Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Obavy z výsledků

František Mašek
František Mašek
1. 4. 2008

Přes určitý závan optimismu zůstávají akciové trhy pod tlakem. Snad nepřinesou výsledky firem za první čtvrtletí další zklamání a akciím v této souvislosti další ztrátu.

Obavy z výsledků
Řada akciových trhů si - až na výjimky, k nimž tentokrát patřily USA - v minulém týdnu polepšila. Evropské akcie posílily o tři až čtyři procenta, což je koridor, do kterého se vešel i růst indexu PX pražské burzy. 

Letošní bilance nicméně zůstává velmi nepříznivá. Zatímco americký indikátor S&P 500 zatím letos přišel asi o deset procent, PX ztrácí asi čtrnáct a půl procenta a  řada evropských trhů ještě více. Německý DAX například kolem 19 %.

Bude pokračovat lízání předchozí ran, nebo podrobnější výsledky i bilance firem za první čtvrtletí přinesou další výkyvy trhů? Řada expertů varuje před předčasným optimismem.

Nepříznivá situace na trzích zatím logicky příliš nesvědčí ani fondům. Většina korunových akciových je až na několik výjimek jako je Zlatý fond ČP Investu stále v mínusu. Nezřídka i dvouciferném.

Nedaří se ani dluhopisovým fondům, byť se objevují spekulace, podle nichž by snad mohly být brzy zajímavou investicí. Pokud ale bude ČNB, což lze v současné obtížné situaci těžko přesně odhadnout, dál zvyšovat úrokové sazby, asi jim to zatím příliš nepomůže. Ani aktuální výnosy fondů peněžního trhu nenabízejí zázraky. Potvrdí se v následujícím období slova některých správců, podle nichž začínají být zajímavou investicí?

V situaci, kdy většina českých občanů investuje prostřednictvím fondů, vše nahrává jistějším investicím do zajištěných fondů. Obdobně koncipované investiční certifikáty si totiž v ČR místo na slunci teprve hledají. Dokáží zajištěné fondy splnit očekávání investorů?

K těm, které se v současnosti prodávají, přibude v červnu Zajištěný komoditní fond ČP Investu, denominovaný v korunách. Jeho cílem je tedy kombinovat investici do komodit s větší jistotou.

Doba, kdy začne být fond nabízen, se podle mluvčího ČP Investu Michala Maďara kvůli změně parametrů změnila. Má to být prvního června. První rok může díky výsledkům koše 25 komoditních akcií investorům vydělat pět procent a v dalších letech pak 10 %. Jejich maximální zisk za šest let, na které je fond konstruován, je tak omezen na 55 %.

V případě nepříznivého vývoje vyplatí investorům 105 % původně vložené částky. Fond má investovat do široké škály komodit od ropy, přes drahé kovy po soft komodity, což jsou ty zemědělské a sója.

Z fondu, jehož koupě je spojena s dvouprocentním vstupním poplatkem, je možné vystoupit i dříve, než bude uzavřen. Investor za to ovšem zaplatí čtyřprocentní výstupní poplatek.

Kromě toho se na českém trhu objevuje řada fondů určených pro kvalifikované investory, zaměřených většinou na reality. Platí to jak pro MAO, uzavřený investiční fond, který bude majitelům spravovat investiční společnost Amista, tak pro další uzavřený investiční fond Unimex Group. Zajímavé je, že ho založil bývalý majitel Čedoku Jiří Šimáně, který si po prodeji firmy ponechal některé nemovitosti.

Společnost Bayerische Investment Fonds, která ovšem v rozporu s názvem dosud neměla povolení k činnosti v Bavorsku, ale jen v ČR, jde rovněž do nemovitostí a na českém trhu nabízí otevřený podílový fond GIP.

Přinesou investorům to, co slibují? Výnosy dvou fondů pro drobné investory, které spravují  Reico a Realtia, jsou zatím za rok, ve druhém případě zhruba za půl roku mezi dvěma až třemi procenty. Snad přestane v budoucnu kapat a začne více pršet, aniž by to pro investory do realitních fondů představovalo větší riziko.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (14)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo