Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bez přípravy nikam nelez. Jak narazit i po 20 letech praxe

Michal Hron
Michal Hron
17. 9. 2023
 6 022
newsletter

Je to už víc než dvacet let, co se motám v novinářských kruzích. Začínal jsem při studiích na VUT v Brně u psaní recenzí na tehdy supermoderní véčkové telefony, pokračoval na Mobil.cz ve své rodné Praze a na povětšinou zpravodajských pozicích postupně prošel téměř všemi největšími mediálními domy v Česku. Považuju se tak za profíka. Jak malicherné tvrzení...

Bez přípravy nikam nelez. Jak narazit i po 20 letech praxe
Pokora first! (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Jestli na lidech něco obdivuju, jsou to hodnoty jako čestnost, slušnost, upřímnost a skromnost. Umění přijímat úspěchy s pokorou a nad nikým se nepovyšovat, ať za sebou máte, co máte. Sám se jimi snažím řídit a jsem nesmírně rád, že postupem času zjišťuju, že nejsem zdaleka sám.

Tohle milé prozření pro mě paradoxně přišlo v souvislosti s rozhovory s podnikateli, kterým se už pár let aktivně věnuju. „Paradoxně“ proto, že mnozí lidé se ve spojení se slovem „podnikatel“ ještě stále nezbavili pachuti divokých devadesátek: Kožený, Krejčíř, Pitr…

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Dneska už jsme ale dávno jinde. Úspěšní Češi (a čím dál víc i Češky!) na poli byznysu nejsou jen ti padouši, co umně využili čerstvě se rodící demokracie a legislativních děr. Jejich domovem nejsou právní kličky a „ochcávání“ všeho a všude, ale píle, vytrvalost a mnohdy až nezdravá urputnost.

Prý že montovna… Pfff!

Dodnes například vzpomínám na jeden z prvních dvojrozhovorů (ne-li vůbec první) v rámci naší spolupráce s mentoringovým programem DoToho! Sešel jsem se tehdy se zakladatelem agentury Czech Promotion a majitelem e-shopu Bikero.cz Janem Coufalem, mužem stojícím v čele firmy s půlmiliardovým obratem, který předával zkušenosti mladému podnikateli Dominiku Peršlovi.

Kdo se na Honzův životopis podívá, skoro by řekl, že na co sáhne, to se daří. Jaký ale omyl: „Bikero byl na začátku megaprůšvih. (ne, neřekl „průšvih“, pozn. aut.) Ale otočilo se to. Ne proto, že bychom byli nějací ultra chytřejší, ale prostě jsme vydrželi. (…) Už moje babička vždycky říkala, že vyhrál ten, kdo vytrval. A právě ta vytrvalost je strašně důležitá…“

Sejít se zrovna s touhle dvojicí nemohla být s odstupem času lepší volba. Honzova zdravá pokora mě totiž nakopla do další práce. A dovedla k myšlence na speciální projekt Podnikavé Česko, který nemá menší cíl než ukázat onu pestrost „zlatých českých ručiček“. Tu, na kterou pod – z mého pohledu až nejapnými – nálepkami typu „montovna“ tak často zapomínáme. Přitom to už neplatí!

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté.

Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Že je to krok správným směrem, mě jen pár měsíců poté přesvědčilo setkání se spolumajiteli Ski&Bike centra Radotín. Manželé Lukáš a Kateřina Princovi, jejichž podnikání z lásky ke kolu tak nějak po očku už dobrých pár let sleduju, mě svým příběhem, až hmatatelnou lidskostí a vstřícností, dokonale dostali. Navíc věřím, že to nebylo dáno jen předvánočním rozjímáním.

Když se pak člověk pravidelně s úspěšnými podnikateli baví, jímá ho až jakási národní hrdost. Protože ať už to s tou naší zemí vypadá jakkoli, právě tihle lidé naši ekonomiku budují. A nemálo kdy se starají i o dobré jméno Česka v zahraničí. Však posuďte sami:

Kytary Furch, houslaři z Lubů, pilové pásy Dudr, stínící technika Isotra, český chytrý zámek, Valašský chleba, lezečky Ocún, výrobce klapek ABO Valve, Palírna Tōsh, Katamarány z Bílovic, zdravá sušenka od Zemanky,výrobci odvážných oken, Malfini, průhledné střechy Nebesys…

Tohle jsme MY! Tohle je Česko. Bez ohledu na to, kdo zrovna sedí ve Strakově akademii nebo na Hradě. A to se tu stále bavíme (s jedinou výjimkou) jen o malých a středních firmách, jejichž síla a vliv na vývoj naší země jsou ale zcela nepopiratelné. Pamatujte na to, až si zas někdy budete chtít nad slovem „podnikatel“ jen tak nepatřičně odfrknout…

Pokora first!

Ale zpátky k úvodu, i když bych i tímhle apelem mohl dnešní povídání nakrásně ukončit. Tím bych vás ale ochudil o pointu. A tou je, že na tu pokoru bychom neměli zapomínat nikdy.

Přesvědčil jsem se o tom nedávno sám, když jsem nabyl dojmu, že s mou letitou zkušeností a desítkami rozhovorů podle stejného mustru se přece na ten další nemusím nějak sáhodlouze připravovat. A že ho sfouknu při pravidelné návštěvě jednoho z mnoha jihomoravských sklípků; vždyť majitele už dobrých pár let znám, to půjde samo...

Je Česko montovna?

Jaký to omyl! Nebýt toho, že tu vůbec nešlo o nějak přehnaně profesionální vztah mezi mnou-novinářem a respondentem-podnikatelem, odjížděl bych z tohohle „rozhovoru“ s potupně skloněnou hlavou. Témata a otázky ne a ne tanout na mysl, lovil jsem je z paměti jak Zeman vlídné slovo a na řadu věcí se musel ještě doptávat až posléze mailem či telefonem.

Pokora k mé profesi, která si pravidelně žádá hodiny a hodiny příprav na jeden rozhovor, mě tuhle neděli zkrátka opustila. Že bez přípravy příště ani ťuk, jsem si omílal v duchu po celou zpáteční cestu do Prahy. I když si tedy člověk myslí, bůhvíjaký není profík, bez pokory vždycky narazí.

Přesto věřím, že na výsledném textu to nebude znát. Pokora si sice vzala volno, ale urputnost a nadšení se mě stále drží. A chybami...chybami se člověk učí! Tak se těšte, jedeme dál…

A než vyjdou další podnikatelské příběhy, můžete si přečíst třeba rozhovor s Vojtou Dobešem v podcastu Českého Rozhlasu Vinohradská 12 na téma dobývání Evropy Čínou, nebo pěkné povídání o současném neutěšeném stavu naší země s průmyslníkem Martinem Wichterlem na iRozhlas.cz.

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
-3
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

finmagmalé a střední firmynewsletterpodnikateléPodnikavé Českoskromnostvytrvalost
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo