Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Peníze jsou virtuální, dluhy neexistují? Velmi reálná sekera!

13. 8. 2012
34 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Pan Altman, mozem len suhlasit s Vasim prispevkom. Len by som chcel vediet ako minimalizovat negativne dopady na seba a moju rodinu. Rozumiem tomu, ze stat ma napriklad prehlad o nehnutelnostiach, ale na druhu stranu clovek predsa musi niekde byvat. Asi nie je riesenie donekonecna byvat v prenajmoch a pritom mat niekde zakopane zlate tehly, nie ?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Státní dluh je samozřejmě dluhem reálným. Vadí mi však některé novinové články přepočítávající dluh na počet obyvatel. Nezaměstnaný ani státní úředník na ten dluh přispívat nebude. A i mezi produktivními je velký rozdíl v tom, jak na splátku přispívají. Zaměstnanec nadnárodní firmy s platem 200k hrubého platí jak mourovatý. Hospodský či instalatér pravděpodobně neplatí prakticky nic (tak akorát spotřebku z benzínu, pokud nejezdí na použitý fritovací olej). Majitel nemovitosti je ohrožen tím, že bude platit daleko víc, než majitel zlaté cihly zakopané pod jabloní. Moc státu obrat produktivní jedince nepůsobí na každý druh příjmu a na každou formu majetku stejně. Vzhledem k tomu, že snaha státu obírat jen poroste, tato kritéria budou nabývat na váze.

Dále co se týče hranice smrti 7% - v osmdesátých letech USA zvládly i úroky na hranici 15%. Takové dnešní Japonsko by nesvládlo ani 4%. Ta hranice tedy není daná, ale klesá. Klesá díky rostoucímu zadlužení i díky klesající schopnosti efektivně vybírat daně - ta klesá jednak díky existenci "leférovy" křivky, ale i díky postupné delegitimizaci státu (čím dál víc lidí si uvědomuje, že stát je hýřivý zkorumpovaný zloděj, čím dál víc lidí přestává vidět vyhýbání se daním jako opovrženíhodný zločin - a pokud se vnímání určitého chování společností změní, žádný zákon či represe již nic nezmůžou).

Autor píše, že dluh je reálný. Ale on vlastně do určité míry a z určitého pohledu není. Resp. je méně reálný, než když si Pepa Novák půjčí peníze na dovolenou či na "plasmu". Pepa je totiž splatí a pokud ne, přijde na něj opravdový exekutor, který mu zabaví majetek. Dluh státu je z tohoto pohledu vlastně ne úplně reálný, protože se nepočítá s tím, že stát dluh úplně splatí, stát si dál bude půjčovat a to i na splátky dluhů minulých. Navíc stát si na rozdíl od Pepy může peníze na splátky vytisknout a tím věřitele elegantně okrást. A nakonec stát může říct, že dluh ruší a že jej odmítá splácet. A žádný exekutor na něj nepřijde a nezabaví mu ani ostrovy, ani Lesy české republiky. Stát je velmi mocná zločinecká organizace, která může libovolně okrádat své občany, posílat je umírat do svých válek, padělat peníze a na věřitele dělat dlouhý nos. Krize bude muset dojít do podstatně krutější fáze, aby si to Novákové uvědomili. Zatím ale Novákové budou volit Emany a my s tím nic nenaděláme - nemá cenu bojovat s větrnými mlýny. Cenu má pouze snažit se minimalizovat negativní dopady na sebe a svou rodinu.

Nahlásit

-
0
+

Omluvte moji neznalost, ale zname z historie nejakou zemi, ktera byla schopna splatit svuj dluh? Rekneme za poslednich 150 let?

Nahlásit

-
0
+

Jestli tomu dobře rozumím. V podstatě zmíněný nátlak našich Emanů a Puchejřů v našem vesmíru začal, a to již v době prosperity. Tím, že netvořili rezervy. Dokonale zaděláno je již nyní. Dalším zvoleným Emanům ani jiná možnost nezbyde. Budou v tom bez viny. Řešit je tedy třeba neprodleně. Sekera má perfektní, široký břit, dává možnost vždy obě hlavy jednou ranou.

Nahlásit

-
0
+
2/2