Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Vždycky je to složitější. A ani Finmag newsletter vám to neusnadní

Gabriel Pleska
Gabriel Pleska
20. 8. 2023

Fascinující. Že se text tak těžko čte jen sám o sobě. Jak moc si do něj vždycky promítáme, kdo ho psal, co si sami myslíme o světě i o sobě. No co. Nějak se s tím musíme popasovat.

Vždycky je to složitější. A ani Finmag newsletter vám to neusnadní
Pravidelné tipy na zajímavé a chytré čtení z redakce Finmagu, to je Finmag newsletter. Po přihlášení odběru každý pátek ve vašem mailu / Zdroj: Shutterstock/Finmag.cz

Miluju hejblátka a udělátka. Někde do něčeho žduchneš a ono to někde jinde něco udělá. Když je to jednoduše elegantní, vrním si. Jednu takovou důvtipnou hračku sestrojil Pavel Kasík na webu Seznam Zprávy: Řeknete si, co je pro vás horký den. To máme asi každý jinak. Já si nastavím od 25 stupňů výš, to už se mi špatně funguje a pracuje. A zadáte datum narození. A šup, hned vidím, že dnů s teplotou 25 Celsiů a víc bylo (v Praze) za posledních deset roků o 75 % víc, než si můžu pamatovat z prvních deseti let života. Kdybych byl otrlejší a horko pro mě bylo až 30 stupňů… jauvajs, takových horkých dní je víc o víc než 300 procent.

Stejně fascinující, i když nijak překvapivé, je, kolik vášní tahle jednoduchá práce se statistikou může vyvolat. Kolik lidí chce po autorovi, aby dokázal, že za to může člověk. Kolik jich brání bůhvíco odkazy na změny klimatu za mamutů a za dinosaurů a kolik ho viní z nějaké propagandy. Jako by zrovna teď nebylo horko i bez horkých hlav.

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Ano, uvědomuju si, že je léto a že to k létu patří. Jen jsem řekl, že je horko. Jestli si myslíte, že mě za to někdo platí a jestli vám to vadí, zkuste dát lepší nabídku.

Pán je znalec

A já pro vás taky jednu lepší nabídku mám. Než marnit čas hádkami na internetu, přečtěte si reportáž ze tří dnů u soudu ve Vsetíně. Jakub Patočka z Deníku Referendum tam chodí pravidelně na přelíčení ve věci před dvěma roky otrávené Bečvy. Soudní znalec Klicpera už tehdy prokázal zvláštní směs nebubřelého fanfarónství s nepříliš dobrou „vědeckou“ metodologií.

To, co předvádí u soudu, ale vzbuzuje nejen otázky o tom, jak je věc Bečva vyšetřována a žalována, nýbrž i o funkčnosti systému soudních znalců a soudnictví vůbec. Tady máte shrnutí prvních dvou dní v článku, článek o středečním jednání ještě není, ale je k němu twitterová online reportáž. Kdyby vám tahle forma vyhovovala víc, tak jako mně, snadno se doklikáte i k těm prvním dnům.

Stejně fascinující, i když nijak překvapivé, je, že nejlepší zpravodajství ke kauze přináší aktivista a tak trochu fanatik. S tím se smiřte. Zdá se mně, že si lidi ke spoustě informací a názorů zavírají cestu jen proto, že je nese někdo, kdo z jejich pohledu někdy selhal. Jenže někdy v něčem selže nebo pravidelně selhává každý a internet nikdy nezapomíná.

Pro blaho ptáka

Od přírody pokažené k přírodě polepšené. „V Česku není zrovna snadné narazit na ochranářský záměr, který by nevzbuzoval kontroverze a neštěpil odbornou veřejnost. Ovšem najít někoho, kdo zastává vyloženě kritické stanovisko vůči ptačím parkům, se nám nepodařilo,“ píšou v Ekolistu. Potěšte se a berte to třeba jako tip na výlet.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté.

Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Snad vás nepobouří, že si v Ekolistu dovolili zeptat odborníka na motýly – i ho víc lidí zná spíš kvůli skandálním názorům na lidi než kvůli odbornosti na hmyz.

O „klapkovém impériu“ jsem si v Podnikavém Česku na Finmagu začal číst omylem. Doufal jsem, že někdo z Česka prorazil na trh se syntezátory jinými klávesovými nástroji. Tak nic. Ale protože nadcházející století podle mě bude stoletím boje o vodu, těší mě, že máme doma miliardovou firmu, která umí dělat špičkové klapky do trubek. Aby to teklo nebo neteklo právě podle toho, jak chcete. A nekapalo.

Slávista

Nejvíc fascinující ale je, když se člověk oplývající nezájmem, nechutí a možná až lehkým odporem ke sportu, dojme nad článkem o fotbale. A to ještě nad takovým, kde se prohrává. A potom mu dojde, že ten, kdo tady jako autor skládá hlubokou a upřímnou poklonu Spartě, je – slávista.

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Gabriel Pleska

Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz.

Související témata

Finmagfotbalnewsletterpropagandasoudní znalecsoudnictvívoda
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo