Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Stavební spoření: Stát dal, stát vezme!

14. 7. 2010
38 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Spis "zatim jeste" nez "uz". Toto osvobozeni asi moc dlouho nevydrzi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Naopak, démonizovat toto chování byrokratů je nutné. Nezapomeňte, že v SS jsme vázáni šestiletým obdobím, kdy na své peníze nesmíme sáhnout. Jiná situace by byla, kdyby byrokrati řekli: Nemáme na podporu SS, a proto od nového roku budou platit nové podmínky pro všechny smlouvy, ale ten z Vás kdo s nimi nesouhlasí může systém bez sankcí opustit.Obzvláštně pikantní je toto chování ve světle důchodové reformy, na kterou se chystají. To už ji mohou rovnou uvést slovy: "Důchodovou reformu děláme protože je to cool. Naženeme Vás povinně do pojišťoven, ale na víc než na svůj provoz nevydělají. Hlavně po nich za 30 let spoření žádné peníze nechtějte, protože Vám je znehodnotíme inflací a opatříme 200% daní."

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Promítnutí abstraktního "musíme šetřit" do reálného života nám přinese ještě mnohé překvapení.Zvlášť pokud se kreativita státu alespoň vyrovná kreativitě tvůrců (zvláště) některých finančním produktů (některé IŽP a spol.).That''s life.Je to vražednější než 30Kč u doktora? Nemyslím. 30 Kč bylo možná vražedné proto, že každý musí mince "reálně" vyndat z kapsy. Naopak tato daň bude "schovaná" jako jedno číslo na papíře, podobně jako třeba daň placená zaměstnavatelem na výplatní pásce. Pro většinu populace (včetně mě) tedy daleko obtížněji "vnímatelná&quo t;.

Nahlásit

-
0
+

u OPF jsou výnosy po půl roce osvobozeny od daně už dnes :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vážené kolegyně a kolegové, myslím si že není třeba tak démonizovat rozhodnutí kolem úpravy stavebního spoření.Byla to jediná logická cesta jak stopnout něco, co již dávno nefunguje ke svému účelu. Prosím, pokud někdo použije prostředky a úvěr na bydlení - přidal bych mu dvojnásobnou daňovou podporu... Chápu že to byl dobrý a bezpracný byznys pro spoustu prodejců a asi z našeho trhu i nějaká stavební spořitelna zmizí...proč ale ne ??? vždyť je to vývoj...A propos - další logický krok z podobné oblasti bych viděl ve zrušení daňových úlev u investičního životního pojištění. Podporovat je potřeba pouze formy spoření na důchod s nějakou konzervativní garancí a ne typu IŽP. To už by mohl stát rovnou podporovat zajištění na stáří investováním do OPF, nákupem zlatých cihliček, diamantů anebo hrou na ruletě v kasinu nebo sázením sportky...

Nahlásit

-
0
+

No jestli to stat zdani zpetne, tak bych cekal mensi kolaps nejen stavebniho sporeni, protoze se tim ukaze, ze statu nelze verit v nicem. Treba pro duchodove pripojisteni to bude pekne povzbuzeni. Kdyz to vyzenu do extremu, mohla by nastat situace, kdy lide budou uchovavat majetek v realne vyuzitelnych komoditach - neje zlato, ale i latky, trvanlive potraviny, spotrebni zbozi, atd. A budou je navic schovavat v polozazdenych sklepech, zakopavat, atd.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Drsné by to rozhodně bylo. A to tak, že značně. Doufejme, že pánové Kalousek a spol. mají soudnost a zůstane jen u hypotetické varianty..I tak budou mít stavební spořitelny nejspíš značný problém najít nové metody k udržení a přilákání klientů. Už to nejspíš nebude tak skvělý byznys jako dřív.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zdanit již připsané zálohy by bylo hodně drsné. Osobně by mě to naštvalo i proto, že lidé, kteří by ukončili spoření před účinností nového zákona by dostali 2x více než lidé, kteří ukončí spoření až bude platit nový zákon. Rozdíl klidně i jednoho dne by mohl představovat ztrátu mnoha tisíc nebo i desítek tisíc korun..Pokud bude možné peníze z nových smluv použít jen na určité účely (bydlení, studium apod.), myslím si, že zájem o stavební spoření výrazně klesne. I bez tohoto omezení by se nejednalo o extra výhodný spořicí produkt (vezmeme-li v úvahu všechna omezení a poplatky). Ale třeba se dočkáme výrazně lepších podmínek ze strany stavebních spořitelen (např. vyššího úročení).

Nahlásit

-
0
+
2/2