Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jsou fondy přežitek?

13. 6. 2008
48 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Ano máte pravdu "měl". Teď už má 3%. Ve statutu má, že správcovský poplatek může činit až 5%/ročně, přičemž o tom rozhoduje správce:( Dluhopisové OPF spořka také zdražila.Výstupní poplatek se ještě počítá u REICO (spořka). Každý rok se zmenšuje a po 3 letech nebude žádný (pro všechny bude zrušen).OPF požírají tajně naše peníze, proto je důležité si dobře vybírat!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Na (pod)výkonnost většiny fondů vůči indexů se lze dívat i z jiného pohledu.Akciové indexy podle mne ne zkreslují výkonnost trhů. Lépe řečeno, nadhodnocují ji.A to z důvodu, že když se nějaké firmě vede špatně, je z indexu vyřazena a nahrazena úspěšnější. Ale z trhu tato firma nezmizí. Index se tak de facto vyhýbá problémovým či dokonce krachujícím firmám. Ale proč? Vždyť i tyto firmy jsou součástí trhu.Za posledních 50 let se složení indexu S&P 500 obměnilo z 90%. Ve velkém množství případů šlo o vyřazení právě z důvodů špatné výkonnosti.Podle mne by bylo velmi zajímavé zjistit, jakou hodnotu by měl index "S&P téměř 1000", kdyby se z něj staré firmy nevypadávaly a přidání nových by tak vedlo k růstu počtu akcií v indexu.Troufám si tvrdit, že takovýto index by věrněji zobrazoval výkonnost trhu jako celku a že jeho hodnota by byla výrazně pod menší nežli je aktuální hodnota S&P 500. Takto zkonstruovaný index by byl tím pravým benchmarkem pro podílové fondy.

Nahlásit

-
0
+

Pravda. To som si neuvedomil. Ešte ale zostáva spread. Na tom si môžu emitenti "liečiť" prípadné straty.Pán Švajcr, ja som nemyslel tých 15000/Q ako bežných. Ale skôr ako obhajobu OPF oproti ETF a certifikátom, keďže do OPF môže aj bežný sporiteľ dávať od 500/mesačne. Do tých certifikátov a ETF povedzme od 1500/Q. Ako alternatíva sú dobré napr. indexové fondy od KBC s 2% vstupným a 0,7% za správu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobry den,mate pravdu, ak by bol velky vynos, tak zaplatim. Ak hedgovy fond urobi zisk 50%, tak myslim ze sam budem spokojny aj s 25% ziskom pre mna.Problem mam skor s tym, ked nemam pocit ze za tie poplatky nieco dostavam. Aspon co som pozeral vykonnost fondov na Slovensku, tak pohyb vacsiny z nich bola ako cez kopirak s pohybmi DAX alebo EUROSTOXX. A ak boli uspesnejsi o nejake to percento, tak to sa strati v spravcovskych poplatkoch. Ziadny nadpriemerny vynos, za vykon ktoreho by som ochotne zaplatil.Preto sa snazim zistit vyznam PF. Obchodovat nema cas/chut/schopnosti kazdy, ale rozdiel medzi pravidelnym vkladom do PF alebo pravidelnym zakupenim nejakeho ETF na index v narocnosti nevidim.A vysledky fondov (aspon vacsiny tych slovenskych) ma nepresvedcili o tom, ze by vedeli priniest zisk vacsi nez indexy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Preco 10+10 ?Vychadzal som z principu pravidelneho investovania, takze v idealnom pripade bude vyber iba jeden a aj to na konci celeho investovania.V cenniku isteho brokera vidim, ze poplatok za obchod je 0.15% z objemu, minimalne vsak 10 EUR.Cize poplatok za predaj pocitat pri vkladoch nemusim, a poplatok za konecny vyber celej investicie robi ekvivalent vystupneho poplatku 0.15%, co je mysim zanedbatelne.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Má je tuším IKS KB a nevím, zda i někdo jiný. S tím, že s délkou investice postupně klesají, což není hloupé.Jinak k Jurajovi. Sporotrend měl myslím vstupní poplatek 1,75 % a další české akciové fondy je neměly tak velké. Jde ale samozřejmě o výnos, pokud by byl řekněme desítky procent ročně, jistě vysoké vstupní i manažerské poplatky správci odpustíte. A naopak. Mne šokuje, když někteří zahraniční správci mají u fondů peněžního trhu (maximální) vstupní poplatek kolem pěti procent.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den,nemám nic proti certifikátům a vlastnímu obchodování. Naopak. Jen mi vadilo, že se tady na serveru objevila řada komentářů, která posílala šmahem fondy do minulosti. A to podle mne není pravda. Existují lidé, pro které z hlediska znalostí (doufejme, že počátečních), schopností (nikdy se to nenaučí), menšího objemu peněz, nebo jen nedostatku času (i mezi experty), jsou - měl bych možná říci bohužel - fondy lepší řešení. To bylo smyslem článku. A že se dá, což potvrzujete, přejít od fondů k něčemu jinému.Pro určitou sortu lidí jsou přitom určitě fondy lepší, než když podlehnou podvodníkovi, který je naláká různé podivné investice. Byť to již není tak rozšířené, jako dřív.Tito lidé až na výjimky na finančních serverech nediskutují. Ti vzdělanější či zkušenější, mezi které patříte Vy (a samozřejmě další) samozřejmě investují často jinak. Musí mít k tomu ale i dost času.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den.Myslím,že mám k článku a k následujícím komentářům,co říci z praxe.Předesílám,že nemám žádné ekonomické vzdělání,jen tu praxi asi o dost delší než většina z Vás.Svým portfoliem se zabývám v průměru cca 30min denně,tolik času by si měl a mohl udělat každý,koho zajímají jeho peníze.Před rokem jsem i já měl podílové fondy,všech jsem se zbavil a nahradil certifikáty.A moc dobře jsem udělal.Za ten rok jsem na certifikátech vydělal 15% v Kč,není to moc,ale kterému fondu se to podařilo?V přímých investicích do akcií jsem to zase prodělal,podobně jako všechny fondy vedené profesionály.Přesvědčuji se stále,že není problém vydělávat na bonus a discount certifikátech 10 a více% p.a. bez ohledu na vývoj trhů.Pokud ovšem není člověk příliš hamižný a volí produkty s vyšší ochranou.Problém ale zůstává posilující koruna,protože certifikáty jsou obchodovány v Eurech.O výběru certifikátů v korunách je škoda mluvit.Ale Eura se snad taky jednou dočkáme...Dosáhnout v pohodě za měsíc 100% zisku?Jestli si někdo představuje pohodu být celý den u počítače,tak prosím...I tak je podle mě 100 procent možné získat a ne získávat opakovaně.Jako u automatů můžete vyhrát ale ne vyhrávat.Pokud uvažujete,že mohou lidé v Česku spořit víc než 15000 Kč čtvrtletně,co myslíte jaká část populace si to může dovolit?5% nebo 10%?To maximálně.Já bohužel ne.

Nahlásit

-
0
+

Na burze treba počítať aj poplatky za predaj, čiže 10+10Eur. Pri OPF som už výstupné poplatky dávno nevidel.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jen testovaci komentar. Nepovolovat prosim.

Nahlásit

-
0
+

Ospravedlnujem sa za nezmysel, omylom som to ratal na poplatok 1 EUR. V skutocnosti je to cca 310 / 5000 , co je vyse 6%.Potom pri vklade 15000 su to pekne 2%, co neviem kolko akciovych OPF ma a ci vobec.Ale asi by sa oplatilo aj pri mensom vklade ako 15000, nakolko u ETF v podstate odpadaju spravcovske poplatky 2-3% z istiny.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Rovnako so sporením do povedzme 15000/kvartálnemá význam riešiť nič iného než OPF."Preco myslite?Naprikad pri kupe ETF na indexy je poplatok za nakupny prikaz cca 10 EUR, co znamena ze pri vklade 5 tisic mesacne by to bol ekvivalent vstupneho poplatku 31 Sk / 5000 Sk = 0,62 % , co je velmi malo na porovnanie z vacsinou podielovych akciovych fondov, ktore maju vstupne poplatky 3-5 %.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No tie české fondy treba riešiť klasicky v tom sa asi nič moc nevymyslí. Rovnako so sporením do povedzme 15000/kvartál nemá význam riešiť nič iného než OPF.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To co píší kluci na Finančníku,oba je osobně znám, je psáno z pohledu jich, traderů, a je pochopitelné, že fondy jsou pro ně méně dynamické a nezajímavé.Také obchoduji se vším možným, ale z mého pohledu nabízejí podílové fondy zajímavou příležitost zejména pro lidi, kteří jsou ochotni a schopni pravidelně nakupovat podílové listy a nemají k tomuto pravidelnému nákupu k dispozici velké částky. Pokud měsíčně investuje do PF řekněme 1000kč, pak při ceně podílů kolem 1kč za kus skutečně při propadu nakoupí více podílových listů, což se pak může při obratu trhu šikovně zůročit. Navíc si za tuto svoji minimální investici koupí do jisté míry i diverzifikované portfolio, které v rámci fondu existuje. V tom jsou z mého podledu PF pro lidi, kteří nemají čas, nebo chuť se teorií vlastního investování zabývat,zajímavé.Pravidelně nakupovat přímo akcie za tuto částku je v podstatě nemožné a o nějaké diverzifikaci se pak již vůbec hovořit nedá. Pochopitelnou podmínkou je jistě dlouhodobý investiční horizont. Pak je možné používat takovouto investici jako nějaké soukromé "penzijko" .:-)

Nahlásit

-
0
+

No jo, ale v RM-Systému je pokud vím jediný obchodovaný fond a na burze žádný. A nemám pocit, že by je tam chtěl nějaký další správce dát. Ať již kvůli vstupním poplatkům, o jejichž velkou část by takto přišel, nebo kvůli některým dalším výdajům, spojeným se zařazením na burzu.A fondy mají ze zákona maximální limity, jaký podíl mohou mít nejvýše v jednom titulu. Což by se mělo týkat i indexových, takže při malém počtu likvidních českých titulů je vznik a případné zařazení "domácího" indexového fondu na burzu problém.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Na burze môžem pri stotisícových sumách stiahnuť ekvivalent vstupného poplatku (vrátane spreadu) stiahnuť až na desatiny percenta. Pritom množstvo hlavne amerických aktívne spravovaných fondov je možné kúpiť aj na burze. Neviem či si napr. s 300 000 môžem u poradcu či banky vyjednať vstupný poplatok pod 1% pri akciovom fonde. Čo sa týka poplatkov za správu, tak tam budú pasívne spravované fondy nad aktívnymi vyhrávať v každom prípade: či už bežnou distribúciou, alebo na burze. Akurát si treba rozmyslieť, či je lepšie priindexoch neplatiť žiadny poplatok za správu a prísť o dividendy, alebo platiť za správu napr. 0,5% a ešte dostať aj dividendy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

O této možnosti samozřejmě vím, leč neuvedl jsem ji. Sorry.Pokud jde o vysoké vstupní poplatky, je to pravda. Domnívám se ale, že na českém trhu to je až na výjimky problém spíše zahraničních fondů než těch, založených podle české legislativy. I když i tady existují výjimky. Navíc mají některé investiční společnosti stejný maximální vstupní poplatek pro akciové a dluhopisové fondy, ale i třeba pro fondy peněžního trhu. Jejich klientům to sice umožňuje snadné přestupy mezi fondy, vzhledem k výnosům fondů peněžního trhu je to ale často na pováženou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

čo sa týka dôvodov prečo podielové fondy nemajú nejaké extra výnosy napriek aktívnej správe, čo motivuje, demotivuje fond manažérov atď. mal o kus výstižnejší komentár Jason Zweig v Ingeligentnom Investorovi Bena Grahama. Ďalej by bolo treba spomenúť, že certifikáty nie sú jediná alternatíva. Existovali a stále v malej miere existujú indexové podielové fondy, na burze sa obchoduje či predáva veľké množstvo fondov pasívnych aj aktívnych, uzavretých aj otvorených atď. Ja osobne ako najväčšie negatívum pri klasickým podielových fondoch "z banky" vidím zbytočne vysoké vstupné poplatky, ktoré idú na "distribúciu&qu ot;akoby banke nestačilo, že jej dcéra (správca) zarába na správe. Samozrejme pri malých investíciách a sporení nemajú konkurenciu. Tie možnosti investovania do fondov cez burzu a nie cez banku nevyžadujú žiadne špeciálne znalosti ani sofistikovanosť. Stačí si vybrať rovnakým spôsobom ako z bežných fondov.

Nahlásit

-
0
+
2/2