Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Budou už fondy za vodou?

František Mašek
František Mašek
28. 2. 2008

Hůře už snad bylo. Zdá se, že akcie pozvolna začínají růst a pozvolna likvidují letošní ztráty. Ty jsou v případě řady trhů poměrně značné.

Budou už fondy za vodou?
Zatímco americký akciový index S&P 500 od ledna ztrácí kolem sedmi procent, řada evropských trhů přišla o deset či více procent.  Index PX pražské burzy od ledna klesl asi o 13 %,  německý DAX ještě o něco málo více. Trhy zatím bohužel dál mají, jak uvedl analytik Luboš Mokráš z České spořitelny, tendenci reagovat asymetricky, jinými slovy silněji vnímat negativní než pozitivní zprávy.

Přesto se na českém trhu po několika týdnech opět objevují jiné podílové fondy než stále oblíbenější zajištěné, nebo ty, které jsou určeny pro specifičtěji zaměřenou užší skupinu kvalifikovaných investorů.

Se čtyřmi novinkami přichází jedna z největších světových pojišťoven Axa.  Tři z nich, korunové fondy  fondů Axa Selection Global Equity,  Selection Emerging  Equity a Selection Opportunities, prozatím tvořily součást investičního životního pojištění, které již pojišťovna v ČR nabízí. Nyní si je tedy budou moci koupit investoři separátně.

Jde vesměs o fondy fondů, které jsou, jak dodává jejich správce, aktivně řízeny.  Jak bývá v  podobných případech zvykem,  využívají možnost investovat především do fondů z mateřské finanční skupiny Axa.

To umožňuje snížit roční poplatek za správu těchto fondů na jedno procento. Výstupní činí pět procent a na rozdíl od většiny konkurentů se podle délky investice fondu postupně snižuje. Minimální počáteční  investice  do uvedených fondů činí pět tisíc korun, následná  500 Kč.

Portfolio fondu Axa Selection Glob al Equity tvoří akciové fondy skupiny Axa, založené v daňových rájích, které investují do nejkvalitnějších globálních akcií, obchodovaných na světových trzích. 

Výběr 14 fondů, z nichž si může fond vybírat, je skutečně široký. Kromě jednotlivých trhů, jako například  švýcarského nebo japonského,  může správce fondu vsadit na zdravotnictví, nadějné evropské firmy, nebo indexový fond, investující do velkých společností.

Podobně je tomu i v případě fondu Axa Selection Emerging Equity, orientovaného na rozvíjející se země. Vedle klasických nových trhů, včetně evropských, může správce fondu vsadit například na  investici do indexového fondu, odrážejícího vývoj cen akcií velkých islámských společností.

Fond Axa Selection Opportunities patří mezi smíšené. Jeho prostřednictvím je tedy možné investovat do dluhopisových, ale i některých akciových fondů, včetně těch, které jsou zaměřeny na vybrané  komodity.

Specifické klientele je pak určen První speciální fond kvalifikovaných investorů pro finanční instituce. S poněkud překvapivou novinkou přichází ČP Invest.  Tři ze svých korunových fondů – a to globálních značek, nových ekonomik a korporátních dluhopisů – hodlá totiž nabízet i v eurech.

Podíváme-li se na prudké posilování koruny vůči euru (a dolaru), nepůsobí  toto rozhodnutí příliš logicky. Nikde není samozřejmě řečeno, že tomu může být  naopak. Obecně ale dlouhodobému posilování eura k české měně nikdo příliš nevěří.     
Zmíněný krok má tedy prozaičtější vysvětlení - ČPI zahájila slovenskou ofenzivu. 

Pokud tedy Slovensko,  jak se předpokládá, přijme příští rok jednotnou evropskou měnu, ČP Investu se budou tyto fondy rozhodně hodit. Stejně jako až se jednou začne platit eurem také v ČR.

Na závěr připomeňme zajímavou novinku. Před několika dny vstoupila v platnost změně statutu fondu IKS Světových indexů, který se přeměnil na IKS Akciový plus. Fond, jemuž se pod starým názvem a zaměřením příliš nedařilo, má v ČR – a patrně nejen zde – velmi unikátní strategii. Hodlá totiž investovat do nově vydaných akcií na trzích střední a východní Evropy. 

Jde o riskantní strategii, která ovšem nabízí možnost nadprůměrného zisku.
Příliv primárních emisí akcií na tyto, ale i další trhy, se zatím kvůli přetrvávající nejistotě zpomalil nebo dokonce zastavil. 

Jak jsme již ovšem psali, pokud by se v dohledné době uskutečnila primární emise akcií společnosti Visa, což nelze podle její nedávné žádosti směrem k americké Komisi pro cenné papíry a burzu vyloučit, může to být pro další společnosti, které se chystají na burzu, velké povzbuzení. Objeví se tedy v dohledné době zajímavé tituly, na které se bude moci zaměřit fond IKS Akciový plus?
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo