Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Vladimír Bezděk: Je třeba jednat. Hned!

11. 3. 2010
45 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

AEGON oznamuje odchod Vladimíra Bezděka ze všech funkcí společnostiAEGON Pojišťovna a AEGON Penzijní fond dnes oznámily, že dosavadní generální ředitel a předseda představenstva obou společností, pan Vladimír Bezděk (35), rezignoval na všechny své funkce. Vladimíra Bezděka vedly k rozhodnutí osobní důvody. Od dnešního dne do doby, než bude jmenován nový generální ředitel obou společností, přechází všechny pravomoci na pana Tomáše Vystrčila (40), ředitele divize operations a člena představenstva obou společností.Vladimír Bezděk pracoval v AEGON Česká republika od roku 2007 a stál u zrodu AEGON PF, který je nejmladším penzijním fondem na trhu. Za jeho působení dosáhla jak AEGON Pojišťovna, tak AEGON PF výrazného obchodního růstu. V roce 2009 získal AEGON PF druhý největší počet nových klientů na trhu a AEGON Pojišťovna z hlediska objemu předepsaného běžného pojistného v životním pojištění skončila také na druhém místě.Ke svému kroku Vladimír Bezděk dodává: „Toto rozhodnutí jsem přijal po dlouhodobém zvažování. Tři a půl roku práce v AEGON byly jednoznačně nejlepší etapou v mém dosavadním profesním životě. Cenou zaplacenou za tuto jedinečnou zkušenost byl mizící čas pro můj osobní život. V posledním období jsem se v tomto směru dostal do situace, která již nebyla dále udržitelná.“

Nahlásit

-
0
+

"Penzijní společnosti Vám nic negarantují" -> existuje jedna, která garantuje. "Nevím jak budou penzijní společnosti investovat, nemají žádné zkušenosti", "Ale třeba mě překvapí a důchod poroste alespoň s inflací" -> opět existuje výjimka. Omezený rozsah této rubriky mi neumožňuje dostatečně popsat podrobnosti. Kdo by chtěl vědět víc, ať prosím reaguje na můj mail.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nemělo se jednat o reklamu ale o přesun debaty pod článek pod kterým by debata měla být. Opravdu netuším co má společného článek o diktátorské vášni pro sport s důchody.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nechci vypadat jako negativista. Nemám nic proti opt-out, ale upravil bych ho a změnil bych pár bodíku. Nechci, aby ČR zažívala to co Slovensko. Nechci ani to, aby se tady prosazovaly podstatě cizí společnosti na úkor občanů. Nic víc. Nevím jestli ČSSD vyhraje volby, ale jestli ano, tak se máme na co těšit. Můj kolega se kvůli tomu chystá do teplých krajů. Nesnesl by pohled na to, jak se naše republika zadlužuje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zdravotní pojištění bych do toho nepletl. To bych nechal na jinou diskuzi. Třeba nám k tomu jednou na Finmagu zveřejní článek pod kterým by se ta diskuze mohla rozvinout. (-;

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kubát,Síla:To jasný.Sociální pojištění a zdravotní pojištění zrušit.Nechat jenom daně.

Nahlásit

-
0
+

mlada slecna (!)diky za reklamu v jinem tematu, Radovane:-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Paní Andrea Koncova vyjádřila pod článkem, který pojednával o diktátorské vášni pro sport, pochybnosti nad složením expertní skupiny. Vzhledem k tomu, že článek byl o něčem jiném reaguji zde..Paní Andreo, raději risknu, že věnuji část peněz lidem z komise a jejich firmám než abych neměl na výběr a musel platit a být odkázán na průběžný systém. Mimochodem - do PP od Aegonu bych peníze nedával. Penzijní připojištění od Aegonu má zdaleka nejvyšší náklady příštích období (=hon na klienty financují na dluh, který dříve či později klienti zaplatí).

Nahlásit

-
0
+

Bohužel na toto řešení není naše společnost připravena. Částečně vyřešit by se to dalo odstranit povinností si určitou část příjmu odkládat na důchod. Ta by mohla být také osvobozena od daně a každý by si ji mohl spravovat sám.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tento model by se mi také líbil. Jen mám trochu obavu z nízké osobní odpovědnosti občanů ČR. Mnoho by jich mohlo vše spotřebovat a pak s nataženou rukou demonstrovat (dopraváci by si mohli opět vzít své klienty jako rukojmí...to se totiž velmi osvědčilo). Vzhledem k volebním preferencím pravděpodobně jakékoliv rozumné a dobré řešení zůstane v říši snů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Líbí se mi australský model - stát platí důchody jen na úrovni životního minima a občané mají jen minimální odvody na sociální pojištění. Tedy mají z čeho na důchod šetřit. My jsme dnes v situaci, kdy máme jedny z nejvyšších odvodů a přesto od státu v důchodu nic nedostaneme. To naopak považuji za nejhorší variantu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Většina lidí nezvládne platit vysoké sociální pojištění a zároveň si našetřit na vlastní důchod. Stát by tedy musel přestat vybírat peníze na sociálním pojištění a přestat vyplácet důchody. Tak snadná ta reforma být nemůže.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dnes jsou penzijní fondy svázány mnoha omezeními, omezit výši provizí by podle mě neměl být problém. Je ale otázkou, zda takové omezení, budou chtít zavést ti, kteří o tom budou rozhodovat..Vaše obavy jsou podle mě předčasné - v příštích volbách zvítězí ČSSD a tato strana žádný opt-out podporovat nebude.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jediná správná forma reformy je "našetřete si na důchod sami,jak chcete.Nás (stát) to nezajímá.My Vám nic nedáme"

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Předpokladem je, že vznikne více různě zaměřených fondů, z kterých si každý vytvoří vlastní portfolio. Jinak to opravdu nemá význam. Dále by nebylo špatné, aby byl systém anonymní, tj. společnosti nevěděly, čí peníze spravují, to by zabránilo boji o provize (bohužel si už nepamatuji, ve kterém státě tenhle model funguje). Jinak já osobně bych dal přednost možnosti spravovat si své peníze ze sociálního pojištění sám, aspoň bych za výši svého důchodu nemohl vinit někoho cizího. (-;

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zkrachovat může cokoliv. Penzijní společnosti Vám nic negarantují. Abych Vám pravdu řekl, nejsem nadšený z toho co se chystá. Je mi jasné, že se budou prosazovat penzijní společnosti, tak jako na Slovensku. Osobně v tom nevidím žádný zázrak a spíš si myslím, že je to chyba. Napadají mě nevýhody s tím spojené a raději bych dal přednost investičním společnostem. Už vidím, jak se budou v ČR penzijní společnosti provizně předhánět jen aby byly zajímavější pro externí sítě a nabraly co nejvíce podpisů. Nevím jak budou penzijní společnosti investovat, nemají žádné zkušenosti. Uměly investovat pouze do státních dluhopisů, které z dlouhodobého hlediska nejsou pro investora moc jisté. Stačí se podívat na to, jak se hospodaří. Ale třeba mě překvapí a důchod poroste alespoň s inflací. I když osobně pochybuji.

Nahlásit

-
0
+

To snad záleží na tom co je "hodnotou" těch fondů? Pokud státní dluhopisy, nebo cokoli jinak s měnou svázané, tak je to asi prašť jak uhoď. A o tom celá ta debata je. Nikdo není schopen zaručit na 30 a více let stabilitu měny a inflace v rozumných mezích. Zvláště když cílem MF je rozředit dluh inflací.Nikomu z nás se prostě nechce sponzorovat fajn život managerům a vlastníkům těchto fondů, když je velmi vysoká pravděpodobnost, že to celé praskne. Fond mi vyplatí co tam mám - což bude na bochník chleba.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Takový osud čeká průběžný důchodový systém garantovaný státem. Fondový systém by měl být postaven na individuálních účtech, takže nezkrachuje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Hezky řečeno, přitom přesné a pravdivé!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jenze zakladni problem je v tom, ze ty se uz do nejakeho spolecenstvi narodis, bez ohledu na to jestli do nej chces nebo ne. Asi nebude moc mist, kam se odstehovat, protoze jen velmi malo statu je nadseno z pristehovalcu a rozdava svoje obcanstvi na potkani.Zmena spolecenske smlouvy je sice mozna, ale to clovek musi mit majetek nebo vliv. Cili vetsina lidi muze zmenit maximalne to, zda bude spat na levem nebo pravem boku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale on tě přece nikdo nenutí, můžeš se odstěhovat kam libo, ale pokud chceš žít v nějakém společenství, "musíš" se smířit s tím, že ti toto společenství bude určovat podmínky. Pokud si myslíš, že jsou nespravedlivé (já si to myslím taky) můžeš se snažit o změnu společenské smlouvy, ale napřed pro svou myšlenku musíš získat potřebnou podporu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

zapomel jsem dodat ze tyhle zkrachovale soukrome duchodove pripojisteni nakonec bude muset stejne resit stat.

Nahlásit

-
0
+

ty reci o zlatu jsou nesmysl. vemte si treba priklad zidu za druhe svetove valky. pecen chleba v ghettu=sperk v cene za kterou by drive meli pecnu tisice. kdyz vas bude bolet zub a bude s eplatit zlatem tak vas zubar oholi o vsechno co mate.ad duchodove soukrome sporeni = letadlo. vsechny tyto soukrome duchodove sporitelny zkrachuji vytunelovany okanmzite jakmile vydaje presahnou prijmy coz je pri demografickem vyvoji nevyhnutelne (take se to u prubezneho systemu rado rika). sporeni do techto systemu se vyplati par prvnim rocnikum co pujdou do penze nez letadlo spadne. iluze o tom ze by tyto fondy rozume investovali u nas nemam. prvni bude nakup palacu, vil a aut pro managery.

Nahlásit

-
0
+

Aha, takže podle vás je spravedlivé, aby jedna generace platila vysoké odvody a šla do penze v 90ti a jiná generace platila odvody nízké a šla do penze v 60ti? Jen proto, že jedněch je míň a druhých víc? (resp. z důvodů předchozího demografického vývoje jedna živí víc a jedna míň penzistů)Opravdu musím zopakovat, že takového systému se účastnit nechci a pokud mne někdo k tomu násilím nutí, je bez debaty zločinec.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jenda: "..., ale zlato je ideálním prostředkem směny (trvanlivé, dělitelné, s koncentrovanou hodnotou, s omezenou zásobou)."Ano, ale. Zlato je o důvěře. Před několika málo (sty) lety, pokud jste nashromáždil zlato bylo pravděpodobné, že jej později můžete směnit, nejspíš to byly zlaté mince, byly všeobecně známé a byly platné poměrně dlouhou dobu.Dnes jsou známy technologie, o kterých se tehdy nikomu ani nezdálo. Tehdy bylo pravděpodobné, že pokud jste na trhu dostal zlaťák, asi si jej ten láteník doma sám nevyrábí, není zapojen do nějaké podvodné skupiny, maximálně mohl trochu ubrousit, aby mu zbylo.Dnes a v budoucí době galvanického pokovování, nanotechnologií a sám nevím čeho ještě, budu k transakcím ve zlatě přistupovat s krajní nedůvěrou a možná bych je z bezpečnostních důvodů úplně zavrhl. Pokud na mne někdo vytáhne nějaký slitek, tak se nemám o co opřít, že je pravý a případně pokud by i byl zlatý, jaké je ryzosti.Takže bude stačit pár případů snahy udat falzum a důvěra směny ve zlatě je otřesena. A v době rychle dostupných informací to může být než bys řekl "švec".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jak uz tady trochu zaznelo, podle me je nejlepsi zajisteni na penzi kombinace dvou faktoru:1) rodina2) "slepice, ktera snasi vejce" (obrazne receno, dosadit lze ledacos).O oboje je samozrejme nutne cely zivot nalezite pecovat..Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit

-
0
+

1. Vyrovnanost peněz na důchody lze snadno dosáhnout tak, že okamžik odchodu do důchodu bude vždy určován tak, aby ti co zůstanou v práci uživili i důchodce. Takže se může stát, že do důchodu se bude chodit v 90 letech.2. Rozdělit peníze do co nejvíce pilířů chtějí ti, kteří z těch pilířů žijí.3. Důchody už dnes představují jen trochu víc než životní minimum a takové určitě zůstanou navždy. Kdo chce žít lépe, musí se zajistit sám. Jak to udělá, je jeho věc.4. Spousta lidí tu vyjadřuje dost naivní představu, že teprve v důchodu si začnou užívat a musí si proto našetřit hromadu zlata. Bohužel, v důchodu už se spíš budete soustředit na to, abyste dostávali stravu dostatečně rozmělněnou, aby wc bylo přiměřeně blízko, a aby v tv dávali víc dechovky (v lepším případě aby ve finmagu vycházelo víc článků o důchodcích ;-)

Nahlásit

-
0
+

Zlata se sice nenajíte, ale zlato je ideálním prostředkem směny (trvanlivé, dělitelné, s koncentrovanou hodnotou, s omezenou zásobou).Čili ano, kdyby nastal průšvih tak gigantický, že bychom se vrátili do prvobytně pospolné a k výměnnému obchodu, tak by zlato mohlo mít nižší cenu (nicméně i v té době kamenné se potraviny směňovaly např. za hezké kamínky).Ale pravěk nám snad hrozí jen při srážce s velkým asteroidem či po 3.světové.Cokoli méně tragického (středověk a výše) znamená nepřímou směnu, existenci prostředku směny - peněz. Peněz ne vynucených centrální mocí, ale dobrovolně přijímaných pro vlastnosti uvedené nahoře. Čili v 99% možného historického vývoje má zlato velmi dobrou budoucnost. Středověk nás snad nečeká, ale kolaps sociálního státu, státní bankroty, kolapsy penzijních systémů, nekrytých měn, bankovnictví částečných rezerv, atd... nás čeká zcela jistě, jediná otázka je, jestli za 2 roky, nebo za 20.

Nahlásit

-
0
+

No já bych spíš než jen farmu řekl kooperující širší rodinu. A jako největší investici vztahy a kvalitní upotřebitelné vzdělání své a budoucí generace.Jenda: U zlata ve fyzickém držení mne napadá jako podstatný problém ověřování ryzosti a hmotnosti po jednotlivých transakcích.Ondřej Záruba: Hezky česky se tomu říká, že si kapři napouštějí rybník.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pan Bezděk stejně jako většina jeho kolegů z poradního sboru by v žádném případě neměl být v poradním sboru ministra financí.Jedná se člověka,u něhož střet zájmů snad už nemůže být větší.Nevím opravdu co čekáme,že tito lidé vymyslí.Tihle důležití pánové doporučí pravděpodobně něco jako povinnou platbu do dalších pilířů,což jsou jen čistě náhodou instituce,kde pracují (nebo na ně úzce napojené)

Nahlásit

-
0
+
1/2