Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bez hotovosti, či s hotovostí? Vážně je to vše, oč tu běží?

Michal Hron
Michal Hron
23. 7. 2023

Česko se začátkem prázdnin doslova zavalila debata o právu na bezhotovostní platby. Až se skoro zdá, že nic jiného se neděje. Ale děje. Malicherné debaty o tom, co si jistě trh vyřeší sám, na tom nic nemění. Víc ve Finmag newsletteru.

Bez hotovosti, či s hotovostí? Vážně je to vše, oč tu běží?
Pravidelné tipy na zajímavé a chytré čtení z redakce Finmagu, to je Finmag newsletter. Po přihlášení odběru každý pátek ve vašem mailu / Zdroj: Shutterstock/Finmag.cz

Nebudu zastírat, že mě široká debata o uzákonění povinnosti přijímat bezhotovostní platby v Česku po návratu z dovolené zaskočila. O to víc, když se člověk ohlédne a ví, že platbu kartou třeba v Riva del Garda umožnil i ten nejdrobnější obchodník suvenýrů.

Poté, co člověk zmokne na kost a nutně si potřebuje koupit aspoň suché tričko, se možnost platit kartou i u drobného stánku zatraceně hodí. Hotovost jsme přitom měli, ale proč s ní šermovat, když se ještě může hodit pro strýčka Příhodu…?

Přitom žádný zákon tohohle italského obchodníka k využívání terminálu nenutí. Rozhodl se pro něj sám, svobodně, i přes poplatky s ním spojené. Zřejmě zjistil, že trh (zákazníci) si to žádá (žádají). A že bych si to tričko – ač vybaven hotovostí – možná jinak koupil radši jinde.

Říká se tomu svobodná volba, chcete-li neviditelná ruka trhu.

Byť tedy rozumím prakticky všem argumentům, které mimo jiné zaznívají i v naší anketě Očima expertů, celou tu debatu moc nechápu. Trh si prostě poradí a zákon tomu nepomůže, jak ostatně uvádí v komentáři pro Finmag.cz i Pavel Jégl.

Tipy od nás

Pojďme tedy dál. Malichernost výše zmíněné debaty bych rád vyvážil pár tipy na pěkné čtení. Při výšlapech po severním a jižním Tyrolsku jsem sice času na jejich sbírání moc neměl, ale snad vás ani tímhle výběrem neurazím. A začít nemohu nikde jinde než u nás…

Že máme na stáncích stále svěží letní tištěný Finmag, to už jistě víte. Na webu jsme z něj přinesli hned několik ochutnávek, nejčerstvěji reportážní text o Monaku. Štěpánka Strouhalová v něm barvitě popisuje, jak se v tomhle „daňovém ráji“ vlastně žije.

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Příjemné přivítání si pro mě připravila i Jana Šulistová, dvorní autorka našeho speciálu Podnikavé Česko. Že má čich na zajímavé příběhy, dokazuje i ve svém (zatím) nejnovějším textu o Ondřeji Vithovi, majiteli českobudějovické kavárny a vinárny Hroznovka.

Tahle na první pohled nepříliš zajímavá firma pracovně stojí jen na dvou lidech. Vithova přítelkyně Alžběta Poláčková, původní profesí zemědělská inženýrka, peče zákusky nebo zaskakuje za barem, když majitel dělá rozvozy či jede pro víno. Večer a o víkendu mají zavřeno, přesto prosperují.

Podnikavé Česko mi obecně dělá radost. Ten nápad ukázat, že Česko není jen montovna, se daří líp, než bych kdy čekal. A láká i další spolupracovníky, třeba Petra Tomana, který stojí za obsahovou platformou Doklidu a s radostí kývl na společnou spolupráci. Hodnoty propojují.

I za tímhle projektem navíc stojí jedna úspěšná firma. A vězte, že i o ní si brzy přečtete, protože jsme se s Petrem domluvili, že její příběh sepíše. Jde o další ukázku toho, jak podnikatelé mohou svůj úspěch vracet celé společnosti. Ty texty, které se u nás ještě objeví, stojí za to!

A k úspěchu patří i investice. Proto nezavíráme ani na ně. Třeba v podcastu s ekonomem Partners Martinem Mašátem o tom, jak se ideálně k investicím postavit a jak se pohled na ně v posledních letech proměnil. A ano, zde je na místě upozornění, že finanční skupina Partners je i náš chlebodárce, protože s NextPage Media pod ni spadáme. Tak velí žurnalistická etika.

Tipy pro vás

Co mě za těch pár dní opětovného pracovního nasazení zaujalo, je například obsáhlý text na Wired.com o geotermální energii, kterou lidstvo stále tak trošku (a nesmyslně) ignoruje. Přitom stačí vrtat dostatečně hluboko, kdekoli na světě… Jak Wired píše už v titulku: přímo pod nohama se nám skrývá obrovský nevyužitý zdroj obnovitelné energie (a to i když nežijete zrovna na Islandu).

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté.

Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Další můj oblíbený magazín The Verge mě po celou dobu dovolené bavil zprávami kolem nové sociální sítě společnosti Meta nazvané Threads. Tahle – podle mnohých prachsprostá – kopie Twitteru dost možná nažene Elona Muska a Marka Zuckerberga do slavného vagaského Oktagonu. Tělní konstituce obou pánů možná klamou, ale tohle by mohl být zápas desetiletí…

Hodně mě zaujalo i zamyšlení zakladatele Microsfotu Billa Gatese nad možnými úskalími umělé inteligence. V nejnovějším příspěvku ze série nazvané GatesNotes uznává, že se s AI jistá nebezpečí pojí. Historie ale podle něj ukazuje, že lidstvo má stále navrch. „Auta jsme po první autonehodě také nezakázali. Naopak jsme zavedli rychlostní limity a další pravidla.“

No a na závěr – jak jinak – BBC. A jelikož jsem tam dlouho nebyl, máte tu tipů hnedle víc. Třeba tenhle text ze speciálu Worklife, který rozebírá, jestli – a případně jak – nám nástup umělé inteligence zvýší či jinak změní platy. A nebo tohle pojednání ze série Future, které dává naději na využití energie, která se doslova vznáší kolem nás…

A teď se zas v klidu a zodpovědně můžeme vrátit k debatě o bezkontaktním placení. Souhlasíte, nebo ne? Přispějte nám do diskuse. Sám jsem zvědav, co si o téhle debatě myslíte vy.

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
-2
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

bezhotovostní platbyFinmaghotovostnewsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo