Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Co dělat, když akcie míří dolů?

Petr Chmelař
Petr Chmelař
28. 1. 2008

Někteří by řekli, že je to období jen pro silné nátury. Jenže co v případě, že již peníze ve fondech máte? Vše záleží na tom, jak jste na začátku přistoupili k jejich rozložení.

Co dělat, když akcie míří dolů?
Pokud máte peníze ve fondech peněžního trhu, tak vás stávající situace téměř nijak neovlivní. Aktuální poklesy se týkají především akcií, které bývají součástí smíšených a akciových fondů. Klidní mohou být investoři, kteří peníze uložili do fondů zajištěných. Ty jejich peníze také ochrání.

Ti, kteří investují pravidelně, se také nemají čeho obávat. Budou naopak v následujícím období nakupovat podílové listy za výhodnější ceny a vzhledem k dlouhodobosti takovýchto investic je tento pokles nijak výrazně neovlivní.

Pokud jste ale peníze uložili do jediného fondu, a to ještě akciového, pak v současné době nebudete mít příliš důvodů k radosti. Zásadou je totiž vždy svoji investici diverzifikovat, tedy rozložit do různých typů fondů a nedávat „všechna vejce do jednoho košíku".

Jestliže jste již peníze nešťastně uložili do jediného, navíc akciového fondu, nemusí to ještě být automaticky důvod k panice. Nejhorším rádcem jsou totiž emoce. Bezhlavé prodeje a stahování peněz z fondů mohou mnohdy způsobit velké škody.

Nejlepší bude, když vyhledáte odborníka, který vám řekne, co s vaší konkrétní investicí udělat. Někdy jen stačí peníze nechat ve fondu do konce předem určeného investičního horizontu.

Autor je finanční poradce Partners, psáno pro finanční rubriku v listu Deník.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Petr Chmelař

Petr Chmelař

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo