Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Když umění je byznys a byznys je umění

Irena Jirků
Irena Jirků
3. 9. 2023

Proměněný obsah, proměněný vizuál. Finmag newsletter je tentokrát ve znamení nového čísla tištěného Finmagu. Začíná v podkroví jednoho vinohradského činžáku.

Když umění je byznys a byznys je umění
Ve vinohradském ateliéru Martina Krajce / Zdroj: Daniel Hamerník

Martin Krajc otevřel dveře svého vinohradského ateliéru a… Záblesk! Exploze barev. Čekala jsem to, vždyť jsem si jeho tvorbu prohlížela před tím na webu, na Instagramu i na 100ks.cz, ale stejně to byl náraz. Rána mezi oči. Z podkrovních oken se řinou sluneční paprsky a vy stojíte před těmi obrovskými, zářivě barevnými plátny a lapáte po dechu.

A když se zase nadechnete, přijmete tu výzvu. Začnete si klestit cestičku mezi tahy štětce a cákanci barvy, bloudíte fantaskními zátišími s dívčími siluetami, plachetnicemi, s býky a květinami, houpáte se na vlnách, ztrácíte se nekonečném interiéru, přeskakujete z jednoho příběhu do druhého, až vám to dojde. To je TEN obraz.

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Bylo to vlastně hrozně jednoduché. Stačilo strávit pár minut v ateliéru Martina Krajce a bylo jasné, že ta zamyšlená dívka se přesně hodí na titulní stránku nového Finmagu.

Když píšu nového Finmagu, mám na mysli číslo, které vychází na přelomu srpna a září, ale zároveň i celý Finmag, tedy i ta čísla, která teprve budeme připravovat. V poslední době jsme totiž intenzivně pracovali na obsahové a vizuální proměně časopisu a obraz od Martina Krajce na nejnovější titulce (mimochodem je to vůbec první umělecké dílo na coveru v historii Finmagu), myslím, přesně vystihuje naše směřování.

Ten obraz není jen portrétem krásné ženy, ale spletitým zátiším, mnohovrstevnatým prostorem, v němž se odvíjejí různé, tušené i netušené příběhy, a stejně tak Finmag je soustředěný na byznys, ale zkoumá také jeho propojení s ostatními oblastmi života, hledá další úhly pohledu a souvislosti s nejrůznějšími obory, profesemi, s našimi zálibami, radostmi, vášněmi.

Abych byla konkrétní? Není nic jednoduššího. Odvolám se opět na titulní stránku srpnového Finmagu a jeho hlavní téma: Umění je byznys. A pak Vám doporučím nalistovat stránku 20 a přečíst si analýzu Terezy Koucké, která na záplavě konkrétních čísel dokazuje, že trh s uměním v poslední době trhá jeden rekord za druhým a přitahuje stále větší počet investorů.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté.

Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Pak vám také nabídneme rozhovor s renomovaným sběratelem a obchodníkem s uměním Patrikem Šimonem, přizveme vás na setkání se zástupci fondů, jež se specializují výhradně na investice do umění, pootevřeme dveře uměleckých škol a seznámíme vás také s ředitelkou Národní galerie Alicjou Knast.

A jak jinak, vezmeme vás samozřejmě i tam nahoru, do podkroví vinohradského činžáku, do ateliéru Martina Krajce. Každý den se tam utkává sám se sebou, vrhá barvy na plátno, bez oddechu, osm deset hodin denně tvrdě pracuje, protože jinak by to neuměl a ani by to nešlo jinak, jestliže se chce uměním stále a dobře živit. Koneckonců z těchto důvodů před časem také společně se svými kolegy Janem Kalábem, Pastou Onerem, Michalem Cimalou, Michalem Škapou a Karlem Štědrým založil FIRMU.

„Contemplation (Boat), 2023. Akryl, úhel, olejový pastel, plátno, 240x 190 cm,“ hlásá pragmatický popisek, ale obraz, který k němu patří a jenž nám Martin Krajc půjčil na titulní stránku, je tak výrazný, že se stal dominantou výstavy, která se právě teď koná v DSC Gallery v pražské Dlouhé ulici.

Výtvarník, který patří mezi nejúspěšnější ve své generaci, tam představuje nejnovější tvorbu a jeho charakteristická velkoformátová plátna se rychle prodávají. Umění je prostě v roce 2023 moc zajímavý artikl a moc dobrý byznys.

Co by vám nemělo uniknout na Finmag.cz

Další text k hlavnímu tématu nového čísla Finmagu najdete u nás na webu. Představitelé fondu Pro arte Alexandra Bízková a Robert Mečkovský v rozhovoru s Hynkem Justem s potěšením konstatují, že zažíváme zlatá léta obchodu s uměním. Dočtete se v něm kromě jiného i to, jaké zhodnocení investorům ročně nabízejí.

V týdnu se znovu rozrostl náš projekt Podnikavé Česko, v němž vám už od začátku roku přibližujeme úspěchy malých a středních podniků. Příběh výrobce akustických kytar Furch Guitars, který má velké plány v USA, pro vás sepsala Martina Fojtů.

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Irena Jirků

Irena Jirků

Šéfredaktorka Finmagu. Vystudovala historii a bohemistiku, vsadila na novinařinu. Začínala jako reportérka v MF Dnes, posléze řídila časopisy Marianne, Sanquis a víkendovou přílohu Hospodářských novin.... Více

Související témata

časopisFinmagnewsletterumění
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo