Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Bude řecký kolaps následovat kolaps na trzích?

2. 7. 2015
 17 923
46 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Vy jste opravdu blázen. Víte co to je morální hazard?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Protože by to pak chtěli všichni, nakonec by nikdo nepracoval a všichni by žili z dluhů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Považujete za možné, aby se země s vyrovnaným rozpočtem dostala do situace, kdy zbankrotuje? Jak myslíte, že by k tomu mohlo dojít?

V momentě, kdy už je dluh nesplatitelný, tak zvyšování daní a další socialistická opatření samozřejmě mohou urychlit pád (protože většina odejde do šedé ekonomiky viz např. Ivo Možný - Proč tak snadno). Nicméně něco podobného bych rozhodně nenazýval rozpočtovou odpovědností, byť se tak často snaží politici zejména zvyšování daní maskovat.

Rozpočtová odpovědnost znamená neutrácet z pozice státu více než je uloupeno na daních, postupně zmenšovat státní výdaje a úměrně tomu daně. To opravdu nikdo, kdo dnes mluví o rozpočtové odpovědnosti, nedělá.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Rozpočtová zodpovědnost je ale jedinou příčinou všech současných potíží.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Otázka je, zda čínský akciový trh byl přehřátější a bublinóznější, než ten americký.

Jak to vypadá, když se porovná P/E, zapákovanost, rychlost a velikost předchozího růstu burzy mezi USA a ČLR?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Otázka je, co si přát.

Z pohledu Řeka je nejrozumnější nevyměknout (vyměknutí a přijetí návrhů troiky problém jen odsune o pár měsíců).
Vyhrotit situaci a následně co možná největší část dluhu poslat do defaultu.
Z eurozóny nespěchat, buď nastolit vyrovnaný rozpočet, nebo zavést paralelní měnu (tedy legalizovat 2 - evropskou a vlastní) a doufat, že to EU nebude považovat za porušení smluv (při nejhorším té druhé měně neříkat drachma, ale dluhopis či pokladniční poukázka).
Pokud to situace bude vyžadovat, přejít kompletně na novou měnu. Eura už si stejně všichni vybrali. A využít ekonomických výhod devalvace.

Z pohledu euroelit je logické jednat do posledního okamžiku, snažit se i o nějaké vstřícné kroky, nedopustit zmenšení impéria, nedopustit vznik precedentu, že od EURa se dá odejít.

Z pohledu běžného neřeckého občana EU je asi nejvýhodnější, když se drama bude natahovat, když se co možná nejdéle bude dloubat klackem do otevřené rány eurosocialismu. Pověst a legitimita EU a EURa bude klesat tam, kam patří. Důsledky socialismu pochopí až na fanatické socano-etato-keynesiánce většina lidí. Lidé v Řecku uvidí, že státu nelze věřit, že neodvedené euro je uspořené euro. Lidé v EU uvidí, že elitám je poplatník u zadku a že ho bezostyšně oberou a peníze nalejí je do černých děr, jen aby udrželi své impérium s své ideologické vize. Čím déle to potrvá, tím lépe a tím více lidí prozře. Debakl mainstreamových partají pak může být spektakulární.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

http://www.zerohedge.com/news/2015-07-01/red-china-goes-redder-stocks-tumble-despite-government-ban-bearish-talk

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zbývá tedy už jen doufat, že psychopati z Trojky mají alespoň zbytky pudu sebezáchovy, že Řeci pošlou v referendu vyděrače kam patří a že Tsipras ve svém tlaku na psychopaty nepovolí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Řecko je samozřejmě málo významné a samo o sobě nemůže způsobit větší pokles trhů.
Na druhou stranu pokud připustíme, že akcie jsou v "bublině" (netvrdím, říkám "pokud"), pak teoreticky může stačit i drobný impuls k vyvolání paniky. Stačí se podívat, co se nyní s akciemi děje v Číně a je jasné, že vlády EU a USA se mohou něčeho podobného obávat i na západních burzách.

Ale podle mne strach o burzy není zdaleka tím nejdůležitějším důvodem, proč se politici EU stále snaží s Řeckem jednat. Důležitější faktory jsou:
- Kádři EU spojili svou kariéru s vizí rostoucího euimpéria se stále hlubší integrací
- Opačný proces dezintegrace by pro ně byl životní prohrou
- Obávají se i toho, že by se zkrachovalé Řecko mohlo stát trojským koněm Ruska či Číny

Zkrátka ekonomické zájmy jsou vedle těch geopolitických vedlejší.
A osobní zájmy a motivace decisionmakerů jsou samozřejmě řádově důležitější, než zájmy dělníka Jurgena, pekaře Paula či lékaře Johna.

Nahlásit

-
0
+

Pomohlo by to na čas a snížilo by to zbytky rozpočtové zodpovědnosti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nejsem si jist, že by členské země eurozóny (resp. jejich daňoví "poplatníci") byli nadšeni s nutnosti rekapitalizovat ECB.

Ale samozřejmě případným bankrotem Řecka k tomu tak jako tak dojde.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

The "Smartest Money" Is Liquidating Stocks At A Record Pace: "Selling Everything That’s Not Bolted Down"

http://www.zerohedge.com/news/2015-07-01/smartest-money-liquidating-stocks-record-pace-theyre-selling-everything-that’s-not-b

Nahlásit

-
0
+

Ty dluhopisy kryjí úspory řeckých domácností. Když je ECB v aktivech škrtne bude muset v pasivech škrtnout něčí vklady. Takže škrtání není řešením. Řešením je refinancováni těch dluhů, nebo jejich transformace na nekonečné dluhopisy tzv. konzole.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A co kdyby se snížily adekvátně uvedeným způsobem dluhy všech zemí eurozóny? Pak by nikdo neremcal a jižním zemím by to mohlo pomoci.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nejsem sice odbornik pres ekonomiku, ale tak jednoduche to nebude.
Osobne nejvetsi problem vidim v tom, ze kdyz se dluhy odpusti Recku, tak to pak budou chtit vsichni... A co budem delat, kdyz si o odpusteni dluhu rekne takova Italie, Spanelsko ci Francie? To uz nejsou takove "drobne" jak v pripade Recka.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Může mi někdo vysvětlit, proč Evropská centrální banka ty dluhy Řecku prostě nemůže škrtnout? Stejně jsou to peníze, které si vyčarovala z ničeho a (může si jich vyčarovat libovolné množství), tak nikomu ani nemůžou chybět... Půjčky MMF jsou asi něco jiného - ty do fondu dávají členské státy, tam se to asi udělat nemůže jen tak. Nicméně to by asi mohlo pomoct, nebo se pletu?

Nahlásit

-
0
+
2/2