Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Viktor Kožený žádá o pomoc

Lukáš Kovanda
Lukáš Kovanda
26. 8. 2011

„Ajaj, pomůžete mi?“ vysypal Viktor Kožený poslední drobné na stůl a vzhlédl k autorovi tohoto článku. Nešlo odmítnout. Nikoli však pro naléhavou prosebnost v hlase i grimasu někdejšího miliardáře, na nějž jak známo je vydán mezinárodní zatykač, nýbrž proto, že šlo o úhradu – právě spořádaného – oběda.

Viktor Kožený žádá o pomoc

Kožený společné poobědvání navrhl u příležitosti autorovy návštěvy Baham, na jejichž půvabném území na „piráta z Prahy“ zatykač nedosáhne. „Tohle je nejluxusnější resort v Karibiku,“ pochvaloval si přitom před hodováním, které za sebe nakonec nechal z valné části „zatáhnout“, a tvářil se, jako že mu resort zvaný Ocean Club celý patří.

Z pohádky do „pohádky“

V devadesátých letech Koženému nebyla dost dobrá nejvybranější vína v prvotřídních londýnských restauracích, dnes málem nemá ani na minerálku. Kdysi si mohl dovolit uspořádat opulentní večírek pro americké byznysmeny ve vyhlášeném lyžařském středisku Aspen, dnes si dá v restauraci sotva polévku. Ač se jeho „pirátská“ kořist, zdá se, rozplynula na obstavených účtech, v platbách právníkům a kdovíkde jinde, jedno mu zůstalo: žije ve velkém světě. Tehdy to ovšem byl svět reálný, nyní jen podivínsky vybájený.

Patrně se stejnou přesvědčivostí, s jakou kdysi v Aspenu lákal byznysmeny na ázerbájdžánskou ropu (a vylákal z nich tučné sumy – pročež onen americký zatykač), dnes totiž v bahamském Ocean Clubu hovoří třeba o „downloadování duše“ - o tom, jak se již zanedlouho člověk dočká věčného života, jelikož jeho duše bude moci být díky výdobytkům techniky „downloadována“ do neživé hmoty. „Nesmrtelnost již začala,“ bájí s vážnou tváří Kožený, který - jak říká - zcela propadl vědě. Odmítá i nálepku „finančník“: „Tím jsem nikdy nebyl.“ Jako by nikdy neexistovaly ani Harvardské fondy, ani „jistota desetinásobku“, ani aspenské mecheche. Kožený dnes prostě jede ve vědě. Tedy spíše ve „vědě“, nejspíše v obyčejném sci-fi.

Opět je to ale „velké“, opět je to „grand“. Už sice ne „jistota desetinásobku“, ale „nesmrtelnost“.

I za cenu trapné prosby

A „grand“ věci musejí být hlásány v „grand“ prostředí. Za každou cenu. I za cenu trapné prosby, po níž spolustolovníci jen s otevřenou pusou civějí - podobně jako právě otevřena „civí“ Koženého prázdná peněženka i ten číšník nad ním. To proto Kožený zvolil „nejluxusnější resort v Karibiku“. I když možná to bylo jen z nostalgie po časech, kdy na okázalost ještě skutečně měl.

Lukáš Kovanda, Bahamy

Připraveno ve spolupráci s časopisem Týden

tyden.cz



 

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Je členem Národní ekonomické rady vlády. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze. Je členem vědeckého grémia České bankovní... Více

Související témata

aspenbahamydonwloadharvardské fondykuponová privatizacelukáš kovandamezinárodní zatykačocean clubviktor kožený
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo