Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Když se řekne alkohol… Dejte si do nosu Finmag newsletter

Michal Hron
Michal Hron
13. 8. 2023

Bylo to tak trochu kouzlo nechtěného: tenhle týden jsme se na Finmagu věnovali alkoholu v množství větším než malém. A tak mě při tvorbě dalšího newsletteru napadlo, že bychom se na to mohli podívat blíž. Slovy šéfa palírny Tōsh Distillery totiž člověk nesmí při výrobě alkoholu chlastat, ale ochutnávat. A já si myslím, že to neplatí jen pro výrobce…

Když se řekne alkohol… Dejte si do nosu Finmag newsletter
Pravidelné tipy na zajímavé a chytré čtení z redakce Finmagu, to je Finmag newsletter. Po přihlášení odběru každý pátek ve vašem mailu / Zdroj: Shutterstock/Finmag.cz

Pátek večer, náročný pracovní týden za vámi. Vidinu odpočinku ovšem narušují milované ratolesti, které zkrátka mají jinou představu o klidném víkendu.

Tím si nestěžuju. Jen se dostávám k tomu důležitému: člověk hledá zkratku k tomu „vypnout“. A mnozí – včetně mě – tohle „vypnutí“ spojují s alkoholem.

Nemluvím teď o přístupu „sundat se pod obraz“, kdy druhý den „scéna chybí“. Mluvím o uvolnění se na balkoně u dobrého piva či vína. O klidu pro rodiče. Relaxu.

Je ostatně dobře známo, že alkohol dokáže uvolnit úzkost a stres. Jen se to s ním nesmí přehánět. Dobrý sluha, špatný pán, dalo by se vypůjčit známou poučku pro oheň. A kdo nepije vůbec, dělá nejlíp, v tom se snad není třeba nijak utvrzovat.

Tradiční česká whisky?

Tak, nebo tak, s chutí jsem se tenhle týden ponořil do obou textů, které mi byly inspirací i k tomuto dílku. Marek Hudema dodal dlouho slibovaný rozhovor s jedním ze zakladatelů minipivovaru Bad Flash Liborem Kultem, od Martiny Fojtů pak dorazil byznys příběh už zmíněné palírny Tōsh. Proč zrovna tyhle dvě firmy, ptáte se…?

Na startu našeho speciálu Podnikavé Česko stálo předsevzetí ukázat, že naše země už dávno není jen nějaká montovna. Že ukrývá rozmanité podnikatelské projekty, a to i v těch nejzapadlejších koutech republiky. Bez urážky, řečnicky. Zkrátka dohlédnout tam, kam běžný Pražák nevidí.

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Právě tohle kritérium zmíněná palírna dokonale naplňuje. Těšetice, obec s 1300 obyvateli pár kilometrů od Olomouce, ukrývá zajímavý byznys příběh a ještě zajímavější historii a areál. Spojení „tradiční česká whisky“ možná zní pro znalce tohoto nápoje jako oxymóron, ale ono není zas tak daleko od pravdy. Komunističtí potentáti to tak chtěli.

Jiřího Omelku sem ale dovedl jiný záměr: „Chtěl jsem něco, kde budu moct zůstat na Olomoucku blízko rodině. A taky něco, kde budou rychleji vidět výsledky,“ líčí, proč s kamarádem nejdřív před několika lety založili pivovar. (Však je to taky dobrý byznys, ukazuje archiv Finmagu)

Dneska už ho ale nenaplňuje jen to, že po výlezu z varny vidí na zahrádce hospody lidi, kteří si pochutnávají na výsledku. Jeho nově vytyčený cíl je mnohem ambicióznější: stát se majitelem největší palírny sladové whisky na území bývalého Československa. Počteníčko…

Pivo pivo pivíčko...

A proč Bad Flash? Tady je ta anabáze výběru složitější, nicméně ve zkratce proto, že Libor Kult byl jeden z prvních, kdo v Česku prosazoval i jiné pivní styly než tradiční ležáky. A napomohl rozvoji kultury minipivovarů, kterou dnes každý milovník zlatavého moku bere přirozeně za svou. V raných devadesátkách tomu ale bylo jinak…

Že se tu navíc nebavíme o nějaké pseudokultuře pro „ochmelky“, dokazuje už jen cena některých speciálních piv. „Dnes už se cena některých piv pohybuje v podnicích okolo sta korun za půllitr. Doba se v tom rychle mění,“ upozorňuje v zajímavém povídání Kult, který dnes provozuje vlastní minipivovar v pražských Bohnicích. Proč zrovna tam, to už si přečtěte sami.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté.

Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

A alkoholu se ještě chvíli držme, když už jsem z něj udělal hlavní motiv dnešního newsletteru. Nedá mi to nevrátit se k textu Aleny Géblové z loňského roku, který se pivu a změnám na trhu s ním v kontextu covidu detailně věnoval. Už tehdy skvěle pojmenovala to, co zde mezi řádky naznačuju:

Majitelé hospod se shodují na tom, že lidé v současné době vyhledávají kvalitní a dobře chlazené pivo. Pozorují zvýšený zájem „znalců piva“. Na pivo se chodí hlavně tam, kde je o něj dobře postaráno. Konzumenti si rádi vybírají z různých speciálních či netradičních piv a hlavně oceňují pivní novinky.

Mimochodem, i ono nebývalé zdražování nastalo. Půllitr plzeňského piva dneska už neseženete za oněch padesát a leckde už ani šedesát korun. Za kvalitu a lokalitu se připlácí. A díky tomu snad i ubývá oněch „ochmelků“, kvůli kterým se na pijáky piva stále pohlíží tak trochu pohrdavě.

Na závěr mi dovolte už jen připomenout, že alkohol je jed. A upozornit na zajímavý rozhovor Veroniky Folentové z Deníku N s adiktologem Rastislavem Žemličkou (za paywallem), podle kterého právě současné období dovolených může ukázat na to, že se ze sluhy stává zlý pán. Přitom, jak sám říká: „Nikdo nechce být závislý. Nikdo, kdo konzumuje alkohol, do toho nejde s tím, že bude jeho otrokem.“ Nebuďte ani vy!

-----

Cože, on nedal žádný tip z BBC?! A přece! Je to už trochu archiv, ale pokud si stále myslíte, že jedna sklenka vína denně je zdravá, čtěte. Vlastně pak docela překvapí, že firmy o omezení alkoholu na vánočních večírcích či jako dárku pro partnery a zaměstnance začínají uvažovat až léta poté...

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
6
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

alkoholFinmagnewsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo