Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

My, vejce a oni

František Mašek
František Mašek
1. 6. 2009

Po předchozím růstu cen zemědělských produktů, ze kterého ovšem v České republice pohříchu těžili spíše jejich zpracovatelé, případně obchodní řetězce, které je prodávají, než samotní zemědělci, šly znovu ceny většiny z nich dolů. Řada chovatelů si například stěžuje na nízké ceny hovězího, kvůli nimž se chov dobytka nevyplácí, a proto prý musí svá stáda zlikvidovat. Vzhledem k současné kampani před volbami do Evropského parlamentu ale některým farmářům možná svitla nová nečekaná naděje.

My, vejce a oni

Mám na mysli nespokojenost s některými politiky, která vyvrcholila několika útoky na Jiřího Vajíčko Paroubka.  Budou podobné vaječné útoky pokračovat a přijde na řadu třeba i odvetná akce vůči politikům z jiné části politického spektra?

Zdánlivá prkotina, s níž by měl každý trochu rozumnější politik jako veřejný činitel tak trochu počítat, vyvolala na internetu nejednu bouřlivou diskusi. Vajíčkoodpírači tvrdí, že od vajec není tak daleko k házení klacků, nebo ještě nebezpečnějších předmětů.  A že jde o velmi nebezpečný společenský signál.

Oponenti tohoto názoru naopak upozorňují, že vajíčka a v tomto směru neméně populární rajčata  k politice nerozlučně patří. Co jiného jasněji dokumentuje nespokojenost občanů s politikou či s některými politiky! I ve vyspělých demokratických zemích přece některý politik občas neunikne vaječné či „tomato“ sprše. 

V České republice nemá navíc obyčejný občan tolik možností, jak vyjádřit nespokojenost s námi volenými (nebo snad vyvolenými?) zástupci. Vždyť veřejnou kontrolu činnosti politiků výrazně snížil  odnedávna platící „náhubkový zákon“, který pod hrozbou přísných trestů silně omezil možnosti médií informovat veřejnost o některých přečinech politiků. Na rozdíl od jiných zemí, včetně třeba i Ruska, navíc z televize prakticky zmizely pořady, kritizující či parodující politiky, jako byli třeba kdysi Gumáci. 

Příležitost pro zemědělce?

Kdyby se přitom móda házení vajíček či rajčat rozšířila, mohlo by to třeba pomoci našim zemědělcům. Mohlo by se začít s těmi dovezenými, aby se zvýšila poptávka po vejcích či rajských domácího původu. A přitom by to byla mírumilovnější akce, než nedávná výzva Zastřel si svého politika v pražské galerii Roxy/Nod.

Každý ovšem není Saturnin – nejde také ostatně o kobližky. Obávám se proto, že hod vejci či rajčaty na politiky se ke smůle zemědělců jako nový sport masově neprosadí. V případě rajčat by sice možná mohli pomoci naši fotbalisté tím, že budou pokračovat v dosavadních matných výkonech. Obávám se ale, že ani oni toho příliš nevytrhnou. 

Zemědělci si tedy budou muset pomoci sami. Snad jim alespoň v budoucnu dále neuškodí politici tím, že ve snaze o zachování vlastní důstojnosti přijmou takzvaný antivajíčkový zákon.  A není proto již dnes nutné vytvářet kvůli tomu vajíčkovou lobby. 

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo