Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Budou se důchodci dělit na bohaté, chudé a ty české?

24. 3. 2010
44 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Libore, naprosto souhlasím s Vaším názorem. Pokud by chtěl člověk spořit se 6% zhodnocením nad reálnou inflaci, musel by nejspíše svoje investiční portfolio aktivně spravovat a ani to by mu nezaručilo tak vysoký dlouhodobý zisk. Co se týče revolucí, znárodňování apod. těžko to jako občan budete ovlivňovat. Ale co ovlivnit můžete, je směr Vašich investic - tzn. rozdělení do více zemí, odvětví, měn atd...Nicméně by mě zajímal Váš názor, zdali je podle Vás lepší nedělat vůbec nic a spoléhat se například na stát, nebo se spolehnout sám na sebe a začít si nějakou částku spořit, byť s "pouze" 6% zhodnocením?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vůbec bych nezmiňoval nějaké trávení důchodu po boku Holanďanů na Kanárech - půjde vůbec o to, nějak důstojně prožít podzim života bez ohledu na nějaké Kanáry či cokoliv jiného. Prostě prožít "průměrné stáří" v tuzemsku. Tyhle řeči lidi jen utvrdí v tom, že se na to vykašlou, protože většina z nich řekne, že na Kanáry v penzi jezdit nepotřebuje, takže penzi řešit netřeba ....

Nahlásit

-
0
+

No jestli ty pilíře jsou všude nastavené jako zde, pak jde o vyhazování peněz. Jen naprostý sebevrah bude vkládat peníze do soukromého penzijního fondu, pokud ten je vládou nucen (či motivován) nakupovat státní dluhopisy.V horizontu délky spoření na penzi (desítky let) pravděpodobnost resetu finančního systému (státní bankrot) hraniční s jistotou.Být zrovna tím v článku uváděným Britem či Irem (státy jejichž dluh se vymyká kontrole a je nesplatitelný), tak si budu dávat sakra pozor, jak své peníze ukládám.ČR sice s "reformou" zaspala, ale vzhledem k tomu, že ani "reformované&qu ot;země nezavedly stabilní a udržitelný penzijní systém, není to tak na škodu. Jediný udržitelný a spravedlivý systém je systém svobodný - takový, kde si svéprávný občan sám rozhodne, kolik a jakou formou bude spořit. Jedině dobrovolnost a smluvní svoboda přinese autoadaptivní systém s nímž se klienti ztotožňují.Ve výsledku totiž český penzista na tom může být dobře, pokud zvolí tradiční českou cestu ignorování autorit a vnucených norem - takový vychytralý čech zvyklý na to, že stát je tu pouze od šikany a odírání lidí, bude na hraně legálnosti (a často i za ní) minimalizovat odvody do státní průběžné pyramidové černé díry a spořit si sám - třeba do asijských akcií, zlata, stříbra, atd... Až skolabují nekryté papírové měny a eurosocialistické státy zbankrotují (v tak dlouhém horizontu dost pravděpodobné), bude na tom lépe, než Brit a Ir.

Nahlásit

-
0
+

Kdyz si spocitate tech 2000 Kc mesicne za 30 let pro 6% zhodnoceni, vyjde Vam jiste hezke cislo, ktere pri vydeleni nejakym prumernym poctem let v duchodu da solidni penzi. 2000 Kc mesicne je realne pro dost lidi. U zhodnoceni 6% bych se pozastavil - muselo by se totiz jednat o zhodnoceni nad inflaci. Presneji nad realnou inflaci. Kdyz budu predpokladat, ze do duchodu vstoupim s dobre zarizenym a uspornym bytem/domem, bude pro me inflace zmanenat ceny potravin, osaceni a hyg. potreb, nikoliv inflaci oficialni. A dovolim si dost pochybovat, ze pujde tyto penize zhodnotit rocne o 6% nad jejich realnou inflaci. Navic budu-li predpokladat, ze tyto penize budu stradat 30-40 let, musim take pocitat s temer jistotou nejake revoluce, menove reformy, znarodnovani atd. Viz historie penez na nase uzemi. Jak chcete jako obycejny obcan ovlivnovat inflaci, menove reformy, atd?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Slovenská penzijní reforma je díky zásahům premiéra znehodnocená. Musí-li fond dosahovat každý půlrok kladného zhodnocení, je jasné, že fond nemůže sestavit portfolio se slušným výnosovým potenciálem..Získat 6% p. a. na spoření, které je ze zákona pojištěné, je podle mě v dnešní době nemožné. Na stavebním spoření dosáhnete i více, má to ale svá omezení..Dnes lze celkem bezproblémů sehnat pojištěný termínovaný vklad se zhodnocením 5% p. a.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud by si skutečně chtěl člověk spořit tak, aby se pohyboval dlouhodobě nad inflací, je potřeba zvolit jiné nástroje nežli spořicí účty. Já upřednostňuji investici do podílových fondů, tedy do akcí i dluhopisů. Jelikož dneska existují nástroje, kde se například s 2 000 Kč/m dokáži dostat do 13 světových investičních fondů, z dlouhodobého hlediska mi díky diverzifikaci nehrozí ztráta. Další dobrá zpráva pro investory je, že už vznikají i zajímavější fondy nežli jsou například cyklické. Existují investiční společnosti, kde nemá hlavní slovo portfolio manažer, ale speciální softwarový program, který aktivně vyhledává investiční příležitosti, v případě dlouhodobějšího poklesu akcií přesouvá prostředky do dluhopisů a peněžních fondů a naopak - v případě nárůstů, je zpět investuje do akcií. Jsou tedy aktivně spravované a jejich výsledky v době krize jsou opravdu překvapující. Jedinou nevýhodou je, že jsou zatím všechny vedené převážně v EURech.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

problem podla mna je naozaj v tom, ze 6% dlhodobo sa da tazko odhadnut kde sa da ziskat. Mozete sice hovorit o tom, ze akcie na zapade, ale vsetci sa divaju na cisla USA za eru po 2. sv. vojne, uz cisla za Japonsko ukazuju ine vysledky....a kedze momentalne sa dost svet meni, neviem na zaklade coho sa da povedat, ze 6% rozne bude normalny vynos, lahko sa moze stat, ze budeme mat dalsie dekady stratenych prilezitosti tak ako v Japonsku. Vynosy fondov na Slovensku od spustenia dochodkovej reformy su po zapocitani vstupnych poplatkov minusove, takze drzat sa na ziskove rely sa neda. Skoda, ze privatizacia statnych podnikov alebo vystavba dialnic nesla financovat prostrednictvom penzijnych fondov bez moznosti ich vytunelovat, tak ako vsade vo vyspelom svete

Nahlásit

-
0
+

POkud se budeme bavit o privátním konzervativním pilíři, který by asi každý v souladu s diverzifikací měl mít, našel jsem mezi všemi KŽP na trhu pozitivně vybočující důchodové pojištění EVENTUS od Victoria Volksbanken, které je schopno nabídnout garatované částky v řádu až desítek tisíc kč vyšší, než ostatní kapitálovky, které většinou garantují částky nižší, než tam klient vloží.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den, píšete o "rozumném" finančním poradci, který nabízí spoření do penzijních fondů.Já si spíše myslím,že takový poradce, který klientovi vůbec jakýkoli penzijní fond nabízí,jedná jen ve svém prospěchu.Protože pokud šéfové finančně poradenských firem sledují situaci kolem PF fondů, pokud si opravdu přečtou zák. 42/1994Sb., tak by museli zjistit- ale co hlavně, v souladu se zák. 38/2004 Sb.O pojišťovacích zprostředkovatelích-by museli klientům pravdivě sdělovat : že jejich vklady ve fondech nejsou pojištěny, že "garance" státu je pouze morální, protože ani depozitáři, ani MF, ani ČNB nedokázaly zabránit krachu PF Multi, Certa, Garance ap., kde pak klienti nedostali ani to, co tam vložili - poněkud komické v tomto kontextu je to, že fond Garance "utekl" za hranice úplně se všemi prostředky klientů...a podotýkám, že i tyto fondy fungovaly dle stejného zákona jako dnešní zbylé, za stejného státního dozoru a dohledu, již po r. 2000.Finanční poradci by hlavně - v souladu s výše zmíněným zákonem měli informovat klienty o tom, že vůbec nebudou po celou dobu spoření vědět, co na konci obdrží, že nemají žádné garantované zhodnocení, jen "černou" nulu... Myslím si, že ten, kdo si na penzi spoří jako hlavní kriterium musí mít garancia ne jen modelové kalkulace.A fenomém státních příspěvků ? I průměrně chápající finanční poradce musí vědět, že tyto příspěvky, které jsou evropskou raritou jsou v horizontu již několika let neudržitelné a že klienty čeká pouze daňové zvýhodnění.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Libore Škodíku, nehledejte spořící produkty, tam skutečně 6% p.a. nedosáhnete, ale investujte. Na dlouhodobém horizontu je dle mých zkušeností nejlepší pravidelně investovat do akciových fondů nebo do fondů životního cyklu (ty rovněž investují do akcií). Není třeba se akcií bát, pokud investujete pravidelně a dlouhodobě menší částku, je riziko velmi malé.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Libore a jak to tedy dělají ti lidé na západě, když se životní úroveď v důchodu podle vás nedá vlastními silami moc ovlivnit? Jistě, že se dá, je nutno rozumně investovat, to je celé.S Milanem souhlasím, že není nutno spořit desetitisíce, ale podle mých výpočtů, kde jsem zahrnula i vývoj mezd a inflace (v SRN za posledních 30 let) by měli dnešní třicátníci spořit okolo 4-5 tis. na osobu se zvyšováním částky dle růstu inflace. A to je opravdu pro velkou část neli většinu české populace nemožné.

Nahlásit

-
0
+

A Který spořící produkt nabízí tak vysoké zhodnocení? V dnešní době jsou úroky na spořících účtech pod úrovní průměrné inflace za několik let zpátky. A o investičních produktech raději ani nemluvit. DÍKY.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Chcete říci Libore, že lidé nedokážou ovlivnit výši svého důchodu bez státu?Navíc si nemyslím, že je třeba spořit desetitisíce. Stačí se podívat, co udělá spoření - například 2 000 Kč/m po dobu 30 let při průměrném zhodnocení 6% p.a. Spíš než politika a inflace ovlivní důchody finanční gramotnost lidí, která je bohužel, prozatím, na nízké úrovni.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Stovka nebo pětistovka do penzijního fondu, již dnes klientovi doporučí většina rozumných poradců, totiž rozhodně nic neřeší. - Ono kdyby jim poradci rekli, at spori par desitek tisic mesicne, asi by je lide rychle poslali nekam. Mozna by jim meli rict, ze o tom, jak se budou mit v duchodu rozhodne vice inflace a politika, nez lide sami.

Nahlásit

-
0
+
2/2