vykolejení. V májovkách to sice popisují jinak, ale to nemá moc velkou vypovídací hodnotu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Šváb není ani MALÁ ani MUŠKA. Je to několikacentimetrový macek. O lidech, kteří jsou nuceni s nimi žít si nemyslím nic. Ján se šváby žít nechci.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V žádném případě jsem neřekla, že pomáhat máme až v případě, že máme 100% jistotu, že nám nic nehrozí. Zdravotní personál těch infekcí při své práci nachytá spoustu, hasiči utrpí spoustu úrazů, i smrtelných, policie, vojáci, jiné profesionální organizace...Právě proto jsou obecná (nikoli moje) doporučení, jak účinně pomáhat.

Jaké nemoci se vyskytují v zemích, odkud k nám přicházejí běženci si zjistěte jednoduše sama. Převážná většina těchto infekčních onemocnění se v Evropě nevyskytují vůbec a nejsme proti nim očkovaní.

Naopak poučte vy mě, kdy způsobil neočkovaný Evropan epidemii. K zamezení šíření epidemií stačí určité procento proočkovanosti populace (je to mezi 80 až 100%). Je to založeno na solidaritě. Očkovaní tvoří štít. Neočkovaní jsou nejčastěji lidé, jimž to zdraví nedovoluje.

Shodneme se v tom, že očkování je jednoznačně nejúčinnější obrana proti závažným infekčním onemocněním. Z mého pohledu je to i dodržování hygienických opatření a prevence.

V Africe dochází k šíření epidemií i nedostatečným počtem izolací. Při podezření na nemoc (ebola...) se dostane člověk do karantény a i když není nemocný, velmi často se nakazí. Máme v Evropě dostatečný počet jednotlivě oddělených karanténních lůžek?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To bude nepochybně nějakej hoax. A tohle taky:
Braniborská policie vyšetřuje případ muže ze Sýrie, který se údajně v ubytovně pro běžence chlubil, že patří k teroristické skupině Islámský stát. Zapojil se prý i do bojových operací. Jeden z uprchlíků si jeho slova nahrál na mobilní telefon a záznam předal policii.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Proč běží, jako by jim za patama hořelo? Přečtete-li si ještě jednou a pozorně ten článek, dočtete se, že nikdo nic neví. Jediné, co vědí je, že se musí dostat do Německa a tam budou v bezpečí. Nebudou zůstávat v zemi, kde jim hrozí, že je nacpou do táborů a až jim dojdou prachy, pošlou je zpátky, odkud přišli. Možná jim to nehrozí, ale nikdo neví, jestli to za hodinu bude pořád tak.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pan Kašpárek je zřejmě vzdělán v oblasti psychoanalýzy, a to ještě nějaké hodně vylepšené, pakliže za tak krátkou dobu odhadl, že se není čeho bát, že na nás běženci po pár letech pobytu v naší zemi nezačnou vytahovat právo Sharia, obtěžovat naše ženy atd. On to poznal už po pár hodinách. Prý proto, že ty lidi vypadají tak nějak podobně jako ty, co potkává v Praze v autobuse. Bravurní analýza!

Pan Kašpárek je bakalář žurnalistiky. Naprosto zbytečná a v reálném světě nepotřebná figurka. Bohužel právě novináři, vzdělávaní vlastně jen co do formy, nás rádi oblažují také obsahem svého sdělení k věcem, kterým vůbec nerozumí. Mívají pocit, že mají patent a rozum na všechno jen proto, že ze školy ví, kde správně udělat ve větě čárku. Skutečné vzdělání z nějakého oboru jim přitom chybí.

Pan Kašpárek je v návalu altruismu šokován utrpěním Syřanů a dalších kolem ISIS. Možná by měl víc číst a víc se zajímat, protože takhle trpí hodně lidí na hodně místech světa, v minulosti, teď i bude to tak určitě i v budoucnosti. A řešení rozhodně není vzít všechen takto trpící lid a prostě ho přemístit mezi ty, kteří si uměli své území a politické nebo náboženské klima v zemi lépe ohlídat.

Pan Kašpárek nás proti naší vůli nutí, abychom se starali o někoho, kdo tu kulturně a nábožensky nemá co dělat a s jehož příchodem vzniknou jen obrovské problémy, jako tomu bylo a je ve Francii, Anglii, ale i na mnoha jiných místech třeba v Asii. Obrovská část muslimů je totiž militantní a agresivní, pan Kašpárek ale i kdyby jeden ze sta byl mírumilovný, přinutí nás takto ex ante vnímat všechny. Až se to podělá, pokrčí rameny a obviní nás, že jsme dostatečně nedohlíželi na to, aby přistěhovalci dodržovali pravidla.

Pan Kašpárek rád pomáhá zbabělcům, pro které je jediným řešením jejich problémů doma od všeho utéct.

Pan Kašpárek zazlívá Maďarům, že si zcela v souladu se zájmy vlastních lidí a hlavně v souladu se zákony Maďarska chrání své území proti vpádům nezvaných hord (tady už rozhodně nejde o jednotlivce nebo pár rodin, ale o organizovaný atak).

Pan Kašpárek se podle mě chová jako fašista. Proč to nikomu nevadí?

Nahlásit

-
0
+

Byl jste někdy součástí nervózního zoufalého davu? Zřejmě ne, jinak byste tohle nenapsal. Stačí si představit nacpaný autobus v centru Prahy, kam se už nevejde ani noha, ale lidi se překřikují a přetlačují, i když jim nejde o život, zdraví, rodinu, ale pouze o 7 minut do dalšího spoje. A teď si to zkuste celé zhruba zestonásobit a máte Maďarské hranice.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+
2/7