Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Sázka na kvalitu

František Mašek
František Mašek
28. 1. 2008

Češi bohatnou. I tak lze chápat vznik reprezentace největší evropské privátní nezávislé banky Sal. Oppenheim v ČR před více než dvěma lety. Klientelu renomované finanční instituce, která byla shodou okolností založena v době, kdy začala Velká francouzská revoluce, tvoří totiž hlavně lidé poměrně bohatí. Sal. Oppenheim přitom nyní spravuje zákazníkům v celém světě majetek ve výši 140 miliard eur.

Sázka na kvalitu
Kolik činí v ČR minimální výše investice privátních klientů banka tají. Podle dostupných informací jde o desítky milionů korun. To je tedy víc (v některých případech i řádově) než nabízejí někteří konkurenti.

Vyšší limity si společnost stanovila také pro obhospodařování majetku různých institucí. Podle Petra Žabži, který v Praze za správu majetku odpovídá, jde částky v řádu milionů eur. I tak je to výrazně méně než v Německu, kde činí minimální limit desítky nebo i stovky milionů eur.

Sal. Oppenheim nabízí celosvětově řadu služeb od citované správy majetku, přes investiční bankovnictví a výzkum po nejrůznější transakce s nemovitostmi.  Kromě klasických investičních instrumentů, jako jsou akcie a dluhopisy, se zaměřuje i na nejrůznější strukturované produkty.

Její nabídka přitom mj. zahrnuje akciové deriváty, warranty nebo investiční certifikáty.  Vedle nich nabízí banka investorům desítky investičních, podílových, hedgeových či dalších typů speciálních fondů. Část z nich spravuje z USA společnost Pramerica, investicemi na Dálném Východě se zabývá Lloyd George Management.  

Správa majetku, poskytovaná bankou Sal. Oppenheim vychází z přání a potřeb zákazníka. Její portfolia jsou obecně velmi konzervativní. Tvoří je dluhopisové instrumenty, termínovaná depozita, agresivní složku portfolia, která má pomoci investorům vydělat, pak vybrané strukturované produkty.

Kolik tato portfolia vynášejí  nelze s ohledem na jejich rozdílnou skladbu říci. „Naším cílem je vždy klientovi vydělat peníze.  Usilujeme o to, aby byl jeho výnos za všech okolností vyšší než míra inflace,“ uvedl Žabža. Konzervativnější přístup k investicím umožnil Sal. Oppenheim vyhnout se problémům, které má v současné době při správě majetku řada jeho konkurentů.

Sal. Oppenheim v ČR nabízí i jedenáct podílových fondů. Ty jsou díky počáteční minimální investici  30 tisíc Kč dostupné i pro méně movité investory.  V nabídce logicky dominují akciové fondy. Jsou totiž denominovány v eurech a dolarech. I kdyby se tedy  dluhopisům dařilo, což není zatím s ohledem na vývoj úroků jisté, případný výnos korunového investora výrazně snižuje posilující česká měna.

Investor má k dispozici fond Pramerica WIP Emerging Markets Fixed Income Fund v eurech i dolarech, zaměřený na dluhopisy a další instrumenty s pevným výnosem z rozvíjejících se zemí.  Nabízí tak šanci na vyšší výnos, ale za cenu většího rizika, obdobně jako dolarový fond Pramerica WIP U.S. High Yield Fund, který investuje do rizikových firemních dluhopisů s vysokým výnosem. 

Sal. Oppenheim zase nabízí fond OP Extra Portfolio, zaměřený na střednědobé – v průměru osmileté - evropské dluhopisy. Průměrný výnos fondu za pět let činí 4,2 %. Poslední  léta jsou ale kvůli vývoji úrokových sazeb slabší.

Zajímavý může být fond OP FX Opportunities, denominovaný rovněž v eurech, který vyhledává atraktivní příležitosti na měnových trzích celého světa. Tyto trhy jsou ale  považovány za podobně rizikové jako akciové.

Kdo sází na to, že se realitní trh odrazí ode dna, má k dispozici eurový nebo dolarový fond  Pramerica WIP Global Real Estate Securities Fund. Investuje do akcií nemovitostních společností, stejně jako dalších institucí, které působí na trhu realit. Asi nepřekvapí, že je jeho roční i letošní výnos záporný.

Vedle toho nabízí  Sal. Oppenheim v ČR dva akciové fondy Pramerica se zdánlivě rozdílnou, ve svých důsledcích nikoliv však až tak rozdílnou strategií. Zatímco dolarový WIP U. S. Mid Cap Growth Fund sází v souladu s názvem na firmy s velkým potenciálem růstu, WIP U. S. Opportunistic Equity Fund hledá atraktivně ohodnocené (neboli podhodnocené) firmy se zajímavými zisky. Portfolio prvního z nich přitom tvoří spíše středně velké společnosti, Value Fund zase velké firmy.

Sal. Oppenheim,  tedy evropský správce fondů, nabízí investorům i dva regionální akciové fondy.  OP Value European Equities se orientuje na akcie slibných evropských firem, OP East Asia na velmi perspektivní  Jihovýchodní Asii. 

Doplňuje je dvojice odvětvových fondů. OP Food investuje do akcií předních světových potravinářských firem. Může být tedy zajímavý pro toho, kdo preferuje kvůli obavám ze zpomalení ekonomiky defenzivní sektory, k nimž patří i výroba a zpracování potravin. Dolarový fond Pharma/wHealth se orientuje na akcie farmaceutických, biotechnologických a zdravotních firem, tedy odvětví, jimž je předvídána velká budoucnost. Výsledky fondu v posledních letech asi investory tolik nepotěší, od vzniku v roce 1993 ale v průměru vynáší  12 %, což je velmi solidní výsledek.

Sal. Oppenheim, který sází na kvalitu, jistotu a bohaté investory, nezůstal ani jako klasická privátní banka stranou profesních organizací jako je Asociace pro kapitálový trh.  Všechny fondy registrované v ČR jsou obchodovány denně a jejich ceny jsou veřejně dostupné. Vzhledem k renomé banky budou zřejmě  jejich výnosy a kolísavost předmětem zvýšené pozornosti investorů.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo