Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jak někdo může hájit lidi, co neplatí daně?

8. 6. 2015
 43 616
112 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Cituji "Navíc, jestliže někdo může podnikat jen za předpokladu, že obchází daně, tak je něco systémově špatně. Takové podnikání je pro společnost naprosto zbytečné. A pokud zavedením elektronické evidence tržeb skončí, nemělo by to být nikomu líto."
Tahleta paní má utkvělou představu, že těch pár lidí, kteří svojí prací živí tuto společnost, je to necelá pětina, tedy jeden člověk z pěti, má ještě nějaké rezervy a polštáře. Realita je však naprosto jiná. Těch 20% lidí, vytvářejících skutečné hodnoty, už pouze přežívá, neboť jsou sofistikovaným mnohačetným zdaněním udaněni až na hranici chudoby a přežití. Místo aby nechal stát tyto lidi v klidu pracovat, tak jenom vymýšlí jak jim zatlouct poslední hřebík do rakve.

Nahlásit
-
7
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Problém téhle země je, a je to jedno z velkých vítězství komunistů, za doby jejich působení, že naprosto zdevastovali v lidech úctu k pravidlům. Dodržování pravidel je předpoklad nutný, nikoli však postačující k tomu, aby společnost dobře fungovala. Většina přispěvatelů tady si racionalizuje svůj kreativní postoj k odvádění daní tím, že přece nebude dávat daně státu, který špatně funguje. To, co nechápou je, že aktivně spoluvytvářejí nefunkčnost systému. Každý, kdo nedodržuje pravidla, společnosti škodí. Zdůvodňovat si to může jakkoli. Ne ti druzí jsou špatní. Ne, oni přece kradou víc. Ale já kradu, je ta holá pravda.

Nahlásit
-
-1
+

Diskuze

Vámi citovaný údaj je úžasným dokladem toho, že statistika je přesným součtem nepřesných čísel. Vypovídací hodnota Vámi uváděných čísel je nulová, a všcihni ministřo financí, od Kalouska až po Babiše by to měli vědět.
Částka 1,7 mld. Kč není součtem daní zaplacených živnostníky, ale součtem daní zaplacených osobami podávajícími přiznájní, což je sakra rozdíl. Daňové přiznání totiž nepodávají jenom "živnostníci" (tj. osoby s příjmy z podníkání, případně pronájmu), ale i zaměstananci, pokud mají souběh příjmů ze zaměstnání, anebo pokud mají nárok na slevu na dani, kterou nemohou uplatnit u zaměstnavatele (typicky odpočet na úroky z hypotéky atp.).
Suma sumárum, celý systém je postaven tak, že systematicky vylepšuje čísla výběru daně ze závislé činnosti (zaměstnanců) oproti daně placené osobami podávajícím přiznání, protože přeplatky na dani zaměstanců (a u odpočtu úroků jsou to miliardy ročně) se platí z výběru daní nezaměstnanců (prefix 721).
A navíc, pokud má poplatník souběh činností, tj. je zaměstnancem i podnikatelem současně, nelze vůbec o výši daně za jednu činnost hovořit, protože daňový základ se počítá společně pro všechny zdroje příjmů.
Možná by stálo za to vyzkoušt na MF, zda jsou shcopni ukázat čísla dílčích zákaldů daně z příjmů z podnikání za jednotlivá léta, což myslím nejsou, a srovnávat srovnatelné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dříve jsem podnikal v segmentu B2C (restaurace, obchody), a chtě nechtě jsem se nakonec musel přizpůsobit poměrům na trhu, např. cenové úrovni v gastronomii, kdy bez nějakého krácení daní prostě nešlo fungovat. Bylo to velmi nepříjemné, a i proto jsem své podnikání postupně přesunul do jiné oblasti (B2B), kde nepřiznávání tržeb a)není možné b) není potřeba. Už léta platím daně jako mourovatý, ale jsem happy a mnohem víc v klidu, z žádné kontroly nemusím mít obavy.
Myslím, že EET (pokud se povede) nakonec nejen narovná trh, ale také zlepší atmosféru ve společnosti. Dneska si totiž velká část občanů o podnikatelích (často oprávněně) myslí, že okrádají stát...že šidí ty dokola omílané hospody, to vědí už i děti. Když to díky EET skončí, bude to jedině ku prospěchu.

Nahlásit

-
0
+

http://www.reflex.cz/clanek/komentare/49919/jan-mladek-rozdil-prispevku-mezi-zivnostniky-a-zamestnanci-je-neunosny.html
Citace:
Co se týká daní z příjmů fyzických osob, tvrdá data ministerstva financí za rok 2012 říkají následovné: daň z příjmu placená celkově zaměstnanci byla 81,7 mld. (3,5 mil. lidí) a od OSVČ dostal stát 1,7 mld. Kč (950 000 lidí). Jinými slovy, každý zaměstnanec dovedl každý měsíc do státní pokladny 1945 Kč a každý OSVČ pouze 149 Kč měsíčně. Ministr Kalousek k tomu 3. 1. 2013 poznamenal, že: „Nepoměr mezi odvody zaměstnanců a živnostníků považuje, za dlouhodobě neudržitelný a neobhajitelný.“

Nahlásit

-
0
+

"Navíc, jestliže někdo může podnikat jen za předpokladu, že obchází daně, tak je něco systémově špatně. Takové podnikání je pro společnost naprosto zbytečné. "
A co takhle myšlenka, že když jsou nastavené daně tak, že některé služby nelze při jejich placení provozovat, tak je o tuto službu společnost okradena hloupým úředníkem. Ale tuto logiku čekat od bolševiků asi nelze.

Nahlásit

-
0
+

Nedávno jsem četl hezký vtip:

Babiš: Živnostníci okradli stát o X miliard na DPH.

Omyl: jen místo Vás jsme to utratili My.

Nahlásit

-
0
+

Kdo okrade zloděje a mafiána, krade sám? Opravdu?
Všichni stavbaři mají smartfouny za 20 tisíc? Asi pudu dělat na stavbu, jám mám smartfoun jen za 6 tisíc.

Bože to je ale propaganda hodná Goebbelse.

Nahlásit

-
0
+

18. století: "Let them eat cake."
21. století: "Let them use iPhones."
Časy se mění, povýšenectví a arogance politických prasátek zůstává.

Nahlásit

-
0
+

Inu, kouzlo demokracie.
Cca 200 chytrých hlav se na něčem moudrém shodne a 10 000 000 lidí musí poslouchat nebo bude zle ! Jednou za 4 roky k nám chytré hlavy moudře pohovoří, naslibují hory a doly, vždy se najde dostatek občanů, kteří jim uvěří, lísteček do urničky hodí a jede se dál...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V roce 2014 stát hospodařil s celkovým příjmem cca 1100 mld Kč, z toho z lidí a firem vydřel na daních 562,5 mld Kč, na sociálním "pojištění" vybral 382,9 mld. Kč. Dělá to cca 110 000 Kč na občana.
Stále málo, musíme zlepšit výběr daní !!! Více daní, vyšších daní, také skrytých poplatků !!! Zprovozníme online buzerační a šmírovací systém, (jistě si na něm nikdo nenamastí kapsu) a kdo má jinej názor, nebo nedej Bože cítí (a koná) odpor, tak je prachsprostej zloděj a patří za katr ! Tak, ano jistě, bude líp, prostě to zařídíme...
V debatách a tiskových prohlášeních jsem ovšem už velmi, velmi dlouho neslyšel konkrétní a systémové návrhy na úspory, hlavně v hospodaření státní správy... Přece, když mám firmu (a my stát přece řídíme jako firmu, že) a nemám dost peněz, tak se zaměřím na úspory - hlavně v provozních nákladech. Dále celkový audit rozpočtu ČR. Je tam jistě spousta kapitolek s nic neříkajícími názvy, kam plyne spousta peněz, s pochybnou přidanou hodnotou. Nikdo se tím nezabývá, není vůle cokoliv měnit. Ne, nic takového se nekoná. Vlastně koná - pan premiér se tuhle na Twitteru chlubil, že Úřad vlády ušetřil oproti roku 2013 v roce 2014 závratných 3,6 MILIONU Kč. Ach, slza dojetí...
By mě zajímalo, kdyby vstal z hrobu nějaký můj praprapředek živnostník, co by říkal na současnou daňovou zátež. Asi by to zabalil a šel si znovu lehnout...
P.S. Do roku 2020 nalije vláda 17.5 miliardy korun do šmírovacích kamer, mýtných bran atd. na silnicích. Jistě to zlepší bezpečnost provozu, hlavně na těch úsecích, kde musíte jet pomalu krokem, abyste si nevymlátili zuby na léta neopravených výmolech. A takhle my tu žijem...

Nahlásit

-
0
+

Škoda, že redaktor nebyl na tuhle vodňanskou slepici trochu ostřejší a nevytáhnul na ni více argumentů proti EET. Domnívám se, že na některé prostě není uspokojivá odpověď. Ale je fakt, že i tak se paní projevila, jak tu už bylo řečeno, jako opravdu pěkný geometrický obrazec. Děsné je, že tihle lidé teď rozhodují a když se podívám na své sousedy a známé, tak ještě hodně dlouho rozhodovat budou....

Nahlásit

-
0
+

Už vaříte kafe pro kontrolní soudružku ze sociálky?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Slušný a poctivý člověk je definován tím, že bez odporu klopí vrchnosti 60% příjmů.
Když se slušný a poctivý člověk připlete k fízlovi se špatnou náladou, tak si nechá vytlouct zubní kartu, a pokud s tím nesouhlasí podá podnět k inspekci.
Slušný a poctivý člověk žere výhradně vodňanská kuřata.
Slušný a poctivý Žid si hodil ručník přes rameno a šel se vysprchovat.

A pak zde máme lidi neslušné.
Třeba kapitán Morávek, Mašínové nebo Fajtl. Fuj, slušnému člověku se jen z těch jmen zvedá kufr!

Nahlásit

-
0
+

Ano. Stejně tak jako bylo trestným činem nedovolené opuštění republiky za komunismu a ukrývání Židů za protektorátu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Taky dobrý :-) , jenom pak nevíte, o které tragikomické postavě je zrovna řeč.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Když lupič určuje, co je legální, tak to tak dopadne. Tím spíše platí, co jsem napsal.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

IMHO lepší je kvo-kvo-kvóty.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Neplacení daní je hlavně trestný čin. :-). Občane.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Hacker bude taky dobrým pracovníkem IT bezpečnostní firmy. Jednoduše přeběhla na druhou stranu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Clanek je opravdu drsny a ocekavam bourlivou diskuzi. Kdyz se na madam podivam, tak nedokazu pochopit jak tak dlouho mohla fungovat v E+Y a podle me to o te korporaci take neco svedci, pokud by mi s danemi radila madam uvedena v tomto clanku, tak bych s ni asi velmi rychle vyrazil dvere (jakoze si platim poradce abych zaplatil na danich co nejvic? jaky to ma smysl?). Jak tam mohla prezit tak dlouho??? Proboha!!!

Za sebe vyberu ty nejvetsi perly a pokusim se okomentovat:

Už nechci tolerovat, aby tady lidi neplatili daně a okrádali tím ostatní.
^ Jak presne okradam nekoho tim, ze neplatim dane? Co kdyz treba tu sluzbu od statu nechci?

Další směšný argument třeba je, že obyčejnému elektronickému přístroji pro evidenci tržeb nebude svědčit prašné prostředí na stavbách a podobně. Že tam ale všichni telefonují ze smartphonů za dvacet tisíc, už nikomu nevadí.
^ A to ze madam opomela ze mobilni telefon jaksi u sebe nema pripojenou mechanicke zarizeni - tzn. tiskarnu neni smesne? Navic ten telefon mam na stavbe dobrovolne a malokdo z tech skutecnych delniku pouziva telefon v kategorii 20 tisic, vetsinou to je nejaka pogumovana varianta urcena pro tato prostredi.

V civilizovaných státech dostáváte účtenku naprosto samozřejmě. A nikoho by nenapadalo, že vám bude něco účtovat bokem.
^ Tvrzeni podlozene nicim, procestoval jsem nekolik zemi ktere maji mnohem vyssi HDP na hlavu nez CR a setkal jsem se X krat ze mi uctenku nedali. Nikdy by me nenapadlo se kvuli tomu vzrusovat. Nebo cim se pozna ten civilizovany stat? Ze ma nejvyssi dane?

Chápu, že když se v nějakém segmentu neplatí daně, tak se tvoří určitý sociální polštář. Lidi mají k dispozici víc peněz, ale na úkor toho, že ničím nepřispívají do systému.
^ No a proc nenechat lidi aby si rozhodli sami jak to chteji? Proc vynucovat prispevek do neceho nasilim?

Pořád křičíme, že chceme liberalismus, ale chybí nám zodpovědnost. Úroveň společnosti se pozná i podle toho, jak se lidé dokážou starat o věci, které patří všem.
^ Poprosil bych priklad, neco konkretniho. Kdo rika ze ja nejsem zodpovedny? Muzu to nekde dolozit a timpadem se zrici danoveho zatizeni?

Spíš zkusí podnikat jinde. Nemůžeme ale přece hájit ty, kteří kradou.
^ Chapu to dobre? Ta madam radi exodus firmam, ktere nabizi produkty a sluzby s vysokou pridanou hodnotou (rozdil nakup-prodej je nejvetsi - danove zatizeni je nejvetsi), opravdu? Doufam ze tohle vsichni jasne a zretelne slyseli a adekvatne se podle toho zaridi. To co je a co neni kradez se nejde na tehle urovni opravdu bavit.

Navíc, jestliže někdo může podnikat jen za předpokladu, že obchází daně, tak je něco systémově špatně. Takové podnikání je pro společnost naprosto zbytečné.
^ Opravdu? A kdo ta madam je ze opovazuje neco takoveho tvrdit? Jak proboha mohla delat v E+Y??? Tzn kdyz nekomu opravim zed, zachod, pripravim jidlo a nedam mu uctenku, tak je to jako bych tu cinnost nevykonal? Byla ta madam strizliva kdyz se clanek pripravoval???

Dvacet let se profesně zabývám daněmi. A přijde mi, že se stát někdy v téhle oblasti choval při schvalování zákonů naprosto příšerným způsobem. Nelíbilo se mi, kam se naše daňové prostředí začalo posouvat, takže když jsem dostala nabídku, abych tenhle stav mohla nějak změnit, prostě jsem musela kývnout.
^ Tak timhle tomu opravdu nasadila korunu - ted tomu vsemu opravdu pomohla bezpochyby se zapise do historie jako ta co konecne zridila poradek.

P.S. Amepersand neni povoleno vkladat - nahrazeno pluskem...

Nahlásit

-
0
+

Na to se dá jenom zopakovat, že NEPLACENÍ DANÍ JE VÝRAZ OBČANSKÉ STATEČNOSTI, výraz úcty k sobě samému, ke svému životu a majetku, výraz odporu k lupičům a jejich pomahačům jako je Simona Hornochová.

Nahlásit

-
0
+

Hehe, Jourokvótu, jsem tu použil poprvé já, ale jako libertarián si na copyright moc nepotrpím, takže dle libosti :-)))

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je prostě síla a člověku je až smutno, když tohle čte. Degenerace lidstva...tak ty hledáš způsoby, jak se nenechat tak moc okrást lidmi, které jsi nikdy nevolil, kteří dělají přesný opak toho, co sám považuješ za správné,a vnucují ti to? Ale tví dva sousedi je volili, chlapečku, co na tom, že jeden z nich nikdy nepracoval, a druhýho si potkal, když ti placenej z tvejch peněz za přepážkou radil, jak bys měl správně odvádět daně na něco, co jsi nikdy nechtěl, co jsi nikdy nevyužil, co nechceš podporovat, a nebo co je tu jen kvůli tomu, aby ti to sebralo ještě víc peněz...plať, ty zmetku, jinak jsi jen hnusnej zloděj!!! Republiku si rozvracet nenecháme.

U Jourokvóty ( už nevím, kdo tady tenhle výraz prvně použil, ale díky za něj, a moc si přeju, aby se chytil :-) ) a dalších stovek podobných se snad alespoň s přimhouřením všech pěti očí lze domnívat, že ta osoba je prostě jen idealistické, mentálně ne zcela dostatečné, přesto až dechberoucím přesvědčením o vlastní nadřazenosti disponující, a zároveň odpovídajícím kádrovým profilem obdařené...stvoření??? Dosaďte si dami. Osobu Hornochovou však nelze nazvat jinak, než Cimrmanovým výrazem "geometrický obrazec". Víc než tahle dvě slova (suplující jedno hovorové) k tomu článku vážně nemám co říct. Jen bych chtěl poprosit všechny, zde s podobným názorem diskutující...don´t feed the trolls. Tohle je tak nehorázná snůška nejhoršího svinstva, že stojí za to si rozmyslet, který názor má cenu vyvracet, a který za tu snahu zkrátka nestojí a je lepší ho nechat bez povšimnutí.

Nahlásit

-
0
+
4/4