Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Dobré špatné zprávy

Pavel Kohout
Pavel Kohout
4. 12. 2007

Koncem listopadu proběhla ve Vídni kvalitní konference pořádaná investiční společností Pioneer. Mezi přednášejícími byli tři nositelé Nobelovy pamětní ceny za ekonomii: Joseph Stiglitz (na snímku), Vernon Smith a Robert Engle, dále bývalý Clintonův poradce Robert Wescott, guvernér Rakouské národní banky Klaus Liebscher a také mladší ekonomové, kteří na ocenění teprve čekají.

Dobré špatné zprávy
Zkrátka příležitost poslechnout si názory na vývoj globální ekonomiky od opravdových světových špiček. A co ty špičky říkaly?

Mezi nejčastěji používané termíny patřily „credit crunch“ nebo „credit squeeze“. Česky „úvěrová deprese“. Profesor Stiglitz zdůraznil, že jde o důsledek informační asymetrie mezi realitními agenty a jejich klienty. Zneužití informační výhody na straně obchodníků nafouklo nezdravou hypotéční bublinu.

Vyšší riziko amerických nemovitostí se přelévá do zbytku světa. USA během roku 2008 zřejmě zaznamenají recesi. Růst světové ekonomiky zřejmě zpomalí na 2,5-3,0 % HDP, upozorňuje Robert Wescott. Akcie budou globálně klesat, protože recese se vždy promítne negativně.

Na druhé straně akciové trhy reagují na hospodářské oživení o 6-9 měsíců dříve, než je potvrzeno makroekonomickými statistikami. Investoři budou hledat příležitosti v zemích střední a východní Evropy a jihovýchodní Asie, což je relativně dobrá zpráva pro Českou republiku.

Hlavní závěr z konference? Nynější panika kolem špatných úvěrů je nafouknutá. Situace je obtížná, ale řešitelná. Ano, zpomalení růstu nastane prakticky jistě, a bude mít negativní důsledky pro akciový trh. Ale tato špatná zpráva je zároveň – pro někoho – i dobrá zpráva. Nikdo, absolutně nikdo nečeká, že se globální ekonomika zhroutí.

Nejsme v roce 1929, kdy americká vláda i centrální dělaly to nejhorší, co se dělat dalo. Od té doby zaznamenala ekonomická teorie i praxe přece jen určitý pokrok.
Profesor Stiglitz očekává, že americká vláda podnikne „bailout“ neboli masivní dotaci. Úvěrová deprese je podle Stiglitze „snadný problém“.

Asi ano, ale léčba bude mít vedlejší účinky. Mezi ně bude nutně patřit zvýšená inflace, protože fiskální i měnová expanze jiné účinky mít prostě nemůže. Inflace je špatná zpráva pro investory do pevně úročených cenných papírů, protože nevalné výnosy dluhopisů a termínových vkladů „požere“ inflace. Tento závěr mimochodem bude platit jak pro americké, tak pro české investory.

Dobrá zpráva pro akciové investory paradoxně zní, že akciové trhy pravděpodobně zaznamenají během roku 2008 oslabení. Ale jak je to možné? Není bláznivé tvrdit, že oslabení akciového trhu je dobrá věc? Pokud pokles trhu využijeme jako nákupní příležitost, pak jde o zcela racionální tvrzení.

I natolik dlouhý a brutální pokles amerického trhu, jaký nastal v období od září 2000 do prosince 2002, se v delším horizontu ukázal být skvělou příležitostí. Kdo pravidelně investoval, mohl se těšit z průměrného výnosu v hodnotě 10,15 % (vztaženo ke konci října 2007.) Kdo se akcií bál, dostával na termínových vkladech jedno či dvě procenta ročně.

Během obtížných období se akcioví investoři dělí na „slabé ruce“ a „silné ruce“. Těm prvním se rozetřesou, jakmile nastane významnější pokles na burze. Naopak investoři ze škatulky „silné ruce“ rádi kupují levné akcie, kterých se vyděšení třasořitkové podléhající davové psychóze zbavili.

Špatné zprávy o světovém zpomalení ekonomiky jsou tedy dobrými zprávami pro všechny, kdo nepodléhají panice.

Autor je ředitelem pro strategii společnosti Partners. Foto: Pavel Kohout

Další články Pavla Kohouta
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo