Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Hyperinflační apokalypsa (III): Šílený Max

5. 11. 2010
 7 371
83 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Altivem je z definice napr. slepice (EJ to vlastni a prinese ji to v budoucnu uzitek). Tak proc ma na cene klesat ona slepice?A z jakeho institutu je vetsinou zlato tak prosazovane jakozto neco "hodnotneho&quo t;?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Omlouvám se za špatně použitý termín. Myslel jsem spekulativní obchodování. Tuším, že něco takového už navrhovala Merkelová.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Reagoval som hlavne na :"Pokud ..... nic takového se nestane."Z komentara vyplýva nazor ( ktorý aj ja zdieľam), že dnešna situacia je taká, že už niet realnej cesty späť. Ta apokalyspa nastane, aj ked nik nevie kedy. Ta apokalypsa nevznikne ako dôsledok zlého úmyslu, vznikne zákonite pokračovaním v terajšom smere.Jediná moc, ktorá by TEORETICKY tomu mohla zabraniť, je vláda, ale to by musela konať presne naopak, ako doteraz.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Pořád nerozumím tomu, proč se i při tomhle (velmi teoretickém) scénáři mají zhroutit všechna aktiva s výjimkou fyzicky držených komodit."- Pretože z dôsledku nedôvery k akymkolvek aktívam (včetne penazí) nastane snaha o ich výmenu za čokolvek hodnotné.Pointa je v tom, že hyperinflace NIE JE "veľká inflace". Je to absolutny útek od papierových "hodnôt".- -------------------Jeto trochu podobné RUNu na banky > kto dobehne neskoro, nedostane NIČ. Nie "menej" , ale nič.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Není důvod nesplácet, pokud na splátky jsou peníze. V popisovaném scénáři ale hrozilo, že na ně lidem prostě nezbyde..Inflace...OK, tak je to jak píšete.Hxypeiflace je nedůvěra v měnu. Tam pravidla jako u inflace pžestávají platit..Proti pušce a poli nic nemám.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To ze banky maji v zakone ze muzou chtit doplatit cenovy rozdil uroku je fakt? Takze se to tyka i meho uveru na stavebni sporeni? Da se o tom nekde zjistit vice? Dekuji

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale však v mém příspěvku o vládě nepadlo ani slovo, přečtěte si to ještě jednou.. Vláda je ovlivňována velkými hochy, pokud by to tak nebylo, jednala by v zájmu občanů (státu) a to tak rozhodně není, touto iluzí snad dnes již nikdo netrpí..Komu hyperinflace prospěje?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Hypotéky a splátky přece inflace odmazává. Není důvod nesplácet, pokud najednou bude hypotéka odpovídat tomu jednomu hrnku kafe :-). Naopak. Co se týká akcií a podkladových aktiv - většina teorií vycházejících z dominantních trendů konstatuje růst cen v případě zvýšené inflace...Jen si to představte - v bondech je hodně, opravdu hodně peněz. Pokud je většina držitelů vylije, bude najednou všude spousta cashe (bavíme se bilionech USD), který je nutné do něčeho investovat. Nikdo z těch, kteří by najednou mávali balíky bankovek nemůže nakupovat jen fyzické komodity. Nikdo - od malého Čecha po PIMCO nemá doma trezory, sila, obří nádrže na ropu a zásobníky plynu.... Není to možné logisticky, legislativně, zkrátka vůbec. Navíc - v systému jsou už budoucí komodity.Pokud by došlo k apokalypse, pak je opravdu lepší koupit pušku a pole. A pokud k ní nedojde (a k prasknutí bubliny na bondech ano), je skoro jedno, jestli držíte akcie těžaře, etf na pšenici, nebo fyzickou zlatou minci.A nebo se jen všichni otřepeme, dojde k depreciaci USD ve stylu Itálie 20. století a jedeme dál... nedělejme si iluzi, že zažíváme něco nového. Nový je pouze rozsah,

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jen to uvedu na pravou míru. Tyto tři díly, kterévyšly na finmagu, jsou překladem prvního ze tří autorových textů, které publikoval na svém blogu. Jen aby v tom nebyl zmatek.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

četl jsem všechny 3 originální články autora. Míří na FYZICKÉ KOVY - mince, slitky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Neni mi jasne co autor mysli tim "koše diverzifikovaných cenných kovů, žádné akcie, žádné deriváty, žádné ETF". Co presne bych teda mel koupit kdybych se drzel teto rady? Mam ted nakoupene GLD (ticker GLD) na americke burze co je ETFko a to neni to co autor doporucuje. Mel jsem i ropu ISIN AT0000489778 ale to je zase certifikat od raifky a to taky asi neni to prave. Dekuji za nejake doporuceni.

Nahlásit

-
0
+

Americké domácnosti nákupy možná vůbec nezvýšily. Podle některých názorů se za touto kategorii ve skutečnosti schovávavá Fed.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Naprosto souhlasím. Problém je, že se společnost bude radikalizovat a tudíž bude agresivnější. Což se už děje nyní. Mezi lidma je moc zbraní a chtějí znát viníka, proto budou problém dále prohlubovat. Barterový obchod bude skutečně na vzestupu a proto se snažte najít něco, co bude mít uplatnění v této době. Nebude to návrat do jeskyň, ale staré časy se už nikdy nevrátí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

1. To by vám řekl ten, kdo ví, proč americké domácnosti zvýšily za krize mezi roky 2008 a 2009 nákup amerických státních dluhopisů 35násobně.2. Článek tvrdí to samé. A přemýšlí, kam poteče volná likvidita z úspěšně prodaných dluhopisů. A tvrdí, že právě tato likvidita se stane spouštěčem hyperinflace.3. Ano, to je zcela jistě správná úvaha. Jenže výstavba kdysi zrušených továren bude něco stát. A to něco se bude draze platit devalvovanými dolary, a často nakupovat v zahraničí. Takže to zřejmě bude bolestnější, než si většina lidí představuje.4. Vždy se našli tací, kdo za takové situace přišli k pohádkovému jmění, ale i tací, kteří pokus o totéž zaplatili životem.5. Správná úvaha. Jenže hyperinflace není krize. Ten, kdo chová slepice, s nimi bude dál chodit na trh, stejně jako dříve. (Sám je všechny nesní.) Jen debata o ceně bude vypadat jinak: „Chci pět slepic.“ „Co nabídneš? Potřebuji pšenici, brambory a naftu.“ „Nemám. Dám tisíc dolarů.“ „Nechci, i deset tisíc by bylo málo. Co jiného mi můžeš nabídnout?“ „Stříbrného orla.“ „Dobrá, tři slepice jsou tvoje.“6. Nominální růst v hodnotě inflace není příliš zajímavý. A navíc, věta „dám akcii producenta kávy“ se v bodě 4 se nemusí setkat s úspěchem. Dividenda pytle kávy už je zajímavější, ale současná burza není na naturální dividendy připravena.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mně závěry nelogické nepřijdou. Bohužel..Autor míří na vynucené prodeje akcií a nemovitostí. Mzdy zdaleka nebudou držet tempo s růstem cen potravin a energií. Díky tomu by podle autora mělo dojít na vynucené prodeje jakýchkoliv, aby lidé získali prostředky na živobytí,splátky dluhů. Speciálně zadluženost rodin je důležitý rozdíl od Německa či Argentiny. Domácnostui nemuseli vydělávat ana splázky hypoték, úvěrů na kreditních kartách apod..ETF - investoři často drží ETF (zejména u drahých kovů) jako náhradu držení fyzického kovu. Jakmile zjistí, že to tak není, hrozí, že půjdou hromadně pryč, budou se ETF masově zbavovat..Zda autorovu logiku čtenář přijme nebo ne, je na každém.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Je jenom zbožné přání, že hyperinflace očistí trh. Pravda je o dost horší. V okamžiku, kdy začne stoupat inflace nad určitou mez, banky chtějí doplatit rozdíl v úvěrech (mají to zakomponované přímo v zákoně). V okamžiku, kdy padne banka jsou úvěry splatitelné dnem padnutí. Tj. padnou zároveň i firmy a domácnosti, protože nebudou mít dostatek financí na zlikvidování dluhu. To je za předpokladu, že banku nepřevzala jiná banka (což se v případě hyperinflace stane). Spoustu lidí budou bez práce a zvedne se množství vražd, sebevražd a krádeží. Policie přestane fungovat, neboť její plat bude směšný (nebude se zvedat tak rychle jako hyperinflace). Celý to bude vypadat jako v 30 letech, akorát s tím rozdílem, že to postihne celý svět (předtím se to netýkalo rozvojového světa. Ten nebyl závislý na dodávkách od vyspělých států.) Toto povede k válce o zdroje. Bez ohledu na množství mrtvých a způsobu vedení války. Podle velikosti války se budou počítat oběti. Můžou to být jenom desetice mrtvých, ale taky můžou bý i milióny. Musíte si uvědomit, že většina velkých věřitelů mají i nějaké kvéry a rozhodně neřeknou: "Přišel jsem o vše. To se stáva. Zažneme znovu." Ne tak to opravdu nebude. Většina budou hledat viníka, do kterého by to nasypali.

Nahlásit

-
0
+

Stponout krátké prodeje? Proč? To by ze stejnélogiky musely vlády zastavit i využívání margin. Je to stejný princip. Akorát si někdo půjčuje peníze, někdo akcie..Margin:půjčím si peníze...koupím akcie...počkám až vyrostou...prodám akcie...vrátím peníze.Prodeje nakrátko:půjčím si akcie...prodám akcie...počkám až akcie klesnou...koupím akcie...vrátím akcie..Naked short je jiná kapitola.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

1.FED už přece nakupuje americké státní dluhopisy přímo, ne přes banky.2.Problém může vzniknout, pokud dluhopisy nejsou v době splatnosti proplaceny nebo pokud je nikdo nechce kupovat - pak se z nich stávají problémová aktiva pro ty, co je drží-ne když je začne FED nakupovat,to paniku určitě nespustí,ale uklidňuje a řešení odsouvá...3.Pokud FED pumpuje likviditu a kupuje státní dluhopisy, tak podle mě dojde logicky k postupné devalvaci dolaru vůči měnám států, které toto nedělají.Ti kdo vlastní amer. dluhopisy a amer. dolary, se jich budou zbavovat a utrpí ztrátu,USA bude mít problém financovat dluh a dojde k devalvaci dolaru. Tedy to co Američané dovážejí, bude dražší,co si vyrobí sami tak drahé nebude.Tím pádem srovnají obchodní bilanci.A o to jde.Rozvinutý svět musí taky něco vyrábět a prodávat ostatním a ne jen spotřebovávat,to je podle mě meritum problému.4.Opravdu rád bych viděl,jak v situaci,kdy na ulici teče krev autor vyráží se svou fyzickou zásobou kovů v koši do ulic skupovat aktiva. :-) Asi by to byl jen pěti minutový šot, ale určitě by to bylo hodně silné.5.Pokud bych věřil na takovou krizi,tak bych si hlavně pořídil pole, motyku, slepice,kus lesa,barel nafty a hlavně pušku a střelivo.Až pak zlato, které bych zakopal hodně hluboko.To se jíst totiž nedá a ve velké krizi bych opravdovou slepici nevyměnil ani za zlaté vejce.6.Pokud by hrnek kafe stál 1000 dolarů,pak akcie produceta kávy vzroste v dolarech % úplně stejně+div. pytle kávy navrch :-)

Nahlásit

-
0
+

Pořád nerozumím tomu, proč se i při tomhle (velmi teoretickém) scénáři mají zhroutit všechna aktiva s výjimkou fyzicky držených komodit. Vždyť nádrže aut, ledničky, zásobníky... mají jen omezenou kapacitu a obchod je víceméně institucializován. S výjimkou základních potravin je navíc poptávka u komodit už střednědobě flexibilní. Podíváme-li se na Argentinu, nebo Německo (Zimbabwe je trochu jiný případ), pak vidíme, že akcie byly extrémně volatilní, ale k výraznému dlouhodobému propadu došlo jen u bank. Logicky - hyperinflace poškodí věřitele. Propad ETF a podkladových aktiv? Proč? Jejich hodnota klesá s časem (investoři z nich vystupují), ale nerozumím tomu, proč by měly klesat v případě inflace? Samozřejmě nemusí být zcela plně kryté, může dojít k problémům při plnění, ale není pravděpodobné zhroucení všech elektronických transakcí. Rizikem je, že nemusí růst tak rychle jako inflace. Nemovistosti - v Argentině se krátce, v Německu na delší dobu, transakce zastavily, později reálná hodnota nemovistostí mírně klesla, ale základní hodnotu uchovaly. Naopak po stabilizaci - ve 30. letech - došlo k rychlému růstu....Run na bondy si představit dokážu. Apokalyptické následky bez logické souvstažnosti jsou ale trochu moc.

Nahlásit

-
0
+

Co může udělat vláda/stát?Zastavit obchodování nakrátko (100% daň), nebo dočasně zastavit chod burz, dát limity obchodů...

Nahlásit

-
0
+

Díky za tento článek. Již tři roky sleduji trendy. Recese bude, nebude, krize bude nebude, inflace bude nebude a je tu téma hyperinflace. Neodvratitelná, z prostého faktu, že horníci těžící zlato a těžaři ropy nechtějí falešné papírky. Je to bublina a ta řachne. A kdo skoupí v době výbuchu klíčové akcie? Ten, kdo má zlato. Takže, dělejme zásoby, než ta velká voda zase opadne...

Nahlásit

-
0
+

V reakcii na druhý diel komentára som uviedol hypotetickú reakciu bežneho občana : "Toto predsa vláda nemôže pripustiť ! "Vidím, že som odhadol myslenie občana správne.Problém pre toho bežneho občana je v tom, že tuto situaciu môže vláda zhoršiť, ale nemôže jej zabraniť.-----------------A aj "velcí hoši z GS, Wall st." sa môžu na tejto situacii priživiť a napakovať, ale nemôžu tomu zabraniť.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Je to zajímavá úvaha. Nicméně stojím si za tím, že dokud takovýto scénář nebudou chtít velcí hoši z GS, Wall st. apod., nic takového se nestane. Akcie nám budou neustále stoupat do nebes a FED si bude kupovat dluhopisy jak se mu zalíbí..

Nahlásit

-
0
+
3/3