Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Músa Kúsa: Muž, který zná Kaddáfího tajemství

Eric Margolis
Eric Margolis
13. 4. 2011

Músa Kúsa byl vždy mužem v pozadí, šedou eminencí za trůnem Muammara Kaddáfího, pán špionů, který zná všechna tajemství.

Músa Kúsa: Muž, který zná Kaddáfího tajemství

Músa Kúsa, libyjský ministr zahraničí, uprchl minulou středu ve své tradiční šedé košili, šedé vestě a šedých kalhotách do Británie, čímž uštědřil tvrdou ránu ochabujícímu Kaddáfího režimu. Britská rozvědka jej propašovala z Libye přes Tunisko na letiště v jižní Anglii.

Kúsa je nyní zamčený v Londýně s agenty MI6, kteří jistě velmi rádi položí pár otázek muži, jenž patnáct let velel libyjské zpravodajské službě, ať už oficiálně, nebo de facto, a sloužil také jako jeden z hlavních poradců libyjského diktátora. Špioni Jejího Veličenstva se jej určitě vyptají na loajalitu Kaddáfího přívrženců z armády a kmenové hierarchie a na Kaddáfího plán B pro případ porážky. Nejzajímavější otázky se však budou týkat dodnes nevysvětlených teroristických útoků na letouny americké společnosti Pan Am v roce 1988 a francouzské UTA v roce 1989.

Proč mě chcete zabít?

Libyi byla připsána vina za útok na let Pan Am 103, k němuž došlo nad skotským městem Lockerbie a při němž zahynulo 270 lidí. Západní vyšetřovatelé později obvinili z umístění výbušniny na palubu inkriminovaného letounu dva libyjské agenty. Libye je oba pod hrozbou tvrdých sankcí neochotně vydala. Jeden z nich, malá ryba jménem Abdal Basat Alí Muhammad Midžrahí, byl ve Skotsku odsouzen a uvězněn na doživotí.

Obecně přijímané vysvětlení zní, že útok nad Lockerbie byl odplatou za americké bombardování Libye v šestaosmdesátém. Rok nato mi Kaddáfí ukázal ruiny svého soukromého sídla, na nějž dopadla tisícikilogramová americká bomba a zabila jeho dvouletou dceru. „Proč mě chtějí Američané zabít?“ zeptal se mě.

Bomba nad Saharou

Za další rok vybuchla bomba na palubě francouzského letadla nad Saharou. Zemřelo 171 lidí. Francie zrovna porazila Libyi v ostrém pohraničním konfliktu v Čadu. Tehdejší, dnes již zesnulý šéf francouzské rozvědky SDECE mi kdysi prozradil, že mu François Mitterand přikázal zosnovat atentát na Kaddáfího pomocí bomby nastražené v jeho osobním letounu, ale později operaci stornoval, když se francouzsko-libyjské vztahy zlepšily.

V roce 1999 francouzští vyšetřovatelé došli k závěru, že útokem na let UTA je vinna Libye. Šest libyjských činitelů včetně zástupce šéfa zpravodajské služby Abduláha Senussiho bylo odsouzeno v nepřítomnosti. Když jsem byl se Senussim na večeři v Tripolisu, trval na tom, že jeho národ žádnou vinu nenese. Ovšem vypadalo to prostě tak, že Libye se mstí za porážku v Čadu a za pokus zabít Kaddáfího.

Pokrytectví a syntetický šarm

Lockerbie je ovšem jiný příběh. Někteří zkušení komentátoři podezřívali západní zpravodajské služby, že Midžrahího, a tedy Libyi, obvinily falešně a že skutečným viníkem byl Írán. Ten prý toužil po odplatě za zničení svého dopravního letounu, který nad Perským zálivem v červenci roku 1988 sestřelil americký křižník Vincennes. Při útoku zemřelo 290 lidí, většinou poutníků mířících do Mekky.

Pochyby o Midžrahího vině sílily. Roku 2004 začal skotský soudní systém připravovat odvolání, které mělo za cíl objasnit spekulace o falešném obvinění Libye. Britská vláda, ve snaze vyhnout se mezinárodní ostudě, však poslala Midžrahího zpátky do Libye s tím, že prý stejně umírá na rakovinu. Na oplátku dostaly britské ropné a další korporace v Libyi prostor k rychlé expanzi. Byl to pozoruhodně cynický obchod, posvěcený Tonym Blairem, z něhož přímo čišelo pokrytectví a syntetický šarm.

Libye se ke zmíněným zločinům nikdy nedoznala, ale roku 2008 zaplatila rodinám zesnulých kompenzaci ve výši 1,8 miliardy dolarů. Prezident George W. Bush Kaddáfímu promptně „udělil milost“, ukončil tvrdé sankce a dovolil americkým ropným společnostem návrat do Libye. Megrahího uvítali doma jako hrdinu a obětního beránka.

Pravda: Již brzy

Dodnes nevíme, kdo opravdu spáchal útok na let Pan Am 103 a neznáme ani všechny podrobnosti útoku na letadlo UTA. Chybí přímé důkazy. Músa Kúsa pravděpodobně odhalí britské rozvědce pravdu o obou těchto notoricky známých zločinech, jakož i o údajném libyjském teroristickém útoku na berlínskou diskotéku roku 1987, kvůli němuž pak Američané šli Kaddáfímu po krku, a o údajném libyjském jaderném programu.

A otázka na závěr – dočká se sám Kúsa nějakého obvinění? Jeden by předpokládal, že než si britští agenti s prohnaným libyjským špionem plácli a pomohli mu s útěkem, uzavřeli s ním nějakou dohodu.  Muž v šedém brzy vystoupí ze stínu.

Text vyšel na blogu www.ericmargolis.com

Do češtiny přeložil Aleš Drobek

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Eric Margolis

Eric Margolis

Eric S. Margolis  je mezinárodně oceňovaný žurnalista. Jeho texty byly publikovány v New York Times, International Herald Tribune, Los Angeles Times, Times of London, Gulf Times, Khaleej Times a řadě dalších... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo