Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Lesk a bída fintechu. Kdepak ty loňské banky jsou?

Michal Skalický
Michal Skalický
6. 9. 2023

Novodobý pamětník, tedy člověk, který ví, co bylo před třemi až pěti lety, jistě pamatuje nekonečné možnosti nových finančně technologických dravců. Svět se za pár let obrovsky změnil a s ním i oblast fintechu. Zvu vás na krátkou exkurzi aktuální situací a možným výhledem.

Lesk a bída fintechu. Kdepak ty loňské banky jsou?
FINTECH. Oblast propojení financí a technologií přinesla řadu projektů, málokterý z nich však uspěl (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Už jen lehce zvětralé zvolání „nahradíme ty staré ošklivé banky“ od vyzyvatelů starých pořádků jsou hezkou vzpomínkou chvályhodné ambice provětrat stojaté vody bankovnictví. Nad vírou ve zničení těžkopádných molochů se ale už dnes můžeme spíš pousmát.

Obří bankovní domy jsou tu pořád, zato ony dravé štiky ustoupily do pozadí. Evropská raketa Revolut ztratila až 46 % své hodnoty. Další evropská štika N26 avizuje očekávaný pokles o celých 67 %.

A můžeme jít dál: třeba valuace Challanger bank už dávno nemíří pouze vzhůru. Páka investorských nálad se rychle přepnula z „ukažte mi miliony zákazníků“ do „ukažte mi (radši) zisk“.

Podobně je na tom i Starling bank, která i přes plné dva roky v zisku klesla na hodnotě z úctyhodných 2,5 miliard liber (asi 70 miliard Kč) někam mezi 1 až 1,5 miliardy liber (28 až 42 miliard Kč). Hlavním důvodem zjevně bylo oznámení odchodu zakladatelky Anne Boden z výkonných funkcí banky, což rozvířilo řadu (spíše zbytečných) spekulací.

Banka své velikosti dosáhla s pouhými dvěma produkty: obyčejným běžným účtem a stejně standardní kreditní kartou.

Když se zadaří

To všechno jsou smutné, ale přesto ještě dobré varianty vývoje, protože někdy se propadne cena nové banky až na nulu. Milovníci exotických fintechů jistě pamatují australskou Xinju, s jejich originální a mimořádně povedenou grafikou aplikace. V roce 2019 pak získala plnou bankovní licenci, aby hned rok nato nadobro skončila.

Člověk by po řádcích výše skoro až začal propadat depresi. Jak už to tak ale bývá, nic není tak černé, jak se to na první pohled může zdát.

Co je to Venture kapitál
Ascannio / Shutterstock.com

Lesk a bída venture kapitálu. Proč se ruleta kasina na steroidech zastavila?

Nejbohatší pramen financování (nejen) technologického vzestupu Západu prakticky vyschl: investoři se zálibou ve vysokém stupni rizika se najednou bojí. Nelitujte je, mohou si za to sami. Horší je, že na to dlouhodobě doplácíme všichni.

Krásným příkladem je brazilská Nubank. Její cena loni zažila také zběsilou jízdu z kopce, na jejímž konci se zastavila o 50 % lehčí, alespoň co se týče hodnoty celé společnosti. Na druhou stranu tento obr s 65 miliony klientů systematicky, už tři roky po sobě, snižuje ztrátu. A letos se tato banka dokonce pochlubila provozním ziskem.

Zajímavostí přitom je – byť je to zčásti dáno už samotným jihoamerickým trhem –, že banka své velikosti a aktuální hodnoty na úrovni 35 miliard amerických dolarů (asi 771 miliard Kč) dosáhla s pouhými dvěma produkty: naprosto obyčejným běžným účtem a stejně standardní kreditní kartou.

Nedávno sice přidali i účet pro podnikatele a firmy, stejně jako možnost sjednat životní pojištění, ale na tom banka nevyrostla. Nejde navíc o žádné kudrlinky nebo desítky více či méně užitečných funkcí, ale pouze o velmi dobře vyladěný základ. A svědčí o tom mimo jiné i vysoké hodnocení 4,8 z pěti od necelého milionu uživatelů v App Store a 4,7 z pěti na Google play od téměř tří milionů uživatelů.

Ocenění řady mladých bank ani zdaleka neodpovídala realitě a drastická korekce tak byla jen otázkou času.

Světlé a hlavně udržitelné zítřky

Možná je přece jen dobře, že se přestává opěvovat nekonečný růst počtu zákazníků a nenápadně při tom opomínat stejně rychlý růst ztráty. Zároveň už i ti největší optimisté přiznávají, že ocenění řady mladých bank ani zdaleka neodpovídala realitě a drastická korekce tak byla jen otázkou času.

A nakonec, zraky veřejnosti se nyní upírají k ekonomické udržitelnosti. Do popředí tak přichází zisk místo bombastického růstu, což nemusí být v tuto chvíli a v této skupině firem vůbec na škodu.

Kam dál? Banky na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
11
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Skalický

Michal Skalický

Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze. Působil v Expobank CZ, kde se vypracoval až na pozici manažera digitální pobočky. V projektu banky, kterou aktuálně staví finanční skupina Partners, má na... Více

Související témata

bankovnictvíbankyběžný účetfinancefintechykomentářkreditní kartarevolucerůst

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo