Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jak někdo může hájit lidi, co neplatí daně?

8. 6. 2015
 43 567
112 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Cituji "Navíc, jestliže někdo může podnikat jen za předpokladu, že obchází daně, tak je něco systémově špatně. Takové podnikání je pro společnost naprosto zbytečné. A pokud zavedením elektronické evidence tržeb skončí, nemělo by to být nikomu líto."
Tahleta paní má utkvělou představu, že těch pár lidí, kteří svojí prací živí tuto společnost, je to necelá pětina, tedy jeden člověk z pěti, má ještě nějaké rezervy a polštáře. Realita je však naprosto jiná. Těch 20% lidí, vytvářejících skutečné hodnoty, už pouze přežívá, neboť jsou sofistikovaným mnohačetným zdaněním udaněni až na hranici chudoby a přežití. Místo aby nechal stát tyto lidi v klidu pracovat, tak jenom vymýšlí jak jim zatlouct poslední hřebík do rakve.

Nahlásit
-
7
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Problém téhle země je, a je to jedno z velkých vítězství komunistů, za doby jejich působení, že naprosto zdevastovali v lidech úctu k pravidlům. Dodržování pravidel je předpoklad nutný, nikoli však postačující k tomu, aby společnost dobře fungovala. Většina přispěvatelů tady si racionalizuje svůj kreativní postoj k odvádění daní tím, že přece nebude dávat daně státu, který špatně funguje. To, co nechápou je, že aktivně spoluvytvářejí nefunkčnost systému. Každý, kdo nedodržuje pravidla, společnosti škodí. Zdůvodňovat si to může jakkoli. Ne ti druzí jsou špatní. Ne, oni přece kradou víc. Ale já kradu, je ta holá pravda.

Nahlásit
-
-1
+

Diskuze

No, hlavne aby stat tyto ferove vybrane dane, taky s peci radneho hospodare pouzival. Byla doba, kdy jsem dane poctive platil. Nektere roky suma danového odvodu meho podniku byvala na hlavu zamestnance az 640.000,- Kc/rok. To rozhode neni malo a stale to teto zasr@ne zemi bylo malo. Poctive placeni vysokych dani muj podnik temer utrapilo k smrti, jen se platily dane, ale na rozvoj nebylo. Dnes podnik splaskl na 1/5 a docela urcite se na temer krachu meho podniku podili konkurenti, kteri dane sidi. Presto jsem spise na jejich strane a moji poctivost povazuji v danem kontextu veci a nehospodarnosti tohoto statu za moji osudovou hloupost.
1. Neverim, ze vybrane dane budou take poctive pouzivany a ze se nenarvou jen urednikum a nefachcenkum.
2. Ikdyz dane kratokodobe stat snizi, nasledne si je zvedne podle svoji potreby, zahranicni korporace si vyjma DPH a zamestnaneckych odvodu ostatni veci zdani dle sve potreby v cizine a ti mali se stanou diky vysokym danim nekonkurenceschopni..

Nahlásit

-
0
+

Když souseda v noci okradou, je spravedlivé, abych se pak nutně nechal okrást také?
Některé typy podnikání zkrátka mají šanci před mafií nabízející "ochranu" za výpalné své příjmy zatajit (ti, kteří přijdou do styku s "koncákem" a hotovostí) a jiní ne (my, co vše máme na fakturu a přes účet). Místo abychom se my druzí dožadovali zmírnění či zrušení našeho vykořisťování, tak závidíme těm, kterým se to daří. Z toho jistě mají naši feudálové radost.

Navíc i když ti první budou nuceni platit, myslet si, že nám daně klesnou, nebo že dostaneme od státu lepší služby, je absolutně naivní.

Plus zde máme megakorporace, které "optimalizují" v řádech miliard, vyvádějí zisk do svých matek sídlících v daňových rájích, daní v nějakém hezkém CH kantonu smluvní daní 4%, atd... A mnohé z dalších korporací, s tou páně ministra v čele, daně prostřednictvím daní naopak dokonce sosají. A vy si myslítě, že se něco zlepší, když hokynář přizná tržbu za každý rohlík. Reálně se ale jen vyhodí více za Blanky, pořídí se pár nových fízlovacích kamer, rohlíky podraží a v mnoha vesnicích konzum zanikne a babky budou muset busem na nákup 20km do okresního města.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Bohužel jakmile připustíte ten fakt, že vám někdo smí proti vaší vůli sebrat váš majetek (i když z počátku jen malé procento), už se pak neubráníte zvyšování toho procenta.
Krást (sebrat majetek proti vůli vlastníka) se buď smí, nebo ne. Jakmile připustíte, že trochu se to ještě smí, za nějakou dobu to už nutně bude hodně.
V Americe původně neměli žádnou federální daň z příjmu - Nejvyšší soud to zarazil jako protiústavní svinstvo. A to zastánci této daně tehdy chtěli jen jedno, nebo dvě procenta. Po čase opozice a soudy vyměkly. A kolik tam mají dnes? A nikdo s tím nic nenadělá.

Dobře je to popsáno např. zde:
http://www.libinst.cz/Files/KqLFy4r2/profile/2438/hoppe_omyly.pdf

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dle ECON101 oba, z větší míry ten, kdo bude mít slabší vyjednávací pozici (což se může lišit). Především na tom ale vydělá ten řemeslník, hospodský, ... který daně platí (či platí je více).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Většina komentujících se mentálně zasekla v socialistickém "Kdo nekrade, okrádá rodinu". Docela by mne zajímalo, jak by se na tyhle "libertaniány" dívaly jejich vzory z US. Chvála bohu za Hornochovou a všechny co nás od postsovětského marasmu posunují na západ.

Jaká má být výše daní je jiná úplně otázka. Ale každý kdo je neplatí by si měl uvědomit, že posouvá daňovou sazbu směrem nahoru a žije na úkor ostatních.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Proč myslíte, že víte lépe než pan řezník co pro něj bude lepší?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Bohuzial ste si nevsimol, ze najvacsi zlodeji su poberaci roznych dotacii. EET je len male zlo. Mne osobne vadi menej to, ze par blbcov neprizna prijem a tym odvedie mensiu DPH. Pre zivnostnikov a podnikatelov je horsie to, ze z ich odvedenych dani je potom dotovana konkurencia. Nezmyselne dotacie by mali zrusit a potom kludne zaviest aj EET. Na dotacie totiz normalny zivnostnik alebo mensia firma nikdy nedosiahne - pokial nema znamosti v politike. Ci uz v lokalnej, alebo vrcholovej. Chapem teda ludi, ze odmietaju EET, ked par spriaznenych "podnikatelov" dostava dotacie, pripadne rozne ulavy na dani. To vam nevadi, ze Bures dostava zlavu na dani? Ze pobera rozne dotacie? Tiez chcem zlavu na dani a dotaciu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Sranda je, ze vsichni co tu krici o zlodejskych podnikatelich si neuvedomuji zasadni vec. To ukradene DPH nezustalo u remeslnika v kapse, ale v kapse zakaznika ktery nedostal uctenku. To se ted zmeni a hadejte kdo to DPH nakonec z te kapsy vytahne a zaplati :-D

Nahlásit

-
0
+

Sranda je, ze vsichni co tu krici o zlodejskych podnikatelich si neuvedomuji zasadni vec. To ukradene DPH nezustalo u remeslnika v kapse, ale v kapse zakaznika ktery nedostal uctenku. To se ted zmeni a hadejte kdo to DPH nakonec z te kapsy vytahne a zaplati :-D

Nahlásit

-
1
+

Podle toho jak kvičící zloději mínusují musím říct, že EET udělá se zlodějstvem v řadách podnikatelů konečně pořádek! :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Naprosto souhlasím. Jako TOP manažer jsem se setkal s kreativním účetnictvím několik velkých firem, a musím říct bez skurpulí, že daňovou povinnost tam určuje finanční ředitel a nikoliv daňové zákony, či obrat/zisk firmy. Způsobů, jak zvýšit náklady je tolik, že daň vždy vyšla tak, aby byla "opticky zajímavá" a schůdná pro majitele, představenstvo a současně i nějak ukojila FU. Se skutečností to ale nemělo nic společného. Nikdy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Už se těším, až panu řezníkovi Krkovičkovi alias Pavlíkovi a jemu podobným konečně docvakne, že EET je tady pro jeho dobro :) Pavlíkova logika je hloupá a trapná. Kdyby souseda okrádal zloděj, tak zavolá policajty ale jakmile nepoctivec okrádá stát, je chráněný hrdina, který bojuje proti "šikaně a stbáctví" .

Nahlásit

-
0
+

Samozřejmě máte pravdu. Nepřesně jsem se vyjádřil. Myslel jsem tím, že pokud by stát rozdělil svůj příjem mezi obyvatele, vyjde to na oněch cca 110 000 Kč na občana. Což se mi zdá naprosto dostatečné, nechápu, proč pořád chtějí zvyšovat příjem, když naprosto kašlou na úsporný a efektivní výdaj. Vždy plno (hlavně předvolebních) keců, ale když dojde na věc, tak jediné co se podnikne, je utažení šroubů a další ždímání ekonomicky aktivního obyvatelstva...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Že mě "okrade" hospodský, který si se splete při sčítání mé tržby mě sice může namíchnout, ale mám volbu: odpustit mu a nebo na něj zanevřít a už tam nechodit.
To, že musím lít do motoru ty řepkové sajrajty a má z toho prospěch "náhodou" ministr financí mě ale trápí daleko víc.

Nahlásit

-
0
+

Ano, někteří skončí, někteří zdraží. A někteří si méně vydělají. Přesto myslím, že by měly platit stejné podmínky pro všechny. Fakt mi nepřipadá normální stav, kdy tu existují desetitisíce subjektů, které prostě daně neplatí, a přiznávají jen zlomek svých tržeb. A pozor, oni to nejsou jen "drobní živnostníci" - to je taková mantra - jsou to i podniky s milionovými obraty....

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Profesní životopis této dámy přesně ukazuje, za koho kope. Všichni tihle týpci se zaměřují na ty nejmenší a nejslabší, ale ať už se někdo podívá na ty velké - korporace!
Jako zaměstnanec jedné z největších v branži vidím při každé výplatě, kde skutečně utíkají peníze. Každý kmenový zaměstnanec má kromě smlouvy na tzv. HPP několik dalších smluv s různými agenturami /nejen personálními!/ ,přes které je mu vypláceno vše nad nejnutnější základ a všechno je rozpočítáno tak, aby nebylo z těchto částek třeba vyplácet ani zdravotní ani sociální. Daň z příjmu je v této souvislosti celkem nepodstatná.
A takto nebo podobně to funguje u většiny velkých firem. Domnívám se, obrazně řečeno, že částka, o kterou takto stát přichází měsíčně je srovnatelná s tím, o co podle Hornochové ošidí živnostníci za celý rok.

Nahlásit

-
0
+

https://twitter.com/kuzmotron/status/591969826224119808 :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jinými slovy říkáte, že když to bez krácení daní nejde a EET narovná trh, bude to znamenat zdražení služeb. To se bude lidem zcela jistě líbit. Jen se bojím, že to nebude stačit u voleb.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zajímavý pohled.

Docela rád bych věděl, jak je to v jiných unijních zemích s tím uvědoměním. EU je ve své dnešní podobě spiknutí lupičů, za účelem udržení moci. To komplikuje změnu v jedné zemi. Obávám se, že většina zemí západní Evropy je dnes socialističtější než bývalý Ostblock.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ve svém okolí i na různých serverech pozoruji, že tento názor, dříve zcela ojedinělý, se velmi rozšiřuje.
Dříve podnikatelé tak nějak potajmu, dokonce snad se studem a bez jakékoli ospravedlňující filosofie, optimalizovali daně.
Dnes již opět (tak jako za pozdního feudalismu) je mnoho lidí začíná chápat jako jako příkoří, krádež, zločin, nemorálnost, vykořisťování ze strany vládnoucí kliky.
Podle mne to je jeden z předpokladů společenské změny - a zdaleka není potřeba, aby takový názor měla většina - na efektivní neposlušnost stačí dobře organizovaná menšina, s jednotící ideologií a v počtu, kdy již není možné všechny zavřít. V roce 1989 také většina lidí nebyla aktivními antikomunisty.
Podle mne můžeme za EET poděkovat, protože toto uvědomění posílila a urychlila.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Obrovský daňově poradenský byznys firem typu E+Y existuje jen díky státu.
Je to umělý byznys, stejně jako byznys firem zpracovávající dotační projekty, nebo superbyznys firem vydávající stravenky.

Na tyto firmy a jejich zaměstnance se CHYBNĚ kouká jako na soukromý sektor, při tom je to jen odnož státu (stejně jako banky napojené na CB) a z úst "expertů" takových firem nelze čekat nic jiného než pro-etatistickou propagandu.
Očekával by snad někdo od firem živící se stavbou dálnic a dalšími státními megalomanskými zakázkami, že budou propagovat nějaké pro-tržní názory?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Moje řeč. Nejsem tak radikální jako kolega Altman, abych téměř odmítal stát, ale třeba k DPH:
5%- budu pokládat za občanskou povinnost platit, 8% -budu pokládat za jakžtakž únosné 10%- budu pokládat za neúnosné, 15%- budu pokládat za občanskou povinnost neplatit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ten výpočet absolutní hodnoty daní na občana je prima, ale v realitě zdaleka neplatíme všichni stejně. Resp. čistých plátců (tzn. vykořisťovaných) je podle mne menšina. Když si od 10ti milionů lidí odečtete děti+mládež+studenty+důchodce+ státnízaměstnance a dále pracovníky firem napojených na dotační a státně-zakázkový penězovod, "badatele" živené z grantů, "pracovníky" neziskovek živené z rozpočtu, atd... tak pak vyjde to správné číslo do jmenovatele toho zlomku.
Pracovník výzkumného ústavu okrasného zahradnictví reálně daň z příjmu ani DPH neplatí, resp. "platí" ji z peněz, které dostal od produktivních plátců, je to jen recyklace již znárodněných peněz.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já jsem také v B2B, navíc na druhé straně mám auditované korporace kotované na burze. Ale že instalatér, hospodský či majetel večerky zatají část tržeb, to mi nevadí, účtenky zdvořile odmítám.
Kdyby každý živnostník platil, jak se po něm chce, tak část z nich zdraží a část zanikne, tedy budeme mít dražší a hůře dostupné služby. Efekt je prostě stejný, jako by podnikatelům o mnoho tisíc zdražily např. energie - také nelze čekat, že se to nijak nedotkne zákazníků.
Nevidím žádný smysl v podpoře transferu peněz od drobných živnostníků poskytujících užitečné služby svému okolí směrem k betonové lobby, řepkovému králi, čerpačům dotací, realizátorům předražených státních zakázek, atd...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Všechno se nastaví v systému"
A v jakém? V hospodě za rohem, ani v koliniálu vedle žádný "systém" nemají..

"Jak někdo může veřejně hájit lidi, co neplatí daně?
Jednoduše: http://pravyprostor.cz/neplaceni-dani-neni-zlocinem/

Stačí si uvědomit, jaký je skutečný popis práce té interviewované paní: od večerkářů, koloniálářů, prodavačů párků v rohlíku nahrnout peníze těm velkým: řepkařům, betonové lobby, dotačníkům, nejvíce chlebodárci té paní, Andrejovi.
Na úkor chudých číšníků, kteří teď dostávají 10 ofiko a 10 na ruku a kteří nyní o 5k čistého přijdou. Protože podle našich feudálů jsou zloději oni a ne ti dotačníci, betonáři a kutači Blanky. Co je to za logiku kritizovat někoho, že platí málo, když je zde masa lidí, kteří neplatí nic, či dokonce (cizí) daně čerpají?

Jsem zvědav, kolik ten systém bude stát, kolik živnostníků to zabalí (jako v Chorvatsku), který kamarád ministra tu zakázku dostane a jak to bude funkční a stabilní.
Stačí, aby počítačově pologramotný synáček naštvaného hokynáře zkusil systém zahltit nagenerovanými požadavky a repoublika neprodává (pokud něco takového vůbec bude třeba a systém nebude nestabilní a přetížený sám od sebe).

Každopádně datoví analytici ve firmách, které si data od úředníků MF pod rukou koupí, budou mít další zajímavý zdroj informací o lidech. A až jednou ta (a další) nasbíraná data začně těžit stát a využívat k efektivnějšímu chovu dobytka (nevolníků) tak se z toho po...

Je zvláštní, že na západ od nás nic takového nepotřebují a my se musíme inspirovat Balkánem, bankrotujícím Chorvatskem.

Ale já jsem rád, protože s každou regulací, každým takovým zásahem do svobody, roste odpor lidí a také se přibližuje ekonomický kolaps systému.

Jen nechápu lidi, kteří majiteli večerky či hospodskému závidí částečně nezdaněný příjem. Poskytují nám přeci užitečné služby (na rozíl od paní Hornochové).
Já daním vše (pomocí nákladového paušálu), platím docela ranec na daních+soc+zdrav, ale v životě by mně nenapadlo, že malíř pokojů či číšník, nějak žijí na můj úkor, když část tržby zatají. Kdo si to myslí, měl by se zamyslet jak nad svou závistí, tak nad svou "logikou" viz odkazovaný článek nahoře.

Nahlásit

-
0
+

Jak někdo může hájit lidi, kteří násilím okrádají lidi, kteří si peníze (na rozdíl od úředníků) vydělali tím, že něco užitečného udělali pro ostatní a ti jim za to byli ochotni zaplatit. Rád bych, aby někdo uvedl případ, kdy nějaký úředník pro někoho udělal něco rozumného (bez úplatku). Úředníci chtějí lidem ukrást co nejvíc peněz pod záminkou, že to chtějí ne úředníci, ale ti, kdo poctivě platí daně. Naprostý nesmysl, protože těm je to úplně jedno a pokud něco chtějí, tak snížení daní, které platí. Proč "geniální" úřednice nenavrhne, v případě, že se na základě jejich "nápadů" zvýší výběr daní (což se mimochodem nestane, ale úřednice zjistí, že si u ní strýček schoval několik milionů (strýček nebude přesně vědět kolik, kdo by se s tím počítal) od firem, které budou systém zavádět a provozovat a koupí si několik nemovitostí, které bude pronajímat a každý nájem nepochybně odešle hned do elektronického systému) ať se daně všem sníží?

Nahlásit

-
0
+

cituji: "Navíc, jestliže někdo může podnikat jen za předpokladu, že obchází daně, tak je něco systémově špatně. Takové podnikání je pro společnost naprosto zbytečné."

Naprostý nesmysl. Podnikatel nepodniká proto, aby naplňoval Vaše zlodějské choutky, ale proto, aby vydělal co nejvíc peněz tím, že svým zákazníkům co nejlépe vyhovoval. Vy jste naproti tomu pouze parazité, kteří nevyhovují nikomu.

Nahlásit

-
0
+

Daně jsou legalizovaná krádež, nic víc. Pokud něco vyprodukuji, nikdo jiný na to nemá morální právo, než já. Morálně není rozdíl mezi vládou, která daní, a lupičem, který si na svou oběť počká za rohem, a sebere mu 15 % jeho výdělku (a zbytek mu milostivě nechá - aby neumřel hlady, a aby ho za měsíc mohl opět přepadnout).
Neplatit daně znamená bránit svůj vlastní majetek. A je to naprosto morální. Otázka je, zda je to i praktické v dnešním politickém statu quo, kdy by bytosti jako je paní Hornochová, odpírače daní nejraději věšely na kandelábry.
Argument, že stát nám za naše daně poskytuje školy, silnice a zdravotnictví, je naprosto mylný. Já jsem se státem žádnou smlouvu o poskytování škol, silnic a zdravotnictví neuzavřel. A protože stát v těchto oblastech zničil konkurenci a zajistil si svůj vlastní monopol, nedává smysl, aby si nás ted bral za rukojmí a uvaloval na nás jakoukoliv morální povinnost platit mu něco, k čemu není legální konkurence.
A jen nakonec: každá koruna, která se státu nedostane do pařátů, byla zachráněna! Každý, kdo při dnešní míře zdanění (nějakých 60 %) dokáže část svých příjmů zachránit, je morálním hrdinou a ekonomickým disidentem.

Nahlásit

-
0
+

Ono to také bude tím, že klienti Ernst and Young daňově optimalizují trochu jinak, než hospodský, který přihodí číšníkovi pár tisíc měsíčně "na ruku". Pochybuji, že na mezinárodní daňovou optimalizaci bude mít EET nějaký vliv :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Simona Hornochová: "Navíc, jestliže někdo může podnikat jen za předpokladu, že obchází daně, tak je něco systémově špatně. Takové podnikání je pro společnost naprosto zbytečné."

... tak to je ve světle nedávné kauzy agenta Bureše ohledně daňové úlevy na podporu biopaliv
tak trochu střelba do vlastního hnízda - jestli snad podnikání pana Babiše není slovy Simony "pro společnost naprosto zbytečné", když kromě zákonem vynucené poptávky stojí ještě na daňové vyjímce.

Nahlásit

-
0
+
3/4