Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Dluhopisy v lokálních měnách

Finmag.cz
Finmag.cz
13. 3. 2008

V dlouhém období, kdy budou tyto mladé trhy dozrávat, se postupně úrokové sazby srovnají s těmi ve vyspělých státech, což bude pozitivně podporovat ceny existujících dluhopisů s delší splatností a s vyššími kupóny.

Dluhopisy v lokálních měnách
Global Emerging Markets Bond Fund zvýšil v maximální možné míře váhu dluhopisů v lokálních měnách z 10 na 50 procent. „Posledních šest měsíců se váha dluhopisů v lokálních měnách pohybovala v rozmezí 20 – 35 procent celkových aktiv fondu,“ říká specialista na rozvíjející se trhy Ernesto Bettoni z ABN AMRO

Tento posun umožňuje nejenom rozšířit paletu dluhopisů rozvíjejících se trhů světa, ale měl by také přispět k vyšší výkonnosti fondu vyplývající z pokračujícího silného růstu dluhopisů v lokálních měnách.

Během posledních šesti let (od 31. prosince 2001 do 31. prosince 2007) dluhopisy v lokálních měnách přinesly ročně 16,5 % - měřeno JP Morgan GBI-EM Indexem. Ve stejné periodě dolarově denominované dluhopisy rozvíjejících se trhů vynesly 12,7 % ročně, US dluhopisy 5,3 % a americké akcie 6,1 % (podle agentury Bloomberg).

„V krátkodobém výhledu vypadají očekávané výnosy dluhopisů v lokálních měnách atraktivněji než dluhopisy denominované v „tvrdých“ měnách. Tento krok by měl fond zvýhodňovat, avšak při zachování řízení rizika pomocí striktního geografického výběru a zajišťování“ říká Bettoni.

Emise dluhopisů v lokálních měnách je na vzestupu

Z historického hlediska vydávají vlády rozvíjejících se trhů značnou část svých dluhopisů v dolarech. V posledních letech se váha nakloňuje spíše k lokálním měnám.

„Tyto vlády vybírají daně v místních měnách, takže emise dluhopisů v lokálních měnách jim pomáhá snižovat dopady externích šoků,“ vysvětluje Bettoni. „Navíc díky robustnímu ekonomickému růstu se stabilně zvyšuje poptávka po financování dluhů v lokálních měnách.“

Z pohledu investora je hlavní důvod „nadvýnos“. Úrokové sazby rozvíjejících se trhů jsou mnohem vyšší než jinde, navíc nyní po snížení sazeb v USA či Velké Británii se rozpětí mezi úrokovými sazbami dále rozšířilo, tvrdí Bettoni. Například základní úroková sazba v Brazílii je aktuálně 11,25 %, v Turecku dokonce 15,25 %. Naopak v USA činí úroková sazba 3,00 %.

Kupóny dluhopisů rozvíjejících se trhů denominovaných v lokálních měnách jsou více svázány s tamějšími úrokovými sazbami, zatímco kupóny dluhopisů emitovaných v USD mají bližší vztah se státními dluhopisy americké vlády.

Tak například desetiletý státní dluhopis Mexika, denominovaný v Pesos, vynáší 7,55 %, jeho dolarový protějšek jen 5,22 % a desetiletý americký dluhopis má úrok pouze 3,80 %.

V dlouhém období, kdy budou tyto mladé trhy dozrávat, se postupně úrokové sazby srovnají s těmi ve vyspělých státech, což bude pozitivně podporovat ceny existujících dluhopisů s delší splatností a s vyššími kupóny.

Vydělávající měnové pozice
Ale to není všechno. Tyto dluhopisy také nabízejí investorům, kteří sázejí na jednotlivé měny, cestu jak vydělat na cizoměnových pozicích. Rozvíjející se trhy zlepšily také své kapitálové a běžné účty díky růstu cen komodit a ohromného přílivu přímých zahraničních investic. Některé státy se tak těší z dvojitého přebytku.

To způsobuje posilování jejich měn. Vlády jsou spokojené, protože silná měna napomáhá krotit inflaci. Pro investory posilování lokální měny znamená, že již tak velké kupóny obdržené v lokální měně promění do více dolarů.

Třetí plus dluhopisů je jejich využití jako diverzifikačního nástroje. „Přidání těchto dluhopisů do portfolia dluhopisů rozvíjejících se trhů denominovaných v USD zvyšuje sice rizikovost, ale na druhou stranu snižuje korelaci (svázanost) s akciemi a s dluhopisy vyspělých států,“ upozorňuje Bettoni.

Jiný z faktorů, hrající ve prospěch dluhopisů v lokálních měnách, je vyšší likvidita než u dluhopisů z těchto trhů denominovaných v USD. Důvodem je převážení emisí dluhopisů v lokálních měnách. To je obvzlášť atraktivní charakteristika v náročném globálním prostředí, jaké je pro rok 2008 předpovídáno.

Nejsou ale přes všechny výše uvedené výhody dluhopisy v lokálních měnách stále třída aktiv s vysokým rizikem? „Dluhopisy rozvíjejících se trhů vždy ponesou riziko nesplacení,“ připouští Bettoni. Ale zdůrazňuje, že největší riziko těchto dluhopisů plyne z měnových kurzů. „Jestliže se zhorší fundamenty, vlády mohou tisknout nové peníze pro splátky dluhů, což bude mít dopady na hodnotu měny.“

Samozřejmě ne u všech rozvíjejících se trhů dochází k posilování měny. Vysoký deficit běžného účtu některých států dostává lokální měnu pod tlak. Bettoni však zdůrazňuje, že fond hodnotí situaci individuálně. „Monitorujeme také finanční toky do akcií rozvíjejících se trhů, což může být z krátkodobého hlediska zdroj rizika pro některé měny.“

Zajišťování může omezit měnové riziko
Určitá rizika se stala v minulých letech mnohem lépe řiditelná díky rozšíření dostupnosti derivátů. Bettoni vysvětluje: „Jestliže náš portfolio manažer cítí znepokojení z vývoje úrokových sazeb či měn, zajišťovací nástroje mohou jednotlivá rizika pokrýt odděleně a pouze na tak dlouho, jak je potřeba. Tato cesta snižuje výnosy fondu pouze minimálně.“

Existuje zde další riziko. Integrace rozvíjejících se trhů do globální ekonomiky vystavuje tyto země globálním trendům. „Výsledkem je dopad americké recese na rozvíjející se trhy. Na druhou stranu tyto země exportují své zboží i do ostatních rozvíjejících se trhů, např. do Číny, což snižuje závislost na vyspělých státech,“ dodává Bettoni. Klíčové faktory pro letošní rok vidí ve vývoji inflačních trendů a výkonnosti čínské ekonomiky.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Finmag.cz

Finmag.cz

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo