Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Dobrý a špatný konzum: Proč štědrovečerní hospody nevadí?

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
8. 7. 2016
 12 453

Pracovní podmínky v pohostinství bývají tvrdší než v supermarketech a upíjení rukodělného ejlu v nóbl hospodě není hlubším prožitkem svátečního dne než nákup lahváčů v Kauflandu. Velebit první a zakazovat druhé je pokrytecké a povýšené.

Dobrý a špatný konzum: Proč štědrovečerní hospody nevadí?

Už letošního 28. října zůstanou zavřené obchody nad 200 metrů čtverečních a spolu s nimi všechny zastavárny, sběrny a bazary. Plošně zavřou i 24. prosince v poledne, 25. a 26. prosince, 1. ledna, na Velikonoční pondělí (příští rok bude 17. dubna), 8. května a 28. září. (Paradoxně ne na Svátek práce 1. května.) Návrh zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě totiž napodruhé prošel Sněmovnou a čeká už jen na podpis prezidenta.

„Když jej poslanci odhlasovali, ozval se potlesk z galerie, kde seděla skupinka prodavaček a zaměstnanců ze supermarketů. Zastánci zákona upozorňovali, že o ně jde především,“ líčí přijetí zákona Blesk. Šéf poslanců ČSSD tuto argumentaci potvrzuje: „Samozřejmě jsou profese jako lékaři, policisté, hasiči, kteří musí pracovat i o svátcích a v noci. Ale my se domníváme, že pokladní v supermarketech není tento případ. Nechceme omezovat prodejní dobu například v neděli, jak je to v některých státech, ale myslíme si, že sedm nejzákladnějších státních svátků by měli i tito lidé mít volno.“

Ať si slaví, kdo chce, co chce

Narovinu. O státní svátky se neoslavuje Cyril a Metoděj a Hus a práce, oslavuje se, že je volno. Zrušte ty svátky! Ať radši každý nahlásí na začátku roku zaměstnavateli svých deset svátečních dní – pak je nakonec šance, že jim aspoň někdo dá i nějaký obsah.

Zrušte státní svátky

Zákazu nahrával ještě jeden argument kromě toho, aby byly rodiny o svátcích spolu. Totiž že sváteční dny by měly sloužit usebrání, ne jalovému utrácení. Takto uvažoval už dříve komentátor Martin Fendrych nebo odborářka Renáta Burianová v pořadu Máte slovo.

Oukej, rodinná pospolitost je důležitější než byznys, přemítání nad odkazem sv. Václava pro dnešek je důležitější než konzum. Beru. Jedné věci ale nerozumím: proč parlamentu stejně tak nevadí, když ve svátky otevírají restaurace, kavárny a bary?

Rodiny číšníků a kuchařů jsou vosk

Stále víc takových podniků má totiž otevřeno přes Vánoce, a to i v čase nejposvátnějším, když v devět večer na jedničce Donutil s Polívkou předvádějí medvěda kodiaka. Podle tiskovky portálu Restu.czvítá o Štědrém dnu hosty zhruba pětina restaurací a podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací České republiky na to každý rok slyší víc lidí.

V pohostinství pracuje 128 216 osob s průměrným platem 11 143 hrubého a zbytkem na ruku, viz tabulky ČSÚ. Podstatná část z těch, kteří musejí nastoupit o svátcích, nedostane zákonný příplatek, protože jak už jste sami mnohokrát slyšeli, manýry z normálních odvětví do českého gastra nepaří, nepatří, a ještě jednou nepatří. Proč tihle lidé nezajímají poslance ČSSD, KDU-ČSL, KSČM a Úsvitu tolik jako zaměstnanci supermarketů, kteří mají často lepší pracovní podmínky a solidnější firemní zázemí? Zřejmě proto, že na rozdíl od nich nemají odbory. (Pravičáci mezi čtenáři namítnou, že je to jejich štěstí.)

Chodíte nakupovat ve svátky?

Nevadí všechen konzum, jen ten málo cool

Jiným metrem se měří nejenom zaměstnancům supermarketů a restaurací, ale i jejich svátečním zákazníkům. V prvním případě se často píše a mluví o mrzkém konzumu, viz výš. V druhém případě jsem pohoršování nezaznamenal, média naopak nabízejí servis pro ty, kteří se rozhodli pojíst kapra nebo šneky venku.

Bloumání po Kauflandu a debužírování za stolem s měkkýši se při tom v jádru neliší: při obou činnostech lidé vyměňují čas a peníze za pomíjivé spotřebitelské zážitky. Rozdíl je jen v tom, že prvním způsobem tráví svátky lidé málo cool a relativní chudí, zatímco druhým ti víc cool a relativně bohatí. Pokud si ale řekneme, že je rodinná pospolitost důležitější než byznys a kontemplace důležitější než konzum, pak musíme regulovat konzumní chování nejenom těch prvních, ale i těch druhých.

Neříkám, že o takovou regulaci stojím. V posledních několika Štědrých dnech jste mě mohli potkat ve Spolku, v Baru, který neexistuje nebo na Božence. Navíc jsem tam měl pocit, že část personálu přivítala možnost elegantně se vyhnout setkání s rodinou. Jenom mi zákaz svátečního prodeje v supermarketech rozpípal detektor pokrytectví.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (6)

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

pracovní dobarestauracestátní sváteksupermarketysvátek
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo