Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Svatební rituály a (ne)revoluční vynálezy

Adam Štěpánek
Adam Štěpánek
27. 8. 2023

Ve Finmag newsletteru se tentokrát podíváme na svatební rituály, úspěšné i neúspěšné vynálezy, jako tradičně na podnikání v Česku a nakonec i na mišmaš z celého světa. Tak jdeme na to.

Svatební rituály a (ne)revoluční vynálezy
Svatební rituál (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

O víkendu jsem byl na svatbě na Slovensku, kde na mě opravdu docela silně zapůsobil rituál „čepení“ (čepčenie, chcete-li). Je to jedna z posledních starých tradic, které si i „moderní“ slovenské svatby udržují.

Nedalo mi to a doma jsem si pak po odpočinku (tři dny svatby jsou fakt náročné…) začal vyhledávat svatební rituály ve světě. A podle očekávání jsem narazil na hodně zajímavé věci.

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Třeba v Jižní Koreji svazují ženichovi nohy a pak ho přes ně mládenci bijí tyčemi nebo zmrzlými rybami. V některých částech Číny se pak povinně brečí. Nastávající nevěsty měsíc před svatbou hodinu denně, deset dní poté se k nim připojí jejich matky a za dalších deset dní i babičky. Společně se takhle propláčou až k veselce.

Abychom se dostali i do Evropy. Věděli jste, že na švédských svatbách mají muži povoleno políbit nevěstu, když ženich odejde z místnosti? A samozřejmě to funguje i naopak. Francouzský zvyk novomanželského pití ze záchodu snad asi radši nebudu rozvádět…

Pochopitelně jsem se zaměřil i na to, jaké „weird“ svatební tradice máme podle zahraničních webů u nás v Česku. Ale jsem trochu zmatený. O zvyku strkat cizí děti novomanželům do postele slyším poprvé…

Menu Finmagu

Kupujte, než to stáhnou! Příští týden končí nejen prázdniny, ale na stáncích i prázdninové číslo tištěného Finmagu. Máte tak poslední šanci si ho pořídit, jestli jste to ještě nestihli. Pár článků jsme z něj vytáhli i k nám na web.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté.

Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Naposledy další skvělý text ze série příběhů vynálezů od Gabriela Plesky (poutání na ty další si přečtěte přímo od něj), tentokrát o kopíráku. Dozvíte se v něm, že uhlový papír vznikl vlastně na dvou různých místech najednou (plus minus nějaký rok), nebo proč jsme v Československu tak dlouho odolávali kopírkám a pořád jeli na kopírácích (soudruhům to z docela jasného důvodu takhle vyhovovalo).

Ale ne každý převratný vynález nakonec znamená takovou revoluci, jak se na první pohled zdá. Třeba segway měl změnit strukturu samotných měst a odnaučit lidi chodit. Brýle od Googlu zase úplně způsob naší interakce s okolním světem. Ani jedno ale nevyšlo. A Jakub Žofčák vám vysvětlí, proč a v čem tyhle (skvělé?) nápady selhaly.

Na papíře vás čeká další nálož skvělého čtení. A za pár dní už přijde čas pro nový Finmag. A když píšu nový, tak myslím opravdu nový. Nechte se překvapit.

Na webu nám i nadále skvěle funguje Podnikavé Česko. V jeho rámci spolupracujeme i s projektem DoKlidu, který originálním a osobitým způsobem přibližuje příběhy živnostníků a řemeslníků. Nedávno jste si u nás mohli přečíst rozhovor s kameníkem, v tomhle týdnu zase se svářečem, který dokázal svařit ponorku, několikrát zkrachovat a znovu povstat.

Mišmaš

Na závěr tradičně pár tipů heslovitě: australské město, kde lidé žijí v podzemí, vyzbrojování Ukrajiny tamními soukromými firmami, analýza realitní krize v Číně a text o tom, jak se dnes žije v „Oppenheimerově“ městě Los Alamos.

A koho by snad zajímalo, proč musela slavná hospůdka U Štěpána loni nečekaně zavřít, Bára Postránecká pro Reporter Premium vyzpovídala přímo majitele Štěpána Rudu. „Už nějakou dobu, asi tak dva nebo tři roky, jsem cítil, že to není dobré. Bylo čím dál jasnější, že z toho pracovního kolotoče budu muset alespoň na chvíli vystoupit,“ říká otevřeně v rozhovoru (za paywallem).

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Adam Štěpánek

Adam Štěpánek

Editor Finmag.cz. Začínal ve sportovních redakcích, poté se přeorientoval na byznys a jako redaktor a posléze editor působil na webech týdeníků Euro a Hrot. Zajímá se o zahraniční politiku a rád se nervuje... Více

Související témata

Finmagnewsletterpatentyvynález
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo