Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Slovensko jako nové Rusko? Vydělat na tom můžeme my

Michal Hron
Michal Hron
8. 10. 2023
 40 765
newsletter

Dnešní Finmag newsletter nabídne pohled k našim nejbližším sousedům. Na to, jak je paměť národa krátká a vratká. A jak na tom může Česko – byť jen dočasně – docela dobře vydělat.

Slovensko jako nové Rusko? Vydělat na tom můžeme my
Robert Fico se na Slovensku vrátil do velké politiky ve velkém stylu. (ilustrační foto) / Zdroj: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Řekněme si to hned zkraje: Slováci neměli moc na výběr. Komediant Igor Matovič a jeho Oĺano předvedlo takovou neschopnost, že fakticky znemožnili budoucí úspěch jakékoli menší, vysokou politikou dostatečně neprověřené, strany. Ty liberální, prozápadní, zas nedokázaly (či přímo ani nechtěly) naskočit na více či méně smyšlená témata, na která ale předvolební Slovensko, rozeštvané vlnou dobře cílených dezinformací, velmi slyšelo. Tenhle model ostatně známe i od nás...

Nezávislému pozorovateli pak musí být jasné, že opětovný úspěch Směru Roberta Fica, onoho ansámblu, který využívá odporné hitlerovské rétoriky a je spojen s érou vražd novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové z roku 2018, je především dílem frustrace celé společnosti. Slováci menším stranám zkrátka už nevěří, a i když na prohřešky Směru jistě nezapomněli, se sebezapřením sebe sama raději volí „jistotu“. I proto to často ani radši nepřiznají.

Nechci se tu nicméně stavět do role nějakého politologa, to mi nepřísluší. Chci jen na úvod říct, že – byť je samozřejmě na hodnocení ještě brzy – by nás dění u našich sousedů mělo set sakra zajímat. Rusku nakloněný Fico totiž boří psychologický nárazník mezi válkou zmítanou Ukrajinou a námi. Boří jednotnou Evropu. A spolu s Orbánovským Maďarském otevírá cestu Rusku do Evropy.

Z toho prostě mrazí. Brrr…

Slováci, pojďte k nám!

Racionálně vzato se tím ale otevírá příležitost pro Česko. Nemálokrát jsme už na Finmag.cz psali, že český pracovní trh se dlouhodobě potýká se zoufalým nedostatkem pracovníků. Nezaměstnanost je už několik let na velmi nízké úrovni a není tak divu, že firmy v různých průzkumech uvádějí nedostatek kvalifikovaných lidí jako jednu z hlavních překážek jejich dalšího růstu.

Slováci jsou nám navíc kulturně velmi blízký národ, máme celou řadu velmi úzkých – a ve světě jinak zcela ojedinělých – spoluprací. Tak proč na to ještě víc nenavázat a nenalákat k nám Slováky, kteří se směřováním své země nesouhlasí? Vždyť šikovní „bratia a sestry“ se už řadu let zapojují do budování i naší ekonomiky, mají tu svou kariéru, rodinu, byznys…

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Zaujala mě v tomto smyslu iniciativa podnikatele Martina Machaly, která se objevila v redakčních schránkách krátce po zveřejnění finálních výsledků slovenských voleb. „Spolu s vítězstvím Roberta Fica na Slovensku se ve mně zhmotnila nejen celá mizérie středoevropských devadesátek, ale také noční můra evropské nesoudržnosti a krátkozrakosti běžných lidí, která bohužel otevírá náruč agresi z Východu,“ uvádí svou podporu nespokojeným Slovákům Machala.

Muž stojící za společností Ownest, která ve zkratce staví na financování vlastní nemovitosti skrze model odložené hypotéky, láká naše sousedy právě na zajištění jejich nového domova. Zmar Slovenska pak ilustruje na klesajícím ratingu země.

„Kdo nedá na mé subjektivní pocity, tomu můžu tuto emoci vyjádřit Moody’s ratingem A2 s negativním výhledem do budoucna, který Slovensko kvůli ohrožení právního státu a nedostatečnému boji proti korupci získalo v polovině roku. Sousední Maďarsko na stejné škále získalo rating ještě o tři kategorie horší,“ píše s tím, že se tak Slovensko nebezpečně blíží hranici, za kterou se země pro zahraniční investory stává šedým místem na mapě.

Ne že bych nevnímal PR zákulisí celé Machalovy akce, nicméně ta naléhavost, kontext a volba slov je mi natolik blízká, že téhle iniciativě zkrátka fandím. Nejlepší by ale samozřejmě bylo, aby vůbec nebyla nutná. I když na tom totiž Češi mohou krátkodobě vydělat, plíživě se blížící ruský mor za to vážně nestojí.

Šikovní Češi

My si ale na začátku roku dali jasný cíl: ukázat, že Česko není jen montovna a zdroj levné pracovní síly pro západní firmy. Že tu umíme vymyslet (a prodat) tak rozmanitý seznam produktů a nápadů, až je to na tak malou zemi, jakou Česko je, téměř neuvěřitelné. Od začátku roku jsme těchhle příběhů popsali stohy (čísly desítky), nejnověji vyzdvihnu příběh Ladislava Breznického a jeho malé sklárny Glass LB. Sklárny, která ale dodává Saúdům i papežovi.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté.

Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Tradiční řemeslo, zkušený huťmistr. Jaký kontrast k mladým klukům z Brna, kteří svůj byznys staví naopak na navýsost trendové záležitosti: dronech. A to rovnou desítkách precizně sesynchronizovaných létajících potvor, které jsou alternativou k tradičním ohňostrojům. Jestli vám tenhle příběh v minulém „svátečním“ týdnu unikl, doporučuji napravit. I tohle my Češi umíme!

Nezůstáváme ale jen u byznysových příběhů, koukáme i do zákulisí podnikání. A radíme, jak, kde, co a proč neopomenout či nepřehlížet. Nebo naopak jak takový úspěšný byznys rozjet. Zatím jdeme po povrchu, ale seriály Jak na podnikání a Jak začít podnikat už mají na papíře poměrně rozvětvený seznam témat, která jdou postupně do větších a větších detailů. Vydržte, jen začínáme…

Všímavý čtenář pak jistě namítne, kde že je ten byznys příběh malého vinařství, nad kterým jsem se tu posledně kál. Vězte, že v tuhle chvíli je už nachystaný a odladěný. A že si ho můžete vychutnat, klidně u „pohárku“, už v pondělí. Tedy „zítra“ pro čtenáře na webu, či „po víkendu“ pro odběratele našeho newsletteru v pravidelném pátečním e-mailu. Do té doby nabízím...BBC!

Zaujal mě text na téma psychedelik, artiklu hojně skloňovaném vědou jako prostředku k léčbě depresí a dalších psychických obtíží. Debaty na toto téma se vedou i v Česku a věcně k tomu v minulosti přispěl textem Jakuba Jetmara i Finmag.cz, nicméně v Oregonu jsou o kus dál. A jak z textu na BBC vyplývá, jestli se věda (a úřady) někdy odhodlají tyto látky posvětit, jsme svědky začátku jednoho zcela nového byznysového odvětví s obřím celosvětovým potenciálem.

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
-27
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

FinmagnewsletterRuskoSlovenskozahraniční politika
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo