Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jak cinknout ruletu a zkusit víc byznysplánů. Tipy na chytré čtení

Adam Štěpánek
Adam Štěpánek
16. 7. 2023

Ve Finmag newsletteru nemůžou chybět tipy na článku z projektu Podnikavé Česko, podíváme se ale i na zaručený recept, jak přelstít ruletu. A na jedno těžké čtení, na které si budete muset vyhradit opravdu hodně času.

Jak cinknout ruletu a zkusit víc byznysplánů. Tipy na chytré čtení
Pravidelné tipy na zajímavé a chytré čtení z redakce Finmagu, to je Finmag newsletter. Po přihlášení odběru každý pátek ve vašem mailu / Zdroj: Shutterstock/Finmag.cz

„Teď tam pošlu sirotky za kilo a ohulím černou, příště zas pojedu zero spiel a zbytek dám na červenou. No a takhle to budu střídat.“ Nebo tak nějak to bylo… Ještě na střední škole jsem se v hospodě vždycky bavil tím, jak spolužáci přicházeli se zaručenými recepty, jak konečně přelstili ruletu a „teď už to poteče“. Nepřelstili, neteklo.

Podle agentury Bloomberg (výtažek z článku bez potřeby registrace najdete třeba na Futurism) ale takový recept skutečně existuje a přišel na něj Niko Tosa (to je pseudonym). Chorvatský vědec poslední roky cestuje po světě a pravidelně vyhrává ve hře, kterou i Stephen Hawking považoval za „neporazitelnou“.

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Jde o to vychytat „nedokonalosti“, které si ruleta časem a ohraním vybuduje. Její achillovou patou je takzvaná drop zone. Že to skutečně funguje dokazuje fakt, že Tosa byl už před lety vyšetřován londýnskou policií, která ho podezřívala z podvádění za pomoci počítače.

V souvislosti se současnou vlnou veder se web BBC Future podíval na tepelné mapy velkoměst z loňského léta s cílem na zdůraznění důležitosti zeleně. A jako hlavní příklad si vzal Prahu. Na satelitních snímcích můžete vidět, jaké peklo je to během veder třeba v Holešovicích nebo v Libni (kolem O2 areny). A jak důležité je mít Vltavu.

Od Jakuba Žofčáka přišel tip na jeden starší long read. Je o případu vraždy Any Kriegelové, v němž byli v roce 2018 obviněni a později odsouzeni dva třináctiletí kluci (dodnes nejmladší odsouzení pachatelé vraždy v historii Irska).

Vyslýchání bylo kvůli jejich nízkému věku a irským zákonům závodem s časem, detektivům se ale přeci jen povedlo usvědčit „chlapce B“ ze lhaní a odsouzeni tak byli oba. Je to opravdu loooong long read (a hodně těžký), ale každopádně skvěle a poutavě sepsaný.

Renesanční podnikatelé

Tipy z Finmagu si tentokrát nechám na konec. Minule (i předminule a předpředminule) jsem doporučoval články z projektu Podnikavé Česko, teď musím zase. Těch inspirativních příběhů je fakt hodně.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté.

Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Naše čtenáře podle očekávání hodně zaujal rozhovor s podnikatelem Patrikem Dudou. Ve třiceti letech toho má za sebou opravdu hodně. Nejdřív skupoval byty na Ústecku (ve 23 letech jim měl 34!), pak se vrhnul na sexbyznys (kromě jiného založil známý pražský nevěstinec s umělými pannami a virtuální realitou) a teď se angažuje… v hutnictví. To vše, aby vydělal „dardu“ a mohl se pustit za svým největším snem: biotechnologií. Jestli jste si rozhovor s tímto podnikatelem mnoha tváří ještě nepřečetli, tak to určitě napravte.

Víc byznysplánů měl i Jan Zeman. Když mu bylo osmnáct, ještě na škole rozjížděli s kamarádem restauraci U Buldoka a kadeřnictví Manon na pražském Smíchově. Pak se dal na finance, dělal burzovního makléře a jako partner velké firmy se věnoval finančnictví.

Teď má vlastní Biopekárnu Zemanka, která je známá hlavně svými zdravými sušenkami. Sázka na biopotraviny a zdravý životní styl mu přitom vyšla až napodruhé. Když to před lety zkoušel poprvé, Češi podle něj ještě nebyli připraveni.

Ve spolupráci se zVUT.cz pak přinášíme rozhovor s Radkem Pilařem, kterému s jeho 190 centimetry na českém trhu chybělo oblečení pro vysoké (xka po elku jdou obvykle totiž spíš do šířky než do délky). Tak ho začal sám šít. Nejdřív pro sebe, pak pro kamarády a pak už si rozjel vlastní podnikání.

„Stačí se pro něco ohnout nebo natáhnout a člověku se odhrne polovina zad,“ popisuje Pilař, co mu na „normálním“ oblečení vadí a mně s mými dvěma metry mluví z duše. Tak jsem si u něj už taky jedno tričko objednal…

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Adam Štěpánek

Adam Štěpánek

Editor Finmag.cz. Začínal ve sportovních redakcích, poté se přeorientoval na byznys a jako redaktor a posléze editor působil na webech týdeníků Euro a Hrot. Zajímá se o zahraniční politiku a rád se nervuje... Více

Související témata

FinmagGamblinghazardnewsletterpodnikání
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo