Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Lada Kičmerová

Lada Kičmerová
Kontaktujte autora

Absolventka žurnalistiky a mediálních studií na FSV UK a programu MBA na Vysoké škole ekonomické v Praze. Ještě během studií nastoupila v roce 2006 jako redaktorka do finanční rubriky Lidových novin, kde publikovala články o finančních produktech, osobních financích, daních a legislativních změnách. Od ledna roku 2009 pracuje ve společnosti Partners, v současné době jako ředitelka marketingu.

Krádež karty ve světle nového zákona

Krádež karty ve světle nového zákona

Scénář to může být skutečně hororový: jednoho dne se podíváte na zůstatek na svém běžném účtu a máte tam o více než sto tisíc méně. Zjistíte, že již tři dny někdo vesele platí vaší kartou. A v tu chvíli hodně litujete, že jste si to pojištění právě pro takový případ za pár stovek nekoupili.

16. 12. 2009
Allegria: Chytače prachu nenabízíme

Allegria: Chytače prachu nenabízíme

Let kluzákem, jízda v Hummeru, čokoládová masáž, římské lázně nebo koulení v bublině na Šumavě. I tak vypadají originální dárky Made by Allegria. „Žádné chytače prachu v naší nabídce nenajdete. Naše dárky vám zalezou pod kůži. Vzpomínat na ně budete celý život,“ říká LINDA VAVŘÍKOVÁ, majitelka úspěšné firmy na zážitky.

11. 12. 2009
Spravedlnost progresivní daně

Spravedlnost progresivní daně

Minulý týden prošuměla médii zpráva o tom, že Janota prognózuje návrat k progresivnímu zdanění příjmů fyzických osob.

9. 12. 2009
Kdo si to spočítá…

Kdo si to spočítá…

Představím si stovky, tisíce, ještě milion a asi zhruba desítky nebo stovky milionů. Ve zpravodajských článcích o státním rozpočtu se mluví o 873,4 miliardách na straně příjmů a o letošním schodku ve výši 52 miliard, ze kterých se možná vyklube 160 miliard. Vůbec netuším, kolik to je.

2. 12. 2009
Sytý hladového sytí

Sytý hladového sytí

Krotitelé dluhů přinášejí jednu perlu za druhou: občas to skoro vypadá na soutěž v počtu nevýhodných úvěrů. Tradičně zastávám stanovisko, že kdo je schopný číst a chápat jednoduchý koncept dluhu, úroků a splátek, se zkrátka nemůže vymlouvat, že „nevěděl.“ Ostatně banky mu ten úvěr přece necpaly násilím. Nebo ano?

25. 11. 2009

Další skvělí autoři

Lada Kičmerová

Lada Kičmerová

Absolventka žurnalistiky a mediálních studií na FSV UK a programu MBA na Vysoké škole ekonomické v Praze.... Více

Jakub Skala

Jakub Skala

Jakub Skala je neustále fascinován tím, co se na světě děje. O něčem z toho píše.

Bjørn Lomborg

Bjørn Lomborg

Prezident think tanku Centra Kodaňského konsensu a hostující pracovník Hooverova institutu na Stanfordově... Více

Sám sobě výčepním

Sám sobě výčepním

„Na začátku jsme si opravdu nepředstavovali, že budeme mít celý řetězec barů. Chtěli jsme si prostě otevřít hospodu nebo nějaký bar. Jenže potom se to rozjelo a teď už sedíme v rychlíku,“ říká devětadvacetiletý Martin Šampalík, který se svým kamarádem založil a řídí koncept baru The PUB.

19. 11. 2009
Máme co slavit

Máme co slavit

Prezident Klaus včera v rozhovoru natočeném po kladení věnců na Národní třídě odpovídal na otázku, co si myslel o reakcích pískajících i tleskajících přihlížejících. Řekl, že právě to, že si dnes kdokoli může dovolit zapískat na tři P (prezidenta, premiéra i primátora, kteří věnce pokládali), aniž by na něj policista vzal obušek, je právě vítězství demokracie a listopadu 89. Svobodu a rovnost definuje jako základní atributy demokracie i vševědoucí wikipedie. Jenže právě chápání té svobody může být dosti odlišné.

18. 11. 2009
Na dluhy s rozumem

Na dluhy s rozumem

Expres půjčka, rychlá půjčka, půjčka bez rizika, půjčka na cokoliv, vaše půjčka, výhodná půjčka, půjčka zadarmo, zkrátka půjčka aneb spotřebitelský úvěr. Jak si v moři tolika zaručeně nejvýhodnějších půjček vybrat a neutopit se?

16. 11. 2009
Úsporné létání

Úsporné létání

Jak šetří velké firmy? Vydírají dodavatele nebo přesouvají továrny a pobočky na východ. Největší letecká společnost v Evropě, nízkonákladová Ryanair, je ve svých úsporných metodách neuvěřitelně kreativní. Některé nápady mají svou logiku, jiné zavání špatným humorem. Každopádně tato aerolinka přepraví v roce 2009 rekordních 67 milionů pasažérů.

11. 11. 2009
Jsem váš poradce. Bankovní.

Jsem váš poradce. Bankovní.

Pobočka banky na Václaváku ve čtyři odpoledne. Podle mých minulých zkušeností to znamenalo čekání, lístečkový systém a zmatené paní za přepážkou, které se mě maximálně na konci schůzky zeptaly, jestli nechci úvěr. Podobě jako se v McDonaldu formálně ptají, jestli si dáte k menu ještě dezert, a už očekávají zápornou odpověď.

4. 11. 2009
Hypotéka jen do 40 % ceny nemovitosti

Hypotéka jen do 40 % ceny nemovitosti

Médii prošuměl návrh Evropské komise sjednotit pravidla pro poskytování hypoték v EU, jehož součástí je i zpřísnění poskytování úvěrů na bydlení. Zatímco dnes české banky klientům půjčují v průměru 70 % hodnoty zastavené nemovitosti, do budoucna by měly být standardní sazby spojeny pouze s úvěrem do 40 % LTV (Loan to value). Přeloženo do lidštiny: na bydlení byste si jako dnes již nepůjčili.

21. 10. 2009
Dějiny balení

Dějiny balení

Lektor ve Francouzském institutu nám namísto gramatikou rád zpestřoval hodiny svými dojmy z českého vývoje od počátku devadesátých let. Do Prahy zavítal poprvé krátce po revoluci, a pak ještě několikrát, než se tu usadil trvale.

14. 10. 2009
Připravte se na nový styk

Připravte se na nový styk

Na příspěvek o menstruační dovolené by měl možná navázat článek o styku jiném než platebním, ale nebude tomu tak. Od začátku listopadu totiž čekají změny všechny ty, kteří mají běžný účet v bance.

7. 10. 2009
Máš už tu svou co-brandovanou?

Máš už tu svou co-brandovanou?

S takzvanými co-brandovanými kreditními kartami se doslova roztrhl pytel. Specialistou v oboru je GE Money Bank, která kreditky zprostředkovává pro partnerské společnosti Avon, Makro, ING, Electroworld… a nyní Tesco. Proč to všechno? Když s kartou platíte, dostanete nějaké to procento zpět ve formě slevy z dalšího nákupu nebo příspěvku třeba do penzijního fondu. Nic zásadního. Jakmile ale včas nesplatíte, čeká vás 25% úrok.

30. 9. 2009
Zakázáno mluvit k dětem

Zakázáno mluvit k dětem

Kdyby v posilovně neměli CNN, chodila bych tam ještě méně. Ale zajímavý večerní program mi celou tu námahu pomáhá překonat. Třeba naposledy rozhovor s prezidentem Medveděvem! Tak mě to chytlo, že jsem se zapomněla soustředit na nohy a napálila bezpečnostní brzdu. Když ovšem bylo na pořad dne zařazeno nekonečné omílání toho, že prezident Obama promluvil k dětem, nechápala jsem: no a co?

23. 9. 2009
Krotitelé dluhů reloaded

Krotitelé dluhů reloaded

Tým poradců Partners v novém složení a odbornice na dluhové problémy, to jsou hlavní novinky druhé řady Krotitelů dluhů. Pořad se na obrazovky ČT vrací v září s dalšími šestnácti příběhy lidí ve finančních problémech.

10. 9. 2009
Kam s penězi bez investice a rizika?

Kam s penězi bez investice a rizika?

Co poradíte známé, která v posledních dvou letech přišla z půl milionu vloženého do podílových fondů o více než sto tisíc a o investicích již nechce ani slyšet?

9. 9. 2009
Vím, co potřebuješ, a tady to máš

Vím, co potřebuješ, a tady to máš

Marketingová komunikace firem v Česku vstupuje do nové dimenze. Tou je široké využívání dat o klientech pro formulaci dalších nabídek produktů nebo služeb. Zákaznické kartičky, elektronické bankovnictví, webové dotazníky jsou zkrátka cesty do duše každého z nás.

2. 9. 2009
Falešné argumenty do každé diskuze
 6 175

Falešné argumenty do každé diskuze

Říká se jim falacie aneb falešné argumenty a jsou oblíbenou součástí mnohých vášnivých debat. Jejich cílem je druhého položit na lopatky, zdeptat, zahnat, zesměšnit… Anebo také bývají nevědomou manipulací, některé falacie máme doslova pod kůží. Kdo také ještě nikdy „neargumentoval“ tím, že to tak dělají „všichni normální chlapi,“ nebo oblíbeným „pokud ti na mně záleží, tak…“

26. 8. 2009
Ukončit smlouvu, nebo platit dál?

Ukončit smlouvu, nebo platit dál?

„Na radu zprostředkovatele paní zrušila starou životní pojistku a uzavřela si novou. Vůbec přitom netušila, že se kvůli „výhodnější“ smlouvě může připravit o hodně peněz,“ soucítí s obětí redaktor deníku.

19. 8. 2009
Filmaři chtějí stimuly. Sprejeři také

Filmaři chtějí stimuly. Sprejeři také

Zachraňte filmový průmysl a Lucasovy miliony, volají média a chtějí od státu daňové vratky, abychom se mohli těšit pohledem na Harryho Pottera létajícího kolem krumlovské věže. Místo toho by ale měli volat: „Zastavte unijní pobídkovou nákazu, která nehorázně deformuje trh!“

5. 8. 2009
2/3