Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Hypotéční krize a český trh

Pavel Kohout
Pavel Kohout
30. 7. 2007

Dramatické věci se odehrávají koncem července na světových akciových burzách, včetně České republiky. Pokles akcií má přímou spojitost s krizí substandardních hypoték na americkém trhu. Tento vývoj může mít rozsáhlý vliv na cenu rizikového kapitálu, yieldy státních dluhopisů i yieldy nemovitostí.

Hypotéční krize a český trh
Americké akciové indexy zaznamenaly nejhorší týden od roku 2002, kdy se sčítaly obavy z terorismu, z prasklé internetové bubliny a ze skandálu Enron. V současnosti je panika tvořena kombinací obav ze zhoršení kvality úvěrového portfolia hypotéčních bank, poklesu cen nemovitostí a poklesu podnikových zisků. Ztráty na rizikových hypotékách přiměly trh, aby přehodnotil svůj postoj k riziku obecně. Týká se to rizika akcií, úvěrů i nemovitostí.

Máme se obávat hospodářské recese? Změna tržního ocenění rizika neznamená nutně velké změny v hodnocení výhledu globální ekonomiky, tvrdí ekonom Lewis Alexander ze Citibank. Tržní turbulence nyní probíhají na pozadí relativně dobrých finančních podmínek firem a bank. Zároveň ceny akcií nejsou přehnaně nadhodnocené vzhledem k ziskům.

Rozsah problémů v oblasti substandardních hypoték nicméně zřejmě překvapil trh. Koncem února, kdy se o tomto problému začalo diskutovat, se zdálo, že jde jen o problém omezený na nejnižší segment trhu. V nedávné době ovšem vývoj těchto hypoték nepříjemně překvapil: problém se rozšířily i do „vyšších pater“. Vyšlo najevo, že i relativně silnější segmenty hypotéčních klientů jsou zasaženy problémy se splácením. Rozsah problému se těžko kvantifikuje, protože hypotéční úvěry jsou „zabudovány“ do složitých struktur. Plný rozsah problémů tedy není jistý. Neví se, zda jde o nevýznamnou epizodu anebo o krizový scénář.

Tak či onak, trh je nervózní. Od 13. června do 24. července došlo k rozšíření úrokové marže rizikových dluhopisů (high yield) z 2,56 % na 3,72 %. Znamená to, že během těchto několika týdnů došlo ke zdražení komerčních úvěrů o 1,17 %, což je ekvivalent dosti výrazného zpřísnění měnové politiky. Vyšší úrokové míry zpomalují ekonomiku a snižují podnikové zisky. Zároveň došlo ke zvýšení volatility (míry rizika) akciových trhů ne méně než o polovinu. Vyšší vnímané riziko zpravidla znamená pokles hodnoty akcií.

Zároveň došlo k poklesu yieldů amerických státních dluhopisů z 5,20 % na 4,76 % per annum. Proč? Trh očekává zpomalení ekonomiky, hrozbu recese a s ní související snížení základních úrokových sazeb ze strany Federálního rezervního systému.

Znamená to, že zpomalení ekonomiky je nevyhnutelné? Možná není. Rozšířené úvěrové marže byly z velké části neutralizovány poklesem yieldů státních dluhopisů, takže celkové monetární podmínky se v zásadě nezměnily. V celkovém průměru americké ekonomiky zůstává míra úvěrové delikvence nízká.

Jaký vliv má vývoj v USA na českou ekonomiku? Značný. Česká národní banka zvýšila základní úrokovou sazbu. Čekali bychom, že se výnosová křivka (závislost výnosu do doby splatnosti na době splatnosti) posune nahoru, směrem k vyšším sazbám. Výnosy českých státních dluhopisů s dobou splatnosti nad čtyři roky všem poklesly. Důvod: světové trhy dluhopisů jsou provázané a pokles amerických yield způsobí i pokles českých yieldů. Bez ohledu na to, co dělá Česká národní banka. Pro pokles amerických a českých akcií to platí jakbysmet.

Praktický závěr pro finanční poradce a jejich klienty: je nutná příprava na možnost hlubšího propadu akciových trhů. Nebude se konat opakování „medvědího trhu“ z let 2000-2003, protože akcie dnes nejsou dramaticky nadhodnocené. Ovšem pokles či stagnaci po dobu několika týdnů či dokonce měsíců nelze vyloučit. Znamená to ještě více prohloubit důraz na programy pravidelného investování, protože tak lze dočasných propadů na burzách s výhodou využít. Nemá naopak smysl pokoušet se vytipovat „dno“ trhu – tyto snahy jsou odsouzené k neúspěchu, ideální dobu obratu trhu nedokáže nikdo předpovědět.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo