Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Zlato, pojďme na to!

Aleš Tůma
Aleš Tůma
11. 4. 2011

Tak už je to tady, bude se platit zlatem! Zatím jenom v americkém státě Utah, domově mormonů, lyžařů a fanoušků intelektuálních filmů.

Zlato, pojďme na to!

Guvernér Utahu koncem března podepsal zákon, který v podstatě prohlašuje zlaté a stříbrné mince za zákonné platidlo vedle papírovéhodolaru.Takže od teď Utažany a možná celý svět čekají už jen samá pozitiva asociální jistoty v systému plně kryté měny? Není to tak jednoduché.

Předně, stále jde o platidlo z moci úřední. Tuto instituci menší část ekonomů považuje za kořen všeho zla, většina pak za kořen všeho pokroku. Proč byale stát měl rozhodovat o tom, že se bude platit zrovnazlatem astříbrem? Proč neplatinou, tantalem nebo klidně certifikáty nabarely ropy?

Tohle zlato neberem, je ryzí, ale cizí

Utažský zákon se vztahuje pouze na mince federální mincovny U.S. Mint, majitelé jihoafrických krugerrandů nebo kanadských javorových listů mají smůlu. A hlavní háček - pro účely platby daní stát přijme mince pouze za jejich vyraženou nominální hodnotu. A ta je kupříkladu u uncové mince Gold Eagle asi třicetinou tržní ceny kovu. Zprávy jsou protichůdné, podle některých zákon předepisuje nominální hodnotu i pro soukromé transakce, a jediný přínos je tak v osvobození prodejů zlata oddaně z výnosu.

To znamená, že zákonodárci si užívají mediální pozornosti, ale v praxi se zas tak moc nemění. Všichni budou platit (přinejmenším daně)jako dosud v papírovém dolaru, státní výdaje budou v téže měně - a oběh zlata bude omezený. Přesně podle Greshamova zákona. A přesně podle mého komentáře, že z podobných reforem téměř zákonitě vyjde kočkopes.

Varování: zlatá horečka způsobuje ztrátu soudnosti

Ale třeba se ještě v budoucnu dočkáme nějakého překvapení. Příklad Utahu se už chystá následovat asi tucet dalších států USA. Otázka je jen, jestli jim toto podkopávání národní měny nezatrhnou z Washingtonu coby nepatriotickou, ba přímo teroristickou činnost...

Mimochodem, strachu z krachů (států i měn) vesele využívají neseriózní finanční poradci. V České republice se jako houby po dešti rojí firmy nabízející nákupy zlata za netransparentních podmínek, nejnověji pak s finanční pákou neboli na úvěr (se zástavou nakoupeného zlata). A čím větší podíl zlata v majetku, tím lépe - diverzifikace nediverzifikace.

Kromě toho mnozí klienty přesvědčují - nekupujte akcie ani jiné cenné papíry. Jsou to jen papíry! Asi považují klienty za úplné neználky, kteří netuší, žeakcie představuje podíl na společnosti, který může v principu být oceněn vjakékoli měně (i když vedení firemního účetnictví ve zlatě účetní standardy jaksi zatím nepovolují).

Podíl na firmě, to je know-how, obchody, budovy, stroje, doly. A důl, ten vám můžou zasypat, zatopit, ale sebrat...?

Autor je analytik společnosti Partners

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Aleš Tůma

Aleš Tůma

Pracuje jako analytik investic ve společnosti Partners. Absolvoval VŠE v Praze a v roce 2013 získal titul CFA (Chartered Financial Analyst). Během studií působil v ekonomických rubrikách Hospodářských... Více

Související témata

akciealeš tůmafinanční poradcegold eaglegreshamův zákoninvesticekrugerrandmapleleafplatinastříbrozlaté mincezlatozlatý standard
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo