Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Časté chyby investorů

David Urbánek
David Urbánek
6. 9. 2007

Nedostatečné vzdělání v oblasti kapitálových investic přináší katastrofální výsledky. Nejjednodušším řešením je využít rad odborníka, nejčastěji finančního poradce. Někteří klienti si ale chtějí pomoci vlastními silami. Pro dosažení dobrého investičního výsledku je především nutné vyhnout se nejčastějším investičním omylům. Jak se jim vyhnout?

Časté chyby investorů
Produktová nabídka je široká a nepřehledná a současně ji provází silná reklamní masáž a nepojmutelné množství informací. Důležité je zachovat chladnou hlavu, seznámit se se základními principy a získat alespoň minimální odbornost.

STRATEGIE
Investování není o rychlých a neplánovaných rozhodnutích bez širšího konceptu. Jediným správným přístupem je vytvoření investiční strategie na základě standardního investičního dotazníku, jehož hlavními prvky jsou: investiční horizont, míra rizika, které je investor ochoten podstoupit, referenční měna a likvidita.

CÍL
Základní znalostí investora by měl být problém inflace jako znehodnotitele kupní síly finančních prostředků. Cílem investování je pokrýt inflaci, tedy uchovat dlouhodobě kupní sílu prostředků. Dosáhnout výnosnosti nad inflaci je až vedlejší cíl.

MĚNA

Patřičný důraz klademe na měnu. Pro stanovení referenční měny, tedy měny, ve které budeme hodnotit výsledky investice, platí jednoduchá pomůcka: Je to měna, v níž bude investor na konci investice spotřebovávat. U konzervativní složky portfolia měnová rizika nepodstupujeme!

PORTFOLIO
Portfolio zásadně hodnotíme jako celek a neškatulkujeme ho podle produktů (akciové portfolio, portfolio fondů, portfolio certifikátů atd.). Portfolio je tvořeno nejen majetkem ale i závazky! Půjčky a hypotéky a s nimi související peněžní toky jsou rovněž součástí majetkového portfolia. Diverzifikace neboli rozložení rizik v portfoliu není o tom, kolika produkty je portfolio tvořeno, ale jak je jejich výkonnost mezi sebou provázaná.

LIKVIDITA
Likvidita tedy dostupnost prostředků z investice úzce souvisí s investičním horizontem. U investic s krátkým investičním horizontem musí být likvidita co nejvyšší. U dlouhodobějších investic si již investor může dovolit investovat i do méně likvidních produktů.

DISCIPLÍNA
Největším nepřítelem investorů je bezesporu iracionální chování. Disciplína je zárukou úspěchu. Pokud dokážeme dlouhodobě udržovat na začátku stanovenou strategii, je kladný výsledek zaručen. Největší paseku v portfoliu způsobuje emoční jednání a odklon od strategie. Nejhorší je snažit se rychle zbohatnout. Efekt lačnosti existuje na burzách od jejich vzniku. Nekupujte to, co kupují všichni, aniž byste si byli svým rozhodnutím jisti, a nesnažte se od někoho kopírovat investiční strategie. Protahovat ziskovost do budoucnosti nelze. Není nic horšího než investovat na základě minulé výkonnosti.

PRODUKT
Konečné naplnění portfolia vzniká až samotným výběrem produktů, které odrážejí stanovenou investiční strategii. Výběr produktu je stejně důležitý jako tvorba strategie. Do portfolia nakupujeme jen produkty, o kterých víme, jak fungují. Zásadně se nedoporučují netransparentní produktové balíčky, které jsou sice dobře reklamně podpořeny, ale jinak z nich nelze nic vyčíst. V případě strukturovaných produktů, certifikátů, indexových akcií (ETF) a obdobných nástrojů, které kopírují nějaké podkladové aktivum, musíme přesně vědět, o jaké aktivum se jedná i znát přesnou investiční strategii kopírování.

CENA
Sledovat nákladovost investic se sice vyplácí, ale investovat čistě na jejím základě je horší, než ji nesledovat vůbec. Špatný levný produkt se v celkové výkonnosti portfolia projeví daleko hůře než drahý produkt, který má perfektní výsledky.

Investičním omylům se zcela vyhnout nedá nikdy. Chybují i zkušení investoři. Chyby jsou pro budoucí chování investorů důležité. Jedině z vlastních chyb získávají investoři vyšší odbornost.

Autor je redaktorem časopisu FOND SHOP
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
David Urbánek

David Urbánek

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo