Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

František Mašek

František Mašek
Kontaktujte autora

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor. V posledních deseti letech pracoval ve vydavatelství Economia, nejprve jako vedoucí rubriky domácí kapitálové trhy v Hospodářských novinách, později jako redaktor specializovaný na finanční trh v týdeníku Ekonom.

Fondy doháněly ztráty

Fondy doháněly ztráty

Po pouštění žilou v posledním čtvrtletí loňského a v prvních třech měsících letošního roku v ČR znovu stoupá zájem o investice. Hodnota majetku, investovaného přes členy Asociace pro kapitálový trh (AKAT) do různých investičních nástrojů dosáhla koncem září 733,42 mld. Kč a byla tak proti konci června takřka o 29 miliard korun vyšší.

6. 11. 2009
Nejisté Waterloo pro medvědy

Nejisté Waterloo pro medvědy

Americké i evropské akcie v říjnu ztrácely. Většina z nich díky nepříznivému závěru tohoto měsíce přišla asi o dvě procenta, německý DAX Xetra ovšem oslabil o téměř pět procent. Český index PX ztratil hlavně díky bankám 1,36 %. Listopad bývá často počátkem půlročního období, kdy se akciím daří. Otázkou ovšem je, zda trhy nezažily oněch příznivých šest měsíců s předstihem – od počátku března.

3. 11. 2009
Půjdou firemní zisky níže?

Půjdou firemní zisky níže?

Většina akciových trhů minulý týden mírně oslabila, pražská burza si po pátečním výrazném růstu polepšila o 1,7 %. Výsledky řady firem překonaly odhady analytiků, makroekonomické zprávy vyznívají spíše pozitivně.

27. 10. 2009
Pomůže vám finanční arbitr?

Pomůže vám finanční arbitr?

Zázraky děláme na počkání, nemožné do 24 hodin. I když je mezi několika lety, na které se může protáhnout soudní spor s bankou, a mimosoudní dohodou, zprostředkovanou za několik měsíců finančním arbitrem, velký rozdíl, arbitr o zázracích nehovoří. Bylo by to možná i trochu protismyslné – už jen proto, že jeho pravomoci jsou zatím silně omezeny a dosud prakticky řešil jen spory spojené s převody peněz z klientských běžných účtů v bankách nebo případy zneužití či podvodů s platebními kartami.

26. 10. 2009
Pozor na bublinu v bublině

Pozor na bublinu v bublině

Ceny aktiv, zejména akcií, dál táhnou nahoru spíše nezvykle nízké úrokové sazby a stimuly, jimiž řada vlád podpořila jednotlivé ekonomiky, než zlepšení základních ekonomických ukazatelů.

20. 10. 2009

Další skvělí autoři

Tomáš Prouza

Tomáš Prouza

Vystudoval na VŠE v Praze mezinárodní politiku a diplomacii a na britské Open University získal titul... Více

Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních... Více

Matěj  Schneider

Matěj Schneider

Publicista. Redaktor serveru A2larm, kde mimo jiné ve spolupráci s projektem Voxpot připravuje podcast... Více

Tomáš Sedláček

Tomáš Sedláček

Je hlavní makroekonomický stratég ČSOB. Působil jako poradce prezidenta Václava Havla a v letech 2004–2005... Více

Finance po krizi

Finance po krizi

Pokud je po bitvě každý generálem, působí Pavel Kohout v nové knize Finance po krizi jako generál poněkud provokativní, ale i vnímavý, sebekritický a důsledný.

19. 10. 2009
Co naznačí firemní výsledky?

Co naznačí firemní výsledky?

Většina akciových indexů minulý týden rostla. Jak je ovlivní výsledky firem za třetí čtvrtletí?

13. 10. 2009
Banky lákají i méně movité

Banky lákají i méně movité

Nouze naučila Dalibora housti, bankovní domy zase daleko víc líčí na méně bohaté klienty.

9. 10. 2009
Je tu čas certifikátů?

Je tu čas certifikátů?

Když se kácí les, lítají třísky. Když na podzim zasedá Mezinárodní měnový fond, akcie často ztrácejí. Bude tomu letos jinak?

6. 10. 2009
Faber znovu varuje

Faber znovu varuje

Známý investor Marc Faber tvrdí, že akcie jsou nyní na vrcholu a mohou ztratit až 20 %.

30. 9. 2009
Vrátí se český lev?

Vrátí se český lev?

Politici selhali. Česká republika by tak měla ořezat veřejné finance v době, kdy mohou chystané úspory vážně ztížit cestu z recese. Je ale již tak zle, aby na to politici - před volbami - přistoupili?

24. 9. 2009
Pomohou akciím akvizice a fúze?

Pomohou akciím akvizice a fúze?

Vývoj na akciových trzích zatím dál dává spíše za pravdu optimistům. Investoři by si měli více všímat akvizic a fúzí.

22. 9. 2009
Nezaměstnanost: dochází i na Pražáky

Nezaměstnanost: dochází i na Pražáky

Zemědělci a myslivci se prý o práci strachovat nemusejí, opačně jsou na tom ti, kteří pracují v oboru ubytování a stravování. Překvapivě si prý výrazněji pohorší Pražané.

15. 9. 2009
Potvrdí se optimismus správců fondů?

Potvrdí se optimismus správců fondů?

Akcie možná předbíhají samy sebe. Nikdo přitom neví, zda jde stále jen o vzestupnou fázi medvědího či již o býčí trh.

8. 9. 2009
Pivovary sázejí na fúze. Co na to investoři?

Pivovary sázejí na fúze. Co na to investoři?

Když mizí v parném létě orosené sklenice piva s výstavní pěnou jako o závod v mužných hrdlech, přál by si leckterý Čech spojit příjemné s užitečným a být akcionářem pivovaru. Co může být lepšího, než popíjet oblíbený mok, financovat jeho výrobu a ještě na tom vydělávat!

3. 9. 2009
Optimismus s ručením (ne)omezeným?

Optimismus s ručením (ne)omezeným?

Většina akciových trhů si minulý týden dál mírně polepšila. Index PX posílil – hlavně díky Erste Bank - asi o dvě procenta, za celý srpen pak přidal téměř 20 %. Americký index S&P 500 i většina evropských akciových indikátorů rostly v řádu procent. Opticky vypadá vývoj řady ekonomik příznivě, přesto přináší od března trvající výrazný růst akcií obavy.

1. 9. 2009
Pozor na přílišnou euforii

Pozor na přílišnou euforii

Akciovým trhům se minulý týden dařilo. Americký index S&P 500 posílil o 2,20 %, většina evropských trhů ještě o něco víc. Jednou z výjimek byl indikátor PX pražské burzy, který ztratil 2,70 %. V pondělí se ale české akcie přidaly k euforii, jíž většina trhů reaguje na rostoucí počet makroekonomických zpráv, které naznačují, že recese globální ekonomiky končí či skončila.

25. 8. 2009
Cenné papíry budou mít depozitář

Cenné papíry budou mít depozitář

Dceřiná společnost pražské burzy UNIVYC pro vypořádání obchodů s cennými papíry získala po čtyřech a půl letech od ČNB licenci k vytvoření Centrálního depozitáře. Ten má zjednodušit a zlevnit vypořádání obchodů s cennými papíry a nabídnout investorům i jiné služby, než pouze evidenci a vypořádání transakcí.

20. 8. 2009
Přišel čas realizovat zisky?

Přišel čas realizovat zisky?

Zatímco český akciový index PX posílil minulý týden o 2,6 %, tedy víc než polský nebo maďarský trh, americké i západoevropské akcie mírně ztrácely. Počátek tohoto týdne se ovšem nese na sestupné vlně. Není divu. Řada investorů po růstu akcií od března vybírá zisky. Zůstává otázkou, jak dlouho, a zda tedy nejde o začátek dlouho očekávané korekce.

18. 8. 2009
Za investicemi do klubu

Za investicemi do klubu

Pomohli jsme pěti milionům lidí uvést jejich finanční sny v život, hlásá na svém serveru www.betterinvesting.com National Association of Investors Corporation (NAIC), sdružující americké investiční kluby.

13. 8. 2009
Osladíte si investování?

Osladíte si investování?

Blížící se Perseidy tradičně přinášejí roj meteorů. Nepotká osud „padajících hvězd“ i akcie či akciové trhy? Český akciový index PX zpevnil minulý týden o sedm procent, většina vyspělých trhů si připsala dvě až tři procenta. PX je tak od začátku roku asi o třetinu výše, za rok ale stále ztrácí přes 20 %. Americký akciový indikátor S&P500 si letos připsal asi 12 %, většina evropských trhů ještě víc, americký technologický NASDAQ dokonce kolem 27 %.

11. 8. 2009
4/16