Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Vladimír Bezděk: Je třeba jednat. Hned!

11. 3. 2010
45 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Může to dojít až tak daleko, že se lidé budou starat o holé přežití. Pak může cena zlata klesnout až na nulu, má totiž i své nevýhody - nenajíte se jej, neoblečete si ho ani vás nezahřeje. Pokud chcete být pesimistou, tak důsledně. (-;

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A fyzické zlato mohou ukrást.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Už vůbec nelze připustit myšlenku, že se v rámci nějaké reformy budou vyvádět peníze z dnešních státu odváděných peněz do nějakých soukromých fondů.To je zřejmý pokus obohatit se na zákonem vybíraných platbách(daních).Ať reformisté napřou své úsilí, jak získat peníze někde navíc a ne se dělit se státem o vybranou "kořist".Z latoje jinak skutečná jistota,která i v budoucnu si zachová svou kupní sílu.Je to poznatek z historie.Nepodléhá inflacím,jeho na světě konečné množství.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Má úvaha směřovala k opravdovému kolapsu (ten může odstartovat např. několikaletá neúroda způsobená výbuchem sopky), ne k rýmičce, kterou měla ekonomika v roce 2008 a 2009. V případě potravinového nedostatku se dá spíše předpokládat přímá směna zboží za zboží. Záleží na míře pesimismu. Nebudou-li lidé věřit tomu, že krize během několika let skončí, těžko budou chtít přijímat zlato (zlata se nenají). Nejcennější budou potraviny, zbraně a střelivo (na obranu sebe a potravin) a možná ropa.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zlato má i tu výhodu, že je "skladné", že s ním můžete včas odject někam, kde je situace lepší. Nepředpokládám, že se to zvrhne skokově a bez varovných příznaků.Navíc už dnes to zlato můžete mít (třeba jen částečně) ulité v zahraniční.Navíc mluvíme zde o kolapsu státu - pak je otázka, jestli bude mít sílu na důkladné prohlídky domů a pozemků s detektorem kovů - v době, kdy lidé přestanou platit daně (protože za ně nic nebudou dostávat), sociální pojištění (protože stát na penze stejně mít nebude), hodnota státní měny vysublimuje, bude se hroadně demonstrovat a stávkovat (včetně policie), atd...A už vůbec nechápu, proč by v případě kolapsu papírových měn měla kupní síla zlata klesnout. Spíš naopak, ne? Už při té malé ochutnávce věcí příštích (recese z roku 2008) zlato vyletělo nahoru.Pokud USD, CZK a EUR budou mít pouze hodnotu sběrné suroviny a VEŠKERÉ bohatství světa, veškeré sboží, veškeré komodity (ropa, uhlí, plyn, železo, rýže, pšenice, ...) se bude oceňovat, obchodovat a přepočítávat na zlato (jehož je omezené množství), jeho kupní síla naopak prudce vzroste. Proboha proč by měla klesat? V krizi a nestabilitě roste vždy. Pokud ropné státy splní to, o čem už dlouho uvažují, tedy že ropu budou prodávat za zlato a ne za inflační dolar, cena zlata snad kvůli tomu klesne????

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Robin: samozřejmě že ho držím fyzicky.Co je špatného za platby za lékařské ošetření a léky (či jakékoli jiné služby a zboží)? A co je špatného za ně platit pravými penězi a ne inflačními falešnými nekrytými papírky?Samozřejmě až se trh probere, bude možné si zlatem platit i zdravotní pojištění (komerční). Bezcenným papírem to nepůjde.Vždy je lepší to zlato mít, než nemít. A jaká bude jeho kupní síla? No v dobách krize asi bude mít jídlo cenu vysokou (ale opět bude lepší na něj to zlato mít, než nemít). Na druhou stranu pokud padnou nekryté papírové "peníze" a úplně všechno se bude oceňovat ve zlatě (kterého je na rozdíl od papírků omezené množství), jeho kupní síla patrně významě vzroste.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tomáš Marný: Ne. Stát mne násilím donutil (povinná školní docházka) absolvovat mizernou státní zákloadní a stření školu. Pokud s tím měl náklady, je to jeho problém.Pokud na to násilím vyrazil peníze ze svých občanů, je jejich problém, že si to nechali líbit.To bych můj děda měl být vděčný Německu za pobyt v koncentráku (taky s tím byly náklady) a oplátkou pak platit penze Němcům? Taky nevyžádaná "služba".V Šjsem studoval soukromou a za svoje.Pokud systém není založen na dobrovolnosti a smluvní svobodě, je nelegitimní a zločinný. Vděk si nezaslouží.

Nahlásit

-
0
+

Postupem času jsem se dobral ke zcela stejným myšlenkám. Pokud současné systémy zkrachují, bude zlato a stříbro (i fyzicky držené) značně znehodnocené. Určitě by za něj bylo možné koupit podstatně méně potravin dnes (a o to by šlo především)..Ani fyzická držba zlata podle mě není bez rizika. Pokud by došlo k nejhoršímu, může stát zabavit i fyzicky držené zlato (důkladná domovní prohlídka většinu zlata odhalí...jistě k tomu lze použít i detektor kovů). Fyzicky držené zlato můžete někde zakopat, při tom vás ale někdo může vidět. Zakopete-li jej na vlastním pozemku, mohou vám tento pozemek také znárodnit..Relativně největší jistotou je podle mě vlastnictví malé farmy (i tu ale samozřejmě může stát zabavit nebo ji mohou vyrabovat zloději).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nepřál bych Vám ani sobě, abyste někdy musel platit zlatem, stříbrem např. za lékařské ošetření. Pokud systém zkolabuje zlato sice udáte, ale jeho cena/hodnota bude nejistá, bude se odvíjet podle momentální situace, Vaší nouze. Může být také prohlášeno za zakázané jej držet. Budete terčem podvodníků. Zlato považuji za užitečné, pouze pokud se Vám podaří nejisté období přečkat a v době stabilnější jej proměnit za oběživo. A to byste ještě to zlato musel fyzicky držet, jinak Vám jej mohou "znárodnit" ;.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No ja bych do toho prave nerad montoval politiku. Obecne bych radeji nechal o ekonomickych vecech rozhodovat alespon trochu nezavisle ekonomy, nez politiky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud si dobře pamatuji, tak penze byly mimo rozpočet až do nástupu soc. dem. Ti je sloučili s rozpočtem, aby mohli z tehdejšího přebytku financovat své rozhazovačné plány.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vzdělání se neplatí se sociálního pojištění, takže tato úvaha není správná.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Poněkud zapomínáte na to, že někdo Vám zaplatil vzdělání.Mezigenerační smlouva není pouze o důchodech, ale o situaci, kdy jedni dělat ještě nemohou a druzí už nemohou, a ti mezi ty dvě skupiny financují.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Obavam se, ze jednat se melo uz davno. V dobe, kdy byl duchodovy system v prebytku nakupovat aktiva, napriklad akcie onoho proklinaneho CEZu, aby dividendy dal prispivaly do systemu. Dale jej oddelit od statniho rozpoctu a kazdy rok zverejnovat shrnuti kolik se vybralo, kolik vyplatilo a jaky je majetek. Statni prispevky a ulevy na danich se nemely nikdy zavadet, nejdriv je stat musi vybrat na danich, neco z nich zaplatit na administrativu a pak je teprv posila lidem. Krome statem narizeneho slozeni portfolia penzijnich fondu je to take jeden z duvodu, proc se tyto fondy nijak nesnazi a prezentuji jen "uzasnou" statni podporu.

Nahlásit

-
0
+

Zásadně a principiálně nesouhlasím.Já nechci, aby (byť sebevětší) odborníci vymýšleli nějaký "nový a lepší" penzijní systém.Já důrazně trvám na tom, že jako svobodný jedinec mám právo si na penzi spořit jak uznám za vhodné. Popření tohoto mého přirozeného práva je neakceptovatelným zločinem.Ať si jednotlivé penzijní fondy mají své jednotlivé soukromé penzijní systémy, ať si svůj systém provozuje třeba i stát, ale ať je členství dobrovolné a ať je každý takový systém financován výhradně z prostředků svých členů.Nevšiml jsem se, že bych někde podepisoval závazek, že budu živit dnešní penzisty, Já také nemám jistotu, že dnešní kojenci budou ochotni živit mne - naopak otevřeně se mluví o tom, že naše generace již od státu nic nedostane. A platit máme? Ani náhodou! Vůči lidem, kteří tady budovali socialismus a posledních 20 let volili partaje neschopné penziní systém změnit, necítím žádné závazky. Maximáně jsem ochoten spolu se sourozenci pstarat se o vlastní rodiče.Doporučuji všem, aby si uvědomili svá legitimní práva, odvody všemožnými způsoby minimalizovali a spořili si například do fyzického zlata a stříbra, investovali do celosvětově rozloženého portfolia akcií. Zdejší systém tak jako tak zkolabuje, nakonec zbankrotují i předlužené státy a jejich podvodné nekryté papírové měny.Podobné diskuse o dílčích reformách beru stejně, jako Jakešovy úvahy o dílčí reformě komunismu.

Nahlásit

-
0
+
2/2