Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Bude řecký kolaps následovat kolaps na trzích?

2. 7. 2015
 17 890
46 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Totálna sprostosť. Ani jeden euroval neslúži na sa sanáciu problémov ECB. Obidva vznikli preto, lebo v tej dobe nebola ochotná ECB riešiť podobné problémy štátov. Dnes už áno a v budúcnosti rozbije svojou monetárnou politikou celú európsku ekonomiku. Kríze sa nevyhneme.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Lenze vyska dlhu narasta a s nou aj uroky. Raz pride cas ked stat alebo iny subjekt nebude moct splacat ani tie uroky.Ak sa peniaze daju vytvarat len tak ze stupne dlh a zaroven dlznik musi platit uroky, potom je vo financnictve systemova chyba.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jak souvisí obchodní deficit s úsporami? Úspory i obchodní deficit jsou holé skutečnosti. Jestli pro něco je nebo není prostor je Váš subjektivní názor, který odporuje skutečnosti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Říká Vám něco obchodní deficit? Pokud Řecko víc zboží dováží než kolik vyveze + kolik tam utrati turisté tak prostor pro nějaké velké řecké úspory není a nikdy nebyl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ja jdu radsi zase preprodat nejaky pojistky, strach se siri spolecnosti a je treba zuzitkovat co jsem se naucil u partneru preprodavacu.Srpen se blizi a je potreba za neco jet na dovcu. Nashle kolegove.

Nahlásit

-
0
+

Ceny samozřejmě klesat mohou, avšak při nulové nominální úrokové míře bude s tempem poklesu cen růst i reálná úroková míra, což je pro ekonomiku v recesi dost velký problém. Čím rychleji budou klesat ceny tím vyšší reálná úroková míra bude a tím hůře se bude dařit ekonomice. Deflace není jen strašidelná pohádka pro děti. Deflační spirála je stejně reálnou hrozbou jako ta inflační. Proti té inflační můžete bojovat růstem úrokových sazeb. Na proti tomu proti deflační spirále budou všichni bezmocní právě z toho důvodu, že nominální úrokové sazby nemohou klesat do záporu, aby udržovaly reálnou úrokovou sazbu na nule nebo ji snižovaly do záporných hodnot.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A výsledkem toho konání bude co? Jak to, že ceny nemoho klesat? Nebo by to byl "strašák deflace"?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nejde o machinace. Nejde o nahrazení práce (kterou často převzaly automaty a která tedy nechybí) penězi. Nejde o samoúčelné posilování kupní síly poptávky. Jde o nastolení rovnováhy. Nastolení rovnováhy v prostředí, které jí neumí dosáhnou samovolně, tedy tím Vaším nekonáním. Pokud by úrokové sazby mohly volně přecházet do záporných hodnot, což díky existenci hotovosti nemohou, pak by nebylo třeba posilovat kupní sílu prostřednictvím distribuce nových peněz k oslabení poptávce. Posilování kupní síly by v případě uvedené flexibility úrokových sazeb mohlo probíhat přirozeně prostřednictvím adekvátního poklesu cen. Tento autoregulační kanál je ale zablokován, proto je třeba konat, nikoliv nekonat, jak doporučujete Vy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Znáte taoistický princip "konání nekonáním"? Nový zákon má něco podobného - usilujte o Boží království a vše ostatní vám bude dáno. Sebevětší kupní síla poptávky bude k ničemu, když bude obyvatelstvo líné a nevzdělané nebo naopak převzdělané, úředníci vlezlí a arogantní, pravidla složitá, daně vysoké, morálka zkažená.
Nemyslím, že cesta z krize musí nutně vést slzavým údolím. Ale žádnými machinacemi nelze nahradit práci a spoření, které by měli být podporovány proti lenošení a mrhání (viz Baťa).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To ano. Ale kvůli zbytečným otravným úředníkům nemůžeme vylít dítě i s vaničkou. Jinými slovy s co nejmenší zbytečnou administrativní zátěží lze souhlasit, ale nelze souhlasit s tím, že je tedy třeba zavrhnout celý koncept podpory kupní síly poptávky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ono taky závisí na tom, co fiskálně restrikujete. Pokud zrušíte úřady, které se jen zbytečně pletou lidem do života (viz poslední případ, kdy u nás bábrle dostala pokutu 100 000 za chybějící energetický štítek při prodeji domu), tak sice ubyde trochy kupní síly, ale morální efekt takového počiny vymaže nepříznivé efekt jako nepatrně vyšší nezaměstanost.
Co ekonomika v krkizi potřebuje více než finanční kejkle, je důvěra. Důvěra, že plody své práce budu moci využít pro sebe a podle sebe, ne podle nějakého úředníka. Krásný příklad je NEP v Rusku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zvyšování daní v krizi je vždy přiléváním oleje do ohně. A souhlasím, že je třeba sledovat důležitější ukazatele, než je jen výše státního dluhu. Proti skutečné rozpočtové odpovědnosti nemám žádné výhrady. Zcela ale nesouhlasím s rozpočtovou pseudoodpovědností, která bez ohledu na situaci staví na první místo právě fiskální restrikce, které mohou celkovou kondici ekonomiky poškodit daleko více, než v dané situaci rozpočtově neodpovědná politika. Obrazně řečeno, i pouštění krve může být vhodným opatřením, ale ne v případě chudokrevnosti. Vždy záleží na kontextu, na stavu pacienta (ekonomiky) v němž se nachází. Takže shrnuto, podtrženo. Fiskální odpovědnost jako takovu obecně nezavrhuji, když současně tvrdím, že i růst státního dluhu může být fiskálně odpovědným. A v tom se liším od mainstreamového chápání fiskální odpovědnosti, jejímž svatým grálem jsou přebytkové rozpočty a splacení dluhů z minulosti. To zdánlivě vypadá jako fiskálně odpovědný přístup ale současně je to přístup makroekonomicky velmi neodpovědný, až pošetilý.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Píšete: "Zrušení dluhu znamená automaticky i zrušení něčích peněz.
Ne něčích, ale věřitelových" Kdo je v daném případě věřitelem jehož peníze budou zrušeny? Domnívám se že to budou peníze daňových poplatníků zemí eurozóny, kterými bude uhrazena ztráta vzniklá zrušením dluhopisů držených ECB. Nejedná se však o peníze věřitelů. Jedná se o peníze majitelů banky, která musela vytvářet opravné položky v důsledku selhání dlužníka. Toto je zároveň i odpověď na Vaši otázku, co se stane, když ECB roztrhá řecké dluhopisy. Objem peněz držených daňovými poplatníky klesne o objem jimi uhrazených ztrát ECB, což je zjevně deflační vliv.

I kdyby však země eurozóny ztráty ECB neuhradily, pak ani v takovém případě by zde nenastaly inflační tlaky v podobě zvýšení peněžní zásoby. Peněžní zásoba by zůstala v tomto případě nezměněna.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Když centrální banky odepíše do opravných položek nesplacené dluhopisy vytvoří tím ztrátu, kterou její majitelé (státy eurozóny) zaplatí penězi k tomuto připravenými v eurovalu. A tyto peníze zmizí současně se ztrátou ECB. Jinými slovy zánik aktiv jakékoliv banky má vždy za následek zánik pasiv téže banky. Standardně se splacením dluhu bance zanikají i peníze, kterými byl dluh splacen. Snad jsem Vaši zvědavost ukojil. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Na začátku celé té absurdní frašky měli Řeci v úsporách 320 miliard EUR. Kolik mají teď úspor je otázka.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud si položíme vedle sebe některé existující a přitom nikoli marginální aspekty řecké i evropské situace, může vypadat postup řecké vlády jak velmi rozumný, řízený, logický a pochopitelný:

1. Celý koncept EU je zdiskreditován, jede jen ze setrvačnosti a je odsouzen k zániku.

2. Euro je měnová svěrací kazajka, ve které nemůže existovat každá národní ekonomika EU.

3. Eurobyrokraté nebudou chtít přiznat porážku konceptu ze kterého dobře žijí.

4. Řecko z této nedobré situace odejde s pěkným dárkem - odepsáním části dluhů (ostatní to štěstí nemusí mít).

5. Řecko se zbaví eurookovů spektakulárně jako "postižený a ublížený", které EU hodila přes palubu.

6. Syriza jsou revolucionáři, kteří chtějí využít frustrace a odmítnout ekonomické a politické koncepty EU s podporou svého lidu. Jejich jediný problém je, že té jejich hře ne všichni Řekové dobře rozumí a oni nemohou veřejně vysvětlovat pravidla jejich hry.

7. Geopolitická pozice Řecka je natolik významná, že Řecko, po prvních turbulencích, podpoří USA, které, pokud by byly členy EU, už by ten eurounijní večírek dávno rozpustily.

8. And The winner is: GREECE, které odchází středem, ztráty platí evropský daňový poplatník, který ještě pochválí své politické reprezentanty jak moudře a tvrdě Řeky vytrestali.

9. Řecko nastoupí svou vlastní demokratickou a národní ekonomiku na zdravějších základech a bez zátěže, kterou by představoval jejich další pobyt v EU, pokud to už EU nebude chtít dál platit.

10. Tsipras a Varufakis své záměry nemohou říct "na plnou hubu", nicméně postup Řecka v menším aplikuje mnoho jiných menších projektů dotovaných dnes a denně EU. Vždyť co jiného jsou závody v čerpání eurounijních peněz na stupidní a již předem mrtvé projekty. V čem se liší Řecko od kriminálních a kriminalizovaných projektů čerpání peněz z fondů EU, podporovaných např. i naší vládou ? Vždyť Řekové jen beztrestně čerpali co jim EU poskytovala ze svého socialistického měšce. Každý si do toho měšce rád šáhne, Řekové jen hrábli trošku víc a úspěšněji. Ten úsměv Varufakise je naprosto na místě a známe jej v mnoha různých obdobách i z Česka.

Je to tak nepochopitelné ?

Nahlásit

-
0
+

Popíšte mechanizmus, ako CB niekomu zruší peniaze pri odpísaní dlhu. To som bohovsky zvedavý.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Grécki občania majú úspory vo výške 342 miliárd EUR ??

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A to by byl ráj na zemi.
Pracovat 4 hodiny denně, 3 dny v týdnu. Nezaměstnanost by vymizela.
Bylo by plno času na četbu, aktivní sport, studium, návštěvy opery (to asi u těch 5ti% lidí, kterým to něco říká, pro zbytek etyl, nebo metyl, bůček a Výměna manželek 12hod denně).

A hlavně bychom si museli najít nějaké spořivé a pracovité marťany, kteří by k nám solidárně směřovali nějaké transfery.

Protože toto je sci-fi. Dystopická. A my v ní žijem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zrušení dluhu znamená automaticky i zrušení něčích peněz.

Ne něčích, ale věřitelových.

Když banka (lhostejno zda centrální nebo obchodní) Řecku půjčí na splacení splatných dluhopisů, k žádné inflaci nedojde. Jediné co se stane je, že se posune splatnost dané části státního dluhu.

Mluvil jste o snižování dluhu, tak proč sem teď pletete refinancování? To výši dluhů nesníží.

Pokud centrální banka "zruší" část dluhu, pak tím současné "zruší" i něčí peníze, čímž poklesne peněžní zásoba, což spíše způsobí deflaci než inflaci.

To je nesmysl. Když CB obrazně řečeno roztrhá řecký dluhopis který vlastní, čí peníze zruší?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Řecko hlavně udělalo tu chybu,že v závažné krizi zvýšilo, nebo bylo nuceno zvýšit (už tak vysoké) daně.

Rozpočtová odpovědnost není nesmysl, naopak bez ní není dlouhodobé prosperity. Ale soustředit se ve chvíli vážné krize pouze na jedno číslo, a to na deficit státního rozpočtu, je skutečně zhoubné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Krásné teorie ale zelený je strom života. Podívejte jak ta rozpočtová odpovědnost dopadla v Řecku. Rozpočtová odpovědnost je nesmysl, který zničí všechny státy, kromě těch nejvýkonnějších, které výpadek poptávky spojené s deficitním financováním nahrazují zahraniční poptávkou méně výkonných zemí. Pokud ale donutíte méně výkonné země k fiskálním restrikcím, dojde k zahubení poptávky po zahraničním zboží a uvrhne tak do krize i výkonné exportní země, které nakonec skončí také deficitním financováním. Rozpočtová odpovědnost je cestou k bídě a chudobě všech podobně jako byl socialismus a jeho politika soběstačnosti. Vytvoří se tak společenství chudých soběstačných států, které mezi sebou budou obchodovat jen v té nejnezbytnější míře. Rozpočtová odpovědnost je nebezpečný samoúčelný koncept, který bude jen bořit. Navíc úplně zbytečný a nesmyslný koncept vycházející pouze z absurdního strachu ze státního krachu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V tomto jsme za jedno. Taky jsem absolutním odpůrcem odpouštění dluhů. Proto jsem taky výše upřesnil, že "zrušení" dluhů může proběhnout pouze posunem jejich splatnosti do budoucna, nejlépe do nekonečna formou jejich transformace na perpetua (konzole). Pouze další existence dluhů zaručí existenci i peněz. Splacení dluhů bankám pak představuje i zánik peněz. Ti co volají po splácení státních dluhů si neuvědomují, že volají po zániku jejich úspor.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já vím co je morální hazard. To byl jen vtípek z jednoho videa, kde dva komici rozebírali příčiny hypoteční krize.

Dále jsem vám uvedl důvody proč je fiskální odpovědnost samoúčelnou zbytečností. Tím je vyřízen i váš argument morálním hazardem, který je v systému přítomen již dnes, kdy politici za nic neodpovídají a rozhodují o všem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

S prvním odstavcem souhlasím. Zrušení dluhu znamená automaticky i zrušení něčích peněz.

Ve druhém odstavci už máte mírně řečeno nepřesnosti.

Když banka (lhostejno zda centrální nebo obchodní) Řecku půjčí na splacení splatných dluhopisů, k žádné inflaci nedojde. Jediné co se stane je, že se posune splatnost dané části státního dluhu.

Pokud centrální banka "zruší" část dluhu, pak tím současné "zruší" i něčí peníze, čímž poklesne peněžní zásoba, což spíše způsobí deflaci než inflaci.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Morální hazard je oddělení pravomoci od zodpovědnosti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Každopádně strach eurobyrokratů z referend je již tradiční:

http://nazory.euro.e15.cz/zahranicni-tisk/veritelum-jde-o-zmenu-reckeho-rezimu-usuzuje-the-guardian-1205889

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dluh vzniká v okamžiku, kdy jeden poskytne cosi druhému, vždy má dvě strany, věřitele a dlužníka. Je fajn někomu dluh odpustit, proč ne, pokud jste věřitel. Pokud věřitel nejste, nemůžete zhůry některým věřitelům vzkázat např: Hele Franto, poctivě jsi kupoval státní dluhopisy na svém penzijku, ale Ríša říkal, že by jsme měli snížit dluh. My jsme ty tvoje půjčené peníze prožrali a fakt se nám daří dobře, ale ty tvoje dluhopisy prostě proplácet nebudeme. Je to v zájmu země, národa, děláme to pro naši budoucnost, pro naše děti, jistě to pochopíš.


Ani centrální banka nemá právo toto provádět, protože její peníze mají hodnotu jen díky nařízení státu a má pečovat o stabilitu měny ( pak nechápu, jak může cílovat inflaci)
CB může tvořit likviditu, může i odpouštět dluhy. Když měna není ničím kryta, nemá žádné omezení, bilance může být záporná a nic se nestane. Hodnotu dnešním penězům nedávají aktiva CB. Chybějící likviditu banka prostě vytvoří z ničeho, protože může. Jenže ta nová likvidita proteče do komerčních bank a přes nějaký dluh se dostane do oběhu a přinese inflaci. Všechny takto odpuštěné dluhy přinesou inflaci, neefektivitu a nezodpovědnost, ztrátu konkurenceschopnosti, nestabilitu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Morální hazard nastává, když se jedinec či společnost chová jinak v případě, že nese plné riziko, a jinak, když je riziko umenšeno pojištěním, zárukou, dominantním postavením na trhu či jinou podobnou skutečností. " Tolik wikipedie, v případu peněz to zkrátka znamená to, že peníze nejsou věc sama o sobě, ale že něco představují. Představují potenciální dluh všech, kteří jsou povinni tyto peníze přijímat. Půjčování peněz a následné mazání tohoto dluhu tedy ve výsledku znamená transfer reálných statků a služeb směrem od producentů ke spotřebitelům bez jakékoli náhrady.
Asi jako kdyby Vám Váš zaměstnavatel řekl, že Vám dá na konci měsíce výplatu, tu by Vám pak připsal na účet a následně škrtnul s vysvětlením, že jsou to vlastně jen peníze, že je to vlastně jen dluh vytvořený z ničeho.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Co je to hazard vím. Ale co je to to "morální"? :-)

Odpovědnost musí být za cenovou stabilitu. Pokud fiskální expanze nezpůsobuje přílišný růst cen, pak je v pořádku a naopak brání poklesu cen a poklesu ekonomiky.

Naproti tomu fiskální "odpovědnost" je zcela samoúčelná a ekonomiku destabilizující, tedy ve finále zcela nezodpovědná.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+
1/2