Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Černé labutě Saxo Bank

František Mašek
František Mašek
18. 12. 2009

Na deset šokujících tvrzení na příští rok, které od roku 2002 vydává dánská Saxo Bank, je možné hledět tak trochu jako na předsilvestrovské hrátky, obdobné alternativní scénáře nicméně vždy přitahují pozornost.

Černé labutě Saxo Bank

Nic na tom nemění fakt, že šoky banky pro letošní rok odrážejí často velmi černý scénář a – viz dále – zdaleka ne vždy se SB trefila. Přesto jsou analytici banky s ohledem na stále nejistý vývoj globální ekonomiky znovu pesimističtější, než je v průměru řada jejich konkurentů.

Levné zlato i cukr?

Laiky zřejmě nejvíc zaujme tvrzení, že cena zlata klesne v roce 2010 na 870 dolarů, přičemž do roku 2014 naopak posílí na 1 500 dolarů. Vychází z toho, že celkové posílení amerického dolaru může zastavit spekulativní obchodování se zlatem. Do pěti let ale může tento drahý kov znovu vyšplhat až na 1500 dolarů. Zdá se, že obchod se zlatem je až příliš snadný a láká příliš hráčů na to, aby byl krátkodobě výnosný, míní Saxo Bank. Výrazná korekce k hladině 870 USD by mohla vyřadit spekulanty, ale zachovat přitom dlouhodobý růstový trend.

Cena cukru má podle SB klesnout o třetinu. Přes nedávný růst jeho cen, způsobený suchem v Indii a nadprůměrnými srážkami v Brazílii, forwardová křivka již naznačuje, že po roce 2011 dojde ke značnému poklesu. Pokud se tedy příští rok počasí vrátí k normálu, bude cukr jednou z méně atraktivních komodit. Vysoká cena etanolu (která koreluje s poptávkou po cukru) přinutila Brazílii a USA snížit podíl etanolu v benzinu o 5 %. To se odrazí v nižší poptávce po cukru.

Navzdory tlakům USA na posílení čínské měny, yuan k dolaru devalvuje o pět procent. SB to zdůvodňuje snahou čínské vlády omezit nárůst úvěrů a vyhnout se špatným úvěrům v kombinaci se vznikem několika bublin, které by mohly odhalit nedostatky čínského růstu taženého investicemi. Při této devalvaci mohou hrát roli masivní nadbytečné kapacity a ekonomický propad.

Kdo chce obchodovat s akciemi, měl by podle analytiků SB vsadit na akcie menších japonských společností, jejichž index Nikkei posílí o 50 %. Fundamentální ukazatele těchto firem totiž naznačují podstatně lepší investiční příležitosti než u velkých firem. Při poměru ceny akcie k účetní hodnotě na úrovni pouhých 0,77 a se zhruba jen 12% podílem finančních společností nezná SB žádný jiný index, který by byl tak levný. Při pozitivních údajích o japonském hrubém domácím produktu může proto tento index příjemně překvapit

Předpověď dánské finanční instituce rovněž očekává, že výnosy německých dluhopisů klesnou na 2,25 %, a to v důsledku deflačních tlaků a uvolněné měnové politiky. Obchodníci s těmito instrumenty totiž přestanou věřit „příběhům o zotavení“, které se dnes šíří napříč akciovým trhem.

Index volatility VIX, mapující výkyvy na trhu, prý klesne na úroveň 14. Trhy jsou totiž stejně blahosklonné k riziku jako v letech 2005 a 2006. VIX se obchoduje na nižší úrovni již od října 2008, v budoucnu může vzhledem k obchodování v užším pásmu a poklesu implikované volatility opcí ještě dále klesnout, a to z úrovně 22,32 na 14.

Měnový pár dolar/japonský jen by se měl obchodovat v kurzu 110. Oslabování americké měny sice souvisí se zcela nezodpovědnou fiskální a měnovou politikou, někdy v roce 2010 by se však mohl kurz USD otočit, protože dolarové carry trade obchody jsou již příliš dlouho příliš samozřejmou a snadnou volbou. Hodnota japonského jenu zároveň neodráží ekonomickou realitu Japonska, které zápasí s obrovským zadlužením a stárnoucí populací.

V USA prý vznikne třetí politická strana

K velké změně může dojít v americké politice, kde si prý rozhněvaná americká veřejnost, nespokojená se současnými vládními stranami kvůli záchranným balíčkům, vytvoří třetí stranu. SB vychází z obecného nesouhlasu s oběma hlavními politickými stranami, jehož míra se blíží k úrovni z let 1994 a 2006. Vzhledem k touze amerických voličů po skutečné změně by se ve volbách v roce 2010 mohla stát rozhodujícím faktorem nová, třetí politická strana.

USA se týká také další, velmi varovná předpověď, podle které zbankrotuje americký fond sociálního zabezpečení. Nejde prý o šokující tvrzení, ale spíše o jistotu vyplývající z pojistně-matematických výpočtů. Skandální je jen fakt, že se odvody a příspěvky na sociální pojištění mrhalo tak dlouho. Příští rok má být prvním, kdy budou muset být výdaje z neexistujícího fondu zčásti financovány ze všeobecného fondu federální vlády. Jde o rozpočtový trik, ve skutečnosti bude „fond“ bez finančních prostředků poprvé jasně viditelný. Část výdajů na sociální zabezpečení bude muset být financována vyššími daněmi, dalšími půjčkami nebo tištěním dalších peněz.

Na závěr přichází jedno pozitivní či pozitivně vyznívající překvapení: obchodní bilance USA bude poprvé za 34 let v plusu, což se naposledy stalo v roce 1975 po velkém poklesu dolaru v důsledku ropné krize. Ten nyní podle analytiků banky oslabil natolik, že opět může stimulovat americký vývoz a brzdit dovoz. Obchodní bilance se již poněkud zlepšila, změna ale vyžaduje čas a setrvačnost. Nelze proto vyloučit, že by v jednom nebo několika měsících roku 2010 mohla vykázat americká obchodní bilance kladné hodnoty.

Vyjdou či nevyjdou?

Pro zajímavost uveďme některé ze šokujících předpovědí Saxo Bank na letošní rok. Uváděla mj., že cena barelu ropy klesne až na 25 dolarů, což vyvolá silné nepokoje v Íránu, Itálie měla opustit eurozónu, americký akciový index klesnout až na 500 bodů.

Z tohoto pohledu se zdají „šoky“ SB příliš pesimistické. Rozhodně je to dobrý marketingový tah. Když to vyjde, budou analytici banky slavní, když ne, můžeme je, jak sama banka píše označit za cvičení z identifikace „černých labutí“. Teorie „černých labutí“ se používá pro vysvětlení existence a výskytu neobvyklých událostí, které lze těžko předpovědět, ale které mají velký dopad. Sama banka v této souvislosti hodnotí, že šance na to, že se tyto předpovědi vyplní, nejsou vyšší než 50 na 50. Alternativní scénáře ovšem vždy přitahovaly pozornost a nejinak tomu jistě bude i v případě těchto deseti odvážných či šokujících tvrzení.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo