Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jsou fondy přežitek?

13. 6. 2008
48 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Urcite bych je nestrkal ani do dluhopisovych, ani do smisenych. Prave v takovych pripadech se idealne hodi strukturovane produkty. Treba pri soucasne volatilite se da na rocni periode konzervativne vydelat 6-8 procent. Na to dluhopisove ani smisene fondy nemaji a jeste bych u nich podstupoval vyssi riziko. Fakt nemaji zadny smysl.

Nahlásit

-
0
+

Možná se mýlím, ale mám pocit, že to berete trochu úžeji - z dlouhodobého pohledu.Co když investor ví, že bude peníze potřebovat za méně než pět let? Může samozřejmě využít akcií či akciových fondů, abychom se drželi tématiky, i na kratší dobu než je doporučovaný minimální pětiletý investiční horizont. Myslím si nicméně, že v daném případě pak mají dluhopisové a smíšené fondy smysl. I když třeba v době růstu úroků nemá význam kupovat obligační fondy.Uváděl jsem to jako příklad, jinak samozřejmě souhlasím s tím, že k aktivnímu obchodování fondy nejsou.Neměl jsem tedy na mysli spekulaci na krátkodobé pohyby kurzu, ale strategii části investorů, kterou nehodnotím, ale na niž pouze upozorním. Někteří z nich čekají prudký pokles trhu a tak se snaží fond prodat co nejdřív. Fakt je, že podobný postup je samozřejmě dvousečný.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No, podle me nemaji dluhopisove ani smisene fondy z pohledu investora smysl vubec. Ale to se dostavame k principum staveni portfolia a to je na delsi rozbor.Denni ocenovani pouziva dnes naprosta vetsina fondu, je to bezny standard. Dokonce nevim, jestli to neni zakotveno v nejake smernici Evropske komise, ale to jen spekuluji, to vazne nevim.Jinak stale plati, ze naprosta vetsina lidi (a to i v radach financnich poradcu) tohle vubec neresi. Je jim putna, jestli prodaji v pondeli, nebo v utery , a jestli cena podiloveho listu bude napr. 376,58 nebo 377,02. A uprimne si priznejte, ze i kdybyste tu moznost mel, tak byste stejne neumel predem odhadnout, zda bude lepsi prodat v pondeli, nebo v utery (natoz v jakou hodinu a minutu). To jsme zase u aktivniho obchodovani a k tomu slouzi uplne jine nastroje nez podilove fondy.Mimochodem jelikoz nikdy neznate aktualni presne slozeni fondu, stejne je nesmysl odhadovat jeho kratkodobe pohyby. Jeste tak mozna u jednotlive akcie (a i tady je to ciste loterie), ale jak si to predstavujete u celeho fondu, jehoz slozeni navic neznate?? ;-))

Nahlásit

-
0
+

Tyto argumenty beru hlavně v případě akciových, případně smíšených fondů s dlouhým investičním horizontem. I v jejich případě může sice hrát určitou roli, za jaký kurz nakupuji, nebo prodávám, pokud trvá jejich nákup či prodej týden nebo i déle a trh je silně volatilní. Z dlouhodobého hlediska by to ale mělo být samozřejmě jedno.Jsou tu ale přece také například dluhopisové fondy, které nemá myslím příliš smyslu držet v době růstu úrokových sazeb. Tady pak může hrát rozdíl mezi denním kurzem v době rozhodnutí o prodeji a skutečným prodejem určitou roli. Byť zpravidla ne tak významnou jako u akciových fondů.Jinak není, pokud vím, zveřejňování denních kurzů podílových či investičních fondů v jiných zemích příliš běžné z důvodu, o němž hovoříte. Správci fondů, ale i mnozí investoři to s ohledem na dlouhodobou investici pokládají za protismyslné. V ČR je tomu jinak. Správci domácích fondů takto zřejmě museli přitáhnout pozornost investorů v době, kdy byla důvěra po vytunelování mnoha kuponových fondů na bodu mrazu. Těžko asi nyní budou od tohoto kroku, který představuje pro investory větší komfort, ve svých důsledcích ale může být někdy pro část z nich matoucí, ustupovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, to chapu. Ale...1) na dvacetiletem horizontu je to zanedbatelne a naprosta vetsina lidi takovou potrebu nema2) kdyz u certifikatu (nebo i jakehokoliv jineho instrumentu) vidite aktualni kotaci, take ve skutecnosti nevite, za kolik kupujete ci prodavate. Bud pouzivate trzni cenu, to ale presne nevite, jaka bude zrovna na trhu nejlepsi nabidka/poptavka (vidite jen tu, co byla naposledy). A nebo pouzivate nejake limitni prikazy, pak si sice muzete byt jisty tim, ze nenakoupite/neprodate draz/levneji nez stanoveny limit, ale zase si nemuzete byt jisty tim, ze obchod probehne, protoze se cena nemusi nad/pod limit vubec dostat. Navic, pokud je o certifikaty, tak tady tusim zadny emitent limitni pokyny neumoznuje.Vim, ze to ted prevadim do extremu. Ale stejny pocit totiz mam z kritiky podilovych fondu postavene na tom, ze se cena stanovuje denne a ne kazde tri sekundy. Ze je vetsina fondu "neschopna" ;,s tim souhlasim. Opravdu nejsem fanda do fondu. Ale kritizovat je za denni ocenovani je s prominutim "mimo misu".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nechci aktivně obchodovat,chci jen vědět za kolik kupuju a prodávám.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Budeme li věřit statistikám, tak prý každý třetí zaměstnavatel.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ono i penzijko se da vypovedet a prispevky zamestnavatele Vam zustavaji. ;-)Jinak souhlas, ze cpat penize do penzijniho fondu na dobu delsi nez deset let je neefektivni.Ale to se tyka penzijniho pripojisteni, ne podilovych fondu. Resp. mnoha take, ale neplati to vseobecne. Podivejte se treba na fondy zamerene na latinskou Ameriku, cca 400% za pet let, a to bez prace a bez stresu. ;-) (Tim nerikam, ze dneska je dobre do nich investovat.)To, ze vetsina Cechu investuje do fondu penezniho trhu, dluhopisovych, smisenych, zajistenych, ruznych prednastavenych portfolii a dalsich "hybridu" o investicich pres zivotni pojisteni ani nemluve, je jejich problem. Ale jeste to neznamena, ze podilove fondy vseobecne jsou prezitek. Nejsou a nebudou. V Nemecku napriklad zacinaji vznikat i prvni bonus fondy. Casem se nabidka rozsiri a to, co dnes umi certifikaty, budou umet i fondy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je pekne. Chcete-li aktivne obchodovat, pak se samozrejme prubezne ocenovani hodi.Ale uprimne, neznam nikoho, kdo by se snazil aktivne obchodovat s podilovymi fondy. Podilove fondy jsou pro lidi, kteri maji dlouhy horizont a chteji sve investice zkontrolovat parkrat do roka. Az budou nekdy za dvacet let prodavat podilove listy, myslim, ze je absence online kotace moc trapit nebude.No a kdyz chce nekdo aktivne obchodovat, tak ma k dispozici zajimavejsi nastroje nez certifikaty.Takze Vase argumentace (resp. pana Nastase) mi prijde zcestna a nepodstatna. Ve FINEZ Investment Management certifikatu hodne vyuzivam, ale z uplne jinych duvodu. ;-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano,většinou se fondy oceňují denně,ale stejně nevíte,za co prodáváte.Certifikáty se oceňují zpravidla on line.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mě například zaměstnavatel přispívá 750,-. Není to sice žádné terno, ale jak říká pan Traxler, byl bych blbec kdybych to nebral. Je mi 33 a tím páden to super investice není, ale třeba do budoucna se dovolí PF investovat i lépe nežli dneska. No a já tam už nějaké startovací peníze mít budu ˘. A samozřejmě že své peníze investuji jinak nežli do PF.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlas. Mit 70 procent v dluhopisech je v dlouhem obdobi hodne tenky led. U PF nejde o nic jineho nez o statni prispevek a danove zvyhodneni. To je takovy maly polstar te ultrakonzervativni investicni strategie.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nemáte pravdu podle zákona o kolektivním investování se u otevřených podílových fondů musí zveřejňovat hodnota vlastního kapitálu a aktuální hodnota podílového listu a to nejméně jednou za 14 dní (Zákon č. 189/2004 Sb., o kolektivním investování, část 9, § 88 odstavec 1). Výjimku tvoří fondy nemovitostní (Reico, Realtia, Conseq realitní) a fondy kvalifikovaných invstorů musí být tento údaj zveřejněn ke dni odkupu. V ČR má naprostá většina fondů denní oceňování majetku. Výjimku tvoří např. Prosperita, která má týdenní oceňování. Tak prosím dokažte který fond má měsíční oceňování !

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

kolika % lidi prispiva zamestnavatel? jinak chapu, ze kdyz da, tak je to sice fajn, ale realne se mi uspory znehodnocuji. a penize vybrat stejne nemuzu.ale co lidi, co si spori sami? pro ne to preci neni vubec vyhodne. jsem zvedavy, jaky budou mit vynos PF pristich 10let, ale porad si myslim, ze penize vlozene do fondu jsou penize utopene.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlas, další velmi neefektivní trhy jsou např. malé firmy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Protoze...1) kdyz mate 55 let, nebo kdyz jste v invalidnim duchodu, tak je efektivni urok (na 500,- Kc mesicne) diky statnim prispevkum velmi pekny.2) kdyz Vam prispiva zamestnavatel (jelikoz z prispevku nemusi odvadet soc. a zdrav.) a neni ochotny Vam ty penize dat jinou formou (napr. zvysenim mzdy), tak byste byl blbec, kybyste ty penize nebral.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zrovna nyni je to opticky vyhodou, kdyby PF mely napr. 50% v akciich, tak by zhodnoceni za rok 2007 nebylo 3%, ale -10%. ;-))

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

no ja se nedivim, jen by me teda zaimal argument, proc jit do PF. proc si "sporti" kdyz vlastne nesporim. a jak to budou vysvetlovat fin. poradci.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No, ono se neni cemu divit, kdyz 70 procent portfolii PF je zainvestovano v dluhopisech:-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

je to sice o penzijnich fondech, ale to nevadi. viz dnesni clanek na idnesu. jejich zhodnocceni je mensi nez inflace. tak, bych ted rad slysel radu od poradcu, jak teda sporit na stari? co by rekli a budou rikat svym klientum. sem rad, ze si nakonec sve prostredky zhodnocuji sam

Nahlásit

-
0
+

To je samozřejmě pravda. Platí to pro většinu trhů. Nicméně jsou trhy, do kterých bych se bez aktivní správy raději nepouštěl. Mám na mysli například akciové trhy BRIC a celý sektor emerging market debt. Tyto trhy nejsou efektivní a aktivní správa má své plné opodstatnění.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To ale nie je výhoda iba certifikátov, ale všetkého čo sa obchoduje na burze. Vrátane podielových fondov, ETF, uzavretých podielových fondov atď.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

na toto je lahka odpoved ... vecsina fondov nemoze prekonat index trhu lebo fondy samotne tvoria trh (na toto sa tui stale zabuda) ... median je vzdy mensi ako priemer, vzdy bude menej fondov co index prekonali a viac co neprekonali ... ano fondy maju poplatky a to sposobuje ze tych fondov co trh neprekonali je este viac, ale zase az tak kopat do fondov netreba ...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Na jednu podstatnou výhodu certifikátů se tu nějak zapomělo. Rychlou a průhlednou obchodovatelnost. V průběhu dne mohu zjistit aktuální cenu a podle toho se rozhodnu zda koupím nebo prodám. U některých fondů se zveřejňují ceny jednou měsíčně! Za tu dobu je trh již někde jinde!

Nahlásit

-
0
+

Oddělení majetku samozřejmě funguje. Když "klekla" banka Barings, fondů Baring Asset Management se to ani v nejmenším nedotklo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kreditní riziko certifikátů samozřejmě existuje,ale u fondů je to to samé.Na oddělení majetku bych se vůbec nespoléhal.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mate pravdu, da sa na to pozerat aj tak.Ale z pohladu drobneho investora nie je tak podstatne to, ci index odraza skutocny stav trhov, ako skor to, ze na taketo nadhodnotenie staci iba taka jednoducha strategia, ako popisujete. Ak na taketo nadhodnotenie staci takato prosta strategia, aku robia hodnotiace spolocnosti pri indexoch, co potom robi aktivny asset management podielovych fondov, ze vacsina z nich ju nevie prekonat?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No, není to sice všelék, fakt je ale, že profesní organizace "domácích" i "zahraničních&q uot;fondů dávno slibovaly, že budou zveřejňovat tzv. ukazatel TER), neboli Total Expense Ratio, který má zahrnovat všechny náklady, které jsou účtovány na vrub kapitálovéhoinvestičního fondu, s výjímkou transakčních a jim podobných nákladů.Porovnání TER samozřejmě vše neřeší, je ale možné porovnat, jak je který fond drahý či levný. I v poměru k výnosům.Doufám, že pokud bude sjednocený AKAT publikovat jednotná data o fondech, prodávaných v ČR, tento údaj se tam objeví. A časem ho začnou sledovat i méně vzdělaní investoři. I když, jak znovu opakuji, nejde o všelék.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

1) Překlopte si tu situaci zrcadlově. Cožpak u podílových fondů také neexistuje to zkreslení průměrné výkonnosti? Pravda je taková, že ne všechny fondy zůstavají na trhu a počítáme-li průměrné výkonnosti fondů, kalkulujeme pouze s těmi, co přežily. Jsou studie, které dokazují, že tato skutečnost nadsazuje průměrné výnosy fondů o 1,5 až 2%.2) Udaje o průměrných výnosech fondů operují s jednou neudržitelnou premisou - že roční výkonnost fondu se rovná zhodnocení investice pro podílníky. To neplatí, cash flow z nákupů a odkupů PL pochopitelně nekopíruje období, za které jsou výkonosti fondů publikovány. Stačí nakoupit PL o den později či dřív a už to může dramaticky změnit realizovaný výnos z investice. Opět se jedná o několik procent v nepropsěch podílníků.3) Teď to nejdůležitější. Komponenty většiny indexů jsou stanovovány tak, že tyto významně reprezentují daný trh, příp. sektor. Předpokladem tudíž je, aby se jednalo o již úspěšné a nějak etablované společnosti, u kterých výrazný růst ceny akcií již proběhnul - tento růst však index nereflektuje, tzn. index je svým způsobem podhodnocen. Podle výpočtů je zhodnocení původních 500 titulů indexu S&P 500 vyšší než skutečné zhodnocení indexu za stejnou dobu (počet původních titulů je méně než 100).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

K certifikatum... "Pomineme-li kreditni riziko"... ja bych ho neopomijel, naopak, dle meho nazoru je to nejvetsi nevyhoda certifikatu.S "pomijenim kreditniho rizika" se setkavam dnes a denne. Pozor na to!!! Certifikat je dluzni upis a kreditni riziko emitenta tady hraje hodne podstatnou roli. Investuje-li nekdo treba s horizontem 20 let, riziko upadku emitenta nelze bagatelizovat. Je to cista realita. Jak dopadla Bear Stearns vsichni vime. Kdo z nas to pred dvema lety cekal???V tomhle smeru maji fondy nepopiratelnou vyhodu - oddeleny majetek. Nejsem zastancem fondu, to tady asi vsichni vi. Vyuzivam je v podstate jen u pravidelnych investic a u mensich portfolii. Jinak jsou portfolia zakazniku FINEZ Investment Management tvorena indexovymi produkty, strukturovanymi produkty a jednotlivymi akciemi.Ale rikejme na rovinu vsechna pozitiva i negativa ruznych typu investicnich nastroju. Kreditni riziko by melo byt zvyrazneno cervenou barvou a ne zameteno pod stul jako nepodstatny faktor pri rozhodovani!!!

Nahlásit

-
0
+
1/2