Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Vlad Ender

Vlad Ender
Kontaktujte autora
Vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy, MBA získal na London Business School. Od roku 2005 pracuje v Londýně, kde mimo jiné pomáhal klientům se strukturováním komplexních derivátů. Je také spoluautorem knihy o strukturování derivátů pro hypoteční dluhopisy – Securitisation Derivatives. A Practioners Handbook. Od roku 2015 se jako konzultant věnuje hlavně tržním rizikům.
Na deflaci s inflací?

Na deflaci s inflací?

Nula. Nic. Tolik nyní dostanete na úrocích, pokud si koupíte krátkodobé státní obligace americké vlády (Treasuries). A pokud máte štěstí a nepočítáte poplatky, které za privilegium půjčení peněz americké vládě zaplatíte.

7. 1. 2009
Nejasný vliv balíčků

Nejasný vliv balíčků

Většina vlád, kromě čestné výjimky Německa, se v současné době předhání v tom, jak velký balíček opatření přijme a kolik peněz daňových poplatníků do ekonomiky nasype.

29. 12. 2008
Zbraně hromadného ničení?

Zbraně hromadného ničení?

Síť derivátů je tak nepřehledná, že nikdo nemůže říci, co se stane, když někdo selže. Je možné, že nic, ale stejně dobře je možné, že se položí celý finanční systém. A vezme s sebou reálnou ekonomiku.

12. 11. 2008
Začarovaný kruh

Začarovaný kruh

V poslední době se objevilo mnoho článků o původu současné krize, které probíraly vše od nízkých úrokových sazeb Fedu přes neprůhledné finanční deriváty až po regulaci finančních institucí. Všechny zmíněné důvody bezesporu sehrály svou roli. Méně už se však hovoří o dalším prvku stávající krize, přestože je také velice důležitý.

4. 11. 2008
Shortselling shortselling

Shortselling shortselling

V týdnu, který následoval po krachu Lehman Brothers, se tzv. měnové autority na celém světě dohodly na zákazu nebo alespoň omezení tzv. shortselling neboli česky krátkého prodeje, tedy prodeje aktiv, která momentálně nevlastníte.

2. 10. 2008

Další skvělí autoři

Martin Tománek

Martin Tománek

Vystudoval politologii na Univerzitě Hradec Králové, kde také vedl kurz mezinárodní politické ekonomie.... Více

František Kalenda

František Kalenda

Spisovatel a publicista zaměřující se na Latinskou Ameriku. Působí jako výzkumný pracovník v oboru antropologie... Více

Richard Sulík

Richard Sulík

Slovenský podnikatel, politik a ekonom.

Lukáš Hoder

Lukáš Hoder

Působí v advokacii, kde se věnuje arbitráži a litigaci. Spoluzaložil Centrum pro lidská práva a demokratizaci,... Více

Paulsonův plán: Kde je chyba

Paulsonův plán: Kde je chyba

Dne 19. září 2008 se změnil svět a trhy oslavovaly. Henry Paulson přišel s plánem, jak koupit toxické dluhopisy v hodnotě až 700 miliard dolarů a zachránit tak svět před novou dobou temna. Tak to vidí většina médií a samozřejmě americká vláda. Od té chvíle trhy padaly a stoupaly podle toho, jak to vypadalo se schválením plánu Kongresem.

30. 9. 2008
3/3