Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

František Mašek

František Mašek
Kontaktujte autora

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor. V posledních deseti letech pracoval ve vydavatelství Economia, nejprve jako vedoucí rubriky domácí kapitálové trhy v Hospodářských novinách, později jako redaktor specializovaný na finanční trh v týdeníku Ekonom.

Medvěd dál válčí s býkem, PX stagnuje, Indové rostou

Medvěd dál válčí s býkem, PX stagnuje, Indové rostou

Zhruba před rokem začaly akciové trhy po předchozím prudkém propadu silně růst. Index PX pražské burzy za 12 měsíců posílil o více než 80 %. Přispěly k tomu hlavně oba bankovní tituly, tedy Komerční banka a zejména Erste Bank, která si za 12 měsíců připsala 235 %. Od srpna se ale PX s řadou výkyvů drží zhruba na stejné úrovni. Americké akcie, měřené indexem S&P 500, za rok posílily „jen“ o přibližně 67 %, pozvolna ovšem rostou dál. Roční zisk evropských akciových indexů je asi o 10-15 % nižší.

9. 3. 2010
Akcie dál míří do neznáma

Akcie dál míří do neznáma

Akciové trhy se v únoru příliš neřídily olympijským heslem citius, altius, fortius, neboli rychleji, výše, silněji. Americký index S&P 500 si sice polepšil zhruba o procento, německý DAX Xetra podobně jako většina evropských trhů ale ztrácela. Indikátor PX pražské burzy oslabil o -3,8 procenta.

2. 3. 2010
Celebrity varují, FED věští, Řecko strádá

Celebrity varují, FED věští, Řecko strádá

Na akciových trzích zavál minulý týden příznivější vítr. Dál se spekuluje o finanční pomoci Řecku, respektive o komplikované situaci dalších evropských zemí, akcie si nicméně výrazně polepšily. Zda se vyplní řada předpovědí renomovaných institucí či analytiků, podle nichž by mohly akcie v prvním pololetí posilovat a ve druhém naopak ztrácet, ale zůstává otázkou. Trhy ovšem mají, přes loňský výrazný růst, stále daleko k maximům z roku 2007, což nahrává dlouhodobým investorům.

23. 2. 2010
Pozor na řecký virus

Pozor na řecký virus

Na trzích dál panuje virus obav, který úspěšně zaselo hlavně Řecko, dlouhodobě válčící se stavem veřejných financí. Nejde přitom jen o tuto zemi, ale i o spekulace, jak jsou na tom některé další jihoevropské země, jmenovitě Španělsko, Portugalsko, ale také Itálie. Americké i většina evropských akciových trhů nakonec v minulém týdnu tyto obavy vcelku ustály. Akciový index S&P 500 posílil o necelé procento, zatímco německý Dax Xetra o 1,20 % a index PX pražské burzy o 1,70 %.

16. 2. 2010
Udolá tygr medvěda?

Udolá tygr medvěda?

Minulý týden se akciím příliš nevydařil. Příčinou byly hlavně obavy z budoucího vývoje Řecka, Španělska a Portugalska, zápasících se zátěží dluhů. Investory nepotěšily ani zprávy z USA, kde mírně klesla nezaměstnanost, ale i počet nových pracovních míst v zemědělství.

9. 2. 2010

Další skvělí autoři

Jan Boček

Jan Boček

V roce 2014 spoluzakládal oddělení datové žurnalistiky v Českém rozhlase, kde píše a točí i dnes. Věnuje... Více

František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě... Více

Vlad Ender

Vlad Ender

Vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy, MBA získal na London Business School. Od... Více

Tomáš Sedláček

Tomáš Sedláček

Je hlavní makroekonomický stratég ČSOB. Působil jako poradce prezidenta Václava Havla a v letech 2004–2005... Více

Faber krotí optimismus

Faber krotí optimismus

Místo lednového efektu, tedy častého růstu akcií na začátku roku, který má předjímat, že akciové trhy skončí v daném roce v plusu, většina těchto trhů ztrácela.

2. 2. 2010
Pomůže Obama trhům?

Pomůže Obama trhům?

Akciím se minulý týden příliš nedařilo. Americký akciový index S&P 500 ztratil přes dvě procenta, německý DAX kolem tří procent, zatímco indikátor PX pražské burzy jen asi 0,2 %. Podle agentury Reuters zatím prezentovala výsledky asi pětina firem, jejichž akcie tvoří index S&P 500. Téměř 80 % z nich výrazně překonalo očekávání analytiků. Trhy ale reagovaly spíše na snahu amerického prezidenta Baracka Obamy, který chce po plánovaném zavedení daně bankám, omezit jejich velikost a rizikové aktivity a také na obavy kolem vývoje v Číně.

26. 1. 2010
Bitva o trendy: vyplatí se optimismus?

Bitva o trendy: vyplatí se optimismus?

Optimistický začátek roku, kdy řada akciových trhů přidala několik procent a pražská burza od ledna zhruba o osm procent, přerušilo v závěru minulého týdne varování v podobě výsledků banky JP Morgan Chase. Její čistý zisk, který ve 4. čtvrtletí meziročně vzrostl o 3,3 mld. dolarů, překonal očekávání analytiků, banka ovšem také zvýšila objem rezerv na krytí ztrátových hypotéčních i dalších komerčních úvěrů. Vše tedy nemusí být zdaleka tak růžové, jak se na první pohled zdá.

19. 1. 2010
Akcie ve stínu nadějí i obav

Akcie ve stínu nadějí i obav

Optimistický pohled na oživení americké i globální ekonomiky dostal koncem minulého týdne určitou trhlinu v podobě poklesu většího počtu pracovních míst v USA, než se čekalo.

12. 1. 2010
Komu věřit v roce MMX?

Komu věřit v roce MMX?

Když řekl loni v únoru Martin Fuchs z české pobočky HSBC banky, že se trhy dotknou dna a pak prudce posílí – nikdo ale neví, zda za týden či měsíc - vyvolal rozsáhlou diskusi. Měl pravdu. Investory ale nyní zajímá rok 2010.

5. 1. 2010
Je lepší bát se, nebo litovat?

Je lepší bát se, nebo litovat?

Do konce roku zbývá pár dnů, již teď je ale zřejmé, že pokud nepřijde velmi nečekaná událost, předčí letošní zisky řady akciových trhů, ale i ropy, zlata a jiných komodit, očekávání. Situace na trzích se proti loňsku výrazně zklidnila, část investorů, včetně institucionálních, ovšem po loňských výrazných ztrátách podlehla obavám z dalšího možného pádu cen a na tomto růstu se nepodílela.

29. 12. 2009
Pomůže akciím Santa Klaus?

Pomůže akciím Santa Klaus?

Část médií přišla s tzv. santa klausovou teorií (ctitelé Ježíška prominou), podle níž akcie koncem roku rostou. Agentura Bloomberg například s odvoláním na technickou analýzu uvedla, že americký akciový index S&P 500 může do konce roku zpevnit o šest procent. “Vyloučit to nelze. Příliš tomu ale nevěřím. Letošní vývoj trhů se vymyká zaběhaným pravidlům,” řekl Finmagu analytik BH Secutirites Petr Hlinomaz.

22. 12. 2009
Černé labutě Saxo Bank

Černé labutě Saxo Bank

Na deset šokujících tvrzení na příští rok, které od roku 2002 vydává dánská Saxo Bank, je možné hledět tak trochu jako na předsilvestrovské hrátky, obdobné alternativní scénáře nicméně vždy přitahují pozornost.

18. 12. 2009
Probudí se pražská Růženka?

Probudí se pražská Růženka?

Stále více zpráv naznačuje, že recese globální ekonomiky je již snad za námi. Cena, která byla za její oživení v podobě rozsáhlých státních dluhů zaplacena, však přináší řadu varování. S finančními potížemi státem vlastněné Dubai World se svět vcelku vyrovnal, podobně jako s „řeckou chřipkou“. Americká vláda ale hodlá prodloužit platnost programu TARP, určeného hlavně na pomoc bankám do října příštího roku, což o důvěře ve stálost oživení ekonomiky příliš nesvědčí.

15. 12. 2009
Velmi křehké vztahy

Velmi křehké vztahy

Kdysi velmi populární heslo Dohnat a předehnat zatím, alespoň v případě akcií, přestává platit. Akciové i řada dalších trhů sice minulý týden doháněly předchozí ztráty, dění na trzích ale odpovídá spíše stylu „nějak doklepat letošní rok“. Nic na tom nezměnilo ani opětné snížení míry nezaměstnanosti v USA v listopadu na 10 %, rychle mizející obavy z krachu státní firmy Dubai World, a další pozitivní informace.

8. 12. 2009
I fondům sluší zelená

I fondům sluší zelená

Tzv. zelené fondy vyvolávají u části investorů představu jakési napůl dobročinné investice, u níž ani tak nejde o výnosy, ale o cestu, jak přispět k omezení devastace životního prostředí. Věrny svému názvu, zaměřují se totiž hlavně na ekologii. Nejde ale jen o ni. Kromě společností, které poškozují životní prostředí, neinvestují zelené fondy ani do akcií výrobců zbraní, alkoholu, cigaret, kasin či heren.

3. 12. 2009
Zůstane dubajská chřipka bez následků?

Zůstane dubajská chřipka bez následků?

Zatímco zahraniční akciové trhy minulý týden víceméně přešlapovaly na místě, pražská burza oslabila o 3,4 %. Souvisí to hlavně se ztrátami akcií Erste Bank, ČEZ, Komerční banky a Telefóniky O2.

1. 12. 2009
Playboy nebo zemědělské komodity?

Playboy nebo zemědělské komodity?

Po růstu v předchozím týdnu většina akciových trhů v tom minulém oslabila. Index PX pražské burzy ztratil hlavně kvůli téměř čtyřprocentnímu poklesu akcií Erste Bank 0,2 %, což je stejně jako americký akciový indikátor S&P 500. Německý DAX ztratil 0,4 %, řada evropských vyspělých i rozvíjejících se trhů přišla i o dvě, případně více procent.

24. 11. 2009
Máte rozumné dluhy?

Máte rozumné dluhy?

Vánoce jsou svátky klidu a míru, konzumu a spotřebitelských půjček. Zájem o ně sice v době recese stoupá pomaleji než dřív, nikdo ale neví, jak tomu bude v době nákupu vánočních dárků.

20. 11. 2009
Pomůže forsáž od Buffetta?

Pomůže forsáž od Buffetta?

Vyjdeme-li ze statistik, měly by akciové trhy zažít od listopadu příznivých šest měsíců. Minulý týden to tak rozhodně vypadalo. Americký akciový index Standard&Poor´s 500 si polepšil o 2,3 %, německý DAX Xetra dokonce o 3,6 %. Ještě výše uzavíraly evropské rozvíjející se trhy. Index PX pražské burzy tentokrát klopýtal za ostatními – hlavně kvůli oslabení akcií ČEZ zpevnil jen o 1,5 %.

17. 11. 2009
Nůžky se dál rozevírají

Nůžky se dál rozevírají

Schůzka čelných představitelů skupiny G20, dvaceti největších ekonomik světa, sice akciím mírně pomohla, nepřinesla ale nic převratného - situace na trzích zůstává nejasná. Akciové indexy vyspělých trhů přitom minulý týden posilovaly – americký S&P500 si připsal 3,20 %, německý DAX 1,40 %. Pražská burza tak jako většina evropských rozvíjejících se trhů (kromě polského) oslabila, a to o 0,60 %.

10. 11. 2009
3/16